Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

SQL Azure Μήπως χάνω κάτι;;;;

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò George Parissis. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Panagiotis Kefalidis στις 03-05-2011, 23:50. Υπάρχουν 9 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  03-05-2011, 05:26 65524

SQL Azure Μήπως χάνω κάτι;;;;

Μετά από καιρό και αφού μου το επέτρεψε ο χρόνος μου είπα να δοκιμάσω το Azure και πιο συγκεκριμένα SQl Azure.

Έφτιαξα το SQl Azure Storage δημιούργησα και μία βάση και όλα καλά μέχρι εδώ. Α! έστησα και μερικά Firewall Rules. Η συνέχεια όμως είναι που με προβληματίζει πολύ.

Το πρώτο είναι ότι δεν υπάρχει σωστός Designer για να φτιάξεις πίνακες. Ναι μεν υπάρχει η επιλογή δημιουργία πίνακα με Designer αλλά σε περιορίζει μόνο στο να δηλώσεις τα πεδία του πίνακα. Σχέσεις και ευρετήρια με TSQL. Το ίδιο ισχύει και μέσα από το Management Studio 2008 R2. Με χάλασε λίγο να πω την αλήθεια. Σε μία εποχή που υπάρχουν τόσα εργαλεία για να κάνουμε σαν προγραμματιστές την δουλειά μας πιο εύκολη η Microsoft στην καινούρια της πλατφόρμα άφησε τα καλούδια του UI εκτός και μας γυρίζει σε εποχές να μην πω.

Αλλά αυτό που δεν μου πάει κάτω είναι η μη δυνατότητα δημιουργίας Backup.Δηλαδή ανέβασα την βάση στο Azure οι χρήστες περνάνε δεδομένα ένα Backup δικό μου να έχω δεν μπορώ;;; Ακόμα και σε ένα site της Microsoft αν θυμάμαι καλά το GreatAzureIdeas ή κάτι τέτοιο, το συγκεκριμένο θέμα και με διαφορά είναι το πρώτο σε ψήφους.

Επίσης κάτι διάβασα για BCP και table dump αλλά αυτά δεν είναι backup έτσι όπως μας έχει συνηθίσει η Microsoft. Φυσικά για Profiling ούτε συζήτηση. Δεν ξέρω το Backup με χάλασε πολύ και είμαι έτοιμος να το παρατήσω το όλο θέμα και να το κοιτάξω αργότερα αν φτιάξουν κάτι. Οπότε ρωτάω μήπως τελικά υπάρχει η δυνατότητα Backup με κάποιον τρόπο που δεν έχω βρει. Νομίζω κάποιοι από εδώ ασχολούνται με Azure, δεν ξέρω αν ασχολούνται με SQL Azure αλλά αν ναι τότε Backup πως πέρνεται ή δεν σας ενδιαφέρει;

•  03-05-2011, 10:54 65525 σε απάντηση της 65524

Απ: SQL Azure Μήπως χάνω κάτι;;;;

Για τα εργαλεία, το πιο εύκολο είναι να κάνεις generate τα script απο μια υπάρχουσα τοπική βάση, να τα περάσεις απο τον SQL Azure Migration Wizard (codeplex) και αυτός θα κάνει connect, θα σου φτιάξει τα tables Κλπ και θα σου βγάλει κι όλα τα references τα οποία δεν πρέπει να υπάρχουν ή δεν υποστηρίζονται πλήρως στο SQL Azure.

Όσο για backup, δεν έχεις χάσει κάτι, έτσι όπως το λες είναι.. αλλά ακόμα κι όταν έρθει, μην περιμένεις το παραδοσιακό backup όπως το ήξερες μέχρι τώρα..περισσότερα δεν μπορώ να πω, απλά περιμένετε λιγουλάκι Smile. Προς το παρόν, Database Copy (χρεώνεσαι δεύτερη βάση), BCP ή SSIS ή SQL Azure Data Sync ώστε να συγχρονίζεις με on-premise βάση δική σου, και να παίρνεις backup απο εκεί. Δεν έχει άλλους τρόπους ακόμα.

Profiling επίσης, ισχύει ότι και για το τοπικό.. ότι δουλεύει τοπικά, με παρόμοιο τόπο δουλεύει κι επάνω, όπου βέβαια το Profiling με τον "παραδοσιακό" τρόπο δεν έχει και τόσο νόημα, γιαυτό κι δεν έχει κάποια υλοποίηση ακόμα. Γενικά η αρχιτεκτονική του SQL Azure (η υποδομή και το πως λειτουργει) είναι διαφορετική απο τον on-premise οπότε όλα τα εργαλεία πρέπει να προσαρμοστούν κι αυτό παίρνει χρόνο.

Παναγιώτης Κεφαλίδης

"Για να επιτύχεις, θα πρέπει το πάθος σου για την επιτυχία να είναι μεγαλύτερο απο τον φόβο σου για την αποτυχία"

Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης.
  •  03-05-2011, 10:55 65526 σε απάντηση της 65525

Για Profiling εννοούσα ότι το κάνεις τοπικά κι απλά τροποποιείς επάνω, δεν υπάρχει τρόπος ούτε γι'αυτό προς το παρόν.

Παναγιώτης Κεφαλίδης

"Για να επιτύχεις, θα πρέπει το πάθος σου για την επιτυχία να είναι μεγαλύτερο απο τον φόβο σου για την αποτυχία"

Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης.
  •  03-05-2011, 11:42 65528 σε απάντηση της 65524

Βασίζομαι στον Παναγιώτη όταν λέει ότι πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή για να δούμε εργαλεία προσαρμοσμένα στο azure.

Είχα και εγώ κάποιες απορίες σχετικά με DBA tasks και SQL Azure. Τις έχω συζητήσει με τον Παναγιώτη μέσω MSN.

Οι απορίες μου δημιουργήθηκαν από ένα email που πήρα από τον Paul Randal(www.sqlskills.com) όπου ανέφερε σκέψεις και Limitations (που υπάρχουν αυτή την στιγμή) στο SQL Azure.Τις παραθέτω αυτούσιες παρακάτω.

_________________________________________________________________________________________________

The database size limit is 50GB
        You can’t use BACKUP and RESTORE – only export the data or copy it to a new Azure database (which defeats the purpose of having off-site backups)
        You can’t do auditing or use transparent data encryption
        You can’t use replication or database mirroring to maintain your own redundant copy of the data (although they do keep redundant copies for you)
        You have to rely on someone else’s high-availability and disaster recovery strategy (and just this morning, Amazon Web Services was down – along with everyone making use of them). SQL Azure provides a 99.9% availability SLA, with a 10% credit if it drops below that in any month, and 25% credit if it drops below 99% in any month. Still, 8.76 hours of downtime per year isn't too bad for many customers.
        There’s no facility for managing very large databases (i.e. the ability to create filegroups and use partitioning)
        There's no support for CLR, Full-Text, or Service Broker
        You can't really do performance analysis and tuning (like running profiler, for instance)

_____________________________________________________________________________________________________

Νικόλαος Καντζέλης
    BSc, MSc, MCAS, MCPD, MCITP, MCTS,MCP, MCT
    http://www.nksolutions.gr
    http://dotnetstories.wordpress.com
    http://weblogs.asp.net/dotnetstories
    http://forum.dotnetnuke.gr
  •  03-05-2011, 14:55 65534 σε απάντηση της 65528

Πολύ καλό το μήνυμα με τα limitations. Δεν τα ήξερα όσα αναφέρει.

Παιδιά η μη δυνατότητα δημιουργίας Backup είναι πολύ σοβαρό θέμα. Κράξιμο θέλει η Microsoft και όχι καλόπιασμα.

Παναγιώτη θα περιμένω να δω τι θα κάνουν στο θέμα αυτό, αλλά κάτι μου λέει ότι ξανά με SQL Azure θα έχει να κάνει. Δηλαδή αν θέλω να γυρίσω κάποιον πελάτη μου στο μέλλον τοπικά γιατί δεν τον συμφέρει να πληρώνει ή δεν θέλει δεν το βλέπω να μπορώ να βγάλω την βάση από την πλατφόρμα.

•  03-05-2011, 15:01 65535 σε απάντηση της 65534

Παναγιώτη δεν διάβασα σωστά το πρώτο σου Post όπου αναφέρεις κάτι για Data Sync με on premise βάση. Θα του ρίξω μία ματιά, αν και φαίνεται να ικανοποιεί την ανάγκη μου για backup δεν γνωρίζω τι side effects μπορεί να έχει.

•  03-05-2011, 15:27 65536 σε απάντηση της 65535

Το Side effect είναι ότι αμα κανεις Sync βάση η οποία δεν υπάρχει καθόλου, θα φας μπόλικο traffic το οποίο θα το χρεωθείς.. μπορείς βέβαια να το κάνεις σε off-peak hours όπου το traffic είναι δωρεάν (μέχρι 30 Ιουνίου, αλλα λογικά θα γίνει extend πάλι).

Όσο για το backup, συμφωνώ ότι δεν είναι και το καλύτερο πράγμα, αλλά σου δίνουν κάποιες έστω και κουτσές εναλλακτικές.. Ο λόγος που δεν υπάρχει απο την αρχή είναι όπως είπα θέμα αρχιτεκτονικής, δεν είναι εύκολο έτσι όπως δουλεύει αυτή τι στιγμή το SQL Azure και γίνεται ακόμα πιο δύσκολο εάν χρησιμοποιούσαν το κλασικό format για backup/restore όπου θα υπήρχε και θέμα attack surface, εάν μεταφέρεις ολόκληρο το transaction log κλπ, θα έπρεπε να υπάρχει validation σε επίπεδο transaction log ότι κάποιος δεν προσπαθεί να κάνει κατι funny κι όλα τα σχετικά.. Δεν τους δικαιολογώ, απλά λέω ότι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Και δεν υπήρχε σαν priority στην αρχή, καθώς δεν ήταν στην αρχική ιδέα να θελεις on-premise backup, αλλά ανταυτού να θέλεις sync. Αυτό βασίστηκε στο γεγονός ότι απλά βάζεις την βάση στο SQL Azure κι απο εκεί και πέρα δεν σε ενδιαφέρει το availability αλλά το business continuity και το business continuity απο άποψη data μπορείς να το επιτύχεις με sync. Όπως είπα και πιο πριν, εάν εξαιρέσουμε τα κάποια ψιλά που δεν υποστηρίζει (για TSQL αναφέρομαι, όχι στα "γύρω-γύρω") δεν διαφέρει και τόσο απο on-premise. Δηλαδή εάν κάτι δουλεύει καλά εκεί και είναι optimized εκεί, το ίδιο θα πρέπει να δουλεύει και στο SQL Azure.

Παναγιώτης Κεφαλίδης

•  03-05-2011, 18:24 65539 σε απάντηση της 65536

Όσοι έχουν γραφτεί στο newsletter του sqlskills.com έχουν πάρει αυτή την ενημέρωση.

Φυσικά είναι απόψεις ένος σοβαρού ανθρώπου που κοιτάζει με ενδιαφέρον το συγκεκριμένο θέμα και σε μια συγκεριμένη συζήτηση μεταξυ των SQL Server MVPs έχει καταθέσει ενδιαφέροντα πράγματα τα οποία όμως δεν μπορώ να αναφέρω.

Πρόσφατα έγινα μέλος σε μια εσωτερική ξεχωριστή λίστα που αφορά το SQL Azure και έχουν αρχίσει διάφορες όμορφες συζητήσεις. Το μέλλον είναι μπροστά και αναμένονται όπως λεει και ο Παναγιώτης θα  φανούν, υπομονή...

Antonios Chatzipavlis

•  03-05-2011, 23:41 65543 σε απάντηση της 65539

Μπορείς να κάνεις post με την σχετική ενημέρωση;
  •  03-05-2011, 23:50 65544 σε απάντηση της 65543

Γιώργο, την έκανε ο Νίκος πιο επάνω, σ'αυτό αναφέρεται ο Αντώνης.

Παναγιώτης Κεφαλίδης

Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems