Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Interview απορίες

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Ζήσης Στέλιος. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Ζήσης Στέλιος στις 19-09-2015, 19:38. Υπάρχουν 8 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  17-09-2015, 13:21 77250

    Interview απορίες

    Καλησπέρα στην παρέα.

    Την Δευτερα περνάω από interview αναφορικά με μια αγγελία όπου ζητούνταν web developers με γνώσεις .Net( η αγγελία δεν έιχε περισσότερες λεπτομέρειες).

     

    Να ξεκαθαρίοσω ότι δεν είμαι πτυχιούχος- κάτι που το δηλώνω στο βιογραφικό μου- (αυτοδίδακτος γαρ) και ότι εργάζομαι ως freelancer σε project αλλοδαπών (κυρίως εξ Αμερικής). Δεν έχω εργαστεί ποτέ σε εταιρεία ως προγραμματιστής για να γνωρίζω τον τρόπο λειτοθργίας και τις διαφορές με το freelancing.

    Θα ήθελα να ρωτήσω εαν υπάρχουν κάποιου είδους guidlines σχετικά με το Interview. 

    Συνήθως ρωτάνε κάτι συγκεκριμένο ( π.χ. γράψε μια συνάρτηση να κανει αυτο και αυτο)?

     Θεωρώντας ότι έχω μια δεκαετία εμπειρίας ως freelancer ολοκληρώνοντας project από την αρχή μέχρι το τέλος με τι μισθό θα έπρεπε να είμαι ικανοποιημένος (θεωρώντας ως μινιμουμ αποδοχές από το freelancing περιπου στα 900 ευρω/μηνιαίως)?

     

  •  17-09-2015, 16:05 77252 σε απάντηση της 77250

    Απ: Interview απορίες

    Αρχικά να σου ευχηθώ καλή τύχη στην συνέντευξη σου. 

    Πηγαινε με ηρεμία, χωρίς αρκετό άγχος αν ειναι δυνατόν και δώσε τον καλύτερο σου εαυτό. Ακόμα και αν δεν τα καταφέρεις μην σε πάρει από κάτω. Οι συνεντεύξεις ειναι και αυτές μια διαδικασία που θα πρέπει να μάθουμε στην πορεία.

    Το ότι δεν έχεις κάποιο χαρτί με τίποτα να μην σε επηρεάζει. Η πληροφορική και κυρίως ο προγραμματισμός ειναι αγάπη, ενδιαφέρον για αυτό που κανεις και ταλέντο. Κανένα χαρτί δεν θα σου τα δώσει αυτά. Όσο δε για της γνώσης, αυτές αλλάζουν κάθε χρόνο.

    Μάθε πληροφορίες για την εταιρεία που θέλεις να δουλέψεις. Με τι ασχολούνται. Σου αρέσει το project; Αναφέρεις ότι θέλουν .Net. ASP.NET ή ASP.NET MVC; Θα πρέπει να το μάθεις και αυτό γιατί μιλάμε για δυο τέλειος διαφορετικά πράγματα. 

    Αναφερεις ότι έχεις εμπειρία και ότι ήδη κανεις καποια πράγματα για άλλους. Αυτη ειναι η καλύτερη προετοιμασία σου. Άρα τα βασικά τα ξέρεις.

    Οσο για τα χρήματα δεν μπορω να σου απαντήσω. Δεν γνωρίζω.

    Καλη επιτυχία και όταν γίνει η συνέντευξη γράψε μας να μάθουμε πως τα πηγές.  

  •  17-09-2015, 16:18 77253 σε απάντηση της 77252

    Απ: Interview απορίες

    Δεν αναφέρουν πληροφορίες στην αγγελία παρά μονο web developer με γνώσεις .net. Και μάλλον λάθος μου που δεν ρώτησα εγώ όιταν με πήρανε τηλέφωνο.
  •  17-09-2015, 17:48 77255 σε απάντηση της 77253

    Απ: Interview απορίες

    Μάλλον χρειάζεται προσοχή. Όσο πιο σχετική είνα μία εταιρεία τόσο περισσότερες λεπτομέρειες περιέχει η αγγελία. Θα υπέθετα ότι είτε πρόκειται για non-IT εταιρεία που θέλει μερεμέτια σε κάποιο .NET project που έφτιαξε άλλος, ή εταιρεία-ενδιάμεσος που κλείνει δουλειές και βρίσκει freelancers να τις κάνουν. 

    Πέρα από το τί θα ρωτήσουν αυτοί, σκέψου τί θέλεις να ρωτήσεις εσύ για να βεβαιωθείς ότι αξίζει να πάρεις τη δουλειά. 


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  17-09-2015, 19:32 77256 σε απάντηση της 77255

    Απ: Interview απορίες

    Από οτι μπορώ να συμπεράνω από το site τους ( συμβουλευτική εταιρεία, εκπαίδευση προσωπικού) μάλλον είναι ενδιάμεσος.....και απογοητεύομαι...
  •  18-09-2015, 19:09 77262 σε απάντηση της 77256

    Απ: Interview απορίες

    Να μην απογοητεύεσαι. Και αυτός άνθρωπος είναι που η δουλειά του είναι να φέρνει σε επαφή εταιρείες με υπαλλήλους. Όλα καλά τα βρίσκω.

    Θα ρωτήσεις ποιος είναι ο τελικός πελάτης, τι ακριβώς χρειάζεται γιατί η περιγραφή ήταν πολύ γενική, θα σου κανονίσει ένα ραντεβού για συνέντευξη και θα πας.

    Ναι θα πάρει κάποια χρήματα αλλά για αυτήν του την υπηρεσία θα μπορέσεις τουλάχιστον να κάνεις μία συνέντευξη. Να τον ρωτήσεις, εφόσον είναι μεσάζοντας, ποιος θα σε προσλάβει αν περάσεις την συνέντευξη. Ο μεσάζοντας και θα σε στείλει στην εταιρεία-πελάτης του ή θα σε προσλάβει η εταιρεία-πελάτης του.

    Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι σου.

      

  •  19-09-2015, 05:37 77263 σε απάντηση της 77262

    Απ: Interview απορίες

    εΧτες πέρασα απο άλλη συνέντευξη για μια ασφαλιστικη-μετιτικη η οποία ζητούσε συγκεκριμένα πράγματα στην αγγελία( θετικό).

    Την συνέντευξη την έκανε ο υπεύθυνος μηχανογράφησης. Εκ πρώτης όψεως δεν έχει καμία σχέση-γνώση με το αντικείμενο (με βάση αυτά που έλεγε). Να φανταστείτε είναι η δεύτερη δουλειά του στην οποία πηγαίνει μετά τις 3.

    Η εταιρεία εκπροσωπεί ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού στην Ελλάδα.

    Τέλος πάντων έχουνε αναλάβει ένα project για μια από τις εταιρείες που εκπροσωπούνε. Το Project ηταν ήδη ολοκληρωμένο από προηγούμενο (ιδιώτη ή εταιρεία δεν γνωρίζω) όταν το ανέλαβε το τμήμα.

    Όλο το project είναι κακοσχεδιασμένο (εαν τυχον δει ο κος Χατζηπαυλής ή ο φίλτατος Ζαχαρίας το database schema  θα αλλάξουν πλανήτη)

    Το Team αποτελείται απο 3 παλικάρια περιπου στην ιδια ηλικιακή κατηγορία. 

    Μετά το interview  ένα παλικάρι από το team με έβαλε να φτιάξω ενα crud σε web form πάνω σε αυτή την άθλια βάση χωρίς να έχω info για τίποτα.

    Να ρωτάω αν θέλει με postback ή webservice, να απαντάει με service.

    Ωραία , να ρωτάω αν θέλει με post από asp net στο service ή με Ajax.

    Να ρωτάω με ASP AJax toolkit h jquery? Δεν μπορουσε να αποφασίσει.

    Ξεκινάω λοιπό να πάω για toolkit. πουθενα στο VS. Οπότε πάω για jquery λέω.

    Να ρωτάω θες στην ίδια σελίδα το Insert ή σε στυλ dialog? Δεν αποφάσιζε.

    Τελικά το τεστ το αφήσαμε στη μέση και θα ξαναπάω την Δευτέρα ΑΛΛΑ:

    Θετικά που εντόπισα 

    1)Τα παλικάρια είναι ανοικτά σε ιδέες

    2) Καποιες τηλεφωνητριες ειναι ωραια πιπινια Stick out tongue

    3)εμ.....αυτό.

    ΑΡΝΗΤΙΚΑ που εντόπισα

    1) Παντελής έλλειψη οργάνωση-μεθοδολογίας. Το Project που αναλάβε η εταιρεία είανι χύμα στο κύμα χωρίς documentation χωρίς τίποτα. Αλλά και ακόμα και τώρα ότι αλλαγές γίνονται , δεν καταγράφονται κάπου.

    2) Κάθε μέλος του team δουλέυει με τον δικό του τρόπο. Δεν υπάρχει ας πούμε ένας κοινός τόπος ως προς το ποιός είδος service θα χρησιμποποιήσουνε , ή αν τα απότελέσματα ενός service να επιστρέφονται σε json η xml. Δεν έχουν αναπτύξει κάποια standard γενικότερα.

    3) O υπεύθυνος μηχανογράφησης έλεγε πράγματα που με έκαναν να νοιώθω ότι με ανταγωνίζεται μόνο και μόνο για να αποδειχτούν οι απόψεις μου λάθος (κοινώς αυτά που έλεγε ήταν αντίθετα σε κάθε ένοια μεθοδολογίας, προγραμματισμού , project management)

    π.χ. Υπ: Εμένα με ενδιαφέρει να τρέχει γ΄ρηγορα.

    Εγω- Πως το οριζετε το γρηγορα

    Υπ- ως γρήγορα οριζω την ανεκτη "χρηστικη" ταχυτητα της εφαρμογης.

    Εγω- Λαθος του λεω. Κανετε καποια τεστ πριν η εφαρμογη βγει στον αερα?  Ta performance counters τα κοιτατε στον SQL?  τρεχετε profilers πάνω στο debug?

    Υπ-Οχι δε κανουμε τετοια (προφανως δεν γνωριζει καν τι ειναι)

    Εγω- Και τοτε πως γνωριζεις αν υπαρχει καποιο memory leak στην εφαρμογη?

    Υπ- Θα φανει οταν παει live και "βαρεσει" η εφαρμογη (ωραια νοοτροπια λεω απο μεσα μου)

     4) Λογω της έλειψης οργάνωσης (αν και για τον υπεύθυνο υπάρχει οργάνωση με βάση τα δικα του standard , τα οποία απλά δεν υπάρχουν) το περιβάλλον ακόμα και πάνω στο τεστ το ένοιωσα αγχωτικό(είχα να νοιώσω έτσι πολλά χρόνια. Ούτε σε μεγάλα project του εξωτερικού δεν είχα στρεσαριστει έτσι) και πήγα για ύπνο από τις 8! κάτι που ε΄χω να το κάνω δεν θυμαάμι από πότε (συνήθως κοιμάμαι κατα τις 3 το βράδυ).

    5) Ενοιωσα λες και γύρνούσα 10 χρόνια πίσω ως προς τα εργαλεία ανάπτυξης  που χρησιμ οποιούνε( ούτε ενας refactor, το VS(2008-2012
    )τελείως γυμνο, ούτε ενα intelicense για την Jquery )

     6)Το ωράριο (κάτι που θα πέξει τον σημαντικότερο ρόλο στο αν θα δεχτώ την θέση - με την προυπόθεση οτι θα εχουν δεχτεί εμένα). Σε ερωτηση μου προς τον υπευθυνο

    μου απαντησε οτι σχολαμε ποτε στισ 6 ποτε στισ 8 ( απο τις 8 το πρωι) και μου λεει "ο προγραμματισμος ειναι no-λimit οπως γνωριζεις. Φυσικα και του απαντησα οτι κανει λαθος. γενικα πεταγε "σποντες" νομιζοντας οτι ειχε να κανει με καποιον νεοεισερχομενο στον κλαδο. Εαν ειναι ετσι δεν με συμφερει καν πιστευω να αφησω το freelancing ειδικα αν το μισθολογικο ειναι στα ιδια επιπεδα .

    για το μισθολογικο δεν ανεφερε κατι συγκεκριμενο.

    Την Δευτερα ο υπευθυνος δεν θα ειναι εκει ( ερχεται μετα τις 3) οποτε θα ειμαι μονο με τα παλικαρια (οφειλω να πω οτι τα παιδια συμφωνουνε μαζι μου στα θεματα ελειψης οργανωσης- κατι για το οποιο πιστευω ολοκληρωτικα τηνε υθυνη για αυτην την ελειψη φερει  ο υπευθυνος μηχανογραφησης ) και γουσταρανε που δεν κρυβομουνα .

    Τι προτείνεται- Υπο την προυποθεση οτι τους κανω , με βαση οτι το περιβαλλον ειναι ανοργανωτο (βασικα ουτε καν εμπειρια σε κατι νεο δεν προκειται να αποκτησω με αυτο τον τροπο εργασιας), το ωραριο "μπατε σκυλοι αλεστε".

    Να δεχτω τη δευτερα η να παω στην δευτερη συνεντευξη?

     

     

     

     

     

     

  •  19-09-2015, 18:04 77264 σε απάντηση της 77263

    Απ: Interview απορίες

    Βεβαίως και να πας αν:

    Δεν είσαι ευχαριστημένος από το freelancing.

    Αν θέλεις να αποκτήσεις προσωπική εμπειρία ομάδας. 

    Αν θέλεις να χτίσεις ένα βιογραφικό το οποίο μετα από κάποιο καιρό θα δείχνει ότι έχεις εμπλακεί στην ανάπτυξη διαφόρων προγραμμάτων και έχεις ιδέα από διάφορους τομείς της αγορας.

     

    Δεν ειναι αρνητικό ότι η εταιρεία δεν έχει καποια μεθοδολογία ανάπτυξης εφαρμογών. Αυτό μπορεί να αλλάξει και με την δίκη σου συνδρομή. Με τον καιρό θα έχεις παίξει κάποιο ρόλο στην αναδιάρθρωση της εταιρείας, άρα ο ρόλος σου θα αναβαθμίστει και έτσι θα μπορέσεις να κανεις καλύτερο διακανονισμό για τον μισθό σου μιλώντας από ανώτερη θέση. Επίσης δεν ειναι κακό η ομάδα να έχει διαφορετικές ιδέες και να τις συζητάτε όλοι. Μπορεί μερικές φορές να επιλέγει κάτι που δεν σου αρέσει αλλα εκεί θα δείξεις στοιχεία επαγγελματισμού, θα δεχτείς την απόφαση και θα το κανεις. Ακόμα και αν ειναι ενάντια στα πιστεύω σου. Θα πρέπει να φύγεις από το solo development και να μπεις στο team development.

    Κακος η συνέντευξη πέρασε στο στάδιο αντιπαραθέσεις ιδεών με στόχο να αποδειχθεί ποιος ειναι ο σωστός. Δεν ειναι αυτός οι ρόλος μιας συνέντευξης. Για αυτό φταίει αυτός που σου έκανε την συνέντευξη. Θα μπορούσε να σου κάνει μια ερώτηση γιατί το πιστεύεις αυτό και από την απάντηση σου να σημειώσει αυτά που τον ενδιαφέρουν.

    Την Δευτέρα, αν πας, προσπάθησε να είσαι πιο συγκαταβατικός. Σκέψου ότι είστε μια ομάδα που πρέπει να δουλέψετε μαζί και πρέπει μαζί να βρείτε την λύση. Μπορεί για τώρα η εταιρεία αυτη να μην ειναι η καλύτερη σου επιλογή σε βάθος χρονου όμως θα έχεις αποκτήσει εμπειρία σε έναν κλάδο, όποτε στο μέλλον να ειναι πιο εύκολο για εσενα να βρεις μια καλύτερη δουλειά.

     

    Η γνώμη μου ειναι να μπεις στην αγορά και να αφήσεις το freelancing για τις ελεύθερες ώρες σου.

  •  19-09-2015, 19:38 77265 σε απάντηση της 77264

    Απ: Interview απορίες

    Φυσικα και ειμαι ευχαριστημενος απο το freelancing.

    Αντε και μπενω μεσα και λεω ...Οκ παιδια. ας κανουμε αυτο -αυτο-και αυτο. Ας που με οτι συμφωνουνε. Πολυ φοβαμαι οτι εαν υπαρξει βελτιωση (τα σταδια του development δεν αλλαζουν ειτε εισαι μονος ειτε σε ομαδα, και στην περιπτωση μας δεν υπαρχουν  σταδια) ο υπευθυνος επειδη τον "εκοψα" ολιγον τι "απλά τα τσεπώνω και δεν με νοιάζει" οτι την οποιαδήποτε βελτίωση θα την καρπωθεί αποκλειστικά αυτός και όχι η ομάδα (οχι προσωπικά εγώ αλλά η ομάδα). Όλοι γνωρίζουμε πως "δουλεωουν" τα πραγματα στην Ελλαδίτσα.

    Και οπως ανέφερα τον μεγαλύτερο ρόλο θα τον παίξει εαν δεχτεί σταθερό ωράριο ο υπεύθυνος (εαν υποθέσουμε οτι τα θέματα οργάνωσης λύνονται). 

Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems