Ή περιμένεις μερικούς μήνες για την ψηφιακή τηλεόραση
. Δεν έχω ψάξει το DVB-T αλλά το δορυφορικό DVB-S χρησιμοποιεί turbocodes.
Έχεις σκεφτεί να συνδιάσεις τις δύο λύσεις? Τηλεοπτικό (ή ότι άλλο) feed για αυτούς που απαιτούν real-time επιδόσεις, και τα περιοδικά data κλπ μέσω internet? Αν δεν έχετε πρόβλημα με το bandwidth του server και την ισχύ των μηχανημάτων, η λύση με τα TCP connections από τους clients στο server φαίνεται εύκολη στην υλοποίηση.
Αν βέβαια είχε κανείς υπόψη μια (έτοιμη κατά προτίμηση) λύση για datacasting, θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον. Τώρα που άρχισα να το (ξανα)ψάχνω το θέμα έχει ενδιαφέρον. Το πρόβλημα είναι, ότι χρειάζεται χρόνο και διάβασμα για να καταλάβεις τους αλγόριθμους και το τί κάνουν, και ποιός είναι κατάλληλος για την περίπτωση σου.
Μέχρι στιγμής έχω καταλάβει ότι ζητάμε αλγορίθμους για bit-erasure ή καλύτερα, packet-erasure channels, κανάλια δηλαδή τα οποία δεν εμφανίζουν λάθη αλλά απορρίπτουν ολόκληρα bits ή πακέτα. Αν κωδικοποιήσεις το feed με αυτό τον τρόπο και το στείλεις με multicast σαν UDP, για κάθε πακέτο θα φύγουν 2 ή περισσότερα. Το καλό είναι ότι μπορούν να χαθούν πολλά πακέτα (πάνω από 50% νομίζω) αλλά ο αλγόριθμος θα καταφέρει να ξαναφτιάξει όλα τα αρχικά πακέτα.
Αν θες να το σκαλίσεις, δες το MCLv3: an Open Source Implementation of the ALC and NORM Reliable Multicast Protocols, το οποίο είναι σε C++.
Α! Τώρα που σκάλιζα, είδα ότι στα Windows 2003 υπάρχει και το PGM, ένα πρωτόκολλο για reliable multicasting. Μόνο για 2003 δυστυχώς. Δεν ξέρω αν μπορείς να απαιτήσεις από τους πελάτες σου να έχουν Windows 2003 αλλά είναι και αυτό μια δυνατότητα. Αν πας στη σελίδα του Microsoft Research για Multicasting θα βρεις link για ένα implementation σε κώδικα, καθώς και ότι το πρωτόκολλο αυτό υποστηρίζεται από Cisco routers.
Το PGM χρησιμοποιείται και από το MSMQ v3 για real-time multicasting. Υποψιάζομαι μάλιστα ότι όταν εγκαθιστάς το MSMQ στα XP προστίθεται και το PGM, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορέσεις να το καλέσεις από τα sockets.
ΑΜΑΝ! Ψάχνω για υλοποιήσεις εδώ και 3 ώρες! Λοιπόν, το κόβω, για να κάνω και άλλες δουλειές! Να' σαι καλά βρε kosdian, αυτό το θέμα έχει πολύ ενδιαφέρον!
Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos