Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Εταιρίες κατασκευής components - η γνώμη σας

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò cap. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Χρήστος Γεωργακόπουλος στις 04-02-2005, 22:19. Υπάρχουν 6 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  22-01-2005, 11:18 960

Εταιρίες κατασκευής components - η γνώμη σας

Εχετε δεί πόσες και πόσες εταιρίες, μικρές και μεγάλες, έχουν ως αποκλειστικό λόγο ύπαρξης την κατασκευή και την πώληση components. Εξαιρώντας τις μεγάλες και γνωστές, όπως π.χ. componentOne, έχω μια ερώτηση να κάνω για τις μικρές που ξεφυτρώνουν, κυρίως με διάφορα UI components: Πουλάνε;

Μου κάνει μεγάλη εντύπωση οτι, ιδίως για ASP.NET, υπάρχουν πολλοί, μα πάρα πολλοί, που πουλάνε πολλά, μα πάρα πολλά, μικρά πραγματάκια. Τελευταία μου ανακάλυψη ήταν αυτή: http://asplib.net/ . Για τέτοιες μιλάω.

Πόσο τελικά μια εταιρία (ή ένας αυτόνομος developer) πληρώνει για να αγοράσει κάποια τέτοια πραγματάκια και δεν συμβιβάζεται με μια δική του custom λύση ή μια λύση open source (αν υπάρχει); Μην μου αρχίσετε τις θεωρίες περί support ή περί αναλογίας στόχου / κόστους, η ερώτηση είναι σαφής: Τα παίρνει κανείς αυτά τα πραγματάκια, από προσωπική σας εμπειρία; (Και ιδίως στην Ελλάδα).

Με όσες εταιρίες συνεργάστηκα, προτάσεις για την αγορά μικρών τέτοιων components, η απάντηση ήταν αρνητική για μια ποικιλία λόγων. Θα ήθελα και τις δικές σας εμπειρίες.

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

DotNetNuke them!
  •  30-01-2005, 17:24 1072 σε απάντηση της 960

Re: Εταιρίες κατασκευής components - η γνώμη σας

Εγώ ψωνίζω τακτικά. Το slogan "Μην ανακαλύπτεις τον τροχό" το έχω συνεχώς στο μυαλό μου. Κυρίως όταν είναι λογικές οι τιμές, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Για project για το οποίο θα τιμολογήσω 2000 ευρώ, δεν διστάζω να πάρω ένα component με 80 ευρώ. Μέχρι και donations έχω κάνει σε free components τα οποία χρησιμοποιώ εντατικά. Κατά μέσο όρο αγοράζω 1 component ή utility το μήνα στο range 30 - 100 ευρώ και 1-2 το χρόνο στο range 100-300 ευρώ (καλά components - utilities για τα οποία θέλω developer licences για multiple deployments).
    Επίσης, δεν έχω συναντήσει αρνητικότητα όταν προτείνω components σε εργοδότες, συνήθως για μικρά πράγματα περνάει η έγριση. Για πιο μεγάλα του στυλ "θέλω universal ή αλλιώς πάω σπίτι μου" τσινάνε λίγο αλλά τελικά περνάει...
    Χρήστος Γεωργακόπουλος
  •  30-01-2005, 17:30 1073 σε απάντηση της 1072

Να επισυνάψω και έναν απλό αλγόριθμο που βοηθάει στην αποφαση "αγορά ή όχι":

A = χρόνος εύρεσης crack
    B = χρόνος για να το σπάσεις μόνος σου
    Γ = χρόνος για να το φτιάξεις μόνος σου
    Δ = Min(A,B,Γ)
    Ε = Κόστος(Δ)
    Z = Τιμή component
    If E>Z το αγοράζεις χωρίς να χασομεράς περισσότερο....

Χρήστος Γεωργακόπουλος
  •  30-01-2005, 17:52 1074 σε απάντηση της 1073

Σωστός ο συλλογισμός σου. Αυτό βέβαια που έχω (πολλάκις) ακούσει για closed-source components απο τον υποψήφιο αγοραστή είναι οτι "αυξάνω την εξάρτησή μου από μια εταιρία που αύριο μπορεί να μην υπαρχει/να μην το διαθετει πια/να μην το αναπτύξει για επόμενες πλατφόρμες, και τι θα κάνω μετά...".

Βεβαια προσωπικά είμαι της άποψης οτι οκ, το παίρνεις για να κάνεις τη δουλειά σου σήμερα, δεν επενδύεις σε συνταξιοδοτικό πρόγραμμα Smile αλλά παρ'όλα αυτά δεν παύει αυτή η νοοτροπία να υφίσταται. Δεν λεω να μην λαμβάνει κανείς υπόψη του τους ανωτερω παράγοντες, αλλά οπωσδήποτε να υπάρχει κάποια ισορροπία.

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

DotNetNuke them!
  •  03-02-2005, 10:13 1093 σε απάντηση της 1074

http://brokenbirdxxl.blogspot.com/2005/02/using-3rd-party-net-components-and.html

Μια άποψη στο πιο αναλυτικό της....

Χρήστος Γεωργακόπουλος
  •  03-02-2005, 13:37 1096 σε απάντηση της 1093

Μια και το συζητάμε, όποιος δεν έχει δει την Aspose (http://www.aspose.com) να παει να τη δεί...οι ανθρωποι είναι πανάκριβοι, αλλά εχουν πολύ ολοκληρωμένες λύσεις για office-related (και οχι μονο) θεματα...

Δοκίμασα πρόσφατα (επιδερμικά) το aspose.PDF και ήταν μια ευχάριστη εμπειρία. Αν κάποιος έχει εκτενέστερη εμπειρία από components αυτής της εταιρίας, ας μας ενημερώσει.

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

DotNetNuke them!
  •  04-02-2005, 22:19 1114 σε απάντηση της 1096

Μάλλον εδώ παίζει ρόλο η έλλειψη επαρκούς ανταγωνισμού. Δεν έχω δει κάτι άλλο αντίστοιχο. Γενικά αν υπολογίζεις εργατοώρες πάλι σε συμφέρει να το αγοράσεις ακόμα και με 300-400 ευρώ.
    Χρήστος Γεωργακόπουλος
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems