Σωστή ερώτηση. Ιδού το σενάριο:
Ας πούμε οτι έχω (εγώ ή άλλος, παράδειγμα φέρνω) μια εταιρία που ειδικεύεται στην κατασκευή portals η/και content web sites. Οι πελάτες μου μου ζητούν πορταλοειδείς εφαρμογές (με registered users, mailing lists, security, διαχειριση εγγράφων σε basic επίπεδο, βασικά ίσως στοιχεία workflow, διαχείριση media και διαχείριση custom δομημένης πληροφορίας (π.χ. προκυρήξεις, κατηγοριοποίηση και browsing προϊόντων / υπηρεσιών, άλλες databases που μπορεί να έχουν πρόχειρες και θέλουν να τις βγάλουν στο web κλπ).
Αλλοι πελάτες μπορεί να ζητούν απλά content sites με κάποιο management εργαλείο για να διαχειρίζονται απλό περιεχόμενο.
Αλλοι, τέλος, πελάτες, ενδέχεται να ζητούν e-shops (με ή χωρίς online αγορές), e-catalogs, e-whatever.
Σε όλα τα παραπάνω βασικό παράγοντα αποτελεί η ευκολία χρήσης του administration interface από τον novice user ο οποίος θα πρέπει να περάσει περιεχόμενο.
Ενα custom CMS σίγουρα μπορεί να απευθυνθεί σε αυτές τις ανάγκες. Τι γίνεται όμως με τα έτοιμα; Το DNN, ας πούμε, έχει φοβερές δυνατότητες αλλά θέλει και κόπο και τρόπο. Δεν μπορεί κανείς να πει στο novice user "μπες στο administration, πήγαινε στη σελίδα που θέλεις, πατα ενα/δυο εικονάκια, θα σου βγει μια άλλη σελίδα με 100 επιλογές και εκεί ρύθμισε το τάδε". Στην πράξη έχει αποδειχθεί οτι αυτό το είδος του administration αποτελεί τροχοπέδη. Εδώ θα κάνω μια αυστηρή παρατήρηση και να με συγχωρέσουν όσοι το διαβάσουν αυτό: Αν δεν αντιλαμβάνεστε το ΓΙΑΤΙ δεν μπορεί να είναι usable ένα τέτοιο interface από τους τελικούς χρήστες ή αν η πρότασή σας είναι "φτιάξε τα δικά σου modules με το δικό σου administration" μην κανετε τον κόπο να επιχειρηματολογήσετε - η ερώτηση γίνεται με δεδομένη την παραπάνω πεποίθηση, και φυσικά δεν θέλουμε να εφεύρουμε τον τροχό ξανά.
Εν ολίγοις, ο τελικός χρήστης θέλει ένα απλό interface του στυλ "εδώ περνάς ειδήσεις", "εδώ περνάς προϊόντα", "εδώ φτιαχνεις μια καινούρια σελίδα". Χωρίς εκατοντάδες οθόνες και χωρίς εκατοντάδες επιλογές.
Το CMS λοιπόν που αναζητώ πρέπει να μπορεί να το κάνει αυτό (σχεδον) out of the box. Επίσης θα πρέπει να μπορεί να διαχειριστεί custom δομημένη πληροφορία με εύκολο τρόπο. Τα modules του DNN διαχειρίζονται π.χ. προ-δομημένη πληροφορία σύμφωνα με το σκεπτικο του κατασκευαστή του module, το administration τους είναι "χωνεμένο" μέσα στο γενικότερο (και κατά την άποψή μου άκομψο) administration της πλατφόρμας, και λύσεις όπως το Xmod είναι μεν πιό generic αλλά πολύ περιοριστικές και δύσκολες στην υλοποίηση (ανέφερα το θέμα της δυσκολίας του administration; το ανέφερα).
Εν ολίγοις, αναζητώ κάτι που θα είναι ευέλικτο και θα δίνει στον τελικό χρήστη ease-of-use. Αυτό ίσως σημαίνει οτι ο developer θα πρέπει προφανώς να κάνει λίγο περισσότερη δουλειά. Μας ενδιαφέρει όμως ο τελικός χρήστης.
Σωτήρης Φιλιππίδης
DotSee Web Services