Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

DataMarting vs Exposure Tier

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Pilgrim. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Παναγιώτης Καναβός στις 26-08-2005, 15:47. Υπάρχουν 1 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  26-08-2005, 11:42 4676

DataMarting vs Exposure Tier

Εξηγώ λίγο τον τίτλο με μια υπόθεση εργασίας...

Έχουμε μια βάση την οποία θέλουμε να καταστήσουμε προσβάσιμη απο διάφορες εφαρμογές.
    Οι εφαρμογές αυτές έχουν "data" που είναι "δικά" τους και δεν έχουν σχέση με την δική μας βάση πλην όμως μπορεί να
    συνδυάζονται μεταξύ τους. Δηλ. φανταστείτε μια εφαρμογή που διατηρεί contacts για πελάτες.
    Το πελατολόγιο όμως βρίσκεται στην δική μας βάση.

Το δίλημμα που γεννάται εδώ είναι : φτιάχνω ένα datamart με τους πελάτες (που μπορεί να μην είναι και όλοι)
    για την εφαρμογή των contacts (αντιγράφω δηλ. τους πίνακες που χρειάζεται η εφαρμογούλα απο την κεντρική βάση)
    και δουλεύω με τα data στην ανεξάρτητη βασούλα της εφαρμογής ή κάνω expose την κύρια βάση με ένα data exposure tier
    (δικός μου όρος) π.χ. ένα Web-Service tier ??

Πιθανά considerations/προβληματισμοί.

- Performance στην περίπτωση του web-service exposure tier
    - sql joins στην περίπτωση του exposure tier τα ξεχνάμε...
    - data duplication. Μήπως αν κάνω datamarts θα καταλήξω να έχω την αρχική βάση κλωνοποιημένη σε κάθε εφαρμογή ?

Το ένστικτο το δικό μου λέει exposure tier. Επειδή όμως έχω δει και την άλλη λύση ως προσέγγιση, και απο "σοβαρές" εταιρίες
    είπα να θέσω τον προβληματισμό και στο forum...
    Σίγουρα μια απάντηση είναι ότι ανάλογα το case πράττεις. Ο γενικός όμως προσανατολισμός μου προσωπικά τείνει
    προς μια SOA πλατφόρμα για τέτοια πράγματα.

cheers!

•  26-08-2005, 15:47 4703 σε απάντηση της 4676

Απ: DataMarting vs Exposure Tier

Χρησιμοποιείς λάθος όρους γι αυτό μπερδεύεται το πράγμα. Αντί για datamart, που είναι όρος του Business Intelligence, περιγράφεις το Replication. Είναι ίσως ο ευκολότερος τρόπος να συνεργαστούν δύο εφαρμογές με τον τρόπο που περιγράφεις, εφ' όσον η μία μόνο διαβάζει τα δεδομένα της άλλης. Αν χρησιμοποιείς SQL Server μπορείς να χρησιμοποιήσεις snapshot replication για να αντιγράφεις τους πελάτες στις άλλες βάσεις περιοδικά.

Αυτό που περιγράφεις σαν Exposure Layer λέγεται Remote Procedure Invocation στο χώρο του Enterprise Application Integration. Δεν είναι δεμένο με τα Web Services, απλά αυτά είναι η τελευταία τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε σε αυτό τον τομέα. Μπορείς άνετα να χρησιμοποιήσεις DCOM ή Remoting τα οποία θα είναι και γρηγορότερα (αν χρησιμοποιείς .NET φυσικά). Το Remote Procedure Invocation θέλει παραπάνω δουλειά από το replication και είναι χρήσιμο όταν θέλεις η μία εφαρμογή να χρησιμοποιήσει την άλλη, όχι απλά να ανταλλάξουν δεδομένα.

Υπάρχουν και άλλες γενικές λύσεις στο θέμα του Enterprise Application Integration (κοινή βάση δεδομένων, χρήση messaging/workflows) τα οποία φαίνονται υπερβολικά στο σενάριο που περιγράφεις. Αν θες να μάθεις περισσότερα, ειδικά στο θέμα του Messaging, δες το http://www.eaipatterns.com/. Επίσης, το Intelligent Enterprise Magazine έχει μια κατηγορία ειδικά για  Application Integration, αν και επικεντρώνεται στο πως θα δουλέψουν διάφορα συστήματα μαζί.

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems