Υπάρχουν δεκάδες barcode scanners διαφόρων τύπων. Μία αναζήτηση στο
www.expansys.com.gr θα επιστρέψει δεκάδες διαφορετικές συσκευές, είτε ανεξάρτητες με σύνδεση bluetooth, είτε σε μορφή κάρτας (PC_Card, CF, SDIO). Εξειδικευμένες εταιρείες μάλιστα όπως η Symbol βγάζουν PDA με ενσωματωμένους barcode scanners τα οποία αντέχουν σε πτώσεις και νερό.
Τί θα επιλέξεις εξαρτάται από την εφαρμογή σου:
- Πρόκειται για προσωπικό πειραματισμό ή για πελάτη?
- Πόσο συχνά θα χρησιμοποιεί το scanner ο χρήστης? Συχνά (πολλές φορές την ώρα) ή περιστασιακά (μερικές φορές τη βδομάδα)?
- Πρέπει να αντέχει σε περιβάλλον π.χ. αποθήκης?
- Τί API παρέχεται?
Για συχνή χρήση μία συσκευή PDA με ενσωματωμένο barcode είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή. Αν το PDA δεν χρησιμοποιείται μόνο για scanning, μία κάρτα ή ένας bluetooth scanner είναι προτιμότερα. Βέβαια, ο bluetooth scanner "τρώει" περισσότερη μπαταρία οπότε η αυτονομία είναι περιορισμένη. Αν πρόκειται για πειραματισμό, η φθηνότερη συσκευή που θα βρεις αρκεί, φτάνει να έχει drivers για τη συσκευή σου. Θα μπορούσες ίσως να χρησιμοποιήσεις και software scanning για πειραματισμό, αλλά οι επιδόσεις (ταχύτητα, ανάγνωση σε ελλιπή φωτισμό, σε ήλιο) σίγουρα θα είναι πολύ χειρότερες απ' ότι με ένα πραγματικό scanner.
Οι διαφορές στο API είναι επίσης σημαντικές. Οι φθηνότεροι scanners μπορεί να μην έχουν καθόλου API και απλά να στέλνουν χύμα keystrokes στην εφαρμογή που είναι ενεργή εκείνη τη στιγμή. Αν το focus δεν είναι στο κατάλληλο textbox, έχασες. Πιο ακριβά μοντέλα μπορεί να σου δίνουν API το οποίο παρέχει τις τιμές απευθείας στην εφαρμογή. Προφανώς, για συχνή χρήση δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το απλό API.
Το καλό είναι ότι το iPAQ hx2790 (αν αυτό εννοείς) μπορεί να δεχτεί σχεδόν τα πάντα: CF, SD, Bluetooth. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να σκεφτείς τί θέλεις να κάνεις, και αν θέλεις να το πεις και σε εμάς.
Υ.Γ. Μήπως πρόκειται για διπλωματική εργασία?
Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos