Φίλε Neoklis, αυτό που θα σου πω θα σου φανεί παράξενο, αλλά έτσι ακριβώς συμβαίνει. Ο μόνος τρόπος να κατοχυρώσεις μια ιδέα είναι να τη... δημοσιεύσεις! Τι κερδίζεις μ' αυτό; Το αναφαίρετο ηθικό δικαίωμα της αναγνώρισης και της αναφοράς από εκείνους που χρησιμοποιούν την ιδέα σου στις δικές τους υλοποιήσεις. Εκείνο που κατοχυρώνεται είναι η έκφραση της ιδέας. Η δική μου συμβουλή είναι πως σε ένα εικονικό περιβάλλον, όπως είναι το internet, όπου το κοινό έχει συνηθίσει να παρέχονται όλα δωρεάν, πρέπει κάποιος να είναι πολύ προσεκτικός όταν αναφέρεται σε υπηρεσίες με συνδρομή και μάλιστα όταν ισχυρίζεται ότι είναι πρωτότυπες. Αν όντως πρόκειται για κάτι πολύ καλό, έτσι κι αλλιώς κινδυνεύεις να το χάσεις μόλις βγει στον "αέρα". Όχι γιατί θα βρεθεί κάποιος να σου αμφισβητήσει την πατρότητα της ιδέας, αλλά γιατί κάποια εταιρία, με καλύτερες υποδομές και περισσότερο κοινό, θα εμφανίσει κάτι ανταγωνιστικό. Άρα ή γίνεσαι γρήγορα μεγάλος ή χάθηκες. Συνεπώς, απαιτείται σωστό "μέτρημα" προτού καν ασχοληθείς με την ανεύρεση συνεργατών όσον αφορά στο τεχνικό κομμάτι. Όπως πιθανόν κατάλαβες, αναφέρομαι στη σύνταξη μιας μελέτης βιωσιμότητας και στην ύπαρξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου.
Ναι, η ιστορία μας διδάσκει ότι άνθρωποι με μυαλό γίνονται μεγιστάνες δουλεύοντας στο γκαράζ του σπιτιού τους. Δεν είναι, όμως, μόνο η νοοτροπία του ελληνικού δημοσίου που σου απαγορεύει να ξεκινήσεις με αυτόν τον τρόπο. Κατά κύριο λόγο είναι η αγορά. Όταν η καινοτομία διαμορφώνει την αγορά, τότε πλουτίζεις κι από το σπίτι σου. Για παράδειγμα, όσο το internet ήταν "μικρό", η αγορά ήταν υπό διαμόρφωση και οποιοσδήποτε μπορούσε να την επηρεάσει, έστω και με μια ιδέα. Τώρα όχι πια. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο μεγάλο σε χώρες με κομμουνιστική συγκρότηση, όπως είναι η Ελλάδα. Μη σε παραξενεύει ο όρος "κομμουνιστική". Βρες μου μία καπιταλιστική χώρα με τόσο γιγαντωμένο δημόσιο τομέα και θα το πάρω πίσω. Δυστυχώς, εδώ σε πολεμάει η ίδια σου η χώρα.
Ξεκίνα, λοιπόν, από αλλού και μετά ψάξε για συνεργάτες. Συζήτησε με τις τράπεζες ή/και με φορείς από τους οποίους μπορείς να πάρεις επιχορήγηση. Αν υπάρξει ενδιαφέρον, εξασφάλισε τη χρηματοδότηση και προχώρησε στην ίδρυση εταιρίας. Μετά κάνε προσλήψεις. Αντί να "ζητιανεύεις" εμπιστοσύνη, επέβαλε τη μυστικότητα. Ο οποιοσδήποτε προγραμματιστής θα είναι πια υπάλληλός σου. Αν, πάλι δεν υπάρξει ενδαφέρον, τότε τι να σου πω... Προσπάθησε να πουλήσεις την ιδέα σου σε κάποιον που να ενδιαφέρεται να την υλοποιήσει. Αν είναι ξύπνιος, όχι μόνο δε θα σε ρίξει, αλλά θα θελήσει μόνιμη συνεργασία. Κι αυτό γιατί μια ιδέα, όσο καλή και να είναι, δεν επιβιώνει χωρίς εξέλιξη. Και ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για την την εξελίξει είναι εκείνος που τη "γέννησε".
Sorry για το μεγάλο post.
Ακόμα κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο. Μη θέλεις να κυβερνήσεις. Απλά δείξε το μονοπάτι κι ο κόσμος θ' ακολουθήσει!!