Σχετικά με τις άδειες χρήσεις και τον πηγαίο κώδικα.
Δεν είσαι υποχρεωμένος να παραδώσεις κώδικα. Αν θέλεις μπορείς να το κάνεις αλλά κανένας πελάτης δεν μπορεί να σε αναγκάσει να το κάνεις. Το πρόγραμμα αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία σου και αυτό που δίνεις στους πελάτες είναι η άδεια ή άδειες χρήσης αυτού.
Σχετικά με την πώληση τώρα. Τακτική δική μου είναι πάντα επάνω στο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών που κόβω να γράφω καθαρά για πόσες άδειες χρήσης είναι το πρόγραμμα ή αν υπάρχει κάποιο συμφωνητικό που έχει υπογραφεί αναφέρω το συμφωνητικό αυτό μαζί με τον αριθμό πρωτοκόλλου που έχω πάρει από την εφορία. Πολλές φορές όταν δουλεύω σε μία εταιρεία για ανάπτυξη νέου προγράμματος αυτό πέρνει κάποιο χρόνο ανάλογα με το μέγεθος τις εφαρμογής. Μπορεί να είναι 3-12 και παραπάνω μήνες. Στο μεσοδιάστημα αυτό και ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα πληρώνομαι κάποιο ποσό τις αρχικής προσφοράς. Για να μην φαίνεται λοιπόν στην εφορία ότι η εταιρεία πληρώνει παροχής υπηρεσιών 1.000-2.000-3.000€, άραγε σου λέει τι είδους παροχή είναι αυτή για να κάνω έναν έλεγχο μην έχουμε πλαστές τιμολογήσεις, προτείνω στον υπεύθυνο να υπογράψουμε αυτό το συμφωνητικό και το οποίο γνωστοποιούμε στην εφορία. Μέσα εκεί γράφεται και η συμφωνία για το πρόγραμμα ως προς τις άδειες χρήσης και τι πρέπει να κάνει η εφαρμογή. Οπότε αν έχεις στα χέρια σου αυτό το συμφωνητικό, το τιμολογίο που να αναφέρεται στο συμφωνητικό με πρωτόκολλο εφορίας δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Αρκεί να είσαι εντάξει με τις υποχρεώσεις σου απέναντι στην εταιρεία και σε αυτό που έχει συμφωνηθεί.
Αν πας σε δικηγόρο για κάποιο πρόγραμμα που έχεις γράψει και θέλεις να το κατοχυρώσεις αυτός θα σου πει για μία διαδικασία δεν θυμάμαι τώρα που ακριβώς. Νομίζω το κάνει αυτός απλά εσύ πληρώνεις. Τα ψιλά γράμματα στην διαδικασία αυτή. Κατοχυρώνεις μόνο το όνομα και όχι την δυνατότητα να μην μπορεί κάποιος άλλος να φτιάξει ένα άλλο πρόγραμμα που να κάνει τα ίδια πράγματα και κατά ένα μεγάλο ποσοστό να έχει τις ίδιες φόρμες με εσένα και το ίδιο flow logic αν το αντικείμενο τις εργασίας που υλοποιεί το πρόγραμμα το απαιτεί. Αυτό που δεν θα μπορεί να κάνει ο άλλος είναι απλά να δώσει στην εφαρμογή του το ίδιο όνομα με την δική σου. Η διαδικασία αυτή κοστίζει από 1000-1500€ αλλά δεν είναι τόσο σημαντική. Όταν γίνεις μεγάλος και τρανός και υπάρχει μία αναγνωρισιμότητα για το πρόγραμμά σου αναφέροντας μόνο την ονομασία του τότε ναι κάντο.
Όσο για τα φορολογικά δεν κατάλαβα ποια είναι η ερώτηση αλλά νομίζω ένας λογιστής θα βοηθούσε.