Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Δημοψήφισμα: Πόσα χρόνια μείνατε στην προηγούμενη εταιρεία?

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Παναγιώτης Καναβός. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος thomasinfo στις 29-08-2006, 17:18. Υπάρχουν 11 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  23-09-2005, 11:03 5663

    Δημοψήφισμα: Πόσα χρόνια μείνατε στην προηγούμενη εταιρεία?

    Πόσα χρόνια μείνατε στην προηγούμενη εταιρεία?
    Δώστε εδώ τον αριθμό των ετών που είχατε δουλέψει στην προηγούμεη εταιρεία σας, στρογγυλεύοντας προς τα κάτω. Αν π.χ. είχατε δουλέψει 1.5 χρόνια, επιλέξτε "1 Χρόνο". Αν είχατε δουλέψει λιγότερο από χρόνο, επιλέξτε "Λιγότερο από 1 χρόνο". Αν αυτή είναι η πρώτη σας δουλειά, επιλέξτε "Πρώτη Δουλειά"










    Πρώτη Δουλειά   (14%)
    Λιγότερο από 1 χρόνο   (16,3%)
    1 χρόνο   (12,8%)
    2 χρόνια   (14%)
    3 χρόνια   (14%)
    4 χρόνια   (7%)
    5 χρόνια   (8,1%)
    6 χρόνια και άνω   (14%)
    Συνολικές ψήφοι: 86

  •  27-08-2006, 20:36 16008 σε απάντηση της 5663

    Απ: Δημοψήφισμα: Πόσα χρόνια μείνατε στην προηγούμενη εταιρεία?

    Συγνώμη που ρωτάω είμαι νέος στην παρέα σας αλλά πολύ παλιός εργαζόμενος.

    Γιατί όλες οι πιθανές απαντήσεις φτάνουν μόνο μέχρι το έκτο έτος δουλειάς;

    Δεν θα ήταν καλύτερα να είχατε πιο μεγάλο εύρος πιθανών απαντήσεων.

    Και πάλι συγνώμη για την άστοχη, πιθανότατα, επέμβαση μου.

  •  27-08-2006, 20:44 16009 σε απάντηση της 16008

    Απ: Δημοψήφισμα: Πόσα χρόνια μείνατε στην προηγούμενη εταιρεία?

    Η δημοσκόπηση αυτή έγινε λαμβάνοντας υπόψη της ως κύριο target group τους software developers και τους γενικότερα ασχολούμενους με την πληροφορική σε περιφερειακούς τομείς γύρω από το software. Στον τομέα αυτό παρατηρείται σχετικά μεγαλύτερη κινητικότητα σε σχέση με άλλους τομείς. Ο στόχος της δημοσκόπησης ήταν να μετρήσει την κινητικότητα που αφορά ανθρώπους που παραμένουν λιγότερο από 5-6 έτη στην ίδια εργασία, μια και παραμονή άνω των 5-6 ετών για το χώρο της πληροφορικής γενικά υποδεικνύει μικρή ως καθόλου κινητικότητα. Συνήθως, ένας εργαζόμενος που παραμένει πάνω από 5-6 χρόνια στην ίδια εταιρία έχει την πιθανότητα να παραμείνει περισσότερα, μια και ο μέσος όρος κινείται σε μικρότερα χρονικά διαστήματα.

    Την εποχή της μεγάλης άνθησης της πληροφορικής με το dot com boom, ο μέσος όρος παραμονής σε μια εταιρία ανερχόταν στους 6 μήνες ως 1 χρόνο για έναν προγραμματιστή.

    Με τη δημοσκόπηση αυτή θέλαμε να διαπιστώσουμε μεταξύ μας οτι υπάρχει ακόμα κινητικότητα μικρότερη των 5 ετών στο χώρο της πληροφορικής, γι'αυτό και αντιμετωπίσαμε την παραμονή 6 ετών και ανω ως πιο "μονιμη" απασχόληση.
    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  27-08-2006, 20:45 16010 σε απάντηση της 16009

    Απ: Δημοψήφισμα: Πόσα χρόνια μείνατε στην προηγούμενη εταιρεία?

    Εμείς γνωριζομαστε απο παλια, όμως ξέχασα φυσικά να σε καλοσωρίσω στην παρέα μας και να σου ευχηθώ καλή παραμονή και πολλές δημοσιεύσεις! :)


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  28-08-2006, 16:21 16057 σε απάντηση της 16008

    Απ: Δημοψήφισμα: Πόσα χρόνια μείνατε στην προηγούμενη εταιρεία?

    Καλά κάνεις και ρωτάς xenie αλλά από τα αποτελέσματα βλέπω ότι
    είσαι κάτι σαν το τσιτάχ ...

    Είδος προς εξαφάνιση ...


    Πάνος Αβραμίδης
  •  28-08-2006, 17:45 16059 σε απάντηση της 16057

    Απ: Δημοψήφισμα: Πόσα χρόνια μείνατε στην προηγούμενη εταιρεία?

    Από το Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο άλλαξα 3 εταιρίες!!!

    Όλες μου έδωσαν την εντύπωση του "κάνουμε τη δουλειά μας κανα δυο μήνες για κάτι που προέκυψε και τέλος, αλλά μιλάμε για μόνιμη θέση".

    Μία από αυτές ήταν ΜΕΓΑΛΗ αλυσίδα και στο διάστημα του 1 μήνα που έμεινα, άλλαξαν 3 developer στην ομάδα μου!!! Αργότερα... έφυγαν και τον προϊστάμενο του τμήματος.

    Από Απρίλιο μέχρι τέλος Ιουλίου απέφυγα πολλές παρόμοιες περιπτώσεις απλά ρωτώντας για το τί σκοπεύουν να κάνουν μετά. Στηνερώτηση αυτή οι απαντήσεις ήταν πολύ γενικές και τους επέφυγα. Τώρα είμαι σε μια εταιρία που τουλάχιστον πιστεύω οτι έχει και άλλα μετά το project που τρέχει...

    Μπορεί κάποιος να με κατατοπίσει αν έχει παρατηρήσσει το ίδιο, σε πόσο μεγάλο ποσοστό συμβαίνει αυτό στο χώρο και από πότε? Δε μου αρέσει καθόλου... Δεν είμαι του στυλ θα πάρω σύνταξη από εδω ΟΤΙ και να γίνει αλλά προσπαθώ να χτίζω σχέση εμπιστοσύνης όταν συνεργάζομαι με μια εταιρία. Νομίζω οτι αν αυτό δεν είναι αμφίδρομο υπάρχει πρόβλημα.
    Who Dares Wins
  •  28-08-2006, 19:30 16063 σε απάντηση της 16059

    Απ: Δημοψήφισμα: Πόσα χρόνια μείνατε στην προηγούμενη εταιρεία?

    Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση που περιγράφεις είναι απαράδεκτη (θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και πιο περιγραφικές εκφράσεις).
    Δεν υπάρχει λόγος να ανεχτείς τέτοια κατάσταση σε μία εταιρεία. Έχω πάντως την εντύπωση ότι τελευταία έχουν εμφανιστεί εταιρείες-μανιτάρια που φέρονται με τέτοιο τρόπο, επικαλούμενες την ύφεση της οικονομίας που έγινε πριν ... 3 χρόνια, ενώ το αντικείμενο τους είναι απλά η είσπραξη επιδοτήσεων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και εταιρείες οι οποίες υπάρχουν μεν πολύ καιρό, αλλάζουν όμως αντικείμενο κάθε 2-3 χρόνια, ανάλογα με το που φυσάει ο άνεμος και ποιές είναι οι επιδοτήσεις.
    Από την άλλη, οι εταιρείες-μανιτάρια ποντάρουν ότι θα προσλάβουν κάποιον από τους άπειρους αποφοίτους ΙΕΚ Γραφιστικής ή Πολυμέσων και θα του δώσουν κάτω από το βασικό. Δεν έχουν σκοπό ούτε λόγο να πληρώσουν ένα πτυχιούχο, πόσο μάλλον ένα επαγγελματία.

    Δεν υπάρχει λόγος να ασχολείσαι με τέτοιες εταιρείες. Υπάρχουν πάρα πολλές σοβαρότερες εταιρείες. Δες τις εταιρείες που βάζουν επώνυμες αγγελίες στο DotNetZone, το Καριέρα ή το Skywalker και προσπάθησε να πας σε αυτές. Βάλε στόχο τις εταιρείες που έχουν τουλάχιστον 10 άτομα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΣ, όχι γραμματείς.

    Και το σημαντικότερο, σκέψου τί θέλεις να κάνεις. Θέλεις να ασχοληθείς με την ανάπτυξη software ή να δουλέψεις στον κλάδο του IT? Η διαφορά είναι τεράστια, κι όμως κανείς δεν μας ειδοποίησε γι αυτή στο Πανεπιστήμιο. Κι όμως, στο εξωτερικό ο διαχωρισμός είναι εντελώς ξεκάθαρος.

    IT είναι τα τμήματα πληροφορικής των εταιρειών, των τραπεζών και ... των αλυσίδων. Ο ρόλος σου εκεί είναι να εξασφαλίζεις ότι οι υπολογιστές δεν δημιουργούν πρόβλημα στην καθαυτό δουλειά της εταιρείας, είτε αυτή είναι ασφάλειες, είτε πωλήσεις, είτε ... οι πίτσες. Μεγαλύτερη σημασία εκεί θα έχει το administration των ήδη υπαρχόντων εφαρμογών και servers, τα σωστά backup και τα recovery και security plans, παρά η ανάπτυξη νέων εφαρμογών. Θα υπάρχει και αυτό, αλλά περιστασιακά. Και σε αυτή την περίπτωση, μεγαλύτερη έμφαση θα δίνεται στη γρήγορη ολοκλήρωση των εφαρμογών παρά στην σωστή ανάπτυξη. Σε τελική ανάλυση, τί κι αν ένα ετήσιο report γίνεται τσάτρα-πάτρα και θέλει 1 ημέρα να βγει? Ή αν η εφαρμογή παραγγελιοληψίας είναι λίγο copy-paste? Όσο η αρπα-κόλλα είναι σε ανεκτά επίπεδα, καλύτερα να έχεις μία μέτρια εφαρμογή σήμερα που θα διορθώσεις αύριο, παρά μία καλύτερη μεθαύριο.
    Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις ότι το τμήμα IT είναι πάντα βοηθητικό στην κύρια δραστηριότητα της εταιρείας και αντιμετωπίζεται έτσι. Συνεπώς, δεν είναι τόσο περίεργο που η αλυσίδα σε χρησιμοποίησε για ένα έργο και μετά σε έδιωξε.

    Η κατάσταση είναι εντελώς αντίθετη σε εταιρείες πληροφορικής οι οποίες αναπτύσσουν προϊόντα ή δημιουργούν εφαρμογές κατά παραγγελία (ISVs & Custom Development). Εκεί σημασία έχει να φτιαχτεί σωστή η εφαρμογή την πρώτη φορά. Διαφορετικά, είτε οι πελάτες δεν θα ξανααγοράσουν, είτε τα έσοδα των πωλήσεων θα αναλωθούν στο bug fixing της κακοστημένης εφαρμογής. Εδώ δεν μπορείς να πεις "καλύτερα να βγάλω μία μέτρια εφαρμογή σήμερα". Έτσι και η εφαρμογή παραδωθεί στον πελάτη, οι διορθώσεις είναι πολύ δυσκολότερες, άσε που έχουν ως αποτέλεσμα να χάσει την εμπιστοσύνη του ο πελάτης. Το administration εδώ παίζει τόσο μικρό ρόλο, που οι μικρότερες εταιρείες δεν έχουν καν αποκλειστικό administrator για το δίκτυο και τους servers! Δυστυχώς, πολλοί ιδιοκτήτες και project managers αυτών των εταιρειών προέρχονται από το IT και έχουν αυτή τη νοοτροπία με αποτέλεσμα να δίνουν ελάχιστη σημασία στην ποιότητα των εφαρμογών που δημιουργούν. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής (αν όχι όλες) να αντιμετωπίζονται με σημαντική καχυποψία από τους πελάτες τους.

    Ένα παράδειγμα για να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ των δύο κλάδων, είναι ένας σχεδιαστής αυτοκινήτων F1 της Ferrari σε σχέση με ένα μηχανικό της ομάδας της Ferrari. Ο πρώτος πρέπει να φτιάξει ένα αυτοκίνητο όσο το δυνατόν πιο γρήγορο. Ο σχεδιαστής δεν έχει την πολυτέλεια να διορθώσει τα λάθη του από τη στιγμή που το αυτοκίνητο παραδοθεί στην ομάδα. Από την άλλη, ο μηχανικός της ομάδας πρέπει να εξασφαλίσει ότι το αυτοκίνητο θα τρέξει με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Αν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα, ο μηχανικός θα πρέπει να το διορθώσει με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμα και με πατέντες, πριν τελειώσει ο αγώνας.


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  28-08-2006, 19:52 16064 σε απάντηση της 16063

    Απ: Δημοψήφισμα: Πόσα χρόνια μείνατε στην προηγούμενη εταιρεία?

    Παναγιώτη

    Έχω ακούσει και άλλον developer σε ISP να μιλά έτσι.

    Από τη μια εσύ και ο συνάδελφός σου και από την άλλη ο Ζαχαρίας, η Τρια Κιλά Κώδικα ΑΕ και τα αφεντικά του Tomasinfo.

    Τελικά κάποιοι πρέπει να είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι στο περιβάλλον εργασίας τους από κάποιους άλλους.

    Επειδή ξέρω ότι στο εξωτερικό αξιολογούνται εταιρείες και βγαίνουν κάθε χρόνο λίστες αλα Top 100 Employer μήπως υπάρχει κάτι αντίστοιχο;

    Πάντως οι αγγελίες στο Kariera, στο Skywalker και στο Justjobs σπάνια ζητούν κάποιον που δεν έχει εμπειρεία.
    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  28-08-2006, 20:33 16065 σε απάντηση της 16064

    Απ: Δημοψήφισμα: Πόσα χρόνια μείνατε στην προηγούμενη εταιρεία?

    Υποθέτω ότι λέγοντας ISP εννοείς ISV? Όσο για συνάδελφο, πρέπει να προσδιορίσεις τί εννοείς.

    Δεν είναι ότι όσοι δουλεύουν σε ISV έχουν αυτές τις απόψεις. Ο διαχωρισμός των κλάδων είναι πραγματικός και αν τον αγνοήσεις θα βασανιστείς αρκετά. Ο admin ο οποίος ξέρει να γράφει τα πιο περίπλοκα scripts σε PERL συνήθως αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες όταν χρειαστεί να φτιάξει μια αυτόνομη εφαρμογή. Αντίστροφα, οι περισσότεροι προγραμματιστές δεν έχουν σκεφτεί πως θα τρέξουν οι εφαρμογές τους μαζί με δεκάδες άλλες εφαρμογές και servers, ενώ οι ικανότητες τους σε διαχείριση δικτύου είναι αμφίβολες.

    Προσωπικά, κατάλαβα το διαχωρισμό αυτό με μάλλον επώδυνο τρόπο όταν προσπάθησα να βρω δουλειά στην Αγγλία μετά το μεταπτυχιακό μου εκεί. Εκεί IT σημαίνει ένα πολύ, μα πολύ καλά ορισμένο κλάδο. Εγώ είχα δουλέψει μόνο σε custom development στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι έχασα πολύτιμο χρόνο ψάχνοντας λάθος θέσεις εργασίας.

    Το μάθημα το έμαθα τέλεια στο Στρατό, όπου έπρεπε να γράφω κάρα διαταγές, από 5 ως 500 σελίδες αλλά και να συντηρώ καμμιά 10αριά μηχανήματα, δίκτυο κλπ. Ε, εκείνες τις στιγμές κατάλαβα πως νιώθει τόσο ο admin όσο και ο τελικός χρήστης, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το ποιός είναι ο προμηθευτής, τί περγαμηνές έχει και πόσο πιο cool είναι το OpenOffice από το Office 2000. Όταν έχεις να μαζέψεις 700 σελίδες σε ένα κείμενο και να τις τυπώσεις σε 5-6 αντίγραφα, οι εκτυπωτές καλά θα κάνουν να δουλεύουν, τα UPS να μην καίνε τις ασφάλειες τους, και το Word να διαβάζει τα Ελληνικά χωρίς να τα μασάει.

    Ο διαχωρισμός αυτός χρησιμοποιείται και από τη Microsoft, στον προσδιορισμό των ειδικοτήτων των partner της. Άλλες οι απαιτήσεις του ISV, άλλες του Custom Development Competency, άλλες του Infrastructure. Αλλά και στα certifications, άλλο το Certified Developer και άλλο το Certified System Engineer. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Cisco, τη Redhat αλλά και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία παρέχει certifications.

    Όσο για το ευτυχισμένοι ή όχι. Κάποιοι έχουν την τύχη ή την προνοητικότητα να αποφύγουν τις κακοτοπιές. Η πρώτη εταιρεία στην οποία είχα δώσει συνέντευξη ως απόφοιτος ήταν μια τρύπα στην πλατεία Καρύτση. Δεν μου άρεσε καθόλου κι έτσι δεν πήγα. Λίγο αργότερα βρήκα μια δουλειά στην οποία έμεινα για χρόνια. Ως εμπειρία παρουσίασα τη διπλωματική μου, η οποία ήταν σε C++. Τελευταία, είχα πάει σε μία εταιρεία για την οποία είχα αμφιβολίες από τη συνέντευξη την ίδια. Πολύ γρήγορα διαπίστωσα ότι τα πράγματα πήγαιναν στραβά και πραγματική πρόθεση για βελτίωση δεν υπήρχε.

    Από την άλλη, υπάρχουν και κάποια πράγματα τα οποία είναι 100% απαράδεκτα, όπως να καθυστερήσει για 1 μήνα η πληρωμή των μισθών. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμμία έστω και στοιχειωδώς σοβαρή εταιρεία. Απλά, αυτό δεν γίνεται. Αν ακούσεις ή σου συμβεί κάτι τέτοιο, φύγε τρέχοντας.

    Αν οι εταιρείες ζητάνε πείρα, φρόντισε να τη βρεις. Μάθε μόνος σου, κάνε μερικά projects μόνος σου και δείχτα. Πάρε certifications. Αν δεν έχεις πείρα σε ένα θέμα, τα certifications λένε ότι δεν είσαι και άσχετος. Επίσης, η διπλωματική που έκανες μετράει. Γράψε ένα καλό βιογραφικό βάζοντας τα μαθήματα που έχεις κάνει και ενδιαφέρουν την εταιρεία στην οποία στέλνεις το βιογραφικό. Γράψε τί σημαντικές εργασίες ή group projects έχεις κάνει. Στείλε βιογραφικό ακόμα και όταν οι εταιρείες ζητάνε 1-2 χρόνια εμπειρία. Αν άρχισες να δουλεύεις
    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  28-08-2006, 22:15 16067 σε απάντηση της 16065

    Απ: Δημοψήφισμα: Πόσα χρόνια μείνατε στην προηγούμενη εταιρεία?

    Ενοούσα ISP. Εταιρεία παροχής Internet και τηλεφωνίας. Ενοούσα συνάδελφο developer με ειδίκευση σε WEB προγραμματισμό με Java, UML και design patterns ο οποίος δούλευε εκεί στο αντικείμενο του προγραμματισμού κτλ.

    Είναι ευτυχισμένος εκεί και καλά να είναι ο άνθρωπος. Μια αττάκα του ήταν

    "Ο προγραμματισμός δεν έχει όρια".
    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  28-08-2006, 22:17 16068 σε απάντηση της 16063

    Απ: Δημοψήφισμα: Πόσα χρόνια μείνατε στην προηγούμενη εταιρεία?

     pkanavos wrote:
    IT είναι τα τμήματα πληροφορικής των εταιρειών, των τραπεζών και ... των αλυσίδων.

     pkanavos wrote:
    εταιρείες πληροφορικής οι οποίες αναπτύσσουν προϊόντα ή δημιουργούν εφαρμογές κατά παραγγελία

    Χείμαρος ο Παναγιώτης. Μου αρέσει ο χωρισμός που κάνεις, αλλά νομίζω η δεύτερη κατηγορία πρέπει να σπάσει σε δύο κομμάτια: Εταιρίες πληροφορικής που φτιάχνουν software για το δημόσιο, και οι υπόλοιπες...

    Χρήστος Γεωργακόπουλος
  •  29-08-2006, 17:18 16112 σε απάντηση της 16068

    Απ: Δημοψήφισμα: Πόσα χρόνια μείνατε στην προηγούμενη εταιρεία?

    το θεμα ειναι οτι ειμαι πτυχιούχος και με 10 χρονια προϋπηρεσια. Αρα και οι αμοιβες μου αρκετα πανω απο το βασικο. Γι' αυτό και με παραξένεψε αυτή η σταση των εταιριών. Θα μπορουσαν οντως να παρουν καποιον νεοτερο με λιγοτερα εξοδα, αλλα προτιμισαν να παρουν εμενα γλιτωνοντας απλά την αποζημιωση μετα... και σπαταλοντας την ευκαιρια μου τη δεδομενη χρονικη στιγμη να εργαστώ κάπου με καλυτερες προοπτικες. Ακομα και σε αυτη την εταιρια που ειμαι τωρα δεν ξερω τι θα γινει. Παρα το γεγονος οτι μου εχουν πει οτι ειναι πιο μονιμη η συνεργασια με τους υπαλληλους που επιλεγουν και δεν αρκουνται σε project-based προσλήψεις έχω αρχικη συμβαση ως τον δεκέμβριο. Ξέρω οτι μεγάλες εταιριες συνηθιζουν μια αρχικη συμβαση ορισμενου χρονου δικιμαστικα, αλλα το γεγονος οτι μεσα στον 1,5 μηνα που ειμαι εδω έχουν προσλαβει 6-7 ατομα (οχι για αντικατασταση αλλα επειδη οι χρονοι ενος εργου πιεζουν) με ανυσηχει....
    Who Dares Wins
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems