τελικά θέλεις agenta, εμπορικό λογιστικο?
και συγνώμη που μπαίνω σε ξένα χωράφια αλλά το θέλεις για προσωπική σου χρήση ή για πελάτη. Γιατί αν είναι για πελάτη να μοιραστώ μαζί σου την προσωπική μου εμπειρία.
Συνάντηση 1
- Γίνεται μεγάλε να κάνεις ενα προγραμματάκι να κρατάω τους πελάτες μου? θα σου δώσω 100.000 δρχ
-Φυσικα και γίνεται.(χαρούμενος για την δουλεια φτιάχνω την φόρμα πελατών και μάλιστα abstruct ως contacts με δυνατότητα ιεραρχικής αλληλοσύνδεσης και κληρονομώ σε κλάση πελάτη)
Συνάντηση 2
-Ναι αλλα τους προμηθευτές μου?
-Κανενα προβλημα θα το φτιάξω...(χεχε λεω μέσα μου... είσαι μεγάλος καλά που το έκανες με κληρονομηκότητα... μια δεύτερη κλάση κληρονομεί απο τα contacts και την αντίστοιχι φόρμα)
Συνάντηση 3
-ααααα πολυ ωραία.... και που περνάω τις παραγγελίες?
-ποιες παραγγελίες?
-αυτές που μου κάνουν οι πελάτες, και αυτές που κάνω στους προμηθευτές
-Δεν υπάρχουν....
-Ρε φιλαράκι... νομιζες ότι θα σου δώσω 100.000 δρχ για να μου κάνεις αυτό που μου κάνει και το κινητό μου(το βγάζει ... ενα nokia 9XXX του 1 μυρίου)
Τα μαζεύω και αρχίζω και γράφω κώδικα........
Συναντηση 4
-Ξέρεις πρέπει να περνάω και τα τιμολόγια
-Ποια τιμολόγια?
-Αυτά που κόβω στους πελάτες και αυτά που πέρνω απο προμηθευτές
-Ε?
-Εντάξει καταλαβαίνω.... δεν στο είχα πει.... οπότε άμα το κάνεις και αυτό θα σου δώσω 200.000 δρχ
τα μαζεύω και αρχίζω να κάνω πάλι κλάσεις παραστατικών χαρούμενος που κερδίζω χρόνο λόγο κληρονομηκότητας και επαναχρησιμοποίησης κώδικα.... σκέφτομαι... ξέρω έχω μπεί ήδη μέσα(1 μήνας δουλειάς μαζί με τις μετακινήσεις τις συναντήσεις, τα τηλέφωνα και τον κώδικα) αλλά άν το φτιάξω για αυτόν θα μπορώ μετά να το πουλάω και σε άλλους για 200.000 δρχ
Συνάντηση 5
-Α οραία το έκανες... αλλά ξέρεις το εγκατέστησα σε ένα φίλο μου να το δει (σκέφτομαι ωχ... πάει η πώληση) και το σύγκρινε με το δίκο του (έχει ενα πως το λενε να δεις... ααα ουροφασμα) και έγινα ρεζίλι... δεν έχει έσοδα έξοδα, ούτε κάνει μετασχηματισμό παραστατικών, δεν κολάνε οι παραγγελίες με τις προμήθειες γιατι θέλω να ξέρω για ποιά παραγγελία πελάτη κάνω μία παραγγελία στον προμηθευτή- α καλο θα ήταν να τις κάνει αυτόματα τις παραγγελίες στους προμηθευτές
-!?!?!?!?!?! Μα... μα για να κάνει τις παραγγελίες αυτόματα πρέπει να ξέρω αν τα έχεις διαθέσιμα σαν προιόντα στην αποθήκη.
-Ε ναι ... ακριβως... και όλο ελεγα τί άλλο ήθελα να σου πω ότι λειπει απο το προγραμματάκι... δεν έχει αποθήκη και αποθέματα... Επίσης πρέπει να περνιούνται οι πληρωμές και οι επιταγές απο τους πελάτες και να μου λέει πως να πληρώνω τους προμηθευτές μου..... Ενταξεί
-?!?!?!?!?!? Μα αυτό θα χρειαστεί πολύ δουλειά...
-Εντάξει εσύ είσαι παιχταράς θα τα καταφέρεις .... αντε αμα ειναι να σου δώσω 300.000 δρχ αλλα θα κάνεις και cash flow και κάτι που μου ζήτησε ο λογιστής.... θέλει λεει μια ... αχ πως τα λενε να δείς... κατσε τα έχω γραμμένα... α ναι... θέλει γέφυρα εξαγωγής λογιστικών άρθρων με ανάλυση τεταρτοβαθμίων λογαριασμών για ενημέρωση ημερολογίων.... αχ όταν μου μιλανε οι συνεργάτες μου τεχνικά πολυ μου την δίνει....
-Οκ αλλα όλα αυτά θέλουν τουλάχιστον 15 επιπλέον πίνακες να αλλάξω κλάσεις να έχει transactions....
-Αχ μη μου μιλας τεχνικά.... νευριάζω.
-θα χρειαστούν και συν τουσ 2 μηνεσ που έφαγα ήδη άλλους 4-5
-Δεν βιάζομαι... το καλο το πράγμα αργεί να γίνει...
-Ναι αλλά εγώ πρέπει να πληρωθώ για το κόπο μου
-Όλο λεφτά ζητας... πόσα θέλεις...
-Εεεεε ας πουμε ότι αυτα που είπαμε μέχρι τωρά ήταν για την μέχρι τώρα δουλειά άρα αναλογικά 150.000 δρχ το μήνα
-ΤΙΙΙΙΙΙΙΙ... τι λες ρε φιλαρα... αμα είναι έτσι πάω και σκάω 350.000 δρχ στον αλλον που ήθελε να μου πουλήσει εκείνο το πρόγραμμα... αχ πώς το λένε... της Unisoft.... αλλά δεν είμαι χαζός να πληρώσω τόσα λεφτά για κάτι τόσο απλό.
Κατάληξη.... Παράτησα το έργο ... πήγα αγόρασα... ένα εμπορικό προγραμμά 250.000 δρχ.. του το εγκατέστησα.. πήρα 300.000 δρχ πήγα έπιασα δουλειά στην Singular... με 350.000δρχ το μήνα...
Ηθικό συμπέρασμα 1.... Ο προγραμματιστής της γειτονίας... (όπως λέμε ο υδραυλικός της γειτονίας) έχει πεθάνει
Ηθικό συμπέρασμα 2.... Όταν μου ζητάνε τώρα ένα προγραμματακί δίνω προσπέκτους απο έτοιμα προγράμματα.... Αν συνεχίσουν να με ενοχλούν και μετά απο αυτό... θα πρέπει να ξέρουν τι θέλουν... μετά υπογράφουν προδιαγραφές... αν περάσουν και απο αυτό... τότε ξέρουν και ότι θα πρέπει πληρώσουν