Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Microsoft phone 7 : curse or blessing

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Βασιλειάδης Σπύρος. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος KelMan στις 26-03-2010, 17:17. Υπάρχουν 8 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  24-03-2010, 13:11 57848

Microsoft phone 7 : curse or blessing

Δοκίμασα την CTP έκδοση των εργαλείων ανάπτυξης με αφορμή ένα project (ψέματα… με αφορμή το ψώνιο μου) και λιγότερο από το περιβάλλον και περισσότερο από τον emulator προσπάθησα να καταλάβω τι τρέχει. Επιγραμματικά οι εντυπώσεις είναι η εξής.

Α) όπως είχε ανακοινωθεί… καμία υποστήριξη για windows mobile 6 εφαρμογές… ως developer αρκετό καιρό για αυτές τις πλατφόρμες τα πήρα στην κράνα. Η τελικά θα τρέχουν αλλά δεν το βλέπουμε στον emulator για να μας ωθήσουν σε Silverlight.

Β)Windows Phone Application = Silverlight Application. Και πάλι τα πήρα στην κράνααποφεύγω ως windows forms developer και ελάχιστα ASP.Net developer σαν ο διάολος το λιβάνι τα WPF και Silverlight και παραμένω παραδοσιακά στα windows forms και asp.net web forms με outsourcing τα flash. Τελικά πρέπει να μάθω Silverlight?

Γ) Από τον emulator δεν είδα τίποτα… ούτε file system ούτε devices. ΟΚ είναι νωρίς ακόμα.. αλλά θα υπάρχουν? Μόνο τον IE μπορείς να χρησιμοποιήσεις… αααα και τρέχει Silverlight….

Δ) εντυπωσιασμένος από το πλούσιο API… Αν κάνει όλα αυτά που λέει… αααα παράδεισος… για να μην μπλέκω με ασυμβατότητες στις real συσκευές και να γίνονται τα πράγματα εύκολα και γρήγορα (βλέπε system.device.location)…  Έγραψα την πρώτη εφαρμογή… αλλά δεν τρέχει γιατί δεν υποστηρίζεται από τον emulator. Its ok. Έκανα μία άλλη απλή και τρέχει.

Και όλα αυτά γιατί όντος υπάρχει project που έχει σαν κύριο σκοπό να τρέξει σε κοινό του internet είτε αυτό προέρχεται από desktop είτε από mobile. Και ενώ στην αρχή το πηγαίναμε asp.net web site παράλληλα με windows forms mobile εφαρμογή, από την μία βλέποντας να συρρικνώνεται η αγορά είπαμε να αντικαταστήσουμε την windows mobile εφαρμογή σε web mobile αλλά έτσι κερδίζουμε στο ότι δεν εξαρτόμαστε από την συσκευή αλλά χάνουμε σε rich UI feeling. Μετά έπεσε η ιδέα να γίνει μία Silverlight εφαρμογή που να τρέχει στο web αλλά να μπορεί να τρέχει σε windows phone 7(out of the box), ή μία Silverlight εφαρμογή που να τρέχει στο web είτε για desktop είτε για mobile. Έτσι αφήνουμε εκτός τις υπάρχουσες συσκευές που δεν υποστηρίζουν .

Οπότε τα ερωτήματα είναι:

1)      Μία Silverlight εφαρμογή για windows phone 7 θα μπορεί να τρέχει και σε περιβάλλον web; Ξέρω ότι υπάρχουν φυσικοί περιορισμοί αλλά τελικά άλλο το Silverlight για web άλλο το Silverlight για windows phone 7; Τελικά το Silverlight πόσο crossplatform είναι σε πραγματικές συνθήκες; Είναι σε επίπεδο κώδικά ή σε επίπεδο «εκτελέσιμου»

2)      Είναι δυνατόν να μην τρέχει κλασικό παραδοσιακό “exe” στα windows phone 7; Και τελικά κατά πόσο αξίζει να τα περιμένεις και να μην ασχοληθείς με τις υπάρχουσες πλατφόρμες.

Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη γιατί ίσως οι απορίες μου είναι λόγω έλλειψης τεχνικής γνώσης. Επιπλέον ο προβληματισμός για αυτή την επιλογή υπάρχει έντονος γιατί είναι το timing περίεργο.  Αν ήμασταν το 2008 θα ήταν όλα ξεκάθαρα. Τώρα όμως μήπως να μην κάνουμε κάτι για μια πλατφόρμα που πεθαίνει και να κάνουμε κάτι για μια πλατφόρμα που γεννιέται Αλλά και ουσιαστικά δεν γεννιέται αλλά μεταφέρεται? Να το γυρίσουμε σε Silverlight?

Παρακαλώ τους συναδέλφους να απαντήσουν ή να σχολιάσουν εν γένει το topic.

•  24-03-2010, 13:59 57849 σε απάντηση της 57848

Απ: Microsoft phone 7 : curse or blessing

My .2 με τον κίνδυνο να λέω και μπαρούφες να λέω ανακρίβειες (έχω ασχοληθεί με το SL όπως το ξέραμε μέχρι πρόσφατα) μιας και δεν έχω προλάβει να δω το WP 7 Silverlight

To ότι το SL είναι crossplatform είναι αδιαμφισβήτητο. Κάτι μικρά quirks έχω δει σε Mac ως προς την συμπεριφορά του mouse αλλά γενικά τίποτα το τρομερό. Τώρα, δεν ξέρω τι εννοείς "σε επίπεδο κώδικά", στον client αυτό που θα πάει θα είναι το xap αρχείο που είναι το assembly και τα resources. Αν εννοείς ως προς το να γράψεις διαφορετικό κώδικα προκειμένου να κάνεις target κάποιο συγκεκριμένο browser/OS, τότε και πάλι αναφέρω μέσα από την εμπειρία μου ότι δεν χρειάστηκε ποτέ να το κάνω αυτό. Αν εννοείς το κατά πόσο είναι συμβατός ο κώδικας από desktop SL σε WP7 SL, προς το παρόν το WP 7 SL δεν διαθέτει όλο το namespace του desktop 7, ωστόσο δεν ξέρουμε τι θα γίνει στην τελική έκδοση.

Τώρα, ως προς το ερώτημα "to SL or not to SL"... Εξαρτάται από το project. Αν πάτε σε SL τότε κάνετε target πλέον (από πλευράς mobile) μόνο τα WP 7, ξεχνάτε τα WM 6.x. Το θέμα είναι όμως ότι αν έστω πάτε σε SL, το βλέπω κομματάκι δύσκολο να τη γλυτώσετε με έναν μόνο client που να είναι device agnostic. Σίγουρα μπορείς να φτιάξεις κατά τέτοιο τρόπο το UI ώστε να προσαρμόζεται στην εκάστοτε οθόνη, ωστόσο υποθέτω ότι όταν τρέχεις την εφαρμογή σε desktop δεν θες απλά να γίνεται resize το παράθυρο ή/και τα controls, θες να έχεις πλουσιότερο UX γιατί δεν έχεις περιορισμούς bandwidth και CPU. Όπερ σημαίνει ότι έχεις μια καλή κοινή βάση αλλά πιθανότατα ο κώδικάς σου θα διαφοροποιηθεί.

Vir prudens non contra ventum mingit
  •  24-03-2010, 14:56 57850 σε απάντηση της 57849

Τα πράγματα είναι σχετικά απλά και περιγράφονται στο MSDN. Τα Windows Phone 7 θα εκτελούν μόνο εφαρμογές Silverlight ή XNA, πάνω από το .NET Compact Framework. Τα μεγέθη οθόνης, οι sensors, CPU και GPU είναι αυστηρά καθορισμένα οπότε δεν υπάρχει ζήτημα σε τί ανάλυση θα παίξει η εφαρμογή ή αν το τηλέφωνο θα αντέχει το Silverlight. Αυτό κάνει την ανάπτυξη πολύ ευκολότερη καθώς γλυτώνουμε από αρκετούς πονοκεφάλους.

Αξίζει να ακούσετε και το σχετικό podcast του Scott Hanselman για να ξεκαθαρίσουν αρκετά πράγματα

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  24-03-2010, 15:37 57851 σε απάντηση της 57849

Δεν ήθελα να μπω σε λεπτομέριες αλλα μάλλον θα το κάνω.

Δεν με ενοχλεί να έχω διάφορα μεγέθη UI. Για να δώσω να κατάλάβεις παράδεγιμα UI. RSS Reader. Μια λίστα, scroll, βρίσκεις αυτό που σε ενδιαφέρει, κλικ και δείχνεις κείμενο. Είναι το ίδιο είτε έχω την διάσταση ενός mobile είτε σε portrait ειτε σε landscape, είτε είναι hosted σε μία σελίδα οπότε μπορεί να είναι ένα μικρό web part σε μια γωνία ειτε να καλύπτει όλο το frame του browser. Οπότε από πλευράς requirement πιστεψε με το UI μπορεί να είναι ίδιο με stretch , fills κτλ. Άλλωστε μπορεί να έχεις και Navigation μεγαλο που να κάνεις pan απο κομμάτι σε κομμάτι. Εκείνο που εννοούσα είναι... κάνεις πχ μία εφαρμογή sliverlight 3/4 σε visual studio 2008/2010 την κάνεις build την βάζεις στο site σου , τρέχει... χαίρεσαι... πέρνεις το ίδιο XAP το τρέχεις out of browser, τρέχει??? χαίρεσαι??? (εδω δεν ξέρω... μαλλον ναι από όσο έχω καταλάβει απο το διαβασμα... γιατι είμαι και καινούργιος σε αυτά) πέρνεις το ίδιο XAP το βάζεις στην windows phone 7 συσκευή σου... τρέχει??? χαίρεσαι??? χτυπάς την σελίδα σου από τον ΙΕ του windows mobile 7 βλέπεις την εφαρμογή σου??? χαίρεσαι? η τελικά πέρνεις τον κώδικα και τον κάνεις build για διαφορετικό target. Ή ακόμα χειρότερα, έχει μόνο κάποιο μέρος του κωδικά κοινό αλλά το πιο πολύ είναι per target. Πάντως συγκρίνοντας μόνο τα references σε ενα silverlight3 app και σε ενα windows phone 7 app μάλλον το τελευταίο ισχύει και το μόνο που μεταφέρεται απο πλατφορμα σε πλατφορμα ειναι τα development skills. Δεν ξέρω... το ψάχνω ακόμα.

Όσο για το "to SL or not to SL" ακριβώς αυτό που είπες είναι ο φόβος μας αλλά από την μία σκέφτεσαι... δεν μπορεί ... θα τρέχει σε windows phone 7 το έχουν δώσει ήδη στην nokia και έχει βγεί ήδη beta..... δεν θα κάνουν κάτι και για τα παλία?

•  24-03-2010, 19:19 57855 σε απάντηση της 57851

Δεν έχει νόημα να διαμαρτύρεται κανείς - το Windows Phone 7 Series είναι ένα "άλλο" smartphone. Μπορεί να είναι από τη Microsoft αλλά είναι άλλο προϊόν. Οπότε:

1. Όπως ανάφερε ο Παναγιώτης ανάπτυξη μόνο σε managed code, με XNA και Silverlight.

2. Isolated storage - που σημαίνει ότι ο developer δεν βλέπει file system ή devices (μόνο μέσω APIs υπάρχει επικοινωνία με τη μηχανή)

3. Μια ανάλυση τώρα μόνο 800χ480 και άλλη μια αργότερα.

4. Τα περισσότερα πράγματα δεν αλλάζουν π.χ. δεν υπάρχει skinning (όπως το ξέραμε), δεν μπορούμε να πειράξουμε τα hardware buttons, κλπ.

5. Όλες οι εφαρμογές περνάνε από το marketplace.

6. Ο emulator όπως και τα εργαλεία είναι CTP - μην περιμένετε να παίξουν τα πάντα (εδώ δεν έχουν ολοκληρώσει όλα τα APIs πόσο μάλλον να παίζουν και όλα σωστά) και δεν θα φτιάξετε τώρα την τελική εφαρμογή που θα πουλήσετε. Παίρνετε μια πρώτη ιδέα για την νέα λογική, τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς.

7. Διαβάστε τα documents για το UI, το Web και την πλατφόρμα γενικά.

Συζήτηση για το αν το sliverlight σας αρέσει ή όχι, αν είναι πραγματικά cross platform ή όχι κλπ καλύτερα να τη κάνουμε σε άλλο thread - σε WP7S αυτό έχουμε (σε μια πλατφόρμα) και απλά θα συζητήσουμε τι μπορούμε να φτιάξουμε και πως...

Andreas Tsouchlaris
    My Blog / dotNetZone.gr / autoexec.gr
  •  24-03-2010, 20:35 57856 σε απάντηση της 57851

Βασιλειάδης Σπύρος:
    Δεν με ενοχλεί να έχω διάφορα μεγέθη UI. Για να δώσω να κατάλάβεις παράδεγιμα UI. RSS Reader. Μια λίστα, scroll, βρίσκεις αυτό που σε ενδιαφέρει, κλικ και δείχνεις κείμενο. Είναι το ίδιο είτε έχω την διάσταση ενός mobile είτε σε portrait ειτε σε landscape, είτε είναι hosted σε μία σελίδα οπότε μπορεί να είναι ένα μικρό web part σε μια γωνία ειτε να καλύπτει όλο το frame του browser. Οπότε από πλευράς requirement πιστεψε με το UI μπορεί να είναι ίδιο με stretch , fills κτλ. Άλλωστε μπορεί να έχεις και Navigation μεγαλο που να κάνεις pan απο κομμάτι σε κομμάτι. 

Όπως είπα, δεν είναι μόνο το θέμα της προσαρμοστικότητας του UI αλλά και η διαθεσιμότηα των resources (CPU, bandwidth, κλπ) που όταν είσαι σε mobile περιβάλλον πρέπει να διαχειρίζεσαι με άλλη φιλοσοφία.

Βασιλειάδης Σπύρος:
    ... κάνεις πχ μία εφαρμογή sliverlight 3/4 σε visual studio 2008/2010 την κάνεις build την βάζεις στο site σου , τρέχει... χαίρεσαι... πέρνεις το ίδιο XAP το τρέχεις out of browser, τρέχει??? χαίρεσαι???

Όταν τρέχεις ένα SL app σε OOB mode τότε προκειμένου να κάνεις κάποια πράγματα θα πρέπει να έχεις elevated trust, δες εδώ http://msdn.microsoft.com/en-us/library/dd550721(VS.96).aspx

Βασιλειάδης Σπύρος:
    πέρνεις το ίδιο XAP το βάζεις στην windows phone 7 συσκευή σου... τρέχει??? χαίρεσαι???

Όχι απαραίτητα, υπάρχουν namespaces που δεν υποστηρίζονται στο WP 7 SL, δες εδώ http://forums.silverlight.net/forums/p/166929/376278.aspx

Βασιλειάδης Σπύρος:
    χτυπάς την σελίδα σου από τον ΙΕ του windows mobile 7 βλέπεις την εφαρμογή σου??? χαίρεσαι?

http://blogs.zdnet.com/microsoft/?p=5624

•  26-03-2010, 12:37 57865 σε απάντηση της 57856

ΟΚ .Ευχαριστώ τους συναδέλφους για τις γνώμες που εξέφρασαν. Ληφθησαν υποψιν και σε συνδυασμό και με τις μη τεχνικές απαιτήσεις του πελάτη μάλλον θα ακολουθηθεί η οδός του διπλου web client (μια για desktop και μια για mobile) και θα δουμε σε κάθε μία απο αυτές τις περιπτώσεις αν θα είναι σε silverlight ή σε κάτι πίο απλό.
  •  26-03-2010, 12:51 57867 σε απάντηση της 57855

Δεν διαμαρτύρεται κανείς... σε επίπεδο επιχειρηματικό... το κλασικό παράπονο του προγραμματιστή έκανα όταν βλέπει αυτά που έχει μάθει να πετιούνται και να πρέπει να μάθει άλλα.

1. Δεν ξέρω αν έπεσε στην αντίληψη σας ότι κυκλοφόρησε μια ROM για τον emulator που δείχνει όλη την λειτουργικότητα... αλλά το λειτουργικό τρέχει προγράμματα exe... έχω την υποψία ότι είναι επιλογή πολιτικής της microsoft να μας ωθεί σε sliverlight για να μην μπορεί ο κάθε κατασκευαστής και ο κάθε developer να χώνει τα χέρια του στο λειτουργικό... έχω όμως μια ελπίδα ότι μπορεί να ανοίξουν το backward compatibility. Τεχνικά μάλλον μπορούν

5. Δεν νομίζω... αν δεν θες να χρησιμοποιήσεις τα εργαλεία για μάρκετινγκ , charging και deployment, μπορείς να κάνεις την εφαρμογή σου και να την μοιράζεις μόνος σου. Άλλωστε γιατί να δώσω 90 $ για τον λογαριασμό και άλλα 90 για κάθε εφαρμογή όταν έχω σκοπό να την δίνω τζάμπα για άλλους λόγους.

Σε όλα τα άλλα συμφωνώ ... παίρνουμε μια πρώτη ιδέα τώρα... άλλωστε ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι τις γιορτές του 2010.

•  26-03-2010, 17:17 57873 σε απάντηση της 57865

Βασιλειάδης Σπύρος:
    ΟΚ .Ευχαριστώ τους συναδέλφους για τις γνώμες που εξέφρασαν. Ληφθησαν υποψιν και σε συνδυασμό και με τις μη τεχνικές απαιτήσεις του πελάτη μάλλον θα ακολουθηθεί η οδός του διπλου web client (μια για desktop και μια για mobile) και θα δουμε σε κάθε μία απο αυτές τις περιπτώσεις αν θα είναι σε silverlight ή σε κάτι πίο απλό.

Απλά θα ήθελα να προσθέσω ότι με το SL σε συνδυασμό με διάφορες αρχιτεκτονικές/frameworks που έχουν βγει όπως MVVM, Prism, MEF, κλπ είναι πιο εύκολο να πετύχεις μεγάλο ποσοστό reusable κώδικα. Για παράδειγμα, με το MVVM μπορείς να έχεις ένα ViewModel που να είναι κοινό για το mobile View και το desktop View. Πιστεύω ότι αυτό είναι μια βασική παράμετρος για το "πρόβλημα" που περιγράφεις.

Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems