Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

ευκολία εκμάθησης sharepoint από έναν .NET developer

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò cherouvim. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Παναγιώτης Καναβός στις 29-04-2012, 23:26. Υπάρχουν 2 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  25-04-2012, 14:11 70129

    ευκολία εκμάθησης sharepoint από έναν .NET developer

    Χαιρετώ την παρέα.

    Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο δύσκολο (πόσο "steep learning curve") έχει το SharePoint για να το μάθει σχετικά καλά ένας senior .NET προγραμματιστής.

    Πχ σε σχέση με PHP και Drupal 7 που έχω εμπειρία, μπορώ να πω οτι ένας seasoned PHP developer χρειάζεται αρκετό καιρό (ας πούμε 5-10 εβδομάδες) για να μπει πραγματικά στο νόημα του συστήματος και του development process, και να αρχίσει να υλοποιεί projects με δικά του custom modules, δικό του theme και να κάνει σωστές εγκαταστάσεις σε μηχανήματα. Η εμπειρία στην PHP δηλαδή βοηθάει, αλλά μιας και το Drupal είναι πολύ μεγάλο και σε σημεία πολύπλοκο, χρειάζεται πολύ ενασχόληση.

    Οπότε πως συγκρίνεται με αυτό το SharePoint άραγε; Και πόσο πολύ βοηθάει το να έχεις γερά θεμέλια (.NET γνώση) από κάτω σου;

    ευχαριστώ
    Γιάννης


    W3C - Leading the Web to Its Full Potential...
  •  29-04-2012, 14:19 70157 σε απάντηση της 70129

    Απ: ευκολία εκμάθησης sharepoint από έναν .NET developer

    Δεν έχει απαντήσει ακόμη ο Παναγιώτης - λίγο περίεργο - οπότε ας το πιάσω εγώ:

    Δεν νομίζω ότι το "steep learning curve" του SharePoint έχει να κάνει με το κομμάτι του προγραμματιστή: Πρέπει να έχεις καλή εξοικίωση τις τεχνολογίες που περιέχει - ASP.NET WebForms, Ajax, Web Services, WF - για να μπορείς να κατάλαβεις το δέσιμο που κάνουν μεταξύ τους, και να μπορέσεις να κάνεις debug μέσα στη πλατφόρμα, που ένας προγραμματιστής με 2-3 χρόνια εμπειρία σε ανάπτυξη εφαρμογών Web με .NET Framework μπορεί να το επιτύχει εύκολα.

    H ιδιαιτερότητα που έχει το SharePoint - και προσωπικά το θεωρώ πρόκληση για την απόκτηση πρόσθητης εμπειρίας σε κάθε επαφή που έχω με την συγκεκριμένη τεχνολογία - είναι ότι δεν μπορείς να είσαι μόνο προγραμματιστής για να υλοποιήσεις κάτι καινούργιο μέσα στη πλατφόρμα. Με απλά λόγια, αν δεν ξέρεις πως δουλεύει και περιμένεις να δουλέψει όπως φαντάζεσαι, το σίγουρο είναι ότι θα παιδευτείς. Στα "γρανάζια" του SharePoint αναμιγνύονται, τόσο development όσο και administration τεχνολογιών server, που αν τις ανγοείς κάνεις την ζωή σου δύσκολη.

    Βέβαια, μπορείς να κάνεις ανάπτυξη χωρίς Visual Studio - με SharePoint Designer. Θα το έθετα σε αναλογία, σαν να φτιάχνεις εφαρμογή WPF μέσα από το Exprerssion Blend. Μπορείς να πετύχεις αυτό που θες, μπορείς να δώσεις την εμφάνιση που θες, αλλά παράλληλα ξέρεις ότι μπορεί να γίνει καλύτερα. Εδώ "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", και κάποιος που το κάνει δεν είναι "λιγότερο" προγραμματιστής από κάποιον που θα προσπαθήσει να το κάνει μέσα από το Visual Studio.

     

    George J.


    George J. Capnias: Χειροπρακτικός Υπολογιστών, Ύψιστος Γκουράρχης της Κουμπουτερολογίας
    w: capnias.org, t: @gcapnias, l: gr.linkedin.com/in/gcapnias
    dotNETZone.gr News
  •  29-04-2012, 23:26 70170 σε απάντηση της 70157

    Απ: ευκολία εκμάθησης sharepoint από έναν .NET developer

    Πως δεν απάντησα, κι εγώ, κι εσύ και τα 1-2 άλλα άτομα που μπορούν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση. Και η σιωπή απάντηση είναι. Στην πραγματικότητα είχα ξεκινήσει 1-2 φορές και δεν ήξερα τί να πω.

    Η αλήθεια είναι ότι οποιαδήποτε προηγούμενη εμπειρία δεν σε βοηθά με το SharePoint. Ο λόγος είναι ότι αναπτύχθηκε αρχικά ως προϊόν και μετά "εξελίχθηκε" σε πλατφόρμα με αποτέλεσμα πολλά πράγματα να είναι πολύ περίεργα, να γίνονται με τρόπο που ισχύει μόνο για το SharePoint ή να γίνονται με τρόπο που είναι εντελώς αντίθετος με τον τρόπο που προγραμματίζει κανείς στο .NET. Κάποια, όπως το workflow, είναι 1 έκδοση πίσω και σχεδόν άχρηστα. Και το deployment είναι ένα απίστευτο βασανιστήριο.

    Η "ατάκα" που έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές είναι ότι στο SharePoint development, το 80% είναι administration και το άλλο 80% είναι development. Ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα πράγματα στο SharePoint γίνονται μέσω του administration, ενώ αν προσπαθήσεις να τα κάνεις με κώδικα θα φτύσεις αίμα. Πολύ απλά, είναι αδύνατον να δουλέψεις με SharePoint αν δεν ξέρεις πολύ καλά πως να το διαχειριστείς. 

    Επειδή πάντως αυτό το 80% θεωρείται "administration" από την MS, δεν περιλαμβάνεται στην εκπαίδευση για SharePoint development - κάτι που την καθιστά εντελώς άχρηστη.

    Και η απάντηση στην αρχική ερώτηση: 1 χρόνο στο νερό, αν έχεις άνθρωπο να σε βοηθήσει, αν θέλεις να πεις ότι ξέρεις πλέον τί γίνεται. Και το curriculum της MS είναι σχεδόν άχρηστο, ενώ τα certifications τόσο εύκολα που δεν αποδυκνείουν τίποτε.

    Αυτά απο ένα πρώην SharePoint MVP που δούλευε με αυτό για 5 χρόνια και χαίρεται πολύ που δεν δουλεύει πλέον με αυτό.

    Τέλος, η ενασχόληση με SharePoint κρύβει ένα σημαντικότατο κίνδυνο: την απώλεια γνώσεων (deskilling). Στην πραγματικότητα δουλεύεις με ένα προϊόν το οποίο κατά κανόνα φτιάχνεται με την προηγούμενη έκδοση του .NET (αν μιλάμε για MVC, είναι 3 εκδόσεις πίσω) με αποτέλεσμα η εμπειρία που αποκτάς να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλα έργα. Αν δουλέψεις 1-2 χρόνια με SharePoint υπάρχει κίνδυνος να μείνεις 1-2 χρόνια πίσω σε σχέση με την αγορά.

    Επιπλέον, οι περισσότεροι από όσους λένε ότι ασχολούνται με SharePoint στην πραγματικότητα δεν ξέρουν να κάνουν πολλά πράγματα πέρα από απλό administration, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί κακή εικόνα στην αγορά.

    Βάλε και ότι οι πελάτες ακούνε συνέχεια τί εύκολο που είναι το SharePoint και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να πληρώνουν για προγραμματιστές και έχεις:
    • Πολύ μεγάλο learning curve
    • Σημαντικό κίνδυνο deskilling
    • Αποδοχές που δεν ανταποκρίνονται στη δουλειά και τις γνώσεις που απαιτούνται, ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα
    Παρόμοια πράγματα μπορείς να πεις και για την Λεγεώνα των Ξένων (άλλη συχνή ατάκα).



    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems