Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Φιλτραρισμα αποτελεσματων αναζητησης.....σε ASP.NET!!!

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò kos6101991. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος kos6101991 στις 26-11-2012, 23:10. Υπάρχουν 4 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  26-11-2012, 21:09 71623

Φιλτραρισμα αποτελεσματων αναζητησης.....σε ASP.NET!!!

Kαλησπερα σας παιδια!!! το προβλημα που αντιμετωπιζω ειναι το εξης, εχω μια ιδεα και δεν ξερω πως να την υλοποιησω πρακτικα...Θελω να δημιουργησω σε ενα site μια αναζητηση οπως αυτη που εχει στην ιστοσελιδα του το plaisio...Δηλαδη στη σελιδα επιλεγει καποια προιοντα οπως υπολογιστες, αργοτερα με καποια φιλτρα εξιδικευει αυτο που ψαχνει ο χρηστης...Θελω να ρωτησω κατ'αρχας πως μπορει να επιτευχθει αυτο(δηλαδη η εμφανιση αποτελεσματων στη σελιδα, μορφοποιημενα οπως θελω εννοειται και να γενναει σελιδες αν ειναι πανω απο καποιο αριθμο) και δευτερον που κραταει τα ενδιαμεσα αποτελεσματα πριν απο καθε ενεργοποιηση ενος φιλτρου..???

Ευχαριστω!
  •  26-11-2012, 22:03 71624 σε απάντηση της 71623

Απ: Φιλτραρισμα αποτελεσματων αναζητησης.....σε ASP.NET!!!

Επειδή η ερώτησή σου μπορεί να φαίνεται απλή αλλά ουσιαστικά εμπεριέχει τις εξής ερωτήσεις:

1. Πώς μπορώ να φτιάξω μια φόρμα που να καταχωρείς όρο αναζήτησης και να ψάχνει στη database
    2. Πώς μπορώ να εμφανίζω τα αποτελέσματα αναζήτησης μορφοποιημένα και paged
    3. Πώς μπορώ να ορίσω φίλτρα
    4. Πώς μπορώ να διατηρώ τα φίλτρα αυτά

θα περιοριστώ στο να σου δώσω μερικές ιδέες. Κατ'αρχήν, ένα datagridview θα σου κάνει τη δουλειά της παρουσίασης, ενώ αν γνωρίζεις sql ή EF θα μπορέσεις να περάσεις τα arguments που θέλεις στη βάση σου και να φέρεις πίσω τα αποτελέσματα.

Τα φίλτρα είναι μια άλλη ιστορία. Θα πρέπει ουσιαστικά να έχεις lookup tables στη βάση σου με συγκεκριμένες εγγραφές και foreign keys στις κυρίως εγγραφές των προϊόντων σου σε αυτά προκειμένου να μπορείς α) να επιλέξεις τιμές για τα φίλτρα σου και β) να περιορίσεις τα αποτελέσματα αναζήτησής σου σε ικανοποιητικό βαθμό. Ξεχνάς τα string searches δηλαδή.

Πώς διατηρείς τα φίλτρα; Χμ, εδώ υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ενας τρόπος είναι να περιλαμβάνεις όλη την πληροφορία των φίλτρων στο querystring, ΜΑΖΙ με τον όρο αναζήτησης. Ετσι μια σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης για κάποιο συγκεκριμένο όρο μαζί με τα φίλτρα της θα μπορούσε να γίνει bookmark, share κλπ. (Αν χρησιμοποιήσεις plain sql για να κάνεις τις αναζητήσεις σου, θυμήσου: PARAMETERS και όχι string concatenations). 

Αλλος τρόπος είναι να κρατάς τις τιμές στο viewstate ώστε σε κάθε form submit αυτές να περνάνε ξανά. 

Αλλος (κακός, IMHO) τρόπος είναι να κρατάς τις τιμές των φίλτρων στο session.

Ξέρω οτι αυτά που σου λέω δεν είναι πολλά...αλλά πίστεψέ με, έτσι όπως έκανες την ερώτηση χρειάζεται ένας μικρός ...τόμος για να απαντήσει κάποιος πλήρως :)

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

DotNetNuke them!
  •  26-11-2012, 22:24 71625 σε απάντηση της 71624

Το ξερω οτι ειναι πολλα αυτα που ρωτησα και πολυπλοκα αλλα επειδη πρωτη φορα ασχολουμε με κατι τετοιο δεν ειχα ιδεα...ευχαριστω παντως γι ατην βοηθεια θα τα ακοιταξω αυτα που ου ειπες...!!
  •  26-11-2012, 22:54 71626 σε απάντηση της 71625

Αν δεν είχες ως τώρα επαφή με το ...άθλημα :) (από αυτά που μεγαλώνουν το στομάχι αντί να το μικραίνουν είναι), καλό θα ήταν να ξεκινήσεις όσο πιό απλά μπορείς και να προχωράς με μικρά βήματα κάθε φορά.

Φτιάξε ένα πίνακα στη database σου, βάλε 5-10 εγγραφές και προσπάθησε να φτιάξεις μια σελίδα που να εμφανίζει τα περιεχόμενα (χωρίς paging, αναζητήσεις κλπ. αρχικά)
    Βάλε μετά σελιδοποίηση
    Βάλε μετά ένα textbox με έναν όρο αναζήτησης και ψάχνε σε ένα συγκεκριμένο πεδίο (π.χ. τίτλο) για να βρεις τα προϊόντα που ταιριάζουν
    Φτιάξε έπειτα τους lookup πίνακες για τις κατηγορίες, δες πώς θα τις παίρνεις στη σελίδα σου και πώς θα τις επιλέγεις για φιλτράρισμα, πώς θα περνάς τα αντίστοιχα πράγματα στο query σου και άρχισε σιγά σιγά να το επεκτείνεις ώσπου να αρχίσει να μοιάζει με αυτό που θέλεις να φτιάξεις.

Βασικά σου λέω αυτό που κάνω εγώ, για πράγματα που δεν γνωρίζω πολλά εξ'αρχής. Ξεκινάω από το μικρότερο δυνατό κομμάτι που μπορώ πρώτα να κατανοήσω και μετά να υλοποιήσω. Και προχωράω από εκεί, πολλές φορές πετώντας αυτό που έχω κάνει και ξαναρχίζοντας από την αρχή αν διαπιστώσω οτι είχα πάρει λάθος δρόμο.

Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα :)

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

DotNetNuke them!
  •  26-11-2012, 23:10 71627 σε απάντηση της 71626

Συμφωνω μαζι σου, αυτο κανω και εγω..μονο που και εγω ειμαι αθλητης...μιλαμε για πτυχιακη!!!Ευχαριστω και παλι  για την βοηθεια...!!!
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems