Μάλλον θα έπρεπε να ξεκινήσεις νέο thread για το θέμα.
Έχω χρησιμοποιήσει διάφορα bug tracking συστήματα ως τώρα, από το ... CRM της εταιρίας (μπλιάχ!) μέσω bugzilla (τα απολύτως βασικά), OnTime (ωραίο, παραμετροποιήσιμο, με καλό integration και φθηνό) και Team Foundation Server (λουκούμι integration αλλά ακριβούτσικο). Μερικές παρατηρήσεις:
- Είναι πολύ βασικό να συμφωνήσουν όλοι τί θέλουν να κάνουν με το bug tracking σύστημα! Άλλος θα θέλει να καταγράφει τα παράπονα των πελατών, άλλος να καταγράφει τον χρόνο που ξόδεψαν για κάθε request προκειμένου να χρεώσουν τον πελάτη, άλλος να καταγράφει τα προβλήματα που βρίσκει στον κώδικα. Είναι λάθος να υποθέσει κανείς ότι ξέρει τί είναι και τί χρειάζεται όλη η ομάδα από ένα bug tracking σύστημα.
- Το open source είναι καλό γιατί μπορεί να είναι κρυφό! Τα εμπορικά συστήματα συνήθως είναι καλύτερα, αλλά απαιτούν έγκριση από προϊσταμένους ή τμήματα προμηθειών. Ένα Open source εργαλείο μπορεί να στηθεί χωρίς να το πάρει κανείς χαμπάρι έξω από την ομάδα. Η αξία του θα είναι τεράστια κι ας μην έχει integration και reporting. Όταν οι προϊστάμενοι δουν πόσο χρήσιμο είναι το bug tracking μπορεί να συμφωνήσουν και να αγοράσουν ένα καλύτερο.
Σημαντική Σημείωση: Ένα open source εργαλείο είναι αρκετά μικρό ώστε να το στήσει μία ομάδα στα γρήγορα και να αρχίσει να το χρησιμοποιεί αμέσως. Πολλές φορές η χρήση bug tracking πέφτει θύμα της προσπάθειας να βρεθεί και στηθεί "Το Εταιρικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας".
- Το integration με το IDE (το Visual Studio στην περίπτωση μας) και το Version Control σύστημα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δεν αρκεί να ξέρεις ότι έχεις ένα bug, πρέπει να ξέρεις και πού διορθώθηκε, με ποιά αρχεία και σε ποιό version. Εδώ ο TFS είναι άπαιχτος καθώς είναι ταυτόχρονα version control και bug tracking σύστημα. Το OnTime έχει addins για το Visual Studio και συνδέεται με κάποια version control συστήματα, αν και μερικές φορές απλά προσθέτει ένα ειδικό description. Το bugzilla ... δεν έχει ίχνος από μόνο του. Ίσως όμως να υπάρχουν κάποια utilities που να το συνδέουν με κάποια version control. Οι τελευταίες εκδόσεις πάντως έχουν web service API οπότε μπορεί κανείς να φτιάξει ένα VS Addin το οποίο θα δείχνει τα ανοιχτά bugs και θα τα αντιστοιχεί σε file versions.
- Ποιοί θα το χρησιμοποιούν? Οι developers, οι πελάτες, οι τεχνικοί υποστήριξης? Οι developers θέλουν ταχύτητα και ευκολία χρήσης οπότε θα προτιμούσαν ένα addin στο IDE τους ενώ οι άλλοι θα χρειαζόντουσαν ένα web interface.
- Οι manager θέλουν reports και διαγράμματα, κατά προτίμηση σε Pie charts! Ακόμα και το bugzilla δείχνει πιτάκια πλέον. Ο TFS φτιάχνει περίπλοκα reports με τα Reporting Services. Άλλα εργαλεία έρχονται ενδιάμεσα. Ακόμα και οι προγραμματιστές πάντως χαίρονται όταν βλέπουν την καμπύλη των bugs να μειώνεται.
Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos