Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Συνεντεύξεις για πρόσληψη developer

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò BruteForce. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Apaleftopoulos στις 30-11-2006, 10:43. Υπάρχουν 40 απαντήσεις.
Σελίδα 2 από 3 (41 εγγραφές)   < 1 2 3 >
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  20-11-2006, 15:34 20753 σε απάντηση της 20751

    Απ: Συνεντεύξεις για πρόσληψη developer

    1. Κοκορομαχία υπήρξε

    2. Αυτά που θέλω να παρατηρήσω στα γραφόμενά σου για τις προσλήψεις είναι τα εξής:

    Α) Πιστεύω ότι υπάρχουν developers τους οποίους θα προσελάμβανες ακόμα και αν δεν πληρούσαν 100% από αυτά που θέτεις ως base line.

    Β) Ωραία και καλή η θεωρία που έχεις αναπτύξει, και ενδεχομένως στο μεγαλύτερο μέρος της να είναι σωστή και δικαιολογημένη (κατ' εμέ), κάποια πράγματα όμως είναι πολύ "brute" για να τα λες δημόσια, κανείς δεν πρόκειται να τα παραδεχθεί αν δεν βρεθεί στην ίδια ακριβώς θέση με εσένα, με τις ίδιες εμπειρίες.

    Γ) Προσωπικά δίνω λίγο μεγαλύτερο βάρος στο μη τεχνικό κομμάτι, ακόμα και για το καθαρά τεχνικό προσωπικό (τελευταίο τροχό της αμάξης). Η δική μου εμπειρία λέει, ότι καλύτερα να μην ξέρει και 2 βασικά πράγματα, αλλά να μπορείς να συνεργαστείς μαζί του.

    Αυτά για την ώρα....


    Χρήστος Γεωργακόπουλος
  •  20-11-2006, 15:37 20754 σε απάντηση της 20751

    Απ: Συνεντεύξεις για πρόσληψη developer

    Προσωπικά έχω ακούσει (και βιώσει) πιο ψυχοφθόρες συνεντεύξεις. Όπως το περιβόητο Whiteboard question. Στo εξωτερικό το συνηθίζουν. Αλγοριθμική ερωτησούλα, μαρκαδοράκι και όρθιος...
    Palladinos Nick
    Software Engineer
    -----------------------
    The limits of my language mean the limits of my world. (Ludwig Wittgenstein)
  •  20-11-2006, 16:17 20757 σε απάντηση της 20754

    Απ: Συνεντεύξεις για πρόσληψη developer

    Λοιπον, έχετε δίκιο. Το πήγα αλλού το πράγμα, να επανέλθω λοιπόν επί της ουσίας.

    Θα πω κάτι το οποίο ούτε εμένα μου αρέσει, αλλά είναι δυστυχώς πραγματικότητα στα Ελληνικά δεδομένα μας.

    Στην Ελλάδα του μισθού του "χιλιάρικου-και-κάτι" όσον αφορά στους software developers / engineers η λογική του interview 3 φάσεων δημιουργεί ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Οι περισσότεροι επαγγελματίες (και "δηθεν", φυσικά επαγγελματίες) "ξυνίζουν" από μια τέτοια τακτική η οποία προσδίδει ένα είδος υπεροψίας στην εταιρία που τη διεξάγει. Κατι σαν "σιγα ρε φιλε, ποιοι είστε, η Google;" "και πόσα θα μου δώσετε δηλαδή και με περνάτε από τέτοιο κόσκινο; Τιιιι; 1500; Και γι'αυτό θέλετε να με ξεψαχνίσετε;" και άλλα τέτοια όμορφα.

    Δεν μου αρέσει που το λέω - το επαναλαμβάνω για να μην παρεξηγηθώ - ούτε υποστηρίζω αυτού του είδους τις συμπεριφορές, αλλά αισθάνομαι οτι αυτή είναι η πραγματικότητα. Από την άλλη, κάποιος θα μπορούσε να πει "οκ, θα δούμε 100 και όσων τους αρέσει, ακόμα και αν είναι ένας, ενας, έτσι ξεχωρίζουμε τους καλούς επαγγελματίες". Και θα συμφωνήσω. Ομως, τελικά ο ένας που θα συμφωνήσει με αυτή την πρακτική έρχεται γιατί του αρέσει ή γιατί δεν μπορεί να βρεί αλλού δουλειά; Ο Δημήτρης λέει οτι "χτύπησε" 8 επαγγελματίες με αυτό τον τρόπο, αν κατάλαβα καλά, πράγμα που προσωπικά με εκπλήσσει μια και δεν φανταζόμουν οτι οι Ελληνες προγραμματιστές δέχονται τόσο εύκολα τέτοιες διαδικασίες.

    Τωρα, όσον αφορά στο θέμα του περιεχομένου του interview: Πιστεύω οτι το non-verbal communication είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ από όσα έχει να μας πει ο υποψήφιος και το CV του. Αυτό μας δείχνει το χαρακτήρα του, και αν ξέρουμε να τον "διαβάζουμε" αποφεύγουμε πολλές παγίδες. Παράδειγμα: Ενας ικανότατος επαγγελματίας αλλά οξύθυμος, που μόλις υποψιαστεί οτι δεν έχει σωστές προδιαγραφές αρχίζει να εκσφενδονίζει monitor στους αναλυτές, μάλλον δεν μας κάνει... Η, ακόμα χειρότερα, η περίπτωση του "lone hero", η αλλιώς "ο κύριος Εγώ και Αλλος Κανένας" που θεωρεί οτι ΑΥΤΟΣ ξερει, ΑΥΤΟΣ φτιάχνει, και ολοι οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν. Αυτές οι περιπτώσεις χαρακτήρων μετρώνται περισσότερο από το non-verbal communication παρά από απαντήσεις σε ερωτήσεις.

    Πριν από 5 χρόνια κάποιος γνωστός (και μέλος του DNZ) με ρώτησε σε ένα άτυπο interview την κλασική ερώτηση "πως βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρονια". Απάντησα: "Χοντρό και με δυο παιδιά". Τα 5 χρόνια πέρασαν και δυο παιδιά δεν έχω, αλλά πήρα 20 κιλά. Θεώρησα πολύ πιό ειλικρινή αυτή την απάντηση από το "θελω να γράφω κώδικα για πάντα, γουαουουουου".

    Πηδάω σε άλλο θέμα: Touch typing ή Ελληνιστί τυφλό σύστημα! Ναι! Στην Ελλάδα που οι προδιαγραφές για να έχουμε καλυμμένο τον πισινό μας περιέχουν περισσότερες γραμμές κειμένου από τον ίδιο τον κώδικα, το τυφλό είναι α-πα-ραι-τη-το. (Οχι μόνο για αυτό φυσικά :) )

    Το αγαπημένο μου interview ήταν αυτό που είχα κάνει πριν από μερικά χρονια. Ο άνθρωπος που μου έκανε το interview μου έδωσε μερικά τυπωμένα χαρτιά με snippets κώδικα (xslt, vb6, vb.net, javascript κλπ) και μου ζήτησε να του πω "τι σκέφτομαι για το καθένα". Ητοι, εκτος από το να αναγνωρίσω τι κάνουν, να του πω ελεύθερα αν νομίζω οτι κάτι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα ή με διαφορετικό τρόπο, ή τέλος πάντων ο,τι μου ερχόταν στο μυαλό. Ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, ωστε να μπορέσει να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ημουν ειλικρινής. Απάντησα μάλιστα λάθος σε ένα από τα snippets και σε ένα άλλο είπα οτι "δεν ξέρω".

    Προσελήφθην τότε, αλλά δεν είναι αυτό το σημείο. Το ζήτημα ήταν η ΣΥΝΟΛΙΚΗ επικοινωνία. Ο ανθρωπος μέτρησε τα πάντα: Από τον τόνο της φωνής μου, τον τρόπο που κοιταξα τον κώδικα, την αντίδρασή μου όταν δεν γνώριζα κάτι, το πώς του απάντησα (και το τι, αλλά το πώς μετρούσε περισσότερο). Εκρινε λοιπόν οτι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε, και οτι είχα την δυνατότητα να μάθω ο,τι δεν γνώριζα ώς τότε. Πιστεύω οτι δεν τον απογοήτευσα.

    Λοιπον, καταλήγω στο εξής (υποκειμενικό βέβαια) συμπέρασμα: Για ένα καλό συνεργάτη χρειάζεται να κάνει κανείς interviews ανάλογα (δυστυχώς) με το μέγεθος της εταιρίας του. Σε μια μεσαία (γιατί μεγάλες δεν υπάρχουν) Ελληνική εταιρία θεωρώ (προσωπικά) το 7ωρο interview υπερβολικό. Ας μην ξεχνάμε οτι και ο υποψήφιος κάνει την ίδια στιγμή interview στην εταιρία.... Υπάρχουν έξυπνοι τρόποι να διαπιστώσεις το αν ο άνθρωπος αυτός σου κάνει αναλώνοντας λιγότερο χρονο, και κάνοντάς τον να αισθάνεται οτι βρίσκεται σε μια εταιρία που θα τον αγκαλιάσει και όχι που τον στήνει στον τοίχο με το καλημέρα. ΦΥΣΙΚΑ, όλο αυτό που γράφω ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ αυτόματα αν προσλαμβάνουμε "heroes" ή θέλουμε architects. Εκεί να τον βάλουμε κάτω και να τον ξεψαχνίσουμε, αφού θα του δώσουμε μισθό πάνω από το μέσο όρο!

    Σταματώ κάπου εδω για να μην γίνω κουραστικός και θα επανέλθω.


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  20-11-2006, 16:25 20758 σε απάντηση της 20754

    Απ: Συνεντεύξεις για πρόσληψη developer

    BruteForse – διάβασα το ‘Guide for hiring….’. Δεν καταλάβενω όμως το κίνητρο για να το επαναφέρεις για συζήτηση. Έχεις αρκετές κριτικές πάνω σε κάποιες από

    της απόψεις που εκφράζεις. Π.χ. (7 ώρες συνέντευξη) (are you serious:)

    Παραγγείλατε τουλάχιστον pizza η έπρεπε ο υποψήφιος να φέρνει ταπερακη η sandwich
  •  20-11-2006, 17:15 20767 σε απάντηση της 20751

    Απ: Συνεντεύξεις για πρόσληψη developer

    Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το νέο μέλος να δένει με τα υπάρχοντα μέλη της ομάδας. Η συνεργασία δεν είναι απλό πράγμα και καλό είναι να μετέχει στη συνέντευξη και κάποιο άλλο μέλος της ομάδας εκτός από σένα. Σε μια εταιρία αφού μου έκανε συνέντευξη ο επικεφαλής έφυγε και ήρθαν 2 μέλη της ομάδας με τα οποία είχαμε μια αρκετά χαλαρή συζήτηση η οποία βοήθησε πολύ.

    Επίσης καλό είναι να ενημερώσεις κι εσύ τον υποψήφιο για τον τρόπο δουλειάς σας αλλά και να του δείξεις τον χαρακτήρα σου. Είναι κρίμα (και γι αυτόν και για 'σένα) να χαλάσει η συνεργασία επειδή δεν σε γουστάρει (για οποιοδήποτε λόγο, δίκαιο ή όχι, άντε κι εδώ η χημεία).

    Επίσης θα μπορούσες να μας πεις σε πόσο διάστημα και μετά από πόσες συνεντεύξεις βρήκες τους 8 συνεργάτες σου. Ακόμη αν είσαι τόσο σίγουρος ότι η συνεργασία σας είναι τόσο καλή ή απλά κάνουν υπομονή.

    Η  διαδικασία σου καλά κάνει και είναι αυστηρή αν σκοπεύεις να κρατήσεις τις συνεργασίες σου για πολλά χρόνια, σε αυτήν την περίπτωση είναι κρίσιμο να μάθετε τα πάντα ο ένας για τον άλλο (και όχι μόνο εσύ γι αυτόν)

    Μάριος
    off topic: για παράδειγμα εμένα μου φαίνεσαι τόσο επιθετικός (κι εδώ και στο Blog σου ) που δεν θα πέρναγα ούτε απ' έξω απ' το γραφείο σου. Μη στενοχωριέσαι όμως γιατί και να έμπαινα μέσα θα με πέταγες με τις κλοτσιές έξω. οπότε πολύ απλά (και χωρίς 7 ώρες) καταλάβαμε ότι δεν κάνουμε για συνεργάτες.

  •  20-11-2006, 23:04 20781 σε απάντηση της 20767

    Απ: Συνεντεύξεις για πρόσληψη developer

     agmarios wrote:

    Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το νέο μέλος να δένει με τα υπάρχοντα μέλη της ομάδας. Η συνεργασία δεν είναι απλό πράγμα και καλό είναι να μετέχει στη συνέντευξη και κάποιο άλλο μέλος της ομάδας εκτός από σένα. Σε μια εταιρία αφού μου έκανε συνέντευξη ο επικεφαλής έφυγε και ήρθαν 2 μέλη της ομάδας με τα οποία είχαμε μια αρκετά χαλαρή συζήτηση η οποία βοήθησε πολύ.

    Συμφωνώ απολύτως και με σένα και με τους προηγούμενους που αναφέραν ότι η προσωπικότητα του υποψηφίου είναι πιο σημαντική από το τεχνικό επίπεδό του. Όταν πρόκειται να προσλάβω έναν άνθρωπο με τον οποίο η ομάδα μου θα περνάει 8-9 ώρες καθημερινά μαζί είναι επιβεβλημένο να "κολλάει". Δεδομένου ότι ο άνθρωπος είναι στοιχειωδώς έξυπνος το τεχνικό του επίπεδο θα ανέβει καθώς θα συνεργάζεται και με καταρτισμένους επαγγελματίες που δεν φοβούνται να μοιραστούν τις γνώσεις τους με τους νεότερους.

    Μην παρεξηγείτε το εύρος των τεχνικών ερωτήσεων που κάνω. Σκοπός τους είναι να κάνω μια όσο το δυνατόν πληρέστερη χαρτογράφηση του επιπέδου του υποψηφίου ώστε να έχω εικόνα πόσα χρήματα αξίζει να του δώσω. Το πόσα αξίζει με το πόσα μπορώ να δώσω δεν συμβαδίζουν πάντα, αλλά γενικά όταν ψάχνω για junior δεν κάνω συνεντεύξεις με seniors ή αν στείλει senior άνθρωπος βιογραφικό τον ενημερώνω εκ των προτέρων ότι δεν διαθέτω senior budget. Όπως και να'χει, άπαξ και δεν αποτύχει στο personality assessment (και δεν χρειάζεται 100% match για να το περάσει) είναι απολύτως επιβεβλημένο για μένα να ξέρω τι αξίζει αυτός ο υποψήφιος. Ακόμα και να μη μου βγαίνει το budget σήμερα, μπορεί να μου βγαίνει σε 6 μήνες ή 1 χρόνο. Θα επικοινωνήσω μαζί του και αν ενδιαφέρεται θα ξανασυζητήσουμε τις πιθανότητες συνεργασίας μας.

    Όσο για το οικονομικό, δεν έχετε παρά να βρείτε ποιούς έχω προσλάβει και να τους ρωτήσετε αν είναι ικανοποιημένοι οικονομικά. Νούμερα δεν μπορώ να πω εγώ, αλλά νομίζω θα σας απαντήσουν με ζεστό χαμόγελο.

     cap wrote:

    Ας μην ξεχνάμε οτι και ο υποψήφιος κάνει την ίδια στιγμή interview στην εταιρία....

     agmarios wrote:

    Επίσης καλό είναι να ενημερώσεις κι εσύ τον υποψήφιο για τον τρόπο δουλειάς σας αλλά και να του δείξεις τον χαρακτήρα σου. Είναι κρίμα (και γι αυτόν και για 'σένα) να χαλάσει η συνεργασία επειδή δεν σε γουστάρει (για οποιοδήποτε λόγο, δίκαιο ή όχι, άντε κι εδώ η χημεία).

    Και γιατί νομίζεις ότι κάνω τόσες ώρες interview; Έχεις την εντύπωση ότι μετά από 1 ώρα δεν ξέρω αν μου κάνει ή όχι; Προς Θεού, θα έπρεπε να είμαι ψυχοπαθής κατ'επάγγελμα. Μετά το δίωρο πρόκειται πλέον για κατ'ευφημισμόν συνέντευξη, ή με τηλεπικοινωνιακούς όρους full-duplex interview. Νομίζετε δηλαδή ότι όταν βλέπω έναν αξιόλογο άνθρωπο αυτός έχει πρόταση μόνο από μένα; Θα ήμουν χαζός αν πίστευα κάτι τέτοιο. Συνεπώς πρέπει να του "πουλήσω" τη θέση, να τον κάνω να θέλει να έρθει να εργαστεί μαζί μου. Θα του πω και τα θετικά και τα αρνητικά της θέσης (πάντα υπάρχουν και αρνητικά), ωμά, στεγνά και όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά ώστε απλά να μην έχει "δυσάρεστες εκπλήξεις" αφού προσληφθεί. Και φυσικά για να μην τρελαινόμαστε 3 φορές όλες κι όλες έχει γίνει interview άνω των 3 ωρών συνολικά, μην το κάνουμε και θέμα Stick out tongue

     agmarios wrote:

    Επίσης θα μπορούσες να μας πεις σε πόσο διάστημα και μετά από πόσες συνεντεύξεις βρήκες τους 8 συνεργάτες σου. Ακόμη αν είσαι τόσο σίγουρος ότι η συνεργασία σας είναι τόσο καλή ή απλά κάνουν υπομονή.

    Κοίτα όσο ήμουνα στη Logic το δύσκολο ήταν μέχρι να μάθω να κάνω σωστή διαλογή στα βιογραφικά ώστε να μην κάνω άσκοπα interviews και χάνω χρόνο. Βιογραφικά λόγω μεγέθους και ονόματος είχαμε αρκετά και ευτυχώς μερικά από αυτά αξιόλογα. Έκανα μεν 8 προσλήψεις, αλλά προσέλαβα 6 ανθρώπους. Τουτέστιν δύο από αυτούς τους προσέλαβα δύο φορές. Επίσης ο μόνος υφιστάμενός μου που παραιτήθηκε ήταν γυναίκα για να πάει στο ευρύτερο "Δημόσιο". Και μετά την κουβέντα που κάναμε ανακάλεσε την παραίτησή της. Είναι αυτή η ξανθιά στην οποία αναφέρθηκε η γυναίκα μου. Λοιπόν, σίγουρος ποτέ δεν μπορώ να είμαι (θα πρέπει να ρωτήσεις τους ίδιους) αλλά εμένα μάλλον θετικά μου ακούγονται τα παραπάνω.

     agmarios wrote:

    Η διαδικασία σου καλά κάνει και είναι αυστηρή αν σκοπεύεις να κρατήσεις τις συνεργασίες σου για πολλά χρόνια, σε αυτήν την περίπτωση είναι κρίσιμο να μάθετε τα πάντα ο ένας για τον άλλο (και όχι μόνο εσύ γι αυτόν)

    Προσωπικά πάντα επιδιώκω μακρόχρονες συνεργασίες. Όσο πιο senior είναι ο άνθρωπος που πάω να προσλάβω τόσο πιο εκτενής πρέπει να είναι η γνωριμία (το full-duplex interview). Όταν προσλαμβάνω έναν πιτσιρικά θα του πω μεν δέκα πράγματα για μένα και την εταιρία, τα υπόλοιπα θα τα δει στην πορεία.

     agmarios wrote:

    off topic: για παράδειγμα εμένα μου φαίνεσαι τόσο επιθετικός (κι εδώ και στο Blog σου ) που δεν θα πέρναγα ούτε απ' έξω απ' το γραφείο σου.

    Χμμμ, αυτό είναι κάτι που μου το έχουν ξαναπεί, ότι δηλαδή η online εικόνα μου είναι λίγο επιθετική και φυσικά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον offline χαρακτήρα μου. Π.χ. μου είναι αδιανόητο να φωνάξω σε υφιστάμενο ή έστω να τον ειρωνευτώ. Γενικά online μου αρέσει να είμαι λίγο σαρκαστικός, αλλά φροντίζω να αυτοσαρκάζομαι όποτε μπορώ ώστε όσοι παρακολουθούν να καταλαβαίνουν ότι πρόκειται περί ενός big joke. Π.χ. γράφω ένα "Hello World" blog post 200 γραμμών. Βασικά η εικόνα που φτιάχνουμε για κάποιον από τα online γραφόμενά του σπανίως ταιριάζει με αυτή που αποκτούμε όταν τον γνωρίσουμε προσωπικά. Εν μέρει φταίει ο γράφων, εν μέρει φταίνε οι προκαταλήψεις μας και η προδιάθεσή μας. 50-50 πιστεύω.

     agmarios wrote:

    Μη στενοχωριέσαι όμως γιατί και να έμπαινα μέσα θα με πέταγες με τις κλοτσιές έξω. οπότε πολύ απλά (και χωρίς 7 ώρες) καταλάβαμε ότι δεν κάνουμε για συνεργάτες.

    Μεγάλη μπουκιά να φας, μεγάλη κουβέντα μην πεις. Δεν έχω πετάξει κανέναν ποτέ με τις κλωτσιές έξω και απ'όσο θυμάμαι δεν έχω καν φωνάξει σε κάποιον (πέρα από την ξερόλα τη γυναίκα μου φυσικά Stick out tongue). Ακόμα και όταν αναγκάστηκα να απολύσω κάποιον λόγω ακαταλληλότητας, το έκανα (θέλω να πιστεύω) όσο πιο διπλωματικά γινόταν.

     Grigoris wrote:

    BruteForse – διάβασα το ‘Guide for hiring….’. Δεν καταλάβενω όμως το κίνητρο για να το επαναφέρεις για συζήτηση. Έχεις αρκετές κριτικές πάνω σε κάποιες από της απόψεις που εκφράζεις. Π.χ. (7 ώρες συνέντευξη) (are you serious:)

    Το θέμα το επανέφερα γιατί σαν ζήτημα είναι πάντα ανοιχτό και εξελίξιμο. Επιπλέον είναι ένα ζήτημα στο οποίο όλοι έχουμε τα αποθημένα μας και πιθανώς τις τραυματικές εμπειρίες μας. Πιστεύω ότι πρέπει όλοι οι έλληνες developers να ανεβάσουν τα standards τους σχετικά με τα interviews στα οποία υποβάλλονται και να αναγκάσουν έτσι τις εταιρίες να κάνουν σωστές και εμπεριστατομένες συνεντεύξεις και όχι να στέλνουν τον κάθε τυχόντα να παίξει τον ρόλο του interviewer. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος τυχαία επιλέγεται για να κάνει τον interviewer (συνήθως ο παλαιότερος developer της ομάδας) δεν είναι χρήσιμο αυτός να έχει έναν "οδηγό interviewing" ο οποίος έχει προκύψει μετά από ζύμωση και ώριμη συζήτηση; Γι'αυτό το επανέφερα.

     Grigoris wrote:

    Παραγγείλατε τουλάχιστον pizza η έπρεπε ο υποψήφιος να φέρνει ταπερακη η sandwich

    Μπα, μπισκοτάκια και χυμούς από το κυλικείο. Τα extended interviews όμως πάντα γινόντουσαν στο γραφείο μου (ώστε να μπορώ να δείχνω διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα στον υποψήφιο) και εκεί φρόντιζα να έχω διάφορα καλούδια.

    Ελπήζω να μειν ακούγωμε επιθετικώς αλλά η ωρθογραφεία σου παίρνει λίγοι βαιλτοίωσει Embarrassed


    The fact that the program works is irrelevant.
  •  21-11-2006, 00:57 20784 σε απάντηση της 20781

    Απ: Συνεντεύξεις για πρόσληψη developer

    Τώρα τα πράγματα τοποθετήθηκαν σε πιό λογική βάση. Στην αρχή, εγώ (και άλλοι, πιστεύω) υπέθεσαν οτι *παντα* κάνεις ή θα *ήθελες πάντα* να κάνεις 7ωρα interviews. Σωστό το θέμά του interviewer. Πόσες φορές δεν έχουμε πέσει όλοι μας πάνω σε ημιμαθείς HRάδες που στο τέλος της ημέρας το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι "ποσα θες"...

    Βεβαια ορισμένες απορίες δεν μου έχουν λυθεί ακόμα Δημήτρη. Εσύ κάνεις μεν interview για να δεις πόσα αξίζει να δώσεις στον υποψήφιο, έχοντας όμως ένα προκαθορισμένο από το HR budget. (Υποθέτω οτι μιλάς για Logic-Unibrain που είναι μεγάλα μαγαζιά και δεν μπορεί ο interviewer να ελέγξει το budget αυτό όπως ίσως πιθανώς να είχε την ευχέρεια σε μια μικρότερη εταιρία). Δεν είναι λίγο... πως να το πω, υποκριτικό αυτό; (Οχι απαραίτητα από την πλευρά σου). Το "ξεζούμισμα" δηλαδή ακόμα και αν δώσει καλό αποτέλεσμα, ίσως τελικά να μην έχει νόημα αν το HR πει "1300 έχουμε, με τόσα θα πάρεις άνθρωπο".

    Με το θέμα της διαφοράς online-offline παρουσίας θα διαφωνήσω. Κάτι από αυτά που γράφουμε γενικά μας εκφράζει και ως προσωπικότητες. Νομίζεις οτι διαφέρω πολύ από τις ιστορίες του Ζαχαρία; :) (Ναι, μπορώ να ειμαι και σοβαρός αλλά μπορώ να είμαι και ...Ζαχαρίας :) ) Θέλω να πω οτι οι ίδιοι άνθρωποι είμαστε, online και offline. Ισως στην online παρουσία μας οι γνωστοί περιορισμοί να "βγάζουν" μια διαφοροποιημένη προσωπικότητα, αλλά όχι και τελείως διαφορετική! Και ναι, εφόσον το ρώτησες, φαίνεσαι (online) ιδιαίτερα επιθετικός (αν και αρχίζω σιγά σιγά να "πιάνω" το σύστημα γραφής σου και υποψιάζομαι οτι μπορεί να έχεις δίκιο για την διαφορά με την offline συμπεριφορά σου).

    Οσο για την ορθογραφία και τα ταπεράκια, ως υπεύθυνος moderator (φοράαααω τώρα το καπελάκι) θα πρότεινα να περιορίσετε και οι δύο το αμφίδρομο τσίγκλισμα(τιποτα προσωπικό με κανέναν σας!) γιατί δεν θα θέλαμε να έχουμε και πάλι προσωπικές αντιπαραθέσεις. Τερμα ο Μπομπ Ταπεράκης. Στο θέμα μας! :)


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  21-11-2006, 01:01 20785 σε απάντηση της 20784

    Απ: Συνεντεύξεις για πρόσληψη developer

    Α, συμπλήρωμα: Ενα πράγμα το οποίο διάβασα στο guide σου Δημήτρη και μου έκανε εντύπωση: Νομίζω (αν θυμάμαι καλά) οτι έλεγες οτι είτε στο βιογραφικό του είτε στην προσωπική συνέντευξη θα πρέπει να μάθεις ως interviewer ποιά είναι τα τελευταία σχετικά με τον κλάδο βιβλία που διάβασε.

    Εχω να πω οτι αυτό είναι απόλυτα σωστό και παραμελείται σφόδρα στα περισσότερα interviews. (Και δεν με συμφέρει καθόλου που το λέω, μια και είμαι τεμπέλης και δεν διαβάζω ιδιαίτερα βιβλία - ψάχνω στο google :) ).

    Δεν αισθάνομαι ωραία που δεν διαβάζω πολλά βιβλία. Αν σε ένα δύο interview με ρωτούσαν για αυτό και δεν ήξερα τι να απαντήσω, ίσως να ήταν μια ευκαιρία για μένα να κινητοποιηθώ λίγο περισσότερο και να τα ανοίξω τα άτιμα. +1 για αυτό στο Δημήτρη.


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  21-11-2006, 03:29 20788 σε απάντηση της 20785

    Απ: Συνεντεύξεις για πρόσληψη developer

    Νομίζω ότι έχεις κάνει μια παράλειψη.

    Μιλάς για το τί θα ήθελες να δεις σε ένα βιογραφικό και για το πώς κάνεις συνεντεύξεις.

    Αλλά δε μας λες πώς γράφεις αγγελίες για να ανακοινώσεις θέσεις εργασίας.

    Πολλές φορές διαβάζουμε αγγελίες που τις έχουν γράψει άτομα που δεν έχουν πολύ σχέση με την πραγματικότητα.

    Όπως ένα κακό βιογραφικό θα απωθήσει κάποιον, ομοίως το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει και μια αδαείς αγγελία.


    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  21-11-2006, 09:32 20795 σε απάντηση της 20788

    Απ: Συνεντεύξεις για πρόσληψη developer

    Ελπήζω να μειν ακούγωμε επιθετικώς αλλά η ωρθογραφεία σου παίρνει λίγοι βαιλτοίωσει

    Σίγουρα. Όσο και ι δικιά σου στο common sense :)

  •  21-11-2006, 09:59 20797 σε απάντηση της 20795

    Απ: Συνεντεύξεις για πρόσληψη developer

    Νομίζω οτι σας ζήτησα να μην επεκταθείτε στα περι ταπερακίων και ορθογραφίας. Στο θέμα μας παρακαλώ.


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  21-11-2006, 11:00 20809 σε απάντηση της 20797

    Απ: Συνεντεύξεις για πρόσληψη developer

    Εγώ θα αναφερθώ λιγάκι στην ορθογραφία, για άλλο λόγο. Ελπίζω να μην αναφέρθηκε παραπάνω...

    Προσωπικά θεωρώ την ορθογραφία και γενικότερα τη σωστή χρήση της γλώσσας ένα αξιόπιστο κριτήριο για έναν επαγγελματία. Βέβαια δεν εννοώ η συνέντευξη να περιλαμβάνει και φιλόλογο. Δεν θα μου άρεσε όμως να δω ένα έγγραφο το οποίο έχει λάθη που φαίνονται από το χιλιόμετρο!

    Είναι άλλωστε κάτι που προσπαθώ να βελτιώσω και στον εαυτό μου... κυρίως στα αγγλικά!
    Dimitris Papadimitriou
    Software Development Professional
    dotNETZone.gr News

    Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Διαβάστε επίσης τους όρους χρήσης.
  •  21-11-2006, 11:33 20813 σε απάντηση της 20784

    Απ: Συνεντεύξεις για πρόσληψη developer

     cap wrote:
    Τώρα τα πράγματα τοποθετήθηκαν σε πιό λογική βάση. Στην αρχή, εγώ (και άλλοι, πιστεύω) υπέθεσαν οτι *παντα* κάνεις ή θα *ήθελες πάντα* να κάνεις 7ωρα interviews.

    Αν πάντα έκανα 7ωρα interviews δεν θα δούλευα σαν developer. Θα ήμουν στην KGB ή στην Gestapo Big Smile

     cap wrote:
    Σωστό το θέμά του interviewer. Πόσες φορές δεν έχουμε πέσει όλοι μας πάνω σε ημιμαθείς HRάδες που στο τέλος της ημέρας το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι "ποσα θες"...

    Σωστά το θέτεις. Οι διάφοροι HRάδες που υποτίθεται σε τσεκάρουν για το αν ταιριάζεις με την "κουλτούρα" της εταιρίας βασικά αποτελούν ένα budget-filter.

     cap wrote:
    Βεβαια ορισμένες απορίες δεν μου έχουν λυθεί ακόμα Δημήτρη. Εσύ κάνεις μεν interview για να δεις πόσα αξίζει να δώσεις στον υποψήφιο, έχοντας όμως ένα προκαθορισμένο από το HR budget. (Υποθέτω οτι μιλάς για Logic-Unibrain που είναι μεγάλα μαγαζιά και δεν μπορεί ο interviewer να ελέγξει το budget αυτό όπως ίσως πιθανώς να είχε την ευχέρεια σε μια μικρότερη εταιρία). Δεν είναι λίγο... πως να το πω, υποκριτικό αυτό; (Οχι απαραίτητα από την πλευρά σου). Το "ξεζούμισμα" δηλαδή ακόμα και αν δώσει καλό αποτέλεσμα, ίσως τελικά να μην έχει νόημα αν το HR πει "1300 έχουμε, με τόσα θα πάρεις άνθρωπο".

    Δεν είναι πάντα προκαθορισμένο το budget. Στη LogicDIS συχνά μου λέγανε "βρες έναν αξιόλογο άνθρωπο και θα δούμε τι θα γίνει με το budget". Βασικά το λέγανε γιατί ούτε οι ίδιοι ξέρανε τι budget είχανε Tongue Tied Οπότε σου λέει γιατί να αγχώνομαι. Αν βρούμε άνθρωπο που εγγυημένα να αξίζει τα λεφτά του κάτι θα μαγειρέψουμε. Στη Unibrain για τις δύο προσλήψεις που κάναμε δεν υπήρχε budget. Είπα στο management δύο νούμερα με τα οποία οι υποψήφιοι ήταν happy και αυτά εγκρίθηκαν χωρίς δεύτερη κουβέντα.
    Για μένα το ζήτημα είναι η εγγύηση που παρέχει ο interviewer στην εταιρία του για το πόσο πραγματικά αξίζει ο υποψήφιος. Πίστεψέ με καμία σοβαρή εταιρία δεν θα είχε πρόβλημα να δίνει καλούς μισθούς αν ξέρει εκ των προτέρων ότι ο υποψήφιος "θα βγάλει τα λεφτά του". Ποιος όμως μπορεί να δώσει μια τέτοια εγγύηση στην εκάστοτε διοίκηση; Εγώ προσωπικά επιδιώκω να μπορώ να δίνω μια τέτοια εγγύηση. Και φυσικά όπως θα κριθεί ο νεοπροσληφθείς έτσι θα κριθώ και εγώ από τη διοίκηση για το αν η εκτίμησή μου ήταν καλή.

    Βέβαια στις μεγάλες εταιρίες (μεγάλες για τα ελληνικά δεδομένα = 80+ άτομα) υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας που χαλάει τη συνταγή. Οι τιμημένες "ισορροπίες". Δύο φορές χάλασε πρόσληψη ενώ υπήρχε διαθέσιμο και εγκεκριμένο budget επειδή ο "νέος" (που μόνο νέος δεν ήταν) θα χαλούσε τις μισθολογικές "ισορροπίες" στην ομάδα. Διαπρεπής manager είπε "Δεν μπορώ να δώσω 2000 (μικτά) στην καινούργια ενώ ο Κωστάκης είναι 5 χρόνια εδώ και παίρνει 1800!" Φυσικά η καινούργια ήταν σαφώς πιο έμπειρη και είχε αντιπρόταση με 2400 αλλά (σαν μαζόχα) ήθελε να έρθει στην [edited]****** και δεχόταν να έρθει με 2Κ. Το θέμα φυσικά συζητήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή και Αντιπρόεδρο, ο οποίος είπε με τη σειρά του "Ασε βρε Δημήτρη, δεν τα πάμε καλά με αυτόν και δεν θέλω να τον πιέσω για την πρόσληψη". Το κορυφαίο βέβαια ήταν όταν για πρόσληψη ανθρώπου με 1300 μικτά, αφού είχε περάσει από τους πάντες και έφτασε στο HR, με φώναξε ο Διευθυντής HR. Πάω επάνω και ήταν εκεί ο Αντιπρόεδρος και ο Οικονομικός Διευθυντής!!! Ο HR λοιπόν απορούσε πώς είναι δυνατόν να δίνουμε 1300 μικτά σε άνθρωπο με πτυχίο ΤΕΙ και φυσικά είχε φωνάξει και τους άλλους δύο ελπίζοντας ότι θα με επιπλήξουν ομαδικά. Εντάξει ο τύπος βασικά νόμιζε ότι η εταιρία παράγει αναψυκτικά και μουστάρδες, οπότε σου λέει πώς είναι δυνατόν; Τελικά η πρόσληψη έγινε, αλλά έτσι για να του περάσει ο καημός του HR τον πήραμε τον νέο "δοκιμαστικά" για 3 μήνες με 1100 και μετά αν ήταν ικανοποιημένος ο manager θα τον πήγαινε στα 1300 (όπως και έγινε).

    Αυτά για να παίρνετε και μια ιδέα για το ευρύτερο παρασκήνιο που μπορεί να παίζεται πίσω από μια πρόσληψη.

     cap wrote:
    Και ναι, εφόσον το ρώτησες, φαίνεσαι (online) ιδιαίτερα επιθετικός (αν και αρχίζω σιγά σιγά να "πιάνω" το σύστημα γραφής σου και υποψιάζομαι οτι μπορεί να έχεις δίκιο για την διαφορά με την offline συμπεριφορά σου).

    Να είσαι βέβαιος ότι είμαι ο τύπος που π.χ. θα γράψει κάποια στιγμή "αυτοί οι ανεγκέφαλοι που γράφουν blog posts των 200 γραμμών και περιμένουν να τα διαβάσει ο κόσμος". Γενικά όταν κοροϊδεύω ανοιχτά κάτι, είναι κάτι που το έχει κάνει και κάποιοι ξέρουν ότι το έχω κάνει συνεπώς αυτοί καταλαβαίνουν ότι είναι ένα ακόμα big joke.
    Αν πάντως έχεις χρόνο θα ήθελα να μου στείλεις με mail/PM διάφορα πράγματα που έχω γράψει και τα οποία σου βγήκαν επιθετικά.

    Ευχαριστώ,
    Δ.Στάικος
    Unibrain


    The fact that the program works is irrelevant.
  •  21-11-2006, 11:43 20815 σε απάντηση της 20781

    Απ: Συνεντεύξεις για πρόσληψη developer

    Η απάντησή σου με κάλυψε σχεδόν σε όλα τα θέματα που έθεσα, αλλά γέννησε νέα ερωτήματα:

    1. Η τακτική αυτή στις συνεντεύξεις είναι προσωπική ή έχει σχεδιαστεί σε εταιρικό επίπεδο (με ή χωρίς τη συμμετοχή σου);
    2. Από τη μια λες ότι ξέρεις ότι θα έχει κι άλλες προτάσεις και προσπαθείς να του πουλήσεις τη θέση και από την άλλη ότι του ξεκαθαρίζεις "ωμα,στεγνά" τα συν και τα πλην. Πολύ λεπτή γραμμή μου φαίνεται.
    3. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή η online-offline "διχασμένη προσωπικότητα"; εμένα μου έδωσε πολύ κακή εικόνα τόσο για σένα όσο και για την εταιρία σου, αλλά αυτό θα το αναπτύξω το topic της "εταιρικής υπογραφής"

    Μάριος

     

  •  21-11-2006, 13:13 20824 σε απάντηση της 20815

    Απ: Συνεντεύξεις για πρόσληψη developer

    Papadi – η ορθογραφία και η σωστή της χρήση είναι σημαντική άλλα δεν μπορείς να έχεις σε όλες της γλώσσες σωστή ορθογραφία. Μόνο στην πρώτη που μαθαίνεις. Φυσικά δεν είναι κακό να προσπαθείς να βελτιώνεσαι αλλά μην τρελαθούμε ότι είναι το Ν 1 προσόν για προγραμματιστή και ειδικά σήμερα που μιλάμε για παγκοσμιοποίηση.
Σελίδα 2 από 3 (41 εγγραφές)   < 1 2 3 >
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems