Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Σημαντικές αλλαγές στην αγορά Πληροφορικής

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò takis. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος m6s στις 23-11-2010, 23:11. Υπάρχουν 37 απαντήσεις.
Σελίδα 2 από 3 (38 εγγραφές)   < 1 2 3 >
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  13-02-2006, 13:21 9602 σε απάντηση της 9593

    Απ: Σημαντικές αλλαγές στην αγορά Πληροφορικής

    Νατάσα έχεις δίκιο σε αυτό που λές, αλλά το καθαρό κέρδος είναι πολύ μεγαλύτερο στα μεγάλα. Εξ' άλλου πιστεύω πως έχουμε καλύτερα προιόντα και πολύ πιο δυνατά. Marketing και πωλήσεις δεν έχουμε.
    (thanad)
    Dimos K. Thanasoulas
    Athens
  •  13-02-2006, 14:16 9603 σε απάντηση της 9602

    Απ: Σημαντικές αλλαγές στην αγορά Πληροφορικής

    Οι πολλοί πελάτες ομως έχουν και πολύ υποστήριξη ενώ οι μεγάλοι πελάτες έχουν μικρό κόστος και ανάπτυξης και υποστήριξης (έως μηδενικό κόστος ανάπτυξης και υποστήριξης αν είσαι ...). Άρα έχεις σε κρατάνε οι μικροί στην ζωή αλλά το μεγάλο κέρδος είναι στο δημόσιο (αν μπορείς). Εμείς που δεν μπορούσαμε να παίξοτυμε με τέτοιους όρους χάσαμε πολλά χρήματα και τελικά τραβηχτήκαμε πριν από πολλά χρόνια και δεν ξαναγυρίσαμε.
    Andreas Tsouchlaris
    My Blog / dotNetZone.gr / autoexec.gr
  •  13-02-2006, 14:36 9605 σε απάντηση της 9593

    Απ: Σημαντικές αλλαγές στην αγορά Πληροφορικής

     mns wrote:

     οι πελάτες είναι πολλοί (δεκάδες χιλιάδες) και πολύ συντηρητικοί και επιφυλακτικοί στο να επενδύσουν σε νέο

    software όταν αυτό που έχουν τους καλύπτει, ακόμα κι αν είναι ένα ταπεινό DOS.

    Αυτό ακούγεται περίεργο καθώς τα τελευταία χρόνια και οι δύο μεγάλες εταιρείες αναλώνονται να εγκαθιστούν Navision επιδοτούμενο από τα προγράμματα του ΕΟΜΜΕΧ. Από την άλλη, αυτά που ακούω από γνωστούς είναι περισσότερο στο στυλ "Άστο τώρα που δούλεψε. Φάγαμε χ μήνες να το στήσουμε και να το παραμετροποιήσουμε". Και το UI των εφαρμογών δεν είναι και ότι καλύτερο και έχει την τάση να αλλάζει. Ο άνθρωπος που έφαγε μήνες να μάθει σε ποιά οθόνη γίνεται τί και σε ποιά οθόνη το F1 είναι εκτέλεση και σε ποιά είναι εκτύπωση, δεν έχει μεγάλη όρεξη να πληρώσει ένα φαντασικομύριο για να αγοράσει την "νέα" έκδοση με τα νέα bugs, την οποία θα πρέπει να μάθει φτου κι απ' την αρχή.

    Για τους μικρούς πελάτες δεν υπάρχει υπολογιστής και πρόγραμμα αλλά συσκευή. Το ταμείο, η αποθήκη, όλα αυτά δεν είναι προγράμματα σε υπολογιστές αλλά συσκευές όπως ακριβώς και το τηλέφωνο ή η ταμειακή μηχανή. Πρέπει να δουλεύουν εύκολα και κατανοητά, πρέπει να δουλεύουν αξιόπιστα και να αναβαθμίζονται εύκολα. Όταν αγοράζει κανείς ταμειακή μηχανή, δεν φοβάται ότι η διάταξη του πληκτρολογίου θα έχει αλλάξει. Επίσης, δεν σκέφτεται ότι τα κουμπιά μπορεί να αλλάζουν χρήση ανάλογα με το τί προϊόν κτυπάς. Ούτε σκέφτεται ότι αλλάζοντας ταμειακή μπορεί να χάσει τα στοιχεία των τελευταίων ετών.

    Ο κάθε επαγγελματίας χρησιμοποιεί τα εργαλεία που χρειάζεται μέχρι να τα αποσβέσει και τα αλλάζει αν δει ότι κάποιο άλλο εργαλείο τον συμφέρει και θα τον βοηθήσει να κάνει την δουλειά του καλύτερα. Αυτό για τους μικρούς πελάτες σημαίνει ότι οι νέες εκδόσεις θα πρέπει είτε να μειώνουν το κόστος χρήσης σε σχέση με τις υπάρχουσες, είτε να προσθέτουν καινούριες χρήσιμες δυνατότητες, ή και τα δύο.
    Η "παραθυρική" έκδοση μιας εφαρμογής DOS η οποία δεν προσφέρει κάτι παραπάνω και απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε χρήμα και χρόνο εκμάθησης, δεν ανήκει σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες.

    ...

    Προσπαθώ εδώ και 15 λεπτά να σκεφτώ τί να γράψω παρακάτω. 
    -   Σκέφτομαι ότι οι εταιρείες αυτές τιμωρούνται για τα δικά τους λάθη. Για τους τελικούς χρήστες το ERP κατέληξε να σημαίνει είναι ένα βαρύ σύστημα, ακριβό στη συντήρηση και δύσκολο στην παραμετροποίηση, το οποίο χρειάζεται πιστοποίηση για να μπορέσεις να το χειριστείς χωρίς λάθη.
    -   Σκέφτομαι ότι απαντάνε στις κριτικές όπως αυτές που γίνονται στο DotNetZone λέγοντας ότι ο συνομιλητής τους δεν καταλαβαίνει το business, αλλά οι ίδιες δεν μπορούν να εξηγήσουν για ποιό λόγο οι πελάτες τους αποφεύγουν τις αναβαθμίσεις.
    -   Σκέφτομαι τις χαμένες ευκαιρείες, για τις ίδιες αλλά και για τους Έλληνες προγραμματιστές. Πριν από 5 χρόνια το ERP θεωρούταν ως commodity και το Business Intelligence θα ήταν ο νέος προσοδοφόρος τομέας εφαρμογών. Μετά ήρθαν τα Balanced Scorecards. Και εδώ έχουμε μείνει στο .... DOS. Έχουμε συσκευές Windows CE και Embedded XP οι οποίες είναι ποιό δυνατές, εύχρηστες, ανθεκτικές και ασφαλείς από οποιοδήποτε μηχάνημα DOS ή παλιό Windows. Κι όμως, οι δύο εταιρείες προσπαθούν να πουλήσουν το ίδιο παλιό προϊόν και αναρωτιούνται γιατί ο κόσμος δεν αγοράζει.
    -   Σκέφτομαι ότι κάποτε προσπαθούσαμε να πουλήσουμε τεχνολογία στα Βαλκάνια. Σήμερα, είμαστε πίσω και υποχωρούμε σταθερά. Οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εκμεταλλεύονται τις τεχνολογικές εξελίξεις για να διεισδύσουν στις αγορές. Οι ελληνικές εταιρείες γκρινιάζουν για την έλλειψη καλών μηχανικών, τους "υψηλούς" μισθούς των ελλήνων προγραμματιστών και ζητιανεύουν επιδοτήσεις και αναπτυξιακά προγράμματα, χωρίς να αντιλαμβάνονται την αντίφαση.
    -   Τέλος, σκέφτομαι τί τραβάω όταν πάω σε κάποιο κατάστημα να αγοράσω το οτιδήποτε και ταλαιπωρούμαι από τα bugs του ERP. Αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο thread.

    Μετά σκέφτομαι και κάτι πιο ευχάριστο.
    -   Σκέφτομαι τις μικρές ελληνικές εταιρείες που ασχολούνται με νέα προϊόντα και τεχνολογίες. Σκέφτομαι μια εταιρεία των 15 ατόμων, η οποία είναι αυθεντία στο mobile computing και πουλάει σε αποθήκες και εργοστάσια, εκεί που οι μεγάλοι δεν μπόρεσαν να πουλήσουν. Σκέφτομαι μια άλλη, η οποία παράγει set top boxes. Και μια τρίτη, η οποία παράγει πολύ καλούς χάρτες για GPS. Σκέφτομαι τις εταιρείες που έχουν φτιάξει τόσο ευέλικτα ERP που μπορούν να τα παραμετροποιήσουν σε εβδομάδες αντί για μήνες.
    -   Σκέφτομαι τους έλληνες μηχανικούς που έφυγαν στο εξωτερικό και έπεισαν τους νέους τους εργοδότες να κάνουν outsource στην Ελλάδα.
    -   Σκέφτομαι τους φοιτητές και τους καθηγητές της Θεσσαλονίκης που μας αντιπροσωπεύουν κάθε χρόνο στο Imagine Cup.

     

    Και στο τέλος μου μένει μια ωραία, αν και θολή, εικόνα. Στο τέλος, σκέφτομαι, υπάρχει ελπίδα. Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί και στην Ελλάδα.

    Δεν μπορώ να ξεχωρίσω τους μεγάλους όμως σε αυτή την εικόνα. Ίσως επειδή είναι θολή. Ίσως επειδή γράφω χύμα σκέψεις εδώ και 2 ώρες.


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  16-02-2006, 17:09 9788 σε απάντηση της 9060

    Απ: Σημαντικές αλλαγές στην αγορά Πληροφορικής

     takis wrote:

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αγορά πακέτου μετοχών της LogicDis από την GIT η οποία κατέχει το 100% της Singular! Μετά την συγχώνευση DIS και Computer Logic θα έχουμε και την LogicDiSingular?! Super market λογισμικού πλέον. Πενήντα προιόντα ο ένας και εβδομήντα ο άλλος, πάρε κόσμε.

    Ναι,
    άλλαξε ο Μανολιός και έβαλε τη βράκα του αλλιώς ......Smile [:)]Smile [:)]Smile [:)]


    Πάνος Αβραμίδης
  •  17-02-2006, 16:53 9828 σε απάντηση της 9605

    Απ: Σημαντικές αλλαγές στην αγορά Πληροφορικής

    Αξιότιμε Παναγιώτη

    Ενα πράγμα δεν έχω καταλάβει εδώ και 10 χρόνια. Δεν υπάρχει κανείς μα κανείς που να επιλέξει να ακολουθήσει τον ρυθμό της τεχνολογίας την ανάλογη χρονική στιγμή και να παρουσιάσει ένα προιόν "καθαρό", χωρίς μεταφορά πρακτικών του παρελθόντος αλλά ταυτόχρονα να επενδύσει και στην "αγορά" καλών μηχανικών. Κακά τα ψέμματα, ο μισθός του Έλληνα προγραμματιστή είναι χαμηλός. Εχω προσωπική επαφή με developers που δουλεύουν σε άλλες χώρες στην Ευρώπη και στην Αμερική και δεν πιστεύω αυτά που ακούω.

    Προσωπική στιγμή

    " Μάλιστα κύριε .......... Και τι είπατε ότι τελειώσατε; Α ναι.. Μπορούμε να σας προσλάβουμε αλλά σαν υπάλληλο γραφείου με 500 € το μήνα και φυσικά θα δουλευετε ωράριο καταστημάτων...!!!!!!!! Οσο για το πτυχίο σας, καλώς, αλλά δεν ζητούσαμε τόσα πολλά προσόντα....!!!!!!"

    Γι΄ αυτό και πολλοί " την έκαναν........." στο εξωτερικό.

    Καταλήγοντας, μπορείτε να με πείτε απαισιόδοξο, εάν δεν αλλάξει η νοοτροπία του Ελληνα επιχειρηματία, του Ελληνα εμπόρου, του Ελληνα πελάτη, του Ελληνα δημοσίου υπαλλήλου, του Ελληνα φορολογουμένου, του Ελληνα πολίτη, και, και, και, , , , ,  δεν υπάρχει ελπίδα βελτίωσης.

  •  17-02-2006, 17:23 9831 σε απάντηση της 9828

    Απ: Σημαντικές αλλαγές στην αγορά Πληροφορικής

    Φίλε Τάκη,
    καταρχήν δεν πιστεύω να παρεξηγήθηκες με το χιούμορ μου ...
    Απλά πες μου με βάση το συγκεκριμένο γεγονός τι πιστεύεις ότι θα αλλάξει.

    Συμφωνώ σε σχεδόν όλα τα σημεία με τους προλλαλήσσαντες και θεωρώ τη συγκεκριμένη κίνηση
    μάλλον πανικού ... Οπότε για ποιες σημαντικές αλλαγές μιλάμε ;

    Τρίχες παιδιά ... Βαρέθηκα ....


     

     


    Πάνος Αβραμίδης
  •  17-02-2006, 19:01 9834 σε απάντηση της 9831

    Απ: Σημαντικές αλλαγές στην αγορά Πληροφορικής

    Δεν θα άλλαξει τίποτα.! Οταν αναφέρω σημαντικές αλλαγές εννοώ ότι αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένα σχήμα που υποθετικά έχει το 60% της εγχώριας αγοράς εμπορικού-οικονομικού λογισμικού. Είμαι ενάντια στα μεγάλα σχήματα και ειδικά στην Ελλάδα. Είμαι υπέρ των μικρών ευέλικτων εταιρειών αναλογών αυτών που περίεγραψε ο αξιότιμος pkanavos. Αν παρατήρησες ο τόνος μου στο άνοιγμα του θέματος ήταν κάπως πικρόχολος.΄

    Τελειώνοντας, συζήτηση κάνουμε και δεν υπάρχει κανένας λόγος παρεξήγησης.

    Τάκης

  •  18-02-2006, 15:10 9844 σε απάντηση της 9828

    Απ: Σημαντικές αλλαγές στην αγορά Πληροφορικής

     takis wrote:

    αλλά ταυτόχρονα να επενδύσει και στην "αγορά" καλών μηχανικών.



    Δυστυχώς αυτό είναι άλλο ένα πρόβλημα της ελληνικής αγοράς. Η αρπαχτή και από τη μεριά των προγραμματιστών. Συμφωνώ σε κάτι. με εκπαιδεύουν σε νέα εργαλεία, τρώω μερικούς μήνες για να "μάθω" τις εφαρμογές της εταιρείας και από το εταιρικό μου email account στέλνω δεξιά-αριστερά κανένα cv μπας και πετύχω τίποτα καλύτερο (το καλύτερο όπως το έχω στο μυαλό μου π.χ. περιβάλλον με ωραίες υπάρξεις ή γραφείο σε γυάλινο κτίριο).

    Προφανώς υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που κάποιος θα φύγει για σοβαρούς λόγους αλλά έχω και πάρα πολλά παραδείγματα με "αποδράσεις" επιζήμιες στις εταιρείες χωρίς αυτές να φταίνε και πολλές φορές επιζήμιες και για τον "φυγά".

    Δυστυχώς τα "επιμελητήρια" που υπάρχουν για την αγορά μας δεν είναι αρμόδια/κατάλληλα/ικανά να δημιουργήσουν έναν "κώδικα δεοντολογίας" που θα πρέπει να σέβονται εταιρείες και εργαζόμενοι. Να ανοίξουμε ένα άλλο thread για μια τέτοια συζήτηση; Είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.

    Andreas Tsouchlaris
    My Blog / dotNetZone.gr / autoexec.gr
  •  23-09-2006, 09:40 17092 σε απάντηση της 9060

    Απ: Σημαντικές αλλαγές στην αγορά Πληροφορικής

    Τελικά την DIS την φάγανε στο νέο σχήμα.

    Το όνομα αν το είδατε είναι SingularLogic.Μήπως τελικά μείνει μόνο ένα από αυτά αφού ίσως ακολουθήσει και εξαγορά του άλλου μεγάλου παίκτη (UNISOFT) που έχει απομείνει .

    Η πορεία θα δείξει.
    Ιωάννης Μανουσάκης
  •  23-09-2006, 16:15 17109 σε απάντηση της 17092

    Απ: Σημαντικές αλλαγές στην αγορά Πληροφορικής

    Χρονικά προαναγγελθέντων θανάτων. Το μόνο ενδιαφέρον που έμεινε στην ιστορία είναι να δούμε πότε θα εξαφανιστούν και αυτοί.
    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  23-09-2006, 18:21 17113 σε απάντηση της 9060

    Απ: Σημαντικές αλλαγές στην αγορά Πληροφορικής

    Α και το ξέρετε ότι η Logic Singular πήρε για τα επόμενα 16 χρόνια τις εκλογές;
    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  23-09-2006, 18:50 17114 σε απάντηση της 9844

    Απ: Σημαντικές αλλαγές στην αγορά Πληροφορικής


     atsouch wrote:
     takis wrote:

    αλλά ταυτόχρονα να επενδύσει και στην "αγορά" καλών μηχανικών.



    Δυστυχώς αυτό είναι άλλο ένα πρόβλημα της ελληνικής αγοράς. Η αρπαχτή και από τη μεριά των προγραμματιστών. Συμφωνώ σε κάτι. με εκπαιδεύουν σε νέα εργαλεία, τρώω μερικούς μήνες για να "μάθω" τις εφαρμογές της εταιρείας και από το εταιρικό μου email account στέλνω δεξιά-αριστερά κανένα cv μπας και πετύχω τίποτα καλύτερο (το καλύτερο όπως το έχω στο μυαλό μου π.χ. περιβάλλον με ωραίες υπάρξεις ή γραφείο σε γυάλινο κτίριο).

    Προφανώς υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που κάποιος θα φύγει για σοβαρούς λόγους αλλά έχω και πάρα πολλά παραδείγματα με "αποδράσεις" επιζήμιες στις εταιρείες χωρίς αυτές να φταίνε και πολλές φορές επιζήμιες και για τον "φυγά".

    Δυστυχώς τα "επιμελητήρια" που υπάρχουν για την αγορά μας δεν είναι αρμόδια/κατάλληλα/ικανά να δημιουργήσουν έναν "κώδικα δεοντολογίας" που θα πρέπει να σέβονται εταιρείες και εργαζόμενοι. Να ανοίξουμε ένα άλλο thread για μια τέτοια συζήτηση; Είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.


    Ορισμένες φορές γιατί να μείνει;
    Όταν έχει πτυχίο και μάστερ και προφισενσι και παπάδες και του λένε 700 ευρώ καθαρά, τον ξεφτυλίζουνε. Όταν τα στελέχη hr λένε πως αν θες να βρεις καλή δουλειά τότε βρες μια οποιαδήποτε δουλειά και μετά στέλνε βιογραφικά.
    Πολλές φορές τις εταιρείες τις τρώει ο κώλος τους.

    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  25-09-2006, 19:23 17160 σε απάντηση της 17109

    Απ: Σημαντικές αλλαγές στην αγορά Πληροφορικής

     pkanavos wrote:
    Χρονικά προαναγγελθέντων θανάτων. Το μόνο ενδιαφέρον που έμεινε στην ιστορία είναι να δούμε πότε θα εξαφανιστούν και αυτοί.

    Παναγιώτη δέν ξέρω αν θα γίνει αυτό που λές .Αλλά νομίζω οι άνθρωποι που κάνανε αυτη την συγχώνευση και επειδή  ανήκουν στον Τραπεζικό τομέα δέν μπήκαν για να χάσουν λεφτά.

    Αν τους αφήσουν αφού βγάλουν το κέρδος που θέλουν τότε κανείς δέν ξερει τι μέλλει γενέσθαι.


    Ιωάννης Μανουσάκης
  •  25-09-2006, 22:35 17181 σε απάντηση της 17109

    Angry [:@] Απ: Σημαντικές αλλαγές στην αγορά Πληροφορικής

     pkanavos wrote:
    Χρονικά προαναγγελθέντων θανάτων. Το μόνο ενδιαφέρον που έμεινε στην ιστορία είναι να δούμε πότε θα εξαφανιστούν και αυτοί.

    Καιρό είχα να γράψω αλλά δε μπόρεσα με τσίγκλισε το θέμα. Θα συμφωνήσω απόλυτα με το Παναγιώτη κρατώντας πάντα και λίγες πιθανότητες για το αντίθετο. Οι περισσότερες συγχωνεύσεις παγκοσμίως δεν έχουν πάει καλά και μη πάτε μακριά από τη συζήτηση, κοιτάξτε τη συγχώνευση LOGIC + DIS. Σκεφθείτε πως αισθάνονται τα στελέχη αυτών των εταιριών και πόσοι ακόμη θα πάρουν πόδι (ειδικά από τους πιο υψηλόβαθμους - υψηλόμισθους). Δε θα ήθελα να είμαι στη θέση τους. Ένα, δύο αντε τρία χρονάκια και αν δε πάει καλά το σχήμα με το δημόσιο άστα να πάνε. Φανταστείτε το κλίμα που υπάρχει μέσα στις εταιρίες αυτές. Άντε να δουλεψουν οι άνθρωποι.

    Δυστυχώς οι εταιρίες στην Ελλάδα (κυρίως) αναλώνονται στην εσωτερική αγορά (βλέπε δημόσιο κυρίως), δε κάνουν επενδύσεις και σίγουρα δε προσπαθούν να φιάξουν λογισμικό (και γενικότερα υπηρεσίες) για να καταναλωθούν από τη παγκόσμια αγορά. ΝΑΙ ΤΙ ΚΟΙΤΑΤΕ !!! Παγκόσμια αγορά γιατί πιο έξυπνοι είναι οι άλλοι (αυτοί που πολλοί από μας τους έχουμε βαφτίσει ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ή ΚΟΥΤΟΦΡΑΓΚΟΥΣ).

    Είμαστε για λύπηση ... Με συγχωρείτε αλλά έτσι το βλέπω !!!

    Η λύση είναι μία για να ξεφύγουμε = δουλειά + εξωστρέφεια (ΜΥΑΛΟ ΕΧΟΥΜΕ ... ΝΟΜΙΖΩ)

     


    Βαγγέλης Ξανθάκης
    Independent Consultant
    www.aylos.com
  •  25-09-2006, 22:43 17184 σε απάντηση της 17181

    Απ: Σημαντικές αλλαγές στην αγορά Πληροφορικής

    Χίχι, απάντησε άλλος για μένα. Σοβαρά τώρα, ποιά καινούρια εφαρμογή έχουν βγάλει οι "μεγάλες" εταιρείες τα τελευταία 10 χρόνια? Κατά κανόνα αποτελούν αναμασήματα των αρχαίων εφαρμογών σε Clipper. Ελληνική αναγνώριση φωνής κανείς? Την είχει η DIS και την παράτησε. Ελληνικό full-text search? Ακόμα το περιμένουμε.

    Από την άλλη, οι μικρές εταιρείες παράγουν προϊόντα που βραβεύονται και θα μπορούσαν άνετα να βγουν και εκτός Ελλάδος. Ξέρω τουλάχιστον 3 ελληνικές εταιρείες οι οποίες βασίζονται σε μοντέρνα σχεδίαση της πλατφόρμας τους για να αναπτύξουν οποιαδήποτε business εφαρμογή σε ελάχιστο χρόνο.

    Οι μεγάλες εταιρείες πουλάνε ακόμα απλά επειδή οι πελάτες τους φοβούνται ότι αν κλείσουν οι μικροί, θα μείνουν αυτοί χωρίς υποστήριξη. Έτσι ανέχονται και το μεγάλο κόστος, και τα bugs και την έλλειψη features.
    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
Σελίδα 2 από 3 (38 εγγραφές)   < 1 2 3 >
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems