Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

"ισορροπία" των μισθών

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò dva. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Mitsaras στις 16-03-2007, 09:11. Υπάρχουν 69 απαντήσεις.
Σελίδα 5 από 5 (70 εγγραφές)   < 1 2 3 4 5
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  14-03-2007, 16:11 26435 σε απάντηση της 25196

Απ: "ισορροπία" των μισθών

Καλησπέρα σε όλους και καλώς σας βρήκα....

Είμαι 24 ετών απόφοιτος ΑΕΙ Πληροφορικής και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Ε.Μ.Π.. Έχω 3 χρόνια προυπηρεσίας στην πλάτη μου σε θέσεις Software Engineer. Εδώ και 8 μήνες βρίσκομαι σε μία τηλεπικοινωνιακή εταιρία (στο R&D) με καθαρό μισθό 1100€ χωρίς καθόλου άλλες παροχές. Στην εταιρία αυτή όταν ήρθα τα σημεία στα οποία επέμεινε η εταιρία ήτανε ότι ο μισθός είναι ανάλογος με την προσπάθεια και τα παραδοτέα και με τη συνολική πορεία του εργαζομένου στο τμήμα. Σε αυτούς τους 8 μήνες αντικειμενικά έδειξα ένα απίστευτο εαυτό και μπόρεσα και έφερα εις πέρας θέματα τα οποία δεν περίμενε κανείς (όχι απο εμένα - γενικότερα) ότι θα τελείωναν. Αποκορύφωμα ήτανε ένα επείγον project το οποίο  ενώ θεωρητικά θα είχαμε σαν τμήμα 3 μήνες για να υλοποιήσουμε, βάση συνθηκών έπρεπε μέσα σε 2 εβδομάδες να τελειώσει ειδάλλως η εταιρία θα έπρεπε να αγοράσει ένα πακέτο κόστους 70-100k€. Το ανέλαβα μόνος μου και το τελείωσα στην ώρα του. Μετά από αυτά λοιπόν έρχεται η ώρα το HR να δώσει τις ετήσιες αυξήσεις/αναπροσαρμογές των μισθών. Το mail το οποίο έλαβα έλεγε ότι λυπούνται αλλά είναι πολιτική της εταιρίας να μην αλλάζει το μισθό του υπαλλήλου τον πρώτο χρόνο. Αφού έριξα μιά ματιά στην αγορά βρήκα κάποια placements τα οποία κυμαινόντουσαν στα 1500€ καθαρά (τον οποίο θεωρώ ένα ικανοποιητηικό μισθό για εμένα στην παρούσα φάση δεδομένου του ότι δεν έχω τελειώσει και με το στρατιωτικό). Κατόπιν ανακοίνωσης της δυσαρέσκειάς μου στην εταιρία μου ανακοινώθηκε ότι το θέμα μου θα εξεταστεί εκτενώς και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρούμε κάποια λύση. Οι λύσεις από τις οποίες περάσαμε στις διάφορες συζητήσεις ήταν απο αύξηση μέσω αλλαγής θέσης, σε bonus των 4.000 (άτυπα για να καλυφθεί το επόμενο εξάμηνο μέχρι την επίσημη αύξηση) και τελικά να που σήμερα ήρθε η μέρα που μου ανακοινώθηκε η πρόταση της εταιρίας. 200€ Μηνιαία μεικτή αύξηση μισθού. Η απάντησή μου ήτανε αρνητική και η προσφορά επανατοποθετήθηκε στα 250€.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω και διορθώστε με αν κάνω λάθος. Είμαι ένας νέος άνθρωπος με πολύ όρεξη για μία δουλειά την οποία αγαπάω και έχω αποδείξει ότι την κάνω καλά και γρήγορρα. Δεν έχω πρόβλημα ούτε με το να εργάζομαι απλήρωτες υπερωρίες, ούτε ζήτησα ποτέ τα Σαββατοκύριακα που πέρασα στην εταιρία. Αυτό που πραγματικά με σκοτώνει όμως έιναι το να είμαι σε μία εταιρία που να μη μου δίνει ένα κίνητρο για να δουλέψω, για να προσφέρω και για να γίνω καλύτερος. Τον τελευταίο μήνα που περίμενα την πρότασή τους και είχα παγώσει τα υπόλοιπα, ένοιωθα ότι φυτοζωώ μέσα στην εταιρία αυτή, η οποία θεωρούσα ότι θα έπρεπε απο μόνη της να μου προτείνει αύξηση. Όταν δείχνεις ότι αξίζεις παραπάνω θεωρώ ότι είναι χρέος της εταιρίας να σου το αναγνωρίσει και όχι να το απαιτήσεις... Πείτε ότι ζω στον κόσμο μου και ότι αυτά δε γίνονται αλλά πραγματικά το παράδειγμα ενός φίλου που λίγο πριν ανέφερε ότι η εταιρία έκανε την κίνηση και του έδωσε αύξηση είναι η εξαίρεση στη μαύρη πραγματικότητα.

Για να κλείσω θα ήθελα απλά να πω ότι αν δε δώσουνε σε εμάς το κίνητρο για να δουλέψουμε και δε μας κάνουνε να αγαπήσουμε τη δουλειά και τη θέση στην οποία είμαστε δεν ξέρω πως μπορούνε μετά να περιμένουνε υψηλού επιπέδου αποτελέσματα.

•  14-03-2007, 18:14 26438 σε απάντηση της 26435

Χωρίς να θέλω να απλοποιήσω τα πράγματα, παραθέτω το εξής:

Οι πολιτικές αυξήσεων σε μεγάλες εταιρείες καθορίζονται από ψηλά, σε συνεργασία με τα τμήματα Human Resources ή/και σε συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους. Οι υπερωρίες, το σκότωμα να βγει δουλειά 3 μηνών σε 2 εβδομάδες, τα σαββατοκύριακα κλπ. πολλές φορές έρχεται από πιο χαμηλά. Και έρχεται κυρίως λόγω λάθος προγραμματισμού και "ελληνικής" ανοργανωσιάς. Και είναι κάπως δύσκολο για κάποιον να αναγνωρίσει την προσπάθεια ενός εργαζόμενου, η οποία προσπάθεια προκλήθηκε λόγω ανοργανωσιάς!

Ηθικό δίδαγμα: Μην περιμένουμε αύξηση επειδή καλύψαμε την ανοργανωσιά των ανθρώπων που δεν καθορίζουν τον μισθό μας. Αν πολιτική της εταιρείας είναι να δώσει αύξηση Χ Euro, τότε θα δώσει X με ελάχιστες αποκλείσεις.

Επαναλαμβάνω... χωρίς να θέλω να απλοποιήσω τα πράγματα.

Dimitris Papadimitriou
    Software Development Professional
    dotNETZone.gr News

Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Διαβάστε επίσης τους όρους χρήσης.
  •  14-03-2007, 19:44 26446 σε απάντηση της 26435

gerodim:

Πείτε ότι ζω στον κόσμο μου και ότι αυτά δε γίνονται αλλά πραγματικά το παράδειγμα ενός φίλου που λίγο πριν ανέφερε ότι η εταιρία έκανε την κίνηση και του έδωσε αύξηση είναι η εξαίρεση στη μαύρη πραγματικότητα.

Καλώς ήλθες! Μια και προφανώς αναφέρεσαι στη δική μου απάντηση σχετικά με τις αυξήσεις, να σου πω οτι η δική μου περίπτωση ήταν σε μικρή εταιρία (της τάξης των 15-20 ατόμων). Σε μεγάλες εταιρίες με HR τμήματα και περίπλοκη ιεραρχία φαντάζομαι οτι (γενικά) δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα, και συμφωνώ με το Δημήτρη σε ο,τι έγραψε λίγο παραπάνω. Αδικο, αλλά έτσι λειτουργούν δυστυχώς.

Βεβαια, για να συνεχίζω να αποτελώ την εξαίρεση, υπήρχε και εποχή που εργάστηκα σε εταιρία της τάξης των 50-100 ανθρώπων. Και εκεί πήρα αύξηση και bonus πριν κλείσω χρόνο. Βεβαια, στην εν λόγω εταιρία είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ και να επικοινωνώ απευθείας με τον CEO οπότε ήρθε από εκεί το πράγμα. Και θεωρώ οτι γενικά ήταν θέμα συγκυρίας και όχι θέμα πολιτικής της εταιρίας.

Ομως: Πάντα κοιτούσα από (πολύ) μακριά τις εταιρίες που "μυριζόμουν" οτι υπολογίζουν τους μισθούς και την εξέλιξη των εργαζομένων βάσει αυστηρά και μόνο budget και όχι απόδοσης ή προσφοράς τους. Ισως γι'αυτό δεν μου έτυχε ποτέ τέτοια περίπτωση.

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

DotNetNuke them!
  •  14-03-2007, 21:53 26449 σε απάντηση της 26435

Πριν περίπου 15 χρόνια ένας αρκετά παλιότερος από μένα μου είχε πει το εξής ρητό "ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΦΕΥΓΕΙΣ". Παρακαλώ πολύ να μη θεωρηθεί ως παρένεση ή συμβουλή. Ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του και κερδίζει και χάνει από τις επιλογές του. Αλλά αγαπητέ gerodim welcome to the club. Τώρα που έχω μεγαλώσει κάπως (δε λέω την ηλικία μου Big Smile) έχω γνωρίσει πολλούς νέους ανθρώπους σαν και σένα οι οποίοι δεν κοιτούν προς τα πίσω, δηλαδή να μάθουν κάποια πράγματα από τους παλαιότερους. Δε σε κατηγορώ και γω τα ίδια έκανα στα επαγγελματικά μου νιάτα αν και δεν είχαμε και τόσους παλιούς τότε. Φτου πάλι φανέρωσα την ηλικία μου Cake

Καλή συνέχεια και μια ευχή "Κάθε τι που παθαίνουμε σήμερα ας είναι για το καλό μας στο μέλλον"

Βαγγέλης Ξανθάκης
    Independent Consultant
    www.aylos.com
  •  15-03-2007, 07:57 26452 σε απάντηση της 26435

@gerodim: Το μεγάλο κέρδος που έχεις αυτή τη στιγμή είναι αυτά που κατάφερες να κάνεις εκεί μέσα. Αναπροσάρμοσε το βιογραφικό σου και ρίξε μια ματιά τρυγύρω σου.

Άκου το podcast: http://www.manager-tools.com/2005/10/your-resume-stinks/

Γιάννης

W3C - Leading the Web to Its Full Potential...
  •  15-03-2007, 11:31 26462 σε απάντηση της 26452

Κάτι που θα ήθελα να προσθέσω σχετικά με το όλο θέμα. Η αναγνώριση της δουλειάς μου έχει ήδη γίνει απο "ψηλά" καθώς έχω λάβει το βραβείο καλύτερου νέου στελέχους 2006 (ανάμεσα σε 37 νέα στελέχη που ποσελήφθησαν). Έτσι κι αλλιώς αυτή τη στιγμή και εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα είμαι σε mode αποχώρησης γιατί πραγματικά δε βλέπω φως εδώ....

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

•  15-03-2007, 21:37 26489 σε απάντηση της 26449

15 χρόνια αργότερα συμβαίνει και είναι κανόνας.
    Γνωρίζω περίπτωση που είχαν φύγει από ένα γραφείο 2 καλοί μηχανικοί. Ανακοινώνει την αποχώρηση του τρίτος. Μια ώρα αργότερα τον είχαν φωνάξει στο HR και αναγκάστηκαν να του δώσουν περισσότερα από αυτά που θα έπαιρνε παραπάνω. Θα έπαιρνε περίπου 300 ευρώ παραπάνω αν έφευγε. Φανταστείτε πόσα θα αναγκάστηκαν να του δώσουν για να τον κρατήσουν.
    Άλλη περίπτωση που ξέρω. Μηχανικός που τον τρέχουν 2 χρόνια να δουλεύει 60 ώρες την εβδομάδα. Ανακοινώνει παραίτηση. Φεύγει και πηγαίνει σε άλλη δουλειά με τα ίδια ακριβώς χρήματα αλλά με σαφώς πιο καλό περιβάλλον.
    2 χρόνια δεν του είχαν δώσει ούτε αύξηση, ούτε bonus. 10 μέρες πριν φύγει τον παρακαλάγανε και του δίνανε αύξηση ...100%. Έφυγε και ηρέμησε!
    Πάντως ο παιότερος δεν τελείωσε την πρώτασή του.
    ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΦΕΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ