Καλησπέρα σε όλους και καλώς σας βρήκα....
Είμαι 24 ετών απόφοιτος ΑΕΙ Πληροφορικής και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Ε.Μ.Π.. Έχω 3 χρόνια προυπηρεσίας στην πλάτη μου σε θέσεις Software Engineer. Εδώ και 8 μήνες βρίσκομαι σε μία τηλεπικοινωνιακή εταιρία (στο R&D) με καθαρό μισθό 1100€ χωρίς καθόλου άλλες παροχές. Στην εταιρία αυτή όταν ήρθα τα σημεία στα οποία επέμεινε η εταιρία ήτανε ότι ο μισθός είναι ανάλογος με την προσπάθεια και τα παραδοτέα και με τη συνολική πορεία του εργαζομένου στο τμήμα. Σε αυτούς τους 8 μήνες αντικειμενικά έδειξα ένα απίστευτο εαυτό και μπόρεσα και έφερα εις πέρας θέματα τα οποία δεν περίμενε κανείς (όχι απο εμένα - γενικότερα) ότι θα τελείωναν. Αποκορύφωμα ήτανε ένα επείγον project το οποίο ενώ θεωρητικά θα είχαμε σαν τμήμα 3 μήνες για να υλοποιήσουμε, βάση συνθηκών έπρεπε μέσα σε 2 εβδομάδες να τελειώσει ειδάλλως η εταιρία θα έπρεπε να αγοράσει ένα πακέτο κόστους 70-100k€. Το ανέλαβα μόνος μου και το τελείωσα στην ώρα του. Μετά από αυτά λοιπόν έρχεται η ώρα το HR να δώσει τις ετήσιες αυξήσεις/αναπροσαρμογές των μισθών. Το mail το οποίο έλαβα έλεγε ότι λυπούνται αλλά είναι πολιτική της εταιρίας να μην αλλάζει το μισθό του υπαλλήλου τον πρώτο χρόνο. Αφού έριξα μιά ματιά στην αγορά βρήκα κάποια placements τα οποία κυμαινόντουσαν στα 1500€ καθαρά (τον οποίο θεωρώ ένα ικανοποιητηικό μισθό για εμένα στην παρούσα φάση δεδομένου του ότι δεν έχω τελειώσει και με το στρατιωτικό). Κατόπιν ανακοίνωσης της δυσαρέσκειάς μου στην εταιρία μου ανακοινώθηκε ότι το θέμα μου θα εξεταστεί εκτενώς και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρούμε κάποια λύση. Οι λύσεις από τις οποίες περάσαμε στις διάφορες συζητήσεις ήταν απο αύξηση μέσω αλλαγής θέσης, σε bonus των 4.000 (άτυπα για να καλυφθεί το επόμενο εξάμηνο μέχρι την επίσημη αύξηση) και τελικά να που σήμερα ήρθε η μέρα που μου ανακοινώθηκε η πρόταση της εταιρίας. 200€ Μηνιαία μεικτή αύξηση μισθού. Η απάντησή μου ήτανε αρνητική και η προσφορά επανατοποθετήθηκε στα 250€.
Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω και διορθώστε με αν κάνω λάθος. Είμαι ένας νέος άνθρωπος με πολύ όρεξη για μία δουλειά την οποία αγαπάω και έχω αποδείξει ότι την κάνω καλά και γρήγορρα. Δεν έχω πρόβλημα ούτε με το να εργάζομαι απλήρωτες υπερωρίες, ούτε ζήτησα ποτέ τα Σαββατοκύριακα που πέρασα στην εταιρία. Αυτό που πραγματικά με σκοτώνει όμως έιναι το να είμαι σε μία εταιρία που να μη μου δίνει ένα κίνητρο για να δουλέψω, για να προσφέρω και για να γίνω καλύτερος. Τον τελευταίο μήνα που περίμενα την πρότασή τους και είχα παγώσει τα υπόλοιπα, ένοιωθα ότι φυτοζωώ μέσα στην εταιρία αυτή, η οποία θεωρούσα ότι θα έπρεπε απο μόνη της να μου προτείνει αύξηση. Όταν δείχνεις ότι αξίζεις παραπάνω θεωρώ ότι είναι χρέος της εταιρίας να σου το αναγνωρίσει και όχι να το απαιτήσεις... Πείτε ότι ζω στον κόσμο μου και ότι αυτά δε γίνονται αλλά πραγματικά το παράδειγμα ενός φίλου που λίγο πριν ανέφερε ότι η εταιρία έκανε την κίνηση και του έδωσε αύξηση είναι η εξαίρεση στη μαύρη πραγματικότητα.
Για να κλείσω θα ήθελα απλά να πω ότι αν δε δώσουνε σε εμάς το κίνητρο για να δουλέψουμε και δε μας κάνουνε να αγαπήσουμε τη δουλειά και τη θέση στην οποία είμαστε δεν ξέρω πως μπορούνε μετά να περιμένουνε υψηλού επιπέδου αποτελέσματα.