Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Ανορθόδοξο data entry

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò KelMan. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος KelMan στις 08-09-2006, 20:07. Υπάρχουν 11 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  07-09-2006, 19:05 16422

Ανορθόδοξο data entry

Φτιάχνω μια ιατρική εφαρμογή με την οποία καταχωρείται κωδικοποιημένα η εξέταση που κάνει ο γιατρός στον ασθενή και τα ευρήματα αυτής. Η εξέταση αποτελείται από διάφορους κωδικούς ο τελευταίος εκ των οποίων είναι η ανατομική περιοχή. Στην βάση υπάρχει φυσικά ανάλογος πίνακας με τις ανατομικές περιοχές, το λεκτικό και τον κωδικό κάθε μίας από αυτές. Το requirement είναι το εξής: Η εισαγωγή του κωδικού ανατομικής περιοχής θα πρέπει να γίνεται γραφικά, δηλαδή όχι όπως γίνεται συνήθως από ένα ComboBox ή ένα ListBox αλλά θα εμφανίζεται ένα μάτι και ο γιατρός θα κάνει κλικ στο άνω βλέφαρο, στο κάτω βλέφαρο, στην ίριδα, στην κόρη, κλπ. Κάτι ανάλογο με το image map στις web σελίδες.

Αυτό που με προβληματίζει είναι το "tight-coupling" μεταξύ του γραφικού και των κωδικών που θα βρίσκονται στη βάση.  Έχω σκεφτεί να χρωματίζω με διαφορετικό χρώμα τις περιοχές του image και να φτιάξω mappings (σε XML αρχεία? στη βάση?) ώστε να αντιστοιχίσω χρώματα με κωδικούς για τα ανάλογα γραφικά και τις περιοχές τους.

Αυτές τις μέρες αυτό παιδεύω στο μυαλό μου, οπότε αν κάποιος έχει κάποια ιδέα ή σχόλια ή οτιδήποτε, είναι ευπρόσδεκτα...

Vir prudens non contra ventum mingit
  •  07-09-2006, 21:09 16426 σε απάντηση της 16422

Απ: Ανορθόδοξο data entry

Χωρίς να έχω καθόλου εμπειρία από τέτοιου είδους εφαρμογές, να τολμήσω να πω οτι θα μπορούσες να έχεις αποθηκευμένες στη βάση τις συντεταγμένες ενός ορθογωνίου που αντιστοιχεί σε μια περιοχή στην οθόνη (ανω αριστερή, κάτω δεξιά γωνία = 2+2 νουμεράκια) ώστε βάσει συντεταγμένων που γίνεται το κλικ να μπορείς με ένα query στη βάση να βρεις τον αντίστοιχο κωδικό;

(Βασικά δεν είναι ανάγκη να είναι τετράγωνες οι περιοχές - απλά είναι η πιό απλή υλοποίηση που μου ήρθε στο μυαλό. Θα μπορούσαν και να είναι κυκλικές με σημεία αναφοράς τις συντεταγμένες του κέντρου του κύκλου και το μήκος της ακτίνας του).

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

DotNetNuke them!
  •  07-09-2006, 22:41 16428 σε απάντηση της 16426

Μια ιδέα που εξέταζα πριν από λίγο είναι να χρησιμοποιήσω το native (πλέον) WebBrowser control όπου θα δείχνω μικρές σελίδες HTML.  Θα είναι εύκολο να φτιαχτούν τα image maps μιας και υπάρχουν πάρα πολλά εργαλεία γι αυτή τη δουλειά και επιπρόσθετα αν χρειαστούν αλλαγές θα έχω να κάνω deploy μόνο τις νέες εκδόσεις των HTML σελίδων. Επίσης, δοκίμασα και παίζει μια χαρά η επικοινωνία μεταξύ DHTML κώδικα και windows host form...

•  08-09-2006, 09:52 16447 σε απάντηση της 16428

Θα είχε ενδιαφέρον η δημιουργία ενός αλγορίθμου που θα υπολογίζει αν ένα δεδομένο σημείο είναι εντός της περιοχής ενός πολυγώνου (μια σειρά από σημεία). Είχα κάνει κάτι στο παρελθόν, σε VB6 και AutoCAD, για μια τοπογραφική εφαρμογή.
    Dimitris Papadimitriou
    Software Development Professional
    dotNETZone.gr News

Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Διαβάστε επίσης τους όρους χρήσης.
  •  08-09-2006, 10:03 16448 σε απάντηση της 16428

νομίζω ότι το flah μπορεί να σε βοηθήσει πολύ. Φτιάχνεις ένα button Για κάθε περιοχή (κάθε πότε θα αλλάζει η ανατομία του ανθρώπινου σώματος;) και καθάρισες
  •  08-09-2006, 10:15 16449 σε απάντηση της 16448

Σωστά. Και η χρήση πολυγωνικών πλήκτρων είναι μια λύση. Μήπως υπάρχει και λύση σε .net, ώστε να είναι πιο managed ο κώδικας;
    Dimitris Papadimitriou
    dotNETZone.gr News

Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Διαβάστε επίσης τους όρους χρήσης.
  •  08-09-2006, 10:21 16450 σε απάντηση της 16449

π.χ. http://www.woll2woll.com/1stclass/tour/buttons.html
    Dimitris Papadimitriou
    dotNETZone.gr News

•  08-09-2006, 11:20 16452 σε απάντηση της 16422

Σε αντίστοιχο πρόβλημα που είχα στο παρελθόν, χρησιμοποίησα πολύγωνα.
    Πιστεύω ότι είναι η απλούστερη και γρηγορότερη λύση για το πρόβλημά σου.

Αυτό που πρέπει να βρεις είναι πότε ένα σημείο ανήκει στο πολύγωνο και πότε όχι.
    Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά στην περίπτωση που το πολύγωνο είναι κυρτό (convex).
    Σε αυτήν την περίπτωση, τα πρόσημα που βγαίνουν από τις εξισώσεις των ευθειών του πολυγώνου, θα είναι ίδια για κάθε σημείο μέσα στο πολύγωνο.

Για περισσότερες πληροφορίες, στην περίπτωση που θέλεις η περιοχή σου να είναι κάθε είδους πολύγωνο, ψάξε για Point in Polygon Strategies, όπως το:
    http://www.acm.org/pubs/tog/editors/erich/ptinpoly/

Βαγγέλης Λαμπρινίδης.
  •  08-09-2006, 11:30 16453 σε απάντηση της 16452

Η λύση με το web control ειναι η καλύτερη και πιο εύκολη. Γενικά πολλές φορές το έχω χρησιμοποιείσει για να φτιάχνω εύκολα αναφορές και διάφορες άλλες εκτυπώσεις γρήγορα και εύκολα χωρίς να χρησιμοποιήσω κάποιο άλλο εργαλείο
    Γιώργος Σακαλής
  •  08-09-2006, 16:01 16470 σε απάντηση της 16453

Ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή. Λοιπόν, βασικά με ενδιαφέρουν δύο πράγματα για την επιλογή της καλύτερης λύσης.

Το πρώτο είναι απαραίτητο και πρόκειται για το "tight-coupling". Δηλαδή, κανείς λογικός άνθρωπος αν έφτιαχνε μια εφαρμογή που είχε να διαχειριστεί ας πούμε αυτοκίνητα, δεν θα έφτιαχνε μια φόρμα καταχώρησης που να έχει τρία buttons για να διαλέξει κατηγορία (οικογενειακό, roadster, SUV). Θα έβαζε ένα ListBox ή ένα ComboBox να γεμίζει αυτόματα από τις τιμές που θα υπάρχουν σε κάποιον πίνακα στη βάση. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα "έδενε" την φόρμα με τα data. H φόρμα θα έπαιζε χωρίς αλλαγή και όταν θα παρουσιάζονταν μια νέα κατηγορία αυτοκινήτων. Το ίδιο θέλω να κάνω και τώρα, θέλω να μπορώ να συσχετίσω το image και τα map areas με τις ανάλογες εγγραφές στον πίνακα με τους κωδικούς. Η ανατομία του σώματος δεν αλλάζει αλλά αν σήμερα η εφαρμογή βγαίνει για παθολόγους και υποστηρίζει 10 ανατομικές περιοχές για το μάτι, αύριο μπορεί να χρειαστεί να υποστηρίξει οπτικούς που θα ζητήσουν 100 ανατομικές περιοχές για το ίδιο όργανο.

Το δεύτερο πράγμα είναι "nice-to-have" και πρόκειται για την ευκολία υλοποίησης. Γενικά, τα HTML image maps είναι πολύ εύκολα στην δημιουργία και το μόνο που χρειάζεται από πλευράς μου είναι ένα απλό onclick JavaScript function. Πολύ λιγότερος κόπος σε σχέση με το να αναπτύξω αλγόριθμο υπολογισμού κλικ σε περιοχή πολυγώνου. Επίσης, με flash θα μπορούσαν να γίνουν ωραία πραγματάκια αλλά αφενός δεν ξέρω flash και αφετέρου θα προσθεθεί άλλο ένα layer.

Πάντως θα ανεβάσω ένα δείγμα κώδικα με τη λύση του WebBrowser control για να πάρετε μια ιδέα...

•  08-09-2006, 18:16 16481 σε απάντηση της 16422

Καλησπέρα σε όλους,

Εχω κάνει μια εφαρμογή που ήθελα κάτι αντιστοιχο, χρειαζόμουνα έναν χάρτη με διάφορες περιοχές, και κατέληξα στην λύση του Flash, (αφού περασα και απο το UltraButton της Infragistics που έχει μια καλή φάση με το ShapeImage property).

Για το binding τών Data με την φόρμα, κανε στην DB Πινακα AvailableFlash που θα ορίζεις ποιό flash παίζει με ποιά οθόνη. Επίσης το Flash μπορεί να συνδεθεί με την DB άρα μπορεί να διαβάσει από πίνακα τα Commands που μπορει να στείλει στην εφαρμογή, κατά συνέπεια αλλαζοντας ή προστήθοντας εγγραφές στήν DB ενημερόνονται και το Flash και η εφαρμογή.

Tip: Καλό σχεδιασμό στην DB ειναι το κλειδί αφου τα 2 διαφορετικά Domains θα συνεργάζονται μεσο αυτής.

Happy Coding EveryOne!

"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm."
    Winston Churchill

"Quality means doing it right when no one is looking."
    Henry Ford

•  08-09-2006, 20:07 16488 σε απάντηση της 16481

Συνημμένα: WindowsApplication1.zip

Από flash έχω κάτι λίγες γνώσεις από την εποχή του 4 αλλά από τότε μόνο βλέπω Smile τα αποτελέσματα... Έχω ακούσει ότι πλέον η scripting γλώσσα του υποστηρίζει και .NET οπότε φαντάζομαι ότι μπορείς να κάνεις διάφορα κόλπα. Μιας και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου όμως, τελικά η λύση των image maps βλέπω ότι με καλύπτει... Παραθέτω ένα δείγμα. Είναι περισσότερο proof-of-point application, δεν έχει data access, υποτίθεται ότι από τη βάση τραβάς ένα file reference με τον κώδικα HTML σελίδας και κατόπιν για κάθε hot spot υπάρχουν τρία πεδία το shape type (rectange,circle, polygon), το coords (οι συντεταγμένες), και alt (η περιγραφή) στις ανάλογες εγγραφές.

Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems