Συνάδελφοι και συναδέλφισες

... (επιτρέψτε μου αυτήν την προσφώνηση μιμούμενος το ξεκίνημα των περίφημων ανακοινώσεων της Πανσπουδαστικής... όταν είμουνα φοιτητής...)...
Νομίζω οτι η τεχνολογία μας "επεξεργάζεται" αντι να την επεξεργαζόμαστε εμείς και για να γίνω πιο κατανοητός θέλω να κάνω μια "σύντομη" αναδρομή...
Περίπτωση 1:
Step 1: Στα πολύ παλιά χρόνια (Κρητιδική περίοδος νομίζω ήτανε) υπήρχανε τα Main Frames!! Όλη η επεξεργαστική ισχύς ήτανε εκεί. Οι χρήστες μπαινανε από "dummy" τερματικά τα οποία ήτανε και σειριακά, που λειτουργούσανε μόνο ως οθόνη / πληκτρολόγιο (εξ' ου και το "dummy")... Κρατείστε το αυτό: Μόνο οθόνη / πληκτρολόγιο.
Step 2: Μετά τα τερματικά γίνανε λίγο εξυπνότερα, αποκτώντας δική τους μνήμη...
Step 3: Ύστερα, γίνανε ιδιοφυίες... με τεράστια μνήμη και επεξεργαστική ισχύ,... μερικές φορές ίδια με αυτήν του server που τα φιλοξενεί σε ένα network....
Step 4: ...Τώρα τελετυταία, με την έλευση της τεχνολογίας Web 2.0 και σύντομα Web 3.0... όλα τα αρχεία επεξεργασίας (XL, Word style κλπ κλπ).. θα είναι σε άλλους servers, σε λίγο μόνο μια οθόνη και ένα πληκτρολόγο (θυμάστε!! goto
Step 1!!!) θα μας ειναι απαραίτητα και μια σύνδεση στο internet.. .αντε κι ενα memory stick...!!! Μόνο οθόνη / πληκτρολόγιο. Ο κύκλος έκλεισε.... πάμε πάλι απ' την αρχή!!
Περίπτωση 2:
Step 1: Αρκετά παλιά (Ιουράσια περίοδος τώρα - ξέρετε λίγο μετά τον προγραμματισμό με διάτρητες κάρτες) σκάνε "μύτη" οι πρώτες γλώσσες προγραμματισμού για τους κοινούς θνητούς. Σε PC ήτανε interpreters: Βλέπε GW Basic, Pascal P-System (κάτι σαν run time), Dbase III, IV Κλπ, δηλαδή η τελική μεταγλώτιση σε γλώσσα μηχανής γινότανε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του προγράμματος. Κρατείστε το αυτό!!
Step 2: Ήρθανε οι compilers. Πιο γρήγοροι, τεράστια διαφορά σε performance, debuging και τεχνολογία γενικότερα!!
Step 3: Τώρα τελευταία η περίφημη νέα τεχνολογία των Run Time Machines της Java και του .NET έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα. Όλα γραφονται σε έναν κοινό ψευτοκώδικα και η τελική μεταγλώτιση σε γλώσσα μηχανής γίνετε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του προγράμματος (Just In Time Compilation - brrr ανατρίχιασα). Πρωτοποριακό!!!... άντε, goto Step 1 τώρα!
-----
Εντάξει,... όλα τα παραπάνω ισχύουν... τηρουμένων των αναλογιών της εποχής και της ανάπτυξης.... αλλά ρε παιδία... πολλοί οι κύκλοι και αρχίζω να... ζαλίζομαι!!
PS: Άσχετο!! Πάντα είχα την απορία γιατί όλοι βρίζουνε την εντολή
GOTO!! Ειναι μια εντολή που όλοι την αποφεύγουν, βρίζουν όποιον την χρησιμοποιεί αλλά κανένας προγραμματιστής που θέλει να λέγεται σωστός δεν επιτρέπεται να μην την ξέρει και κανένας compiler που σέβεται τον "εαυτό" του δεν επιτρέπεται να μην την υποστηρίζει...
Nothing to declare...