Καλώς όρισες φίλε μας.
Σχετικά με τον τίτλο του μηνύματός σου, θα σε παρακαλούσα να ρίξεις μια ματιά στους κανονισμούς του dotNETZone.gr (οι οποίοι, εκτός των άλλων, είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι), και ειδικά στο παρακάτω που αντιγράφω:
Είμαστε σαφείς και περιεκτικοί, τόσο στον τίτλο όσο και στο κείμενο της δημοσίευσης. Δημοσιεύσεις με θέμα "Heeeeelp plzzzzz" και κείμενο του τύπου "πείτε μου πως θα φτιάξω μια εμπορο-λογιστική εφαρμογή σε 2 μέρες χρησιμοποιώντας το notepad" δεν εκτιμούμε ότι θα τύχουν της δέουσας προσοχής από τους υπόλοιπους συναδέλφους σας.
Οπως καταλαβαίνεις, ο τίτλος που έβαλες δεν ανταποκρίνεται πλήρως :)
Οσον αφορά στο ζητούμενο: Απο τη μια σε καταλαβαίνω, γιατί μέσα στον κυκεώνα των πληροφοριών (βιντεο, αρθρα, κώδικας) που καλύπτουν διάφορες ανάγκες και διάφορα επίπεδα είναι λογικό κανείς να μπερδευτεί. Από την άλλη, το να μην μπορείς να κατανοήσεις από κανένα "κανάλι" (βιντεο, msdn, βιβλία) την πληροφορία, σημαίνει δύο πράγματα:
1. Δεν ακολουθείς τον σωστό τρόπο να διαβάζεις, η αλλιώς πρέπει να "μάθεις πώς να μαθαίνεις" (οπως μας λέγανε στο πανεπιστήμιο).
2. Σε κουράζουν αυτοί οι τρόποι και θέλεις ένα "μέντορα", κάποιον δηλαδή που να σου "μασήσει" τη γνώση και να στην δώσει σχετικά επεξεργασμένη.
Το (2) είναι δύσκολο να βρεθεί, και πρέπει να είσαι τυχερός. Το (1) είναι εύκολο να το κάνεις, αρκεί να το αποδεχτείς, δηλ. να αποδεχτείς οτι δεν μελετάς το υλικό με το σωστό τρόπο. Δεν είναι κακό! Προσωπικά το έχω πέράσει και εγώ αυτό το ζήτημα, αλλά κατέληξα στο οτι "αν δεν βρέξεις πόδια, δεν τρως ψάρι". Για μένα λοιπον, ο ευκολότερος τρόπος να μάθεις ADO.NET (και πρακτικά οτιδήποτε άλλο που αφορά στον προγραμματισμό) είναι με hands-on εμπειρία από τη μια και διάβασμα από την άλλη. Δηλαδή, δοκιμάζεις, αποτυγχάνεις, ξαναδοκιμάζεις, πετυχαίνεις, πας ένα βήμα παρακάτω. Ενα βήμα τη φορά. Παρέα με το visual studio και τον SQL Server, και με το βιβλίο / msdn / άρθρο / video από την άλλη.
Δυστυχώς δεν υπάρχει πιό εύκολος τρόπος. Αν και θέλεις να κάνεις κατι συγκεκριμένο από ο,τι κατάλαβα, πρεπει να "περάσεις" από όλη τη διαδικασία. Αλλιώς, είναι καλύτερο να βρεις κάποιον να το κάνει για σένα, μια και ακόμα και να καταφέρεις να το κάνεις, σίγουρα δεν θα το έχεις κατανοήσει βαθύτερα με αποτέλεσμα ακόμα και μια μικρή δυσκολία να φαντάζει κάθε φορά ανυπέρβλητο εμπόδιο.
Σωτήρης Φιλιππίδης
DotSee Web Services