Η είδηση ισχύει και δεν την έγραψε ο Ζούγκλας. Απλά την αντέγραψε από άλλους. Η είδηση υπάρχει και σε πολλά άλλα sites, αντιγραμένη αυτούσια. Δεν είναι ελαφρώς γελοίο ότι τόσα sites βαρέθηκαν να γράψουν την είδηση και έστω να βάλουν ένα link στην απόφαση?
Η απόφαση 38/2008 υπάρχει στο site της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπκού Χαρακτήρα. Η επίμαχη σελίδα της Microsoft Hellas είναι η http://www.microsoft.com/hellas/piracy/news/default.mspx .
Όσον αφορά την ουσία της απόφασης ... τί να σας πω. Καταδικάστηκε η MS Hellas γιατί δημοσίευσε στο site της πράγματα τα οποία δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να δημοσιεύσει σε εφημερίδες ??
Όχι ότι δεν φταίει. Για δείτε την παράγραφο 14 που αφορά τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς ""Και τούτο, διότι σαφώς προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου και την ακροαματική διαδικασία ότι η Microsoft Hellas AE απαιτεί από κάθε πρόσωπο, που αναφέρεται σε κάθε μία τέτοια ανακοίνωση, να συναινέσει για τη δημοσίευση της σχετικής ανακοίνωσης στο διαδικτυακό τόπο της εν λόγω εταιρείας. Εάν δεν υπάρξει συναίνεση του ενδιαφερομένου για τη δημοσίευση της σχετικής ανακοίνωσης, δεν επέρχεται ο εξώδικος συμβιβασμός. Υπό τις συνθήκες αυτές, η συναίνεση κάθε ενδιαφερομένου προσώπου για τη δημοσίευση της σχετικής ανακοίνωσης στο διαδικτυακό τόπο της Microsoft Hellas AE αποτελεί κατ’ ουσίαν όρο του επίμαχου συμβιβασμού ".
Ενώ όπως λέει στην παράγραφο 13 "οι καταρχήν νόμιμοι σκοποί επεξεργασίας, τους οποίους επιδιώκει η Microsoft Hellas AE, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, και οι οποίοι συνίστανται στην ικανοποίηση των εννόμων συμφερόντων της, δύνανται κάλλιστα να ικανοποιηθούν με τη μορφή δημοσίευσης στο διαδικτυακό της τόπο ανωνυμοποιημένων πληροφοριών".
Αλλά όλη η υπόλοιπη απόφαση?
Για δείτε την παράγραφο 15. "Και τούτο, διότι, αφενός, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν δημοσιευμένες στο διαδικτυακό τόπο της Microsoft Hellas AE και δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες, όμως, δεν διατάσσουν τη δημοσίευση του διατακτικού τους στο Διαδίκτυο, αλλά σε μέσα έντυπης ενημέρωσης. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση του διατακτικού των αποφάσεων αυτών στο διαδικτυακό τόπο της Microsoft Hellas AE δεν συνιστά δημοσίευση σε μέσο έντυπης ενημέρωσης."
Τί λέτε μωρέ? Σε ποιό μεσαίωνα ζει αυτή η αρχή? Δηλαδή αν μία εταιρεία δημοσιεύσει μία ολοσέλιδη ανακοίνωση σε εφημερίδα αναφέροντας μία καταδίκη είναι εντάξει, αν όμως το κάνει αυτό στο site της έχει πρόβλημα επειδή αποτελεί "οι δημοσιοποιήσεις αυτές συνιστούν επεξεργασίες απλών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των υποκειμένων τους" (Παρ. 13) ?
Τί να σας πω βρε παιδιά. Από τότε που μας προέκυψε αυτή η Αρχή, αποκτήσαμε άλλη μία πηγή "χαριτωμένων" ειδήσεων. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι προϋπόθεση για να συμμετέχει κανείς εκεί είναι η αποδεδειγμένη τεχνοφοβία, με ειδίκευση στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστήρες. Δεν αποκλείεται να μας πουν ξαφνικά και ότι ... τα ratings στα forums είναι "επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα" και να βρούμε κανένα μπελά.
Διαβάζοντας την απόφαση θυμήθηκα κάπου γύρω στο 1987? 1988? Όταν κάποιοι "σοφοί" προτείνανε να μπουν περιορισμοί στη χρήση υπολογιστών γιατί "δεν μπορεί να υπάρχει στα χέρια ιδιωτών τόση ισχύς". Όπως ανέφερε ο εμπνευστής της ιδέας (δεν τον θυμάμαι) σε συνέντευξη στο .... Pixel είχε πραγματικά ανησυχήσει όταν πήγε στη βιβλιοθήκη ενός ξένου ιδρύματος και ο τεχνικός του βρήκε με μερικές εντολές μία λίστα με όλα όσα ήθελε να βρει! Και όταν ο άνθρωπος άρχισε να σημειώνει τις πληροφορίες, ο τεχνικός του πρότεινε να του τυπώσει τη λίστα! Έτσι απλά! Πώ πώ! Φαντάσου να μπορεί ο κάθε ύπουλος ιδιώτης να μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο! Ο κάθε καταχθόνιος μαθητής θα μπορούσε μαζί με το Jet Pack Willy να κρατάει και λίστα με τα περίπτερα της γειτονιάς του που φέρνανε ακόμα Asterix! Ή ακόμα χειρότερο, λίστα με τους συμμαθητές του και τα παιχνίδια που είχε ο καθένας!
Γι αυτό και είχε προταθεί τότε να πρέπει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης υπολογιστή να τον δηλώνει στην ... Αστυνομία και να παίρνει άδεια. Ευτυχώς, αλλιώς ο κάθε ιδιοκτήτης Spectrum Plus, Commodore 64 ή Amstrad 6128 θα έπρεπε να τρέχει στην Αστυνομία να δηλώνει τί το θέλει το ... όργανο του εγκλήματος. Και να μην πούμε και για τα MSX και Atari 8080!
Δεν μου το βγάζεται από το μυαλό, κάπως αυτοί οι άνθρωποι κατέληξαν και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Σίγουρα όχι οι ίδιοι, αλλά οι φοιτητές τους, ή οι φοιτητές των φοιτητών τους (κοντεύουν 30 χρόνια). Μάλλον είναι και οι ίδιοι οι οποίοι έβγαλαν πρίν μερικά χρόνια το νόμο που απαγόρευε όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια με σύνταξη που έκανε παράνομα και ... όλα τα κινητά τηλέφωνα.
Υ.Γ. Δεν καταλαβαίνω ένα πράγμα. Ίσως επειδη είμαι μηχανικός και γι αυτό λίγο χαζούλης. Για εμένα 1=1 και το άσπρο (0x00FFFFFF) είναι άσπρο (0x00FFFFFF). Είμαι σίγουρος ότι ένας έξυπνος νομικός δεν θα είχε κανένα τέτοιο πρόβλημα:
Η Αρχή δεν πρέπει να καταδικάσει και τον εαυτό της, αφού έχει την καταδικαστική απόφαση της Microsoft στο site της? 
Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos