Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Την γνώμη σας για το devexpress XPO.

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò s.lambrou. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος tolisss στις 12-06-2009, 21:16. Υπάρχουν 8 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  18-01-2009, 21:01 47729

Την γνώμη σας για το devexpress XPO.

Χαίρετε και καλή χρονιά,

Θα ήθελα να μάθω την γνώμη σας για το ORM της devexpress, το ονομαζόμενο XPO.
    Το βασικό μου ερώτημα είναι οτι αξίζει να επενδύσω τον χρονο μου για development πάνω στο XPO ;
    Η απλώς να επενδύσω στο ORM της Microsoft ;

Ευχαριστώ εκ΄των προτέρον,

Σταύρος Λάμπρου
    Information Architect

Σταύρος Λάμπρου
    Information Architect
  •  18-01-2009, 21:26 47730 σε απάντηση της 47729

Απ: Την γνώμη σας για το devexpress XPO.

Αν και δεν έχω χρησιμοποιήσει το XPO, αυτό που έχω να πω ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης (αλλά και γενικότερα) είναι ότι κάθε ORM έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Δεν υπάρχει κάποιο που να είναι κατάλληλο για κάθε σενάριο. Εξάλλου, πέρα από τα σενάρια, υπάρχουν κι ένα σωρό άλλα κριτήρια όπως η υποστήριξη που παρέχεται, οι προοπτικές για τον κύκλο ζωής του, κλπ, κλπ. Ενδεχομένως να μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα αν υπάρχει κάποιο σενάριο για το οποίο προορίζεται αυτό το ORM ή/και κάποια κριτήρια βάσει των οποίων θες να κάνεις την επιλογή σου. Διαφορετικά ...ξεκινάμε μια μεγάάάλη συζήτηση. Μήπως ήσουν στο τελευταίο event που κάναμε;

Vir prudens non contra ventum mingit
  •  18-01-2009, 22:35 47732 σε απάντηση της 47729

s.lambrou:
    Χαίρετε και καλή χρονιά,

Θα ήθελα να μάθω την γνώμη σας για το ORM της devexpress, το ονομαζόμενο XPO.
    Το βασικό μου ερώτημα είναι οτι αξίζει να επενδύσω τον χρονο μου για development πάνω στο XPO ;
    Η απλώς να επενδύσω στο ORM της Microsoft ;

Ευχαριστώ εκ΄των προτέρον,

Σταύρος Λάμπρου
    Information Architect

Επειδή τα έχω δουλέψει και τα δύο (και τα δουλεύω) εχω πολλά να σου γράψω, οπότε περιμένε μια αναλυτική απάντησή μου στο θέμα αύριο.. Βέβαια αυτά τα οποία λέει ο Μάνος είναι η αρχή, κι εάν δεν ξεκαθαρίσεις αυτά το "συγκριτικό" δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία.

Παναγιώτης Κεφαλίδης

"Για να επιτύχεις, θα πρέπει το πάθος σου για την επιτυχία να είναι μεγαλύτερο απο τον φόβο σου για την αποτυχία"

Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης.
  •  18-01-2009, 22:55 47733 σε απάντηση της 47730

Ναι είμουν και στο τελευταίο event, απλά δεν έχω καταλήξει και δυστηχώς δεν υπάρχει κάποιο συγκριτικό τεστ μεταξύ τους στο internet.

Από την άλλη δεν μπορω να είμαι πιο συγκεκριμένος γιατί δεν ξέρω ποιες θα είναι οι μελλοντικές απαιτήσεις των εφαρμογών που θα αναπτύξω.

Σταύρος Λάμπρου
    Information Architect
  •  19-01-2009, 09:55 47738 σε απάντηση της 47733

Υπάρχει ένα συγκριτικό, το How to select an ORM, το οποίο όμως έγινε το 2006. Από τότε πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και έχουν προστεθεί και άλλα ORM στα περίπου ... 30 ORM που υπήρχαν τότε! Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις τα κριτήρια για να ψάξεις αυτό που σου ταιριάζει. Αν δεν τα δοκιμάσεις όμως, δεν υπάρχει περίπτωση να καταλήξεις. Το καθένα έχει διαφορετικά υπέρ και κατά.

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  20-01-2009, 04:11 47757 σε απάντηση της 47738

Υποσχέθηκα μια απάντηση αλλά την άργησα λίγο, οπότε έχουμε και λέμε..

Όπως κατάλαβες δεν μπορείς να συγκρίνεις ORM και να επιλέξεις ένα ORM εάν δεν ξέρεις τι ακριβώς θες να κάνεις.

Το XPO σου δίνει την δυνατότητα είτε να φτιάξεις μια κλάση και να φτιάξει αυτό τα κλειδιά και τον πίνακα στην βάση, είτε να δέσεις μια ήδη φτιαγμένη βάση με τον κώδικά σου.
    Μπορείς να χειριστείς αρκέτα efficiently το Locking και μάλιστα διαφορετικό ανα class, όπως επίσης μπορείς να έχεις και πεδία τα οποία δεν θα αποθηκεύονται στην βάση, αλλά θα υπάρχουν στην class. Μπορείς να φτιάξεις πολύ εύκολα associations μεταξύ των κλάσεων σου και το XPO θα φτιάξει και να αντίστοιχα κλειδιά/πίνακες ανάλογα εάν είναι One to many ή many to many. Μην περιμένεις όμως κανένα καλό και πολυ ψαγμένο designer καθώς το 95% της δουλειάς γίνεται μέσω Attributes στις κλάσεις, οπότε δεν χρειάζεσαι και κάτι ιδιαίτερο απο designer. Γενικά ειναι ένα πάρα πολυ καλό ORM, πολύ ώριμο πλέον και με παρα πολλές δυνατότητες. Αλλα δυστυχώς, παρόλες τις παραξενιές που έχει το EF (Entity Framework) είναι πιο μπροστά απο το XPO καθώς "δένει" πιο εύκολα με άλλες τεχνολογίες της Microsoft όπως WCF, Sync Framework κλπ. Όχι ότι το XPO δεν δένει, μάλιστα έχει και ειδικό παράδειγμα πως να φτιάξεις ένα WCF Service να παίζει με XPO αλλά πως να το κάνουμε, άλλο να το βγάζει η μαμά εταιρία κι άλλο να το κάνεις εσύ. Αυτό που δεν μου άρεσε στο EF είναι οτι σε περιορίζει σε ορισμένες καταστάσεις να τις κάνεις αναγκαστικά όπως θέλει αυτό. Ναι ξέρω ότι δεν πρέπει να με ενδιαφέρει το index key generation, ναι ξέρω ότι δεν πρέπει να με ενδιαφέρει πως ακριβώς χειρίζεται το saving των objects αλλα θέλω να μπορώ να τα πειράξω κι όχι να τα κάνει αυτό όπως θέλει. Εάν ήσουν στο Event θα καταλάβεις τι εννοώ (περι keys κλπ), καθώς ο Γιώργος χτυπιόταν πόση ώρα γι'αυτό το θέμα. Ένα μικρό μειονέκτημα του EF είναι ότι εάν δεν υπάρχει συμβατός ADO.Net Provider τότε δεν υποστηρίζετε η βάση, ενώ το XPO υποστηρίζει ένα κάρο απο αυτές (MySQL, MSSQL, Firebird, VistaDB, FoxPro κλπ) και λέω μικρό καθώς όλες οι "μεγαλές" βάσεις έχουν ADO.Net Provider, οπότε.. Επίσης, δεν μπορεί να χειριστεί UDT στον SQL Server ενώ το XPO μπορεί, καθώς το "καταλαβαίνει" απο το πως είναι δηλωμένο στην class, ενώ υπάρχει θέμα και με το Inheritance.. Πάντως κι αυτά είναι "μικρά" καθώς είναι limitations τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο λύνονται και σίγουρα στο μέλλον θα "εξαφανιστούν" όσο ωριμάζει περισσότερο το προϊόν..

Γνώμη μου: Μάθετα και τα δύο, έχουν μικρό learning curve, θα δεις κι εσύ τι σε βολεύει καλύτερα και πως μπορείς καλύτερα να δουλέψεις. Σε πολλά project χρησιμοποιώ XPO καθώς "δένει" με τα άλλα components της DevExpress πανεύκολα, ενώ σε άλλα χρησιμοποιώ το EF γιατί θέλω κι άλλες τεχνολογίες "τριγύρω" (όπως ανέφερα παραπάνω). Εδώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχω χρησιμοποιήσει και SubSonic το οποίο δεν είναι ακριβώς ORM αλλά τέλως πάντων. Εν κατακλείδι, πάντα είναι θέμα τι θες να κάνεις και τι requirements έχεις για να αποφασίσεις αλλά για να μπορείς να κρίνεις και να επιλέξεις θα πρέπει να "μπλεχτείς" με 2-3 απο αυτά και να χρησιμοποιήσεις γιατί ότι και να λέμε εμείς, σε εφαρμογές πχ. του 600ρικου δεν αξίζει ο κόπος να μπλέκεις με XPO και EF κλπ.. Subsonic και καθάρισες ενώ σε άλλη περίπτωση το SubSonic είναι απλά ένα πρόβλημα απο μόνο του κι όχι λύση.

ΥΓ. Δεν προλαβαίνω να ξαναδιαβάσω τι έγραψα, άμα δεν βγάζουν νόημα, θα το διορθώσω..

Παναγιώτης Κεφαλίδης

"Για να επιτύχεις, θα πρέπει το πάθος σου για την επιτυχία να είναι μεγαλύτερο απο τον φόβο σου για την αποτυχία"

Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης.
  •  21-01-2009, 21:31 47803 σε απάντηση της 47757

Παναγιώτη,

Σε ευχαριστώ για την βοηθειά σου, το εκτιμώ.
    Μπορώ να πω ότι το documentation της devexpress είναι εξαιρετικό και το συνδύαζα στο μυαλό μου με το πολύ εξελιγμένο UI που παρέχουν.
    Επίσης δεν έχω σκοπό να υποστηρίξω "μικρές" στο όνομα Βάσεις.
    Το Sync Framework δεν πρόκριτε να το χρησιμοποιήσω, αλλά το WCF είναι μέσα στα standards της εφαρμογής μου, μπορείς να μου εξηγήσεις που βρήκες πρόβλημα?

Σταύρος Λάμπρου
    Information Architect
  •  22-01-2009, 00:00 47806 σε απάντηση της 47803

s.lambrou:
    Παναγιώτη,

Σε ευχαριστώ για την βοηθειά σου, το εκτιμώ.
    Μπορώ να πω ότι το documentation της devexpress είναι εξαιρετικό και το συνδύαζα στο μυαλό μου με το πολύ εξελιγμένο UI που παρέχουν.
    Επίσης δεν έχω σκοπό να υποστηρίξω "μικρές" στο όνομα Βάσεις.
    Το Sync Framework δεν πρόκριτε να το χρησιμοποιήσω, αλλά το WCF είναι μέσα στα standards της εφαρμογής μου, μπορείς να μου εξηγήσεις που βρήκες πρόβλημα?

Πρόσεξε δεν είπα οτι βρήκα πρόβλημα, απλά ορισμένα πράγματα ίσως σε παιδέψουν περισσότερο μέχρι να παίξουν και μπορεί να μην βρίσκεις κι αρκετά παραδείγματα.

Πάντως εάν χρειαστείς κάτι, εδώ ήμαστε.

Παναγιώτης Κεφαλίδης

•  12-06-2009, 21:16 51609 σε απάντηση της 47806

Παναγιώτη 

έχεις ετοιμάσει να μας δείξεις κάποιο framework πάνω σε xaf? θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δούμε  κάποιο τέτοιο τρόπο σκέψης. Δηλαδή πως σε έχει οδηγήσει το xaf μέσα από τα project που έχεις αναλάβει να modulareis τι δουλειά σου. Πιστεύω ότι το Xaf είναι επαναστατικό σε αυτό το τομέα (MVP pattern) rocks!!

Θα σε δούμε να υλοποιείς stories χωρίς κώδικα?

Φιλικα

My blog
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems