Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

DBA Vs Developers

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Bill . Τελευταία δημοσίευση από το μέλος KelMan στις 22-12-2009, 21:45. Υπάρχουν 5 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  22-12-2009, 10:55 56007

DBA Vs Developers

Η απορία μου έχει να κάνει με ένα εργασιακό ζήτημα . Είμαι σχετικά νέος προγραμματιστής περίπου 3μιση χρόνια πάνω στο .net ωστόσο μ'αρέσει εξίσου και το Database Administration (έχω δουλέψει κατα καιρούς και σαν DBA παλεύω να πάρο και την πιστοποίηση) . Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι γιατί στην Ελλάδα είναι λίγο πίσω έως πολύ στο να προσλαμβάνουν οι εταιρείες DBA ? Είναι καθαρά θέμα ανάγκης δηλαδή δεν χρειάζονται και τόσο ? ή έχει να κάνει με την Greek culture θα πάρω έναν προγραμματιστή με γνώσεις και σε Βάσεις (πάνω σε θέματα Διαχείρησης & Developer DB) ?

Αντίθετα στις δυτικές χώρες η δομή ένος Software house έχει προτίστως έναν DBA και DB Developer και μετά καθαρά προγραμματιστές.

select DATEDIFF(dd,GetDate(),'20140731') AS EΠΟΜΕΝΕΣ_ΔΙΑΚΟΠΕΣ
  •  22-12-2009, 11:02 56008 σε απάντηση της 56007

Απ: DBA Vs Developers

Φιλε Bill ανοιγεις ενα πολυ ενδιαφέρον θέμα.
    Γενικά αυτό που παρατηρώ στην Ελληνική αγορά και στη ξένη είναι ότι ο DBA είναι καταρχάς system administrator. Εαν πχ καλείται κάποιος να είναι Oracle DBA πρέπει να ξέρει καλά από Linux/Solaris σε επίπεδο system administrator.
    Αντίστοιχα και για Microsoft (αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό) πρέπει να ξέρει και από Windows Server.
    Αυτό που έχω παρατηρήσει όμως στην Ελλάδα είναι ότι λόγο του μεγάλου κόστους που έχει να προσλάβουν και να διατηρούν DBA/System admin κλπ προτιμούν να πληρώσουν έναν (ίσως και καλά) ο οποίος όμως θα κάνει τη δουλεία 2-3 ατόμων.

Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  22-12-2009, 12:01 56010 σε απάντηση της 56008

Καταρχήν, ας ξεκινήσουμε από το ότι ο DBA είναι ο άρχοντας των δεδομένων του οργανισμού, ο άνθρωπος που εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα των δεδομένων. Όπερ σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει τόσο dev γνώσεις όσο και system. Πέρα λοιπόν από τις προφανείς systemικές εργασίες και αρμοδιότητες (backup/restore, security, κλπ) θα πρέπει να μπορεί να συμμετάσχει σε μια ομάδα όπου οι developers προτείνουν κάποιες αλλαγές και να αντιλαμβάνεται τι συνεπάγεται αυτό για τις βάσεις του και ενδεχομένως να ασκεί βέτο. Θα πρέπει να μπορεί να εξετάζει ένα execution plan και σε συνεργασία με τους developers να ζητήσει αλλαγές στον κώδικα ή/και να αλλάζει το indexing. Επίσης, θα πρέπει όταν κάνει performance analysis να μπορεί να καταλάβει αν φταίει η εφαρμογή και που ακριβώς. Όλα αυτά δεν γίνονται από έναν admin. Δεν είναι τυχαίο που οι guru του είδους δεν έχουν απλά γνώσεις για το προϊόν (SQL Server, Oracle, κλπ) αλλά και για τις client τεχνολογίες που πέφτουν πάνω στο προϊόν που καλούνται να συντηρούν καθημερινά.

Τώρα, για να έχει νόημα η ύπαρξη ενός DBA θα πρέπει κυρίως να γίνεται in-house development. Διαφορετικά η δουλειά του μπορεί να γίνει από έναν admin που έχει και πέντε γνώσεις περί βάσεων (το πόσο πευχημένα/αποτυχημένα είναι σχετικό). Όταν η επιχείρηση διαλέγει έτοιμες λύσεις, ο DBA δεν μπορεί να κάνει και πολλά σε ότι αφορά στο developικό κομμάτι. Όπως αντιλαμβάνεσαι, το in-house development είναι πολύ περιορισμένο στην Ελλάδα του SBS και γι αυτό δεν συναντάς ιδιαίτερη ζήτηση στης αγγελίες. Από την άλλη μεριά, ούτε ένα s/w house χρειάζεται ιδιαίτερα DBA για τις εφαρμογές που φτιάχνει γιατί πρόκειται για generic λύσεις που θα κάτσουν πάνω στο εκάστοτε περιβάλλον του πελάτη. Τώρα βέβαια αν το s/w παρέχει τέτοιου ανάλογες after-sales υπηρεσίες είναι άλλο θέμα.

Vir prudens non contra ventum mingit
  •  22-12-2009, 12:20 56011 σε απάντηση της 56007

Πάντως εγώ καθαρούς DBA δηλαδή βγάζοντας το system από την εξίσωση έχω δει μόνο στις τράπεζες και σε τηλεπικοινωνίες.  Όλοι οι άλλοι που έχω συναντήσει φοράνε και το καπέλο του system admin.
    Λογικό πάντως αν σκεφτείς ότι σε αυτές τις εταιρίες γίνεται το μεγαλύτερο In house development. 

Manos
  •  22-12-2009, 21:02 56036 σε απάντηση της 56010

Και απλά να πώ πως στις ΗΠΑ υπάρχουνε Εταιρείες που εξ 'ολοκληρου παρέχουν υπηρεσίες καθαρά DBA και όχι και Admin . Επίσης σχετικά με αυτό που λές ποια η διαφορά του SBS in house development με το s/w development ? (Μάλλον κάπου μπαιρδεύμε στις συντομογραφίες )

select DATEDIFF(dd,GetDate(),'20140731') AS EΠΟΜΕΝΕΣ_ΔΙΑΚΟΠΕΣ
  •  22-12-2009, 21:45 56037 σε απάντηση της 56036

KelMan:
     στην Ελλάδα του SBS
    = "στην Ελλάδα του Small Business Server"

Vir prudens non contra ventum mingit
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems