Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

DFD

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò viruswitch. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος viruswitch στις 19-10-2006, 06:10. Υπάρχουν 8 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  15-10-2006, 03:25 18603

    DFD

    Καλησπέρα,

    μαθαίνω "τεχνολογία λογισμικου" και στα πρώτα πράγματα που μάθαμε είναι τα διαγράμματα ροης δεδομένων. Χμμμ και θέλω να ρωτίσω τώρα εσάς σαν προγραμματιστές αν πραγματικά τα χρησιμοποιείτε.

    ????
    ITsecurity.gr
    Ballet.gr
    Viruswitch
  •  15-10-2006, 12:24 18604 σε απάντηση της 18603

    Απ: DFD

    Όταν σχεδιάζεις μεγάλα συστήματα υπάρχη η ανάγκη να αναπαραστήσεις τον κώδικά σου γραφικά έτσι ώστε να βοηθήσεις κάποιον συνάδερφο να καταλάβει τι κάνει. Αυτό μπορεί να γίνει και με διαγράμματα ροής ή διαγράμματα UML. Από την άλλη, όταν πρέπει να εκφράσεις μια φυσική διαδικασία έτσι ώστε να δώσεις σε ένα προγραμματιστή να καταλάβει και να την γράψει σε κώδικα, μπορείς να κάνεις το ίδιο. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιείσεις ένα διάγραμμα ροής για να δείξεις σε ένα πελάτη/χρήστη τι πρόκειται να κάνει το πρόγραμμα που σχεδιάζεις/αναπτύσεις. Θα βοηθήσει να βεβαιωθείτε και οι δυο ότι συννεοηθήκατε σωστά.

    Από τη δική μου εμπειρία σε ανάλογα μαθήματα, φαντάζομαι ότι η διδασκαλία γίνεται με προτώγονα μέσα (χαρτί+μολύβι) και δίνεται υπερβολική βαρύτητα στη χρήση συγκεκριμένων συμβόλων π.χ. για την εκτύπωση, την εμφάνιση στην οθόνη κλπ. Πότε δεν έδωσα σημασία σε αυτές τις λεπτομέρειες. Σήμερα υπάρχουν σύγχρονα εργαλεία γι αυτά τα πράγματα.

    Νομίζω ότι είναι καλό να πάρεις μια ιδέα. Η αναπαράσταση και περιγραφή φυσικών διαδικασιών νομίζω ότι θα υπάρχει πάντα. Άλλωστε στην ανάπτυξη λογισμικού η επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων είναι περισσότερο σημαντική από ότι ίσως φαντάζεσαι. Οπότε τα διαγράμματα ροής και άλλες τεχνικές αναπαράστασης και τεκμηρίωσης κώδικα ή διαδικασιών θα είναι πάντα επίκαιρες και σημαντικές.
    Dimitris Papadimitriou
    Software Development Professional
    dotNETZone.gr News

    Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Διαβάστε επίσης τους όρους χρήσης.
  •  15-10-2006, 12:36 18605 σε απάντηση της 18604

    Απ: DFD

    Να πω και εγώ οτι πολλές φορές στα πλαίσια της εργασίας μου έχω χρησιμοποιήσει διαγράμματα ροής για να δώσω σε τρίτους να καταλάβουν βασικά στοιχεια των εφαρμογών που κατασκευάζονταν. Η επιλογή των κλασικών διαγραμμάτων ροής έναντι πιό περίπλοκων UML διαγραμμάτων (με τα οποία ομολογώ οτι δεν είμαι απόλυτα εξοικειωμένος, μπορείτε να με δείρετε ελεύθερα) γινόταν υπό το σκεπτικό οτι αποτελούν μια "κοινή γλώσσα" την οποία μπορούν ακόμα και αρκετοί managers να καταλάβουν. Ετσι, δίνει μια πολύ "υψηλη" εικόνα της λογικής ακόμα και ολόκληρων συστημάτων.

    Εν κατακλείδι, ναι, ειναι χρήσιμα και θα υπάρξει κάποια φορά που θα τα χρησιμοποιήσεις, σε κάποια μορφή, σε πραγματικές συνθήκες. Αυτά ή τα πιό προηγμένα ισοδύναμά UML (δεν αλλάζουν πάρα πολλά πράγματα πάντως).
    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  15-10-2006, 17:50 18607 σε απάντηση της 18605

    Απ: DFD

    Από την ερώτησή σου έχω την αίσθηση ότι αμφισβητείς τη χρησιμότητά τους... Τα DFD, όπως θα σου είπαν και στο μάθημα, εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '70 εποχή που κυριαρχούσε ο procedural προγραμματισμός (με γλώσσες όπως Basic, Pascal, Cobol, κλπ). Στις Object Oriented γλώσσες που κυριαρχούν στην αγορά σήμερα, χρησιμοποιούνται άλλου είδους διαγράμματα, πιο κατάλληλα, παρότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα DFD. Όπως και να έχει πάντως, είναι πολύ σημαντικό η σχεδίαση του κώδικα μέσω διαγραμμάτων πριν αρχίσει να δουλεύει το πληκτρολόγιο. Μπορεί να σου φαίνεται χαζό, ιδιαίτερα αν στην Τεχνολογία Λογισμικού κάνετε απλά προγραμματάκια, 10 γραμμές κώδικα να τις απεικονίζεις πρώτα ως διάγραμμα και μετά να γράφεις το πρόγραμμα, ωστόσο σε μεγάλα έργα, εκεί που πολλοί προγραμματιστές πρέπει να συνεργαστούν, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα σχέδιο πάνω στο οποίο όλοι θα καταλάβουν τι πρέπει να γίνει και πως θα γίνει. Επίσης, όταν χρειάζεται αργότερα να ξαναδείς τον κώδικα (για να τον επεκτείνεις ίσως, να διορθώσεις bugs, κλπ), έχοντας το διάγραμμα είναι πολύ ευκολότερο, ιδιαίτερα αν δεν είσαι εσύ που έγραψες τον αρχικό κώδικα και πρέπει να δουλέψεις πάνω σε κώδικα άλλου.
    Άρα λοιπόν, το θέμα δεν είναι τόσο να υπάρχουν DFD διαγράμματα, όσο γενικώς ...διαγράμματα. Μπορεί να είναι DFD, μπορεί να είναι UML, μπορεί να είναι ένα custom είδος διαγραμμάτων που χρησιμοποιεί μόνο μια ομάδα ή ένας developer και σε όλους τους υπόλοιπους φαίνονται ακαταλαβίστικα. Ωστόσο, πάντοτε χρειάζεται ένα διάγραμμα που να απεικονίζει πιο αφαιρετικά αυτό που θα κάνεις με κώδικα.

    Vir prudens non contra ventum mingit
  •  16-10-2006, 05:00 18620 σε απάντηση της 18605

    Απ: DFD

    Ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις σας, είναι ανακουφιστικές! Όντως μου φαινόταν λίγο χαζό, από τη μιά οι κανόνες σχεδίασης από την άλλη το χαρτί και μολύβι... Για πράγματα που μπορούν να περιγραφθούν πολύ πιο εύκολα με άλλους τρόπους. Έχουν και άλλα διαγράμματα αλλά ακόμα δεν έχουμε κάνει τα UML που λέτε εκτός αν δεν έχουμε την αγγλική ορολογία, γιατί και το DFD από τις σημειώσεις του καθηγητή το κρυφοκοίταξα! :)
    ITsecurity.gr
    Ballet.gr
    Viruswitch
  •  18-10-2006, 16:02 18761 σε απάντηση της 18603

    Απ: DFD

    Προσωπικά, άν και στην αρχή το έβρισκα και εγώ κάπως χαζό, πλέον δεν μπορώ να φανταστώ τον ευατό μου να γράψει δυό αράδες κώδικα χωρίς να το απεικονίσω πρώτα σε χαρτί. Πραγματικά όταν μου έγινε δεύτερη φύση, γλίτωσα από πολλά-μα πολλά επεισόδια νευρωτικής κρίσης.

    Επίσης, έχει κάποιος να προτείνει κάποιο free UML tool ??
  •  18-10-2006, 18:30 18772 σε απάντηση της 18603

    Απ: DFD

    Γι' αυτο έπεσε και φετος στις Πανελλαδικές....
  •  18-10-2006, 21:38 18778 σε απάντηση της 18772

    Απ: DFD

    Ενδιαφέρων!!!
    Υπάρχουν δύο ειδών λογικά διαγράμματα.
    Αυτά που απευθύνονται σε προγραμματιστές (είτε UML είτε DFD)
    και αυτά που απευθύνονται σε ¨στελέχη¨ (Τοθέλωχθες κλπ).

    Για τα ¨στελέχη¨ υπάρχει ο ποιο ισχυρός Application Builder.
    Και βεβαίως μιλάω για το POWERPOINT.
    Υπάρχει ειδική αναφορά από τον Ζαχαρία σε αυτό το κατάπληκτο εργαλείο.

    Πέρα από το αστείο, δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να φτιάχνει κάτι χωρίς να το έχω αποτυπώσει σε ¨χαρτί¨.
    Νομίζω ότι είναι μια από τις βασικές αρχές του προγραμματισμού.


    Φιλάρετος Σεβαστιάδης.

    Albert Camus: Life is the sum of your choices.

  •  19-10-2006, 06:10 18793 σε απάντηση της 18605

    Απ: DFD

    Νομίζω ότι είναι σαφές το ότι προηγείται ένας σχεδιασμός σε οτιδήποτε χρειάζεται συγκροτημένη σκέψη για να γίνει. Όταν φτιάχνω μια ιστοσελίδα ξοδεύω περισσότερο χρόνο στο να σκέφτομαι πως θα είναι η πλοήγηση το λεγόμενο navigation και πως πρέπει να χωρίσω τα θέματα και τις ενότητες. Και μόνο τότε ξεκινάω να γράφω το περιεχόμενο.

    Φτιάχνω λοιπόν και εγώ διαγράμματα στο χαρτί, χωρίς να μου το έχει πει κάποιος και χωρίς κανόνες παρά την απλή λογική.

    Δεν έχω καταφέρει όμως ακόμα να βρω τρόπο ώστε να μη ξαναλλάξω ποτέ το navigation. Πάντα όλο και κάτι δε μπορώ να προβλέψω ή μου θυμιέται μετά. Το αποτέλεσμα? Να χάνω πολύ χρόνο περιμένοντας το ιδανικό navigation και αυτό να μην έρχεται ποτέ. :)

    Απλά ήθελα να πω ότι η ένστασή μου, χωρίς να ξέρω τίποτα, όντας ανυποψίαστος χρήστης και χωρίς να είμαι προγραμματιστής. ήταν στο τρόπο και στους αυστηρούς κανόνες των διαγραμμάτων. Όχι στην ύπαρξη των διαγραμμάτων αυτών καθεαυτών.

    Νομίζω ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρον και σχεδόν περιπετειώδες να λάβω μέρος κάποτε σε μια πραγματική ανάλυση απαιτήσεων λογισμικού και δημιουργία διαγραμμάτων. Θα μου ληθούν οι απορίες του πως, τι και γιατί που δημιουργούν τα βιβλία της πληροφορικής και ανυπομονώ να παρακολουθήσω τους Pro του είδους!
    ITsecurity.gr
    Ballet.gr
    Viruswitch
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems