Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Πόσο να χρεώσω την εφαρμογή που έφτιαξα?

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò patrick. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Χρήστος Γεωργακόπουλος στις 22-02-2005, 15:55. Υπάρχουν 13 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
 •  25-12-2004, 01:24 750

  Umbrella [um] Πόσο να χρεώσω την εφαρμογή που έφτιαξα?

  Ένα πολύ καλό άρθρο από τον Joel για το γνωστό πρόβλημα:  πόσο να ζητήσω για αυτό που έφτιαξα?  Αξίζει να το διαβάσετε...

  http://www.joelonsoftware.com/articles/CamelsandRubberDuckies.html


  Patrick
 •  25-12-2004, 12:24 751 σε απάντηση της 750

  Re: Πόσο να χρεώσω την εφαρμογή που έφτιαξα?

  Πολύ καλό άρθρο, αλλά αν είναι να κάνει κανείς όλη αυτή την έρευνα αγοράς στην Ελλάδα, δεν θα φτάσει ποτέ στα κέρδη που αναφέρεται... Smile

  Η αρχή της σκέψης της κοστολόγησης είναι σίγουρα παραδεκτή και έχει πρακτική υπόσταση, αλλά η έρευνα αγοράς για να δει κάποιος που βρίσκεται αν χρεώσει τόσο και που αν χρεώσει το δεύτερο, δεν μου φαίνεται τόσο εφαρμόσημο. Μην ξεχνιώμαστε ότι τα στατιστικά δεν μπορούν εύκολα να χαρακτηρίσουν το ελληνικό κοινό, που έχει μια τάση να φέρνει τα πάνω-κάτω...

  Άσχετο, το site έχει και ελληνική version!!! (http://greek.joelonsoftware.com/). Μερικά άρθρα είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά! Ωραίο είναι να βλέπεις ότι υπάρχει έστω και αυτή η μικρή υποστήριξη!  George J. Capnias: Χειροπρακτικός Υπολογιστών, Ύψιστος Γκουράρχης της Κουμπουτερολογίας
  w: capnias.org, t: @gcapnias, l: gr.linkedin.com/in/gcapnias
  dotNETZone.gr News
 •  18-01-2005, 10:55 901 σε απάντηση της 750

  Re: Πόσο να χρεώσω την εφαρμογή που έφτιαξα?

  Χα! Οχι εδώ...εδώ ισχύει ο εξής κανόνας:
  Μεχρι 150 ευρώ: "Καλό είναι, να το αγοράσουμε, δεν κοστίζει ακριβά" (Add-on: "Θα πάρουμε μια άδεια χρήσης και θα το αντιγράψουμε σε 100 μηχανάκια")
  Μεχρι 1000 ευρώ: "Καλό είναι, αλλά ακριβό. Δεν υπήρχε κατι που έκανε 150 ευρώ και κάνει σχεδόν τα ίδια;"
  Απο 1000-75000 ευρώ: "Υπάρχει κάτι με 1000 ευρώ που κανει ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια αλλά ΑΥΤΟ των 30000 ευρώ ειναι του τάδε που γνωρίζει τον τάδε και προτείνει τα τάδε"...Γνωριμίες, πολιτική, διαπλεκόμενα....και το alltime classic, "ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ". Χμ, πόσες φορές το έχω ακούσει αυτό;

  Εκανα μια έρευνα για bugtracking software (με πολύ χαμηλές απαιτησεις από μέρους μου) λίγους μήνες πριν. Υπήρχαν πακέτα δωρεάν, με 150 ευρώ και με 3000 ευρώ. Θα έδινα ευχαρίστως μέχρι 150 ευρώ αλλά τελικά πήρα ένα δωρεάν. Surplus or what? Smile

  Μια και μιλάμε για αυτό, υπάρχει κανείς από εδώ που φτιάχνει δικές του εφαρμογές προς πώληση; Να ανοίξουμε ένα θέμα στο οποίο να συζητάμε λίγο τα θέματα που προκύπτουν σε σχέση με τέτοιες ενέργειες (συμπεριφορά πελατών, τιμολόγηση, παγίδες κλπ;  )
  Σωτήρης Φιλιππίδης

  DotSee Web Services

  View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

  DotNetNuke them!
 •  18-01-2005, 22:18 910 σε απάντηση της 901

  Re: Πόσο να χρεώσω την εφαρμογή που έφτιαξα?

  Υπάρχει ... ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΣ ΞΕΡΕΙ !!!!!!!!
  Δυστυχώς στην Ελλάδα τα πάντα εξαρτόνται απο τον πελάτη και όχι απο την εφαρμογή και θα πρέπει να βρείς την χρυσή τομή μεταξύ τιμή πώλησης και τιμή υποστήριξης. Αυτά τα 2 είναι πάντα αντιστρόφως ανάλογα. Οσο χαμηλότερη είναι η τιμή αντίστοιχα περισσότερη είναι η υποστήριξη.

  Συνήθως η αναλογία είναι 2 προς 10 αλλά και αυτό εξαρτάτε απο την τιμή πώλησης. Δηλαδή αν η τιμή πώλησης ενός software είναι 3000 € τότε η υποστήριξη πηγαίνει περίπου στα 600 €

  Η τιμή πάντως ανεβαίνει όσο η εφαρμογή είναι exclusive για εναν πελάτη. Αν μια εφαρμογή μπορείς να την προωθήσεις σε πολλούς πελάτες τότε και η τιμή θα μπορεί να είναι χαμηλή αφού η απόσβεσή σου θα μπορεί να γίνει με πολλές πωλήσεις.


  Seretis Isidoros
  ----------------------
  Join the army
  Travel the world,
  Meet interesting people
  And kill them.
 •  20-02-2005, 16:20 1255 σε απάντηση της 750

  Re: Πόσο να χρεώσω την εφαρμογή που έφτιαξα?

  Καλησπέρα,

   

  Πρώτη φορά σε αυτό το forum και ο λόγος που γράφτηκα είναι γιατί θα ήθελα τη συμμετοχή σας σε ένα project που ακόμα είναι σε εξέλιξη. Ουσιαστικά πρόκειται για αναβάθμιση παλαιότερης έκδοσης CMS που κατασκευάζει η εταιρία μου και στην οποία έχουμε προσθέσει αρκετές λειτουργίες που ζητάνε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Θέλουμε λοιπόν με τη βοήθεια και την εμπειρία όλων στο forum για να:

   

  1. προσδιοριστεί η λιανική τιμή πώλησης του προϊόντος σε κάθε έκδοσή του (7 διαβαθμισμένες εκδόσεις) με βάση την εμπειρία σας και την αντίληψη που έχετε από την αγορά.
  2. σχηματιστεί μια ομάδα εθελοντών που θα πραγματοποιούν δοκιμές debugging στην εφαρμογή.

   

  Περισσότερες πληροφορίες για το CMS που αναπτύξαμε μπορείτε να βρείτε στο www.active3.gr

   

  Κάθε άλλη συμμετοχή, παρέμβαση και γνώμη είναι καλοδεχούμενη. Θα χαρούμε αν βρεθείτε στη Θεσσαλονίκη να τα πούμε από κοντά.

   

  Καλή συνέχεια

   

  Νίκος Πατρώνης


  Nick The Greek
 •  20-02-2005, 22:10 1262 σε απάντηση της 1255

  Re: Πόσο να χρεώσω την εφαρμογή που έφτιαξα?

  Συγγνώμη που θα κάνω το συνήγορο του διαβόλου, αλλά ... κι άλλο CMS ? Ειδικά αυτή την εποχή που υπάρχουν τόσα free, πως θα ξεχωρίσει άλλο ένα?


  Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
  Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
 •  21-02-2005, 10:44 1269 σε απάντηση της 1262

  Re: Πόσο να χρεώσω την εφαρμογή που έφτιαξα?

  Κανε το συνήγορο του διαβόλου, και καλά κάνεις, αλλά να σου πω οτι πριν απο 2 χρονια εφτιαξα ενα prototype - ναι, prototype! - σε asp 3.0/xml/xslt/vb6 και ...πουλάει ακόμα....

  Φυσικά ποτέ δεν το έδωσα σαν standalone εφαρμογή αλλά για sites των 1000 ευρώ με access database από κάτω και γρήγορο dynamic content παίζει μια χαρούλα (για τα βασικά).

  Αρα σημασία δεν έχει το...μέγεθος, αλλα το πως το χρησιμοποιεις? Ισως? Smile Smile

  Σωτήρης Φιλιππίδης

  DotSee Web Services

  View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

  DotNetNuke them!
 •  21-02-2005, 10:54 1271 σε απάντηση της 1269

  Re: Πόσο να χρεώσω την εφαρμογή που έφτιαξα?

  Μα εδώ κολλάω! Δεν θα ήταν καλύτερα να μάθεις και να χρησιμοποιήσεις ένα από τα έτοιμα-τσάμπα CMS που κυκλοφορούν, παρά να φτιάξεις ένα από την αρχή? Τί θα κόστιζε περισσότερο, να μάθεις πως δουλεύει ένα άλλο πρόγραμμα, ή να φτιάξεις το πρόγραμμα από το μηδέν?

  Τί είναι αυτό που θα κάνει ένα νέο CMS να ξεχωρίσει από όλα όσα υπάρχουν ήδη?


  Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
  Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
 •  21-02-2005, 11:17 1272 σε απάντηση της 1271

  Re: Πόσο να χρεώσω την εφαρμογή που έφτιαξα?

   pkanavos wrote:

  Μα εδώ κολλάω! Δεν θα ήταν καλύτερα να μάθεις και να χρησιμοποιήσεις ένα από τα έτοιμα-τσάμπα CMS που κυκλοφορούν, παρά να φτιάξεις ένα από την αρχή? Τί θα κόστιζε περισσότερο, να μάθεις πως δουλεύει ένα άλλο πρόγραμμα, ή να φτιάξεις το πρόγραμμα από το μηδέν?

  Τί είναι αυτό που θα κάνει ένα νέο CMS να ξεχωρίσει από όλα όσα υπάρχουν ήδη?  Θα σου πω αντικειμενικά την εμπειρία μου ως webάς (στην προηγούμενη ζωή μου τουλαχιστον) :
  CMS υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε. Εχω δεί αρκετά. Κανένα μα κα-νε-να δεν εξυπηρετούσε π.χ. τις ανάγκες που είχαμε όταν φτιάχναμε μαζικά sites της κατηγορίας 700-3000 ευρώ για διάφορους πελάτες οι οποίοι ζητούσαν πραγματάκια από εδώ και απο εκεί. Τουλάχιστον όχι με τιμές για τα cms οι οποίες ήταν προσβάσιμες για εργασίες αυτής της κατηγορίας.

  Ετσι ξεκίνησα να φτιάχνω την πρώτη μου cms-like web εφαρμογούλα η οποία διαχειριζόταν πίνακες, έκανε και έσωνε queries και ήταν σχετικά παραμετροποιήσιμη, υποστήριζε lookups, booleans, λίστες, validation κλπ εν έτει 2000. Σε κάποιους από τους πελάτες της εταιρίας που δούλευα τότε λειτουργεί ακόμα και όσο και αν φαίνεται περίεργο εξυπηρέτησε γρηγορα και εύκολα την παραγωγή και τη διαχείριση που θέλανε. Partly επειδή λογω του οτι ήταν δικό μας δημιουργημα, μπορούσαμε να το κάνουμε tweak όπως και όσο θέλαμε.

  Φεύγοντας απο εκεί, έβαλα κάποιες ιδέες μου κάτω και έφτιαξα "κατι", με το οποίο θα μπορούσα να πετάω γρήγορα corporate-like sites και να σουτάρω σε χρόνο dt ένα εύληπτο σύστημα διαχείρισης, δυναμικό, παραμετροποιήσιμο, κλπ. Να το παλι το κόλπο...1 ανθρωπομήνας δουλειάς, βγήκαν 5-6 δουλειές από εκεί, συν κάποιες που ήρθαν απο εδώ και απο εκει σαν συμπληρώματα (λειτουργησε και σαν "κράχτης").

  Για να μάθω ένα ευέλικτο εμπορικο καλό CMS θέλω μια 20αρα χιλιαρικα και μερικούς ανθρωπομήνες. Μετά δεν θα έχω που να το πουλήσω για να αποσβέσω.
  Για να χρησιμοποιήσω ένα free (π.χ. nuke), θα πρέπει να αποδεχτώ τους περιορισμούς που μου θέτει, που δεν τους θέλω. ΔΕΝ συζητάω να το τροποποιήσω, κοστίζει πολύ.
  Ετσι, εφτιαξα κατι απλό, λιτό, και δικό μου. Το σπαω και το χαλαω οποτε θέλω, δεν εξαρτώμαι από κανέναν, και πουλάει.

  Βεβαια, αυτή ήταν η δική μου περίπτωση. Σιγουρα σε άλλο τύπο δραστηριότητας μπορεί να ταιριάζει και αυτό που περιγράφεις εσύ. Παντως η δική μου απάντηση στο "γιατι οχι κάτι έτοιμο" ήταν (και αποδεδειγμένα) "γιατι υπο τις συνθήκες που θέλω να λειτουργήσω τελικά δεν συμφέρει μακροπρόθεσμα".


  Σωτήρης Φιλιππίδης

  DotSee Web Services

  View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

  DotNetNuke them!
 •  21-02-2005, 13:38 1273 σε απάντηση της 1272

  Re: Πόσο να χρεώσω την εφαρμογή που έφτιαξα?

   pkanavos wrote:

  Μα εδώ κολλάω! Δεν θα ήταν καλύτερα να μάθεις και να χρησιμοποιήσεις ένα από τα έτοιμα-τσάμπα CMS που κυκλοφορούν, παρά να φτιάξεις ένα από την αρχή? Τί θα κόστιζε περισσότερο, να μάθεις πως δουλεύει ένα άλλο πρόγραμμα, ή να φτιάξεις το πρόγραμμα από το μηδέν?   cap wrote:

   .....Partly επειδή λογω του οτι ήταν δικό μας δημιουργημα, μπορούσαμε να το κάνουμε tweak όπως και όσο θέλαμε......
  .....Ετσι, εφτιαξα κατι απλό, λιτό, και δικό μου. Το σπαω και το χαλαω οποτε θέλω, δεν εξαρτώμαι από κανέναν....
  cap, μαζί σου 100% εάν και εφόσον είσαι έμπειρος αρκετά για να το φτιάξεις. Εξαργύρωσες την εμπειρία ετών στο Web Development για να ξέρεις ποιά features είναι must, ποιά nice to have και πιά άχρηστα και να φτιάξεις το δικό σου CMS. Aka ΔΕΝ πλήρωσες ανάλυση+designCool άλλα μόνον implementation (και αυτό πολύ φτηνά αφού οι τεχνολογίες και τα εργαλεία σου ήταν ήδη οικείαWink)΄.

  Συνεπώς το πραγματικό κόστος για μια ομάδα ανάπτυξης νεοεισερχόμενη στο CMS θα ήταν κατά πολύ (μα πάρα πολύ...) ανώτερο του ενός ανθρωπομήνα...

  Συνεπως σε αυτή την ομάδα ίσως να ερχόταν πολύ καλύτερα το να πάρουν ένα Open Source CMS (με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσουν και αυτοί ΔΩΡΕΑΝ όλα αυτά για τα οποία εσύ δεν χρεώθηκες....) και θα παραμείνει μόνο το πρόσυετο κοστος παραμετροποίησης ανάπτυξης του Open Source CMS.

  To concude: έχετε και οι δύο δίκιο, ο κάθένας στο δικό του context.
  Δημήτρης Παλαιοκώστας
 •  21-02-2005, 13:43 1274 σε απάντηση της 1273

  Re: Πόσο να χρεώσω την εφαρμογή που έφτιαξα?

  Ακριβώς εκεί ήθελα να καταλήξω Δημήτρη. Ηθελα απλά να τονίσω οτι ένα χιλιοπαιγμένο concept μπορεί να είναι επικερδές ακόμα και αν αναπτυχθεί από την αρχή, και αυτό εξαρτάται από το είδος της χρήσης που θέλει κανείς να επιτύχει.

  Συμφωνώ απόλυτα οτι σε καθεστώς ομάδας η πιό συμφέρουσα λύση είναι κάτι το έτοιμο.


  Σωτήρης Φιλιππίδης

  DotSee Web Services

  View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

  DotNetNuke them!
 •  21-02-2005, 13:44 1275 σε απάντηση της 1273

  Re: Πόσο να χρεώσω την εφαρμογή που έφτιαξα?

  ...και μην ξεχάσω...και οι δύο προτάσεις (Open Source και Developing your own CMS) έχουν αυτό το κάτι που αναφέρει ο pkanavos. Είναι επεκτάσιμα.


  Το ποιο από τα δύο είναι περισσότερο επεκτάσιμο εξαρτάται από το ποιον θεωρεί ο καθένας καλύτερο Architect αυτόν-ους που έφτιαξαν το Open Source ή αυτόν που σχεδίασε το δικό του CMS. Αλλά πιστέυω ότι δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα.
  Δημήτρης Παλαιοκώστας
 •  22-02-2005, 15:34 1288 σε απάντηση της 1272

  Re: Πόσο να χρεώσω την εφαρμογή που έφτιαξα?

  Συμφωνώ απολύτως με τον Σωτήρη. Η αγορά της Ελλάδας είναι πολύ μικρή για να σταθείς με CMS-προϊόντα (το προϊόν είναι προϊόν και πουλιέται σε κουτί, αν με πιάνετε). Ό πιο εύκολος τρόπος για να έχεις τον πελάτη είναι να του κάνεις τα χατήρια, δηλαδή να ξέρεις απ' έξω κι ανακατωτά το CMS που δίνεις και να μπορείς να κάνεις όλα τα παλαβά που θα σου ζητήσει.
  Και στο κάτω κάτω εδώ οι ανάγκες είναι μικρές και πολύ βασικές, οπότε ακόμα κι από το μηδέν να ξεκινάς κάθε φορά, το να βάλεις τις πέντε βασικές λειτουργίες στο CMS που θα δώσεις δεν είναι μεγάλος κόπος (ιδιαίτερα αν είσαι εξοικιωμένος).


  Χρήστος Γεωργακόπουλος
 •  22-02-2005, 15:55 1289 σε απάντηση της 1255

  Re: Πόσο να χρεώσω την εφαρμογή που έφτιαξα?

  Active3

  1. Νίκο διαφωνώ με τα πακέτα που έχεις μοιράσει τα χαρακτηριστικά. Θα σου έρθει πελάτης που θα θέλει την έκδοση Basic και μαζί τα banners. Τι θα του πεις; δεν σου δίνω ή πάρε την έκδοση portal; Ίσως να έβγαζες ξεχωριστές τιμές για κάθε add-on. Μην προσπαθείς να παγιδεύσεις τον πελάτη να πάρει μεγαλύτερο πακέτο.
  2. Πιστεύω ότι όλες σου οι λειτουργίες θα πρέπει να είναι ανοικτές, ακόμα και αν δεν τις έχει αγοράσει ο πελάτης και να τσεκάρεις περιοδικά αν τις χρησιμοποίησε για να του προτείνεις χρέωση. Βοηθάει στην πώληση, αλλιώς κινδυνεύεις να έχεις αναπτύξει χαρακτηριστικά που να μην κάνουν απόσβεση ποτέ (δεδομένης της μικρής αγοράς και της ασχετοσύνης των πελατών)
  3. Για debugging, count me in

  Χρήστος Γεωργακόπουλος
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems