Όλες οι γλώσσες καλές είναι!! Σημασία έχει να μπορείς να εκμεταλλευτείς όσο πιο πολλές από τις δυνατότητές τους γίνεται, ώστε να είσαι αποτελεσματικός και παραγωγικός. Δε θυμάμαι που είχα διαβάσει ότι δεν είναι και τόσο απαραίτητο να γνωρίζεις να γράφεις σε πολλές γλώσσες, αλλά να μπορείς να διαβάζεις όσο το δυνατό περισσότερες! Νομίζω ότι ο τύπος είχε δίκιο... Τώρα, αν θέλετε να διαβάσετε και την προσωπική άποψη ενός χρήστη, αυτή είναι η εξής:
Κατ' αρχήν θεωρώ τον εαυτό μου χρήστη. ΘΕΛΩ να είμαι χρήστης!! Αυτό σημαίνει ότι ΔΕ με ενδιαφέρει να μιλάω με τον υπολογιστή για τα δικά ΤΟΥ προβλήματα. Θέλω να μιλάω για τα δικά ΜΟΥ προβλήματα. Για μένα προγραμματισμός είναι η περιγραφή ενός προβλήματος με λογικές προτάσεις και η εκτέλεση της αντίστοιχης ενέργειας ανάλογα με το αν ικανοποιείται η αληθής ή η ψευδής συνθήκη. Το πως καταλαβαίνει ο υπολογιστής τι είναι αληθές και τι ψευδές με αφήνει παγερά αδιάφορο. Δε με νοιάζει τι συμβαίνει στη μνήμη, ούτε το πως συμβαίνει. "Τα του μέταλλου τω μετάλλω". Αυτού του είδους το development το αφήνω σ' εκείνους που θεωρούν ότι τους εκφράζει και τους ικανοποιεί. Άλλωστε, όπως ανέφερα και πιο πάνω, θέλω να λύσω το δικό μου πρόβλημα...
Πιθανόν αυτά που γράφω εκ πρώτης όψεως να φαίνονται παράξενα. Όμως, για σκεφτείτε λίγο. Δεν υπάρχει τίποτε το διαφορετικό ανάμεσα στις γλώσσες προγραμματισμού και στις ανθρώπινες γλώσσες. Το ζητούμενο είναι το ίδιο. Θέλουμε να μιλάμε και να γράφουμε σωστά, προκειμένου οι άλλοι να μας καταλαβαίνουν. Γι' αυτό ΔΕΝ είναι απαραίτητο να γίνουμε φιλόλογοι ή γλωσσολόγοι. Το γιατί είναι σχεδόν αυταπόδεικτο: Αν ήταν έτσι, όλοι οι φιλόλογοι θα ήταν εξ' ορισμού ποιητές και λογοτέχνες!! Αντίστοιχα, ΔΕΝ είναι απαραίτητο να σπουδάσουμε νευροφυσιολόγοι, και να μάθουμε το πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Αυτός ο μικρός παραλληλισμός καταδεικνύει γιατί ο προγραμματισμός είναι τόσο τέχνη όσο και επιστήμη. Είστε λογοτέχνες κύριοι και δεν το γνωρίζετε!!
Δυστυχώς, δε ζούμε στην εποχή του Star Trek. Από κάποιο σημείο και μετά αρχίζει να μας απασχολεί το τι συμβαίνει στο μέταλλο γιατί, μέσω των περιορισμών του, κάνει αισθητή την παρουσία του στον κόσμο μας. Με ανάλογο τρόπο που μας θυμίζει η γραμματική, το συντακτικό και οι κανόνες ορθογραφίας ότι και η γλώσσα έχει κι αυτή τους δικούς της μηχανισμούς. Το συμπέρασμα που θέλω να καταλήξω μέσω όλων αυτών των συλλογισμών, είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση αυτό που έχει σημασία ΓΙΑ ΜΕΝΑ είναι το FRAMEWORK!! Το .NET δεν είναι τέλειο αλλά είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή για τη δουλειά που το θέλω. Η ύπαρξή του με βοηθάει αφάνταστα!! Με προστατεύει από το μηχάνημα και τις παραξενειές του και κάνει τη ζωή μου εύκολη. Η γλώσσα είναι απλά θέμα προσωπικής προτίμησης. Αν θέλετε, σας τη λέω. Προτιμώ τη c# αντί της VB.NET γιατί βρίσκω την τελευταία υπερβολικά φλύαρη!! Μπορώ να πω έως και άσχημη... Αλήθεια, σας αρέσει η σύνταξη των lambdas στη VB.NET; Επίσης, με τη c# έχω αποβάλλει πολλές κακές συνήθειες που υιοθέτησα από την VB6 και αντριχιάζω ακόμα και στο άκουσμα των γραμμάτων "VB". Είναι σίγουρο ότι η VB .NET είναι μια άλλη γλώσσα, αλλά η προκατάληψη παραμένει... Κι αυτό ανθρώπινο είναι! Άλλωστε και ελληνική γλώσσα δεν είναι καλύτερη από όλες τις άλλες; Γι' αυτό να πετάξουμε τις υπόλοιπες και να μάθουν όλοι ελληνικά υποχρεωτικώς!! (όποιος δεν κατάλαβε, κάνω humor...).
ΥΓ.: Γιώργο (gtas) και τα δικά μου συγχαρητήρια
. Όμως, τις πιστοποιήσεις ΔΕΝ τις κρύβουν!! Τις αναφέρουν στο προφίλ.
Ακόμα κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο. Μη θέλεις να κυβερνήσεις. Απλά δείξε το μονοπάτι κι ο κόσμος θ' ακολουθήσει!!