Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Πρόβλημα Framework

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò teDeV. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος axaros στις 08-06-2006, 16:46. Υπάρχουν 11 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  05-06-2006, 10:55 13624

Πρόβλημα Framework

Γειά σας, λοιπόν έχω φτιάξει μία μικρή εφαρμογή και με χαλάει πολύ το γεγονός ότι για να τρέξει το .εχε χρειάζετε το framework 2.0

Γίνεται να μην είνα απαραίτητο να δίνω και ένα πρόγραμμα 100 μβ στους άλλους?

To 2007 tha ta poume stin agora :)
  •  05-06-2006, 12:18 13638 σε απάντηση της 13624

Απ: Πρόβλημα Framework

Ειναι ευκαιρία με αυτή την ερώτηση να εξηγήσουμε ορισμένα πράγματα.

Οι εφαρμογές .NET, όπως και οι εφαρμογές Java, απαιτούν την ύπαρξη κάποιου framework για να μπορούν να εκτελεστούν σε ένα μηχάνημα. Στη Java υπάρχει το Java runtime (με μέγεθος και αυτό διόλου ευκαταφρόνητο), στο .NET υπάρχει το .NET framework redistributable (το οποίο δεν έχει μέγεθος 100ΜΒ - νομίζω κάπου μεταξύ 20-30ΜΒ).

Η ουσία είναι οτι σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο runtime πρέπει να εγκατασταθεί ΜΙΑ και μοναδική φορά για να μπορούν να τρέξουν όλες οι εφαρμογές. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να το "σέρνεις" μαζί με κάθε εφαρμογή που φτιάχνεις, μια και αν υπάρχει ήδη εγκατεστημένο στο μηχάνημα, κάθε εφαρμογή που έχει γραφτεί για .NET Framework μπορεί να τρέξει.

Σημερα, δύο redistributables κυκλοφορούν προς εγκατάσταση: Αυτό του .NET Framework 1.1 και αυτό του .ΝΕΤ Framework 2.0. Και τα δύο μπορούν να εγκατασταθούν στον ίδιο υπολογιστή και, αναλόγως σε ποιά έκδοση του Framework είναι γραμμένη η εφαρμογή, αυτόματα θα χρησιμοποιήσει και το αντίστοιχο "πακέτο" κλάσεων.

Σε κάποια λειτουργικά συστήματα όπως π.χ. τα Windows 2003 Server ειναι προεγκατεστημένο το Framework 1.1. Στα Windows Vista, αν δεν κάνω λάθος, θα είναι προεγκατεστημένο το Framework 2.0 (ή ανώτερη έκδοση, αν υπάρχει μέχρι την κυκλοφορία τους).

Γενικά, το framework είναι αυτό που λέει η λέξη. Framework. Απαιτείται για την εκτέλεση εφαρμογών που βασίζονται σε αυτό. Οι "αλλοι" μπορούν να το κατεβάσουν από τη Microsoft, να το πάρουν από κάποιο CD περιοδικού ή να το προμηθευτούν με άλλους τρόπους, αλλά, γενικά, έχοντας μια εφαρμογή γραμμένη σε .NET Framework ζητάς από τους υπόλοιπους να έχουν κατεβάσει και εγκαταστήσει το .NET Framework Redistributable. Ειναι σαν να λέμε "φτιαχνω εφαρμογές για Windows". Προϋποθέτεις οτι ο άλλος έχει ήδη Windows. Δεν του τα δίνεις μαζί με την εφαρμογή σου.

Επειδή σίγουρα το Framework δεν ορίζεται με τους ίδιους όρους με αυτούς ενός λειτουργικού συστήματος, τα πράγματα είναι πιό νεφελώδη. Εγώ πάντως φροντίζω πάντα να το βάζω στις απαιτήσεις εγκατάστασης όποιων εφαρμογών φτιάχνω. Το να τρέξεις μια εφαρμογή .NET ΧΩΡΙΣ το .NET Framework είναι, όπως καταλαβαίνεις, ουτοπικό (σαν να θέλεις να τρέξεις εφαρμογή Windows σε τοστιέρα), οπότε σε αυτό το σκέλος της ερώτησης πιστεύω οτι δεν χρειάζεται απάντηση.

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

DotNetNuke them!
  •  07-06-2006, 19:31 13778 σε απάντηση της 13624

χμ , δηλαδή εσύ αν έχεις μία εφαρμογή που πιάνει 10 μβ και την δίνεις μέσω ιντερνετ θα πείς στον πελάτη "χμ ωραία την κατευάσατε την 64 σας, αλλά τώρα πρέπει επίσης να κατευάσετε και ένα αρχείο 30-40μβ για να τρέξει η εφαρμογούλα !! χαχα σας την φέραμε!" τι λέτε ρε παιδιά πάμε καλά? οι απαιτήσεις των προγραμματιστών ΑΝ θέλουν να πουλήσουν πρέπει να έρχονται τελευταίες, και πρώτα να σκέφτονται τον πρωτάρη χρήστη και παππού 50 χρονών που θα πάει να τρέξει την εφαρμογή. Και άντε να του εξηγήσης αφού έχει εγκαταστήση την εφαρμογή σου , ότι πρέπει να κατευάσει και κατι άλλο για να δουλέψει.
    To 2007 tha ta poume stin agora :)
  •  07-06-2006, 20:30 13782 σε απάντηση της 13624

Υπάρχει κάποιος (πανάκριβος, και άφαντας στα πειρατικά στέκια) "linker" της Remotesoft νομίζω, που υποτίθεται ότι κάνει αυτή τη δουλειά, δηλαδή, ενσωματώνει από τις βιβλιοθήκες του .net framework, μόνο αυτές που χρειάζεται η εφαρμογή σου.
    Μην αφήνετε τα media να σας "ταΐζουν"!
  •  07-06-2006, 21:16 13785 σε απάντηση της 13778

Νομίζω ότι ο cap απάντησε ήδη πολύ καλά στην ερώτηση. Κάνεις λάθος να θεωρείς ότι το .NET Framework παραδίδεται ή πρέπει να παραδίδεται μαζί με την εφαρμογή. Όπως και με το Java VM ή τον browser που χρησιμοποιείς, το Framework πρέπει να υπάρχει ήδη στο μηχάνημα και εγκαθίσταται μία φορά και μόνο. Όπως και με τους browser ή το Java VM, μπορείς να το βρεις από πολλά σημεία. Έχεις ακούσει κανένα να λέει πρόσφατα "Τί λέτε βρε παιδιά, που για να μπω στο Internet θα πρέπει να βάλω browser"?

Τέλος, η ιδέα να κάνεις "links" το Framework, ή "μόνο όσες βιβλιοθήκες χρειάζεται" είναι εντελώς λάθος. Ο λόγος είναι ότι το Framework δεν είναι μόνο βιβλιοθήκες, αλλά ένα Virtual Machine και οι βιβλιοθήκες του. Δεν χρησιμοποιείται μόνο από την εφαρμογή σου, αλλά από όλες τις εφαρμογές που γράφονται γι αυτό. Θα πρέπει να σκέφτεσαι το .NET σαν κομμάτι του λειτουργικού παρά σαν ανεξάρτητη βιβλιοθήκη.

Αν έκανες link, αντί να το βάζεις μία φορά και να τελειώνεις, θα έπρεπε η κάθε εφαρμογή να περιλαμβάνει ένα σημαντικό κομμάτι του Framework. Ουσιαστικά θα κατέβαζες χωρίς λόγο ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα. Άσε που κάποια πράγματα, όπως π.χ. το code access security βασίζονται στο ότι το Framework υπάρχει ανεξάρτητα από την εφαρμογή.

Νομίζω ότι η ιδέα του link είχε βγει και για την Java στις αρχές, αλλά δεν έπιασε ακριβώς γι αυτό το λόγο.
    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  07-06-2006, 21:57 13786 σε απάντηση της 13624

Παναγιώτη, δε διαφωνώ στο ζήτημα των .net "linkers", απλώς το ανέφερα ως ύστατη λύση (?) για κάποιον που προβληματίζεται για το download του framework.
  •  07-06-2006, 22:03 13787 σε απάντηση της 13786

το ίδιο συμβένει και με τα wep site??
  •  07-06-2006, 22:44 13789 σε απάντηση της 13778

Δειτε το framework τελικά ως ένα Service Pack. Ορισμένες εφαρμογές για να τρέξουν απαιτούν να έχετε εγκατεστημένο συγκεκριμένο Service Pack στα Windows σας (και / ή όχι μόνο). Αυτό δεν σημαίνει οτι στο πρόγραμμα εγκατάστασης το ενσωματώνουν κιόλας...
    Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

DotNetNuke them!
  •  08-06-2006, 13:46 13808 σε απάντηση της 13782

Mitsaras wrote:
    Υπάρχει κάποιος (πανάκριβος, και άφαντας στα πειρατικά στέκια) "linker" της Remotesoft νομίζω, που υποτίθεται ότι κάνει αυτή τη δουλειά, δηλαδή, ενσωματώνει από τις βιβλιοθήκες του .net framework, μόνο αυτές που χρειάζεται η εφαρμογή σου.

Αν θέλεις να στον στείλω.. υπάρχει στα "πειρατικά στέκια" .. Αν καταφέρεις να το κάνεις να δουλέψει θα σου βγάλω το καπέλο.. ουτε ΜΙΑ φορά δεν έβγαλε working assembly..ουτε ΜΙΑ.ΟΛΟ corrupted..

Παναγιώτης Κεφαλίδης

"Για να επιτύχεις, θα πρέπει το πάθος σου για την επιτυχία να είναι μεγαλύτερο απο τον φόβο σου για την αποτυχία"

Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης.
  •  08-06-2006, 14:10 13810 σε απάντηση της 13787

tomkarachris wrote:
    το ίδιο συμβένει και με τα wep site??

Ειναι "web" και οχι "wep" (το wep αναφέρεται στο security ασύρματων δικτύων).

Ενα Web site "τρέχει" πάντοτε στον server που έχει εγκατασταθεί. Ο επισκέπτης ΔΕΝ χρειάζεται .NET Framework για να το δει (μονο ένα browser), αλλά ο Server οπωσδήποτε το χρειάζεται.

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

DotNetNuke them!
  •  08-06-2006, 14:34 13812 σε απάντηση της 13624

Παναγιώτη, θα με ενδιέφερε να σου πω την αλήθεια, από ακαδημαϊκής πλευράς μόνο (οπότε αν μπορείς, στείλε μου PM)!
  •  08-06-2006, 16:46 13824 σε απάντηση της 13778

teDeV wrote:
    χμ , δηλαδή εσύ αν έχεις μία εφαρμογή που πιάνει 10 μβ και την δίνεις μέσω ιντερνετ θα πείς στον πελάτη "χμ ωραία την κατευάσατε την 64 σας, αλλά τώρα πρέπει επίσης να κατευάσετε και ένα αρχείο 30-40μβ για να τρέξει η εφαρμογούλα !! χαχα σας την φέραμε!" τι λέτε ρε παιδιά πάμε καλά? οι απαιτήσεις των προγραμματιστών ΑΝ θέλουν να πουλήσουν πρέπει να έρχονται τελευταίες, και πρώτα να σκέφτονται τον πρωτάρη χρήστη και παππού 50 χρονών που θα πάει να τρέξει την εφαρμογή. Και άντε να του εξηγήσης αφού έχει εγκαταστήση την εφαρμογή σου , ότι πρέπει να κατευάσει και κατι άλλο για να δουλέψει.

Να ρωτήσω εγώ κάτι ; Επειδή έχω βαρεθεί να ακούω υπεραπλουστευμένου είδους κριτικές :

Φίλε teDev έχεις εξαντλήσει τις δυνατότητες του Framework και όλων των τεχνολογιών που περικλείει και
    η κριτική σου εστιάζεται πλέον στο μέγεθος του redistributable;

Αν ναι ψάξτο για κανένα certification, αν όχι και συνεχίζει να σε προβληματίζει το θέμα
    άλλαξε κονσόλα προγραμματισμού.

Και αυτό σου το λέω όχι για να σε πικάρω αλλά γιατί ή αλλάζεις νοοτροπία ή μένεις εκτός αγοράς ...
    Για την ακρίβεια απορώ παιδιά γιατί συντηρείτε ακόμα ένα αν μη τι άλλο νεκρό forum (migration απο VB6)
    και οτιδήποτε σχετικό.

Βλέπω καθημερινά ανθρώπους γύρω μου να λένε "Ναι αλλά εμείς το τάδε το κάναμε έτσι ..." όταν στο
    τάδε έχουμε κάνει ήδη τρισιάγιο !!!! Πιστεύω ακράδαντα ότι το framework και η εξέλιξη του είναι
    πραγματικά κάτι το εξαιρετικό και λόγω δικής μου άγνοιας ελάχιστα έχω ακουμπήσει θέματα ουσίας...

Τουλάχιστον όμως μπορώ να κρίνω τι αξίζει και τι όχι ...
    Τώρα αν είναι μεγάλο το redistributable εν ολίγοις και συχωρέστε με γιατί "φούντωσα" : Χεστ#$%

Πάνος Αβραμίδης
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems