Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Ανοιχτό λογισμικό ή εξάρτηση από πολυεθνικές εταιρίες;

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò tommaσ. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Παναγιώτης Καναβός στις 01-11-2006, 00:43. Υπάρχουν 5 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  30-10-2006, 22:07 19522

    Ανοιχτό λογισμικό ή εξάρτηση από πολυεθνικές εταιρίες;

    Μια ματιά στην ιστορία θα μας πείσει ότι οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές και επαναστάσεις ήταν προϊόν μεταβολής των ισορροπιών που προκάλεσαν σημαντικές τεχνολογικές ανακαλύψεις. Σήμερα, αυτό που προκαλεί δραματικές αλλαγές στην ζωή μας είναι οι τεχνολογίες των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής.

    Είναι ο Η/Υ που δημιουργεί νέες ανάγκες, νέες προοπτικές, νέες απαιτήσεις στον άνθρωπο. Είναι η γνώση της χρήσης του, το κριτήριο διαχωρισμού των ανθρώπων σε μορφωμένους και αμόρφωτους. Είναι το Διαδίκτυο, το νέο μέσο ενημερώσεως, μαθήσεως, ανταλλαγής απόψεων και αντιπαραθέσεων. Είναι ο βαθμός διείσδυσης της πληροφορικής σε έναν λαό, ο παράγοντας, που θα τον κάνει να ξεχωρίσει.

    Πριν από είκοσι ημέρες περίπου τα ΜΜΕ μας ενημέρωναν για την «στρατηγικής» σημασίας συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Microsoft που υπεγράφη στην Πορτογαλία, από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη στο πλαίσιο υλοποίησης της νέας ψηφιακής στρατηγικής 2006-2013 και της στενότερης συνεργασίας του Ελληνικού Δημοσίου με τις εταιρίες του ιδιωτικού τομέα για θέματα πληροφορικής. Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων προνομιακούς οικονομικούς όρους για την αγορά αδειών λογισμικού από το Ελληνικό Δημόσιο (έκπτωση τουλάχιστον 20%), δωρεάν δικαιώματα χρήσης του λογισμικού στο σπίτι για τους εργαζόμενους στους οργανισμούς του δημοσίου τομέα, εκπαίδευση στην χρήση νέων τεχνολογιών κτλ. Η συμφωνία έλαβε χώρα κατά την διάρκεια φόρουμ, με θέμα «Διεθνής Ανταγωνιστικότητα - Τοπική Καινοτομία» που διοργάνωσε η εταιρεία Microsoft στη Λισσαβόνα.

    Επιφανειακά, όλα αυτά ακούγονται πολύ ωραία. Ουσιαστικά, όμως, βρισκόμαστε εμπρός από άλλη μια επώδυνη και δουλοπρεπή συμφωνία τύπου F-16. Πολύς λόγος γίνεται στις μέρες μας για το λογισμικό και την αδυναμία ελέγχου του. Στο «ιδιωτικό» λογισμικό είναι αδύνατη η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα των προγραμμάτων και ο κατασκευαστής του έχει την δυνατότητα να τοποθετήσει λειτουργίες που εξυπηρετούν αυτόν και τα αδιαφανή συμφέροντα του. Φανταστείτε τέτοια προγράμματα στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος και της κρατικής ασφάλειας.

    Σε πολλές χώρες έχουν εντοπισθεί αυτές οι βλαβερές συνέπειες από την χρήση «ιδιωτικού» λογισμικού και έχει ενταθεί η κίνηση για την υιοθέτηση του ανοιχτού λογισμικού (open source). Το ανοιχτό λογισμικό σημαίνει ελευθερία:

    • στην εκτέλεση των προγραμμάτων για οποιονδήποτε σκοπό
    • στην μελέτη και την τροποποίηση των προγραμμάτων
    • στην αντιγραφή των προγραμμάτων
    • στην βελτίωση και την δωρεάν διάδοση των προγραμμάτων ώστε αυτά να αποβούν χρήσιμα στην κοινωνία

    Η διαφάνεια του ανοιχτού λογισμικού συνάδει με την διαφάνεια που πρέπει να επικρατεί στην δημοκρατία. Μια αντιμετώπιση του θέματος στο πνεύμα του «ρήξη και ανατροπή» θα ήταν η διάθεση των υπέρογκων αυτών κονδυλίων για:

    • την χρηματοδότηση των ερευνητικών κέντρων της χώρας, για την ανάπτυξη του ανοιχτού λογισμικού
    • την εγκατάσταση του ανοιχτού λογισμικού σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου
    • την εκπαίδευση των στελεχών στην χρήση του ανοιχτού λογισμικού
    • τον εφοδιασμό όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με τα κατάλληλα μέσα για την κατάρτιση νέων Ελλήνων προγραμματιστών

    Αυτή θα πρέπει να είναι η εθνική ψηφιακή στρατηγική. Μια στρατηγική που θα κοστίσει στην χώρα λιγότερο από τις συμφωνίες του κ. Αλογοσκούφη σε απόλυτες τιμές και συν τοις άλλοις θα οδηγήσει στην απόκτηση τεχνογνωσίας, δηλαδή σε εθνικό κεφαλαίο που θα εξαργυρώνεται μέσω των προϊόντων της εθνικής βιομηχανίας πληροφορικής και της παρεχόμενης παιδείας από το εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

    Ο άλλος δρόμος, η λύση που επιβάλλει η Παγκοσμιοποίηση και ακολουθείται αναντίρρητα από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, θα έχει πάντα ως αποτέλεσμα φαινόμενα, όπως οι υποκλοπές συνομιλιών κινητών τηλεφώνων από αγνώστους και οι συντριβές αεροπλάνων και ελικοπτέρων χωρίς λόγο και αιτία.

        του Αριστείδη Κρανιά «Με όλο το σεβασμό μου»
  •  30-10-2006, 23:25 19525 σε απάντηση της 19522

    Απ: Ανοιχτό λογισμικό ή εξάρτηση από πολυεθνικές εταιρίες;

    Ως μόνιμος υπεργολάβος του δημοσίου μπορώ να θεωρώ οτι έχω μια πολύ καλή ιδέα για την κατάσταση του δημοσίου και της χρήσης της τεχνολογίας σε αυτό.

    Αν ένα πράγμα χρειάζεται σε ένα οργανισμό της κλίμακας ... μιας κυβέρνησης - υπο την έννοια απο τον πρωθυπουργό ως τον τελευταίο υπάλληλο στο ΚΕΠ της γειτονιάς σας - είναι το integration.

    Integration στις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται στο μηχάνημα. Compatibility στις τεχνολογίες που θα έχει ο τοπικός lan server. Όλα αυτά, αναφέρονται σε κάποιο ανώτερο επίπεδο. Κια ούτω καθ'εξής, μέχρι το ανώτατο επίπεδο διακυβέρνησης. Θα θέλαμε !

    Αυτη τη στιγμή, το ένα χέρι ( ή μάλλον .. πλοκάμι;;;) του δημοσίου μας, δεν ξέρει τι κάνει το άλλο. Δεν υπάρχει καμμία κεντρική ενημέρωση, όχι τόσο άμεση τουλάχιστον. Τα πάντα είναι ένα χάος απο χαρτιά, και μισοπροσπάθειες μηχανοργάνωσης.

    Και ρωτάω. Αν έπρεπε να φέρετε στα ίσια του ένα τέτοιο θηρίο, τί θα ψάχνατε; Τη σιγουριά οτι με την υποστήριξη μιας στρατιάς διδακτορικών και μιας δεκαετίας (στην καλύτερη περίπτωση) θα στήσετε ένα ανοιχτό σύστημα που θα είναι το τέλειο; Δε νομίζω. Και στην καλύτερη των περιπτώσεων, μέχρι να γίνει τελικά deployed η λύση, θα ήταν ήδη παρωχημένη.

    Και καταλήγω. Αν μπορούσε οποιοσδήποτε open sourcer να κάνει μια αντίστοιχη προσφορά σα σύνολο τεχνολογίας, τεχνογνωσίας, και υπηρεσιών σε ένα κ ρ ά τ ο ς ... τότε ίσως και να ήταν αλλιώς τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή, η Microsoft έχει καλύψει όλες τις βάσεις - και με πολύ καλό τρόπο.

    Η μαζική εισρροή τεχνολογίας με ενοποιημένο τρόπο στο δημόσιο, θα ανεβάσει το μέσο όρο γνώσης της τεχνολογίας. Σε λίγο καιρό και των απαιτήσεων απο αυτή, το scale up της γνώσης του average χρήστη δημοσίου. Πιστεύω οτι είναι μονόδρομος για το δημόσιο, αλλά και πολύ επικερδές για την καθημερινότητά μας όταν αναγκαζόμαστε να καταφεύγουμε σε δημόσιες υπηρεσίες.

    Αρκεί να γίνουν όλα αυτά σωστα ... αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, άσχετη με την τεχνολογία.
    Angel
    O:]
  •  31-10-2006, 13:27 19558 σε απάντηση της 19525

    Απ: Ανοιχτό λογισμικό ή εξάρτηση από πολυεθνικές εταιρίες;

    Φίλε tomkarachris

    Χρησιμοποιώ ανοικτό λογισμικό εδώ και 8 χρόνια.

    Σίγουρα είναι οικονομικότερο, σταθερότερο, ασφαλέστερο και έχει κουφές τεχνολογίες που η Microsoft ούτε καν τις ονειρεύεται με τα Vista.

    Αλλά...

    Μία λέξη μετράει...ΠΩΛΗΣΕΙΣ!

    Στην Ελλάδα υπάρχει Microsoft Hellas να πάρει από κοντά τον κάθε υπουργό και να του πλασάρει τα προιόντα της.

    Υπάρχει καμία Novell ή Redhat; Η HP και η IBM μάλλον κοιμούνται.

    Στην αμερική η Redhat έχει πετύχει απίστευτα συμβόλαια με φορείς του δημοσίου. Αλλά...

    Η εξάρτηση από έναν μόνο παροχέα λογισμικού ή και υλισμικού είναι επισφαλής για μια χώρα γιατί τότε γίνεται μοχλός πίεσης σε πολιτικά θέματα.

    Ξέρεις τί έχουν μέσα τα Windows; ´Ετσι και θυμώσουν οι Αμερικάνοι μαζί μας, πώς ξέρουμε ότι δεν υπάρχει κάποια κερκόπορτα για πολιτικούς λόγους;

    Κάποτε είχα διαβάσει έαν FAQ στο site της Microsoft που απαντούσε σε αυτήν την ερρώτηση και έλεγε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στα Windows 98 (ίσως τα καλύτερα windows που έχει βγάλει η Microsoft). Πάντως η κυβέρνηση της Αγγλίας συζήτησε με τη Microsoft την εισαγωγή μιας τέτοιας κερκόπορτας για λόγους κυβερνητικής ασφαλείας και τελικά (είπανε) ότι δεν έγινε.

    Το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει μαι χώρα είναι να πάρει τον κώδικα του ελεύθερου λογισμικού, να τον επιθεωρεί και να φτιάχνει δικό της software. Σίγουρα θα υπήρχεένα μεσοπρόθεσμο πρόβλημα αλλά...κάποια στιγμή δε θα πρέπει να πατάει αυτή η χώρα στα πόδια της από το να καταναλώνει απλά τα εισαγώμενα;
    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  31-10-2006, 14:25 19562 σε απάντηση της 19558

    Απ: Ανοιχτό λογισμικό ή εξάρτηση από πολυεθνικές εταιρίες;

    H microsoft για να αντιμετωπίσει τις υπόνοιες που υπάρχουν για back door στα προγράμματα της στις συμφωνίες που κάνει με κράτη, έχει συμφωνήσει να δίνει μόνο για ανάγνωση τον πηγαίο κώδικα. Νομίζω ότι αυτή η συμφωνία έχει γίνει και με την ελληνική κυβέρνηση.

    Στην παρακάτω σύνδεση θα βρείτε το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Microsoft :
    http://sandbox.cs.uchicago.edu/blog_el/files/SPA.el.pdf


    Τώρα για το open source.
    Πως μπορεί να γίνει ανάπτυξη λογισμικού βασισμένο σε open source όταν στους όρους των διαγωνισμών που γίνονται συνήθως από το δημόσιο (που είναι ο μεγαλύτερος πελάτης των περισσότερων εταιριών) αποκλείουν εξ αρχής το open source λογισμικό.

     thrylos wrote:

    Υπάρχει καμία Novell ή Redhat; Η HP και η IBM μάλλον κοιμούνται.

    Η Novell διοργάνωσε πρόσφατα (20 Οκτωβρίου) ημερίδα με θέμα SUSE® Linux Enterprise 10.


    Φιλάρετος Σεβαστιάδης.

    Albert Camus: Life is the sum of your choices.

  •  01-11-2006, 00:36 19603 σε απάντηση της 19562

    Απ: Ανοιχτό λογισμικό ή εξάρτηση από πολυεθνικές εταιρίες;

    Και πού ξέρεις τί γίνεται όμως με τον compiler και τη JVM;

    Θα πρέπει και τα εργαλεία ανάπτυξης να επιθεωρούνται έτσι ώστε να μην βάζουν κάποιο trojan όταν παράγουν το .exe.

    Επίσης θα πρέπει να γίνεται το compilation παρουσία του πελάτη και η build να έχει κάποια υπογραφή. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνεται και για τα patches.

    Εξεζητημένο, δύσκολο, ακριβό αλλά η ασφάλεια είναι ακριβή. Μπορεί να μην είανι δυνατό να ανακαλυφτούν τυχόν προβλήματα αλλά τουλάχιστον δημιουργείται μια εμπιστοσύνη.

    Σχετικά με τους κανόνες για τους διαγωνισμούς δημοσίου, νομίζω ότι απλά είναι παρεξηγημένο το θέμα. Αυτό που εννούν είναι ότι δε μπορείς να κατεβάσεις κάτι ως έχει από internet και να το προμηθεύσεις κάπου χωρίς να το αλλάξεις και να εισπράξεις μια αμοιβή για το προιόν. Θέλουν δηλαδή τιμολόγιο για την παροχή λογισμικού, χωριστά από τη παροχή υπηρεσιών υποστήριξης.

    Μήπως μπορείς να μου βρεις τίποτα σχετικούς διαγωνισμούς;

    Θέλω να βρω κάποια προκύρηξη. Από περιέργεια.

    Όσο για την παρουσίαση είχα πάει. Ενδιαφέρουσα αλλά δεν αρκούν μόνο τέτοια βήματα. Εαν κάποιος θέλει να πουλήσει πρέπει να κάνεις μεγάλες διαφημιστικές καταχωρήσεις σε περιοδικά και εφημερίδες.


    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  01-11-2006, 00:43 19604 σε απάντηση της 19522

    Απ: Ανοιχτό λογισμικό ή εξάρτηση από πολυεθνικές εταιρίες;

    Μεταφέρω όλη τη συζήτηση στο Cafe καθώς δεν έχει καμμία σχέση με τις "Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις". Τον τελευταίο καιρό μπαίνουν όλο και περισσότερες δημοσιεύσεις σε αυτή την κατηγορία οι οποίες δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με ειδήσες για προγραμματισμό και .NET, με αποτέλεσμα να χάνονται οι ειδήσεις στο θόρυβο.

    Σας παρακαλώ, κάνετε τις δημοσιεύσεις σας στα forum που τους ταιριάζουν, όχι όπου νομίζετε ότι θα φανούν περισσότερο. Διαφορετικά θα αναγκαστούμε να βάλουμε moderation στις "Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις", κάτι που δεν θα ευχαριστήσει κανένα.
    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems