Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò cap. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος manosB στις 06-09-2007, 09:41. Υπάρχουν 44 απαντήσεις.
Σελίδα 1 από 3 (45 εγγραφές)   1 2 3 >
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  05-10-2005, 12:56 5894

    Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    Καθόμουν και σκεφτόμουν αρκετούς μήνες μόνος μου κάποια θέματα και δεν είχε περάσει από το μυαλό μου να τα θέσω ως συζήτηση εδώ. Τα θεωρούσα κάπως ασαφή και πιό προσωπικά. Ομως, θεωρώ οτι μάλλον κάνω λάθος για το πόσο αφορούν μόνο εμένα και θέλω να το...αποδείξω στον εαυτό μου. Παραθέτω λοιπον τον προβληματισμό μου, ελπίζοντας να ανοίξω μια σχετική συζήτηση για το θέμα:

    Παντα προβληματιζόμουν μεταξύ του αν θα έπρεπε να λειτουργώ ως μισθωτός ή ως ελεύθερος επαγγελματίας.

    Ενώ βρίσκομαι εδώ και αρκετά χρόνια σε σταθερή δουλειά (έχοντας αλλάξει 2-3 εταιρίες βεβαια), παράλληλα, πάντοτε σχεδόν, είχα εξωτερικές εργασίες. Αυτές κατά κύριο λόγο ήταν μονιμης βάσης, ήτοι σταθερές συνεργασίες, αλλά πάντα εξωτερικές. Πιο συγκεκριμένα, για 5 περίπου χρόνια συνεργάζομαι με μια εταιρία PR κάνοντας μεταφράσεις τεχνολογικών δελτίων τύπου και πιό παλιά (για 7 χρόνια) με μια εκδοτική γράφοντας και μεταφράζοντας βιβλία πληροφορικής. Παράλληλα, συνεργάζομαι με μια άλλη εταιρία κατασκευάζοντας web-based λύσεις (web sites, μικρές εφαρμογές) και τελευταία επεκτεινα τις συνεργασίες μου σε εναν δυο ακόμα πελάτες.

    Στο ενδιάμεσο, προέκυπταν και διάφορα "μικρότερα". Ολο αυτό το σκηνικό με ώθησε στο να αρχίσω να διατηρώ μπλοκ παροχής υπηρεσιών παράλληλα με την ιδιότητά μου ως μισθωτός (ναι, επιτρέπεται, και σε ορισμένες περιπτώσεις - βλ. νεοι ασφαλισμένοι ΤΕΒΕ - έχεις και τη δυνατότητα επιλογης ασφ. φορέα ωστε να μην πληρώνεις ΙΚΑ και ΤΕΒΕ μαζί).

    Σημερα βρίσκομαι στο σημείο οπου έχω αρχισει να "μπλοκάρω". Αυτό συνέβη για τους εξής λόγους:

    - Ξεκίνησα Πληροφορική στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
    - Η (εκάστοτε) μόνιμη δουλειά μου είναι 8ωρη, 5θήμερη
    - Οι εξωτερικές συνεργασίες μου αυξήθηκαν

    Με αποτέλεσμα να αρχίσω να σκέφτομαι οτι ίσως κάποια στιγμή να πρέπει να πάρω αποφάσεις αν δεν θελω να τη βγάλω σε κανενα νοσοκομείο για το επόμενο χρονικό διάστημα. Συζητώντας με κάποιο συγγενικό μου πρόσωπο λοιπον, βάλαμε κάτω τα υπερ και τα κατα τα οποία παραθέτω για κάθε μία από τις πιθανές επιλογές:

    Πιθανή επιλογή 1: Σταμάτημα των εξωτερικών συνεργασιών

    Εδώ τα πράγματα είναι περίεργα. Ενώ μπορεί κανείς να βρεί μονιμη, 8ωρη, 5θήμερη εργασία στο χώρο του ΙΤ "σχετικά" εύκολα (χωρίς να εξετάζω αν θα είναι η καλύτερη - σίγουρα όμως η εύρεση εργασίας είναι ευκολότερη από ο,τι σε άλλους κλάδους), οι εξωτερικές συνεργασίες, ιδιαίτερα οι μόνιμες, έχουν το χαρακτηριστικο οτι ειναι δυσεύρετες, και αν τις αφήσεις σε "αφήνουν", δηλ. δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσεις να τις ξαναβρείς, παίρνει το "φιλέτο" άλλος και πάει το πουλάκι.

    Σε περίπτωση που κλείνω και βιβλία, ξεχνάω την περίπτωση εξωτερικών συνεργασιών μια και καλή για οτιδήποτε μπορει να προκύψει στο μέλλον.

    Από την άλλη μεριά βέβαια, οι εξωτερικές συνεργασίες αυτή τη στιγμή αποτελούν κλάσμα των συνολικών μου εσόδων (υπολογίζω γύρω στο 15-20%), οπότε η χασούρα δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, σε σχέση με τον ελεύθερο χρόνο που θα μου είναι πλέον διαθέσιμος.

    Πιθανή επιλογή 2: Σταμάτημα της κύριας δουλειάς.

    Εδώ έχουμε τους εξής κινδύνους: Μεγαλη απώλεια εσόδων για κάποιο διάστημα, αρκετή τρεχάλα ωστε να βρεθούν εξωτερικές συνεργασίες να καλύψουν το κενό, ΤΕΒΕ (τωρα έχω απαλλαγή λόγω του σχετικού νόμου) ήτοι περισσότερη επιβάρυνση ανά έτος.

    Τα πλεονεκτήματα είναι όμως οτι θα έχω και παλι αρκετό (και ακόμα περισσότερο) ελεύθερο χρόνο ο οποίος θα μπορεί να αξιοποιηθεί είτε για επιπλεον κυνήγι εξωτερικών εργασιών / γνωριμιών είτε για άλλα πράγματα (π.χ. ΕΑΠ, προσωπική βελτίωση γνώσεων στο ΙΤ), και σίγουρα αν βρεθούν οι κατάλληλες συνεργασίες μπορεί η απόφαση αυτή να οδηγήσει τελικώς σε συνολική αύξηση των εσόδων κατά πολύ χωρίς απαραίτητα την ίδια ανάλωση χρόνου με τη μόνιμη εργασία.

    Να σημειώσω εδώ οτι η δική μου τουλάχιστον προσωπικότητα έχει ηγετικά στοιχεία. Ητοι, μου αρέσει να ειμαι "αφεντικο του εαυτού μου", χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν "κουμπώνω" σε ιεραρχίες, αρκεί να έχω μια καλή αυτονομία επαρκή για να είμαι δημιουργικός. Και έρχομαι στο δεύτερο κομμάτι - δημιουργικότητα. Η δουλειά 8ωρου πολλές φορές την στερεί, τίμημα που πληρώνει κανείς για τη σταθερότητα - δεν φταίει βέβαια ο εργοδότης, αλλα η ίδια η κατάσταση.

    Αυτές είναι οι σκόρπιες σκέψεις μου και αυτά τα διλήμματα που αντιμετωπίζω. Θα ήθελα και τις δικές σας εμπειρίες και απόψεις πάνω σε αυτό το ζήτημα (cgeo, μην γραψεις κατεβατα! :) )  - Επίσης αν υπάρχουν τυχόν στο μυαλό σας, βάσει δικών σας εμπειριών, και άλλες επιλογές, θα ήθελα να τις ακούσω.

    Επίσης να σημειώσω προς τους τρέχοντες εργοδότες μου, αν τυχόν διαβάσουν τα λεγόμενα αυτά, οτι δεν σκοπεύω να παραιτηθώ! :) Απλά είναι σκέψεις. Ψαχνω να βρω πρώτα μια άκρη με τον εαυτό μου για να τα εχω καλά και με όλους τους υπόλοιπους.

     


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  05-10-2005, 17:02 5901 σε απάντηση της 5894

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    Βρέθηκα και εγώ σε μια τέτοια φάση πριν από έναν χρόνο...

    Δούλευα σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παροχής υπηρεσιών Internet ( ο Σωτήρης ξέρει ποια), και πλέον η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο, τόσο από το οτι υπήρχε το γνωστό Ελληνικό φαινόμενο του "βάζουμε όποιον κάτσει στις καρέκλες και αυτούς που αξίζουν τους γράφουμε στα παλαιότερα των υποδηματων μας", όσο και το ότι πλέον είχα φτάσει σε μια ηλικία που ή θα έμενα μισθωτός ή θα έκανα το βήμα..

    Το βήμα τελικά το έκανα, παραιτήθηκα εν μια νυκτί, ευτυχώς υπήρχαν τα γκαφρά για να ξεκινήσω κάτι δικό μου κάτι το οποίο όπως είπα το έκανα. Το έκανα γιατί δεν είχα δική μου οικογένεια, ώστε να στηρίζονται από εμένα άλλοι άνθρωποι, οικονομικά τουλάχιστον. Αν είχα οικογένεια και παιδιά ίσως να μην το έκανα...ίσως να το έκανα αργότερα....δεν ξέρω...πάντως το έκανα...και δεν μετανοιώνω

    Αυτό είχε αρκετά πλεονεκτήματα αλλά και μεγάλα μειονεκτήματα.

    Τα πλεονεκτήματα είναι φυσικά το οτι είσαι κύριος του εαυτού σου, και για ότι κάνεις αποκλειστικά υπέυθυνος είσαι εσύ και κανείς άλλος, μπορείς να ελλιχθείς πιο γρήγορα και να προσαρμόζεσαι πολύ πιο γρήγορα στις αλλαγές.

    Τα μειονεκτήματα είναι οτι πρέπει να ρίξεις ΠΟΛΥ τρέξιμο προκειμένου να βρεις πελάτες, να μπορέσεις να γίνεις ανταγωνιστικός, έχεις πολλά έξοδα ειδικά στην αρχή και πλέον αποκτάς ΠΟΛΥ άγχος. Δεν είσαι "προστατευμένος" κάτω από την ομπρέλλα μιας εταιρίας αλλά πρέπει να κάνεις τα κουμάντα μόνος σου. Συν οτι πλέον έχεις πόλεμο θεμιτό ή ακόμα και αθέμιτο τόσο από την πρωην εταιρία όπου δούλευες, όσο και από όλους τους υπόλοιπους σαν και εσένα.

    Το βήμα το δικό μου κοντεύει να κλείσει χρόνο πλέον και ακόμα τα πράγματα δεν είναι και πάρα πολύ καλά, λόγω κυρίως ορισμένων λάθος κινήσεων, αλλά πλέον βαδίζω στον σωστό δρόμο, και οι προοπτικές αρχίζουν να γίνονται πιο φωτεινές...

    Θέλει πολύ σκέψη και κυρίως όχι παρορμητικές κινήσεις...ώστε αν κάτι πάει στραβά να μην χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο.
    σε αυτή τη ζωη τιποτα δεν ειναι τυχαιο
  •  05-10-2005, 18:04 5907 σε απάντηση της 5901

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    Αξιολογος προβληματισμος που θα πρεπει ν'απασχολησει καθε λογικα σκεπτομενο ανθρωπο που ανηκει στο industry οπου κινουμαστε εμεις.

    Εγω το ειχα κανει πολυ παλια αυτο (freelancer). Δεδομενου των συνθηκων κατω απο τις οποιες εργαζομαι τωρα σε εταιρεια (και δεν τις αλλαζω με τιποτα...) νομιζω οτι οι εποχες ειναι πολυ δυσκολες για να μην εχεις κατι σταθερο.

    Πιστευω δηλ. οτι το καλυτερο ειναι να εισαι μισθωτος και να εχεις επενδυσεις στον εαυτο σου ετσι ωστε να απαιτεις να πληρωνεσαι καλυτερα.
    Πολυ σημαντικος παραγοντας ειναι και το που δουλευεις. Οσο πιο ευρωστη ειναι η εταιρεια που εργαζεσαι, τοσο καλυτερα μπορεις να προγραμματισεις και την ιδια σου τη ζωη (αγορες, αλλες χρηματικες δαπανες κτλ) κατι που σαν freelance δεν ξερω αν εχεις τη δυνατοτητα να κανεις...
    Software Engineer, specializes in Microsoft .net/C#, COM, Sql Server and now Python.
  •  05-10-2005, 21:40 5910 σε απάντηση της 5894

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    P.S.: (Πως λέγεται το P.S. που πάει στην αρχή;) Γράφω λίγο χαλαρά στο συγκεκριμένο post, γι' αυτό σας παρακαλώ συγχωρέστε τις "χαλαρές" εκφράσεις μου. Αν ενοχλεί κάτι ή θίγω κάποιον, πείτε μου να το διορθώσω.

    Ανάλυση:

    Α. Θετικά ελεύθερου επαγγελματία:

    1. Μεγαλύτερη ευελιξία στο να ακολουθείς τα trends των πελατών σου
    2. Μεγαλύτερη ευελιξία στην οργάνωση του χρόνου σου
    3. Έχεις όλο το κέρδος μόνος σου όσο μεγάλο και αν είναι αυτό

    Β. Αρνητικά ελεύθερου επαγγελματία:

    1. Αν δεν δουλέψεις γιατί είναι διακοπές ή γιατί αρρώστησες, δεν έχεις έσοδα
    2. Ο χρόνος σου πρέπει να καταναλωθεί κατά ένα σημαντικό ποσοστό σε διαχειριστικά θέματα (πωλήσεις, λογιστικά, marketing, υποστήριξη πελατών, οργάνωση, διαχείριση προσωπικού (όταν ανέβουν οι δουλειές))
    3. Είναι πολύ πιθανό να μην έχεις ταλέντο στα διαχειριστικά θέματα
    4. Δεσμεύεσαι με πάγια έξοδα τα οποία δεν είναι απολύτως ανάλογα της παραγωγής σου
    5. Αν δεν βρεις πελάτες δεν έχεις έσοδα (δεν πουλάς = δεν τρως, ακόμα και αν θέλεις να πουλήσεις, δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε και θα ήθελε να αγοράσει)
    6. Ο ανταγωνισμός σε επηρεάζει άμεσα (αν τον πελάτη που ετοιμάζεσαι να πιάσεις τον πάρει άλλος, εσύ δεν παίρνεις τίποτα)
    7. Μεγάλο άγχος
    8. Τα έξοδα και οι υποχρεώσεις αυξάνονται χωρίς να το πάρεις χαμπάρι. Αν κάποια στιγμή το μετανιώσεις βρίσκεσαι μπλεγμένος σε ένα λούκι από το οποίο είναι δύσκολο να ξεμπλέξεις
    9. Οι αλλαγές σε νόμους και κανονισμούς ενδέχεται να επηρεάζουν απρόοπτα την τσέπη σου
    10. Κίνδυνοι προστίμων από εφορίες, ΙΚΑ και ένα σωρό άλλους οργανισμούς

    Γ. Θετικά μισθωτού:

    1. Σταθερότητα. Βρέξει - χιονίσει ο μισθός, μεγάλος ή μικρός μπαίνει στην τσέπη.
    2. Χαλαρότητα σε σχέση με τον ελεύθερο επαγγελματία
    3. Δυνατότητα δωρεάν εκπαίδευσης

    Δ. Αρνητικά μισθωτού:

    1. Είσαι υποχρεωμένος να ανεχτείς όλα τα στραβά του εργασιακού σου περιβάλλοντος
    2. Ακολουθείς εντολές άλλων οι οποίες κάποιες φορές σου φαίνεται ή είναι στραβές
    3. Τα θετικά του ελεύθερου επαγγελματία στην -1

    Σχόλια:

    Τα περισσότερα θετικά και αρνητικά της κάθε περίπτωσης, ο περισσότερος κόσμος τα καταλαβαίνει μόνος του. Θα σταθώ μόνο σε αυτά που πιστεύω ότι είναι δύσκολο να φανταστεί ή τα φαντάζεται λάθος ένας μισθωτός που θέλει να το γυρίσει σε ελεύθερος επαγγελματίας:

    Α2: Αυτό γυρίζει και μπούμερανγκ. Μπορείς να οργανώσεις το χρόνο σου στραβά και να τα κάνεις θάλασσα.

    Α3: Αυτό μεταφράζεται και ανάποδα: Έχεις όλη τη χασούρα δική σου, όσο μεγάλη κι αν είναι.

    Β2: Ο χρόνος για τα διαχειριστικά θέματα αυξάνεται μαζί με την πελατειακή βάση. Αυτό λειτουργεί λειτουργεί αθροιστικά στο σύνολο των πελατών.
    Παράδειγμα 1: Πούλησες σε έναν πελάτη ένα προϊόν πέρυσι και φέτος δεν του πούλησες τίποτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις ξεμπερδέψει με τον πελάτη. Μπορεί κάλλιστα να σε πάρει τηλέφωνο για να σε ρωτήσει κάτι σε σχέση με το προϊόν ή να σου ζητήσει μια μικρή υπηρεσία για την οποία είναι πολύ δύσκολο ή αδύνατο να τον χρεώσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σου καταναλώνει χρόνο χωρίς να σου αυξάνει τα έσοδα. (Για τους θεωρητικούς, ναι μεν αυτό θα έπρεπε να έχει υπολογιστεί στην κοστολόγηση, αλλά πρακτικά α) ίσως παραλείπεται όταν πρέπει να δώσεις ανταγωνιστική τιμή, β) πολλές φορές λόγω απειρίας δεν υπολογίζεται και γ) ακόμα και αν υπολογιστεί, τα λεφτά τα έχεις πάρει και τα έφαγες πέρυσι)
    Παράδειγμα 2: Ετοιμάζεις χριστουγεννιάτικες κάρτες. Θα ετοιμάσεις μία και για τον παλιό πελάτη, γιατί θέλεις να κρατάς επαφή και για πολλούς άλλους λόγους.
    Τα πραγματάκια αυτά που κατηγοριοποιώ ώς διαχειριστικά, μπορεί να μην φαίνονται σημαντικά, αλλά είναι κρυμμένα σε κάθε γωνιά των καθημερινών δραστηριοτήτων ενός ελεύθερου επαγγελματία. Σταδιακά ο χρόνος που καταναλώνει σε αυτά αυξάνεται εις βάρος του παραγωγικού χρόνου και μπορεί να φτάσει στο 30-40%. Εάν σε αυτό το σημείο που τα διαχειριστικά είναι σε μεγάλο βαθμό εις βάρος της παραγωγής, ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για επέκταση, εγκλωβίζεται στη μέση. Ούτε να διαχειριστεί καλά την επιχείρησή του μπορεί, ούτε να παράγει όπως πρέπει.

    Β3: Οι προοπτικές είναι φωτεινές και ο ελεύθερος επαγγελματίας αποφασίζει να πάρει έναν υπάλληλο. Έχει άραγε τη δυνατότητα να χειριστεί σωστά το προσωπικό του; Μπορεί να κάνει μια σωστή πρόσληψη; Μπορεί να κοστολογήσει σωστά τον υπάλληλό του; Μπορεί να του φερθεί όπως πρέπει για να κάνει ο υπάλληλος αυτό που πρέπει; Το θέμα δεν είναι τόσο απλό, και δυστυχώς ένας φρέσκος ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να διαπιστώσει αν διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα όταν ήδη είναι αργά. Και αν έχει τα χρήματα για να διορθώσει τα λάθη του έχει καλώς. Αν δεν τα έχει;

    Β4 και Β8: Οι προοπτικές είναι φωτεινές και αρχίζεις και ξανοίγεσαι: Ενοίκιο για επαγγελματική στέγη, λογαριασμοί, reseller plan προπληρωμένο για 6 μήνες, ένα δανειάκι κίνησης από την τράπεζα, χρωστάμε σε δυο τρεις προμηθευτές, έρχεται και η εφορία και οι φίλοι της κλπ κλπ. Και λέμε τώρα ότι ξαφνικά το φως στο τούνελ κλείνει και θέλεις να την κλείσεις και να πας να γίνεις υπάλληλος. Βάλε και κάνε σούμα τι λεφτά πρέπει να μαζέψεις για να την κλείσεις. Γιατί ναι μεν όσο τρέχει η δουλειά υπάρχει μια κάποια ροή και τα πράγματα κυλάνε, αλλά αν κόψεις τη ροή μαχαίρι και δεις την απόσταση του που είσαι με το που πρέπει να φτάσεις, παθαίνεις ένα σοκ.

    Β5: Έναν και δύο και τρεις και τέσσερις πελάτες μπορώ να βρω κι εγώ, κι εσύ, κι αυτός που διαβάζει το post στη διπλανή σελίδα. Τον αριθμό των πελατών που χρειάζεται για α) να ζεις, β) να είσαι ανταγωνιστικός, γ) να είσαι εξασφαλισμένος από τυχόν απώλειες, δεν ξέρεις αν θα τον βρεις Και ιδιαίτερα στην ελληνική αγορά πληροφορικής, και ιδιαίτερα για έναν ελεύθερο επαγγελματία μόνο του, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

    Β7: Το άγχος και τα οικονομικά ζόρια μεταφέρονται και στο σπίτι. Όλοι οι σύζυγοι αντέχουν λίγο, αλλά κανείς δεν αντέχει πολύ. Αν δεν καταφέρεις να ορθοποδήσεις σε διάστημα που η γυναίκα σου θεωρεί (και ίσως σωστότερα από εσένα) ότι θα έπρεπε να είχες ορθοποδήσει, αρχίζουν τα προβλήματα.

    Συμπέρασμα & Συμβουλές

    Αν είναι να περάσει κάποιος beyond the river, πρέπει να το σκεφτεί πάρα πολύ καλά. Κατά την προσωπική μου άποψη, επειδή η πρώτη τέτοια κίνηση που κάνει ένας άνθρωπος στη ζωή του είναι καταδικασμένη σε πολλά λάθη, και επειδή τα λάθη μεταφράζονται σε λεφτά, και επειδή ένας συνηθισμένος υπάλληλος, οι γονείς του και τα πεθερικά του δεν έχουν τόσα λεφτά, καλύτερα οι κινήσεις αυτές τουλάχιστον για την πρώτη φορά να γίνονται από 2-3 άτομα μαζί. Μειώνει το ρίσκο...
     
    Για όποιον σκέφτεται ότι αυτά που γράφω για πρόσληψη υπαλλήλων είναι περιττά, να το ξανασκεφτεί. Ένας άνθρωπος μόνος του με 5 πελάτες δεν μπορεί να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός από μια εταιρία με 10 άτομα και 200 πελάτες. Οικονομία κλίμακας βλέπετε. Που σημαίνει ότι αν θέλεις πραγματικά να κάνεις καριέρα μόνος σου, κάποια στιγμή προκύπτει εταιρικό σχήμα με υπαλλήλους και εγκαταστάσεις.
     
    Και ένα τελευταίο: Για να ξενικήσεις πρέπει να έχεις: α) Ένα τουλάχιστον υποτυπώδες business plan. Να ξέρεις που θέλεις να φτάσεις μετά από 2 χρόνια ας πούμε, β) Τα χρήματα που απαιτούνται με βάση το business plan σου και γ) άλλα τόσα χρήματα, ή στην τσέπη ή τουλάχιστον υπό τη μορφή δανείου ανάγκης από φίλους και γνωστούς (angel investors στο επίσημό του) για τις στραπάτσες που θα φας και ποτέ δεν θα μπορούσες να έχεις προβλέψει. Τις τράπεζες για τα 3 πρώτα χρόνια ξεχάστε τις. Παρά τις διαφημίσεις, σε νέες επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς αποδεδειγμένη σταδιοδρομία, δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ. Να ξαναεπαναλάβω για να γίνω αντιληπτός: Ούτε ένα ευρώ.
     
    Αυτά τα ολίγα...

    P.S. (Στην κανονική του θέση). Αυτά που γράφω είναι από προσωπικές εμπειρίες και ενδέχεται να είναι λάθος. Αν κάποιος έχει διαφορετική άποψη ας κάνει ένα post.


    --
    Chris Georgakopoulos


    Χρήστος Γεωργακόπουλος
  •  05-10-2005, 22:26 5915 σε απάντηση της 5910

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    Χρήστο διάβασα προσεκτικά το post σου και δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο παρά ότι συμφωνώ. Τα έχουμε συζητήσει και άλλη φορά εξάλλου.

    Να σταθώ λίγο στο οτι ο αρχικός μου προβληματισμός δεν ήταν να επιλέξω μεταξύ του ενός ή του άλλου. Ηταν, επειδή κάνω και τα δύο, να επιλέξω ένα από τα δύο, κλείνοντας (οριστικά, στην περίπτωση που επιλέξω μισθωτή εργασία και παροδικά - ισως - στην περίπτωση που επιλέξω ελευθέριο) την πόρτα στο ένα από τα δύο με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

    Βασει αυτού και γενικότερα, παραθέτω ορισμένα σημεία που είτε διαφωνώ ελαφρώς είτε θέλω να επισημάνω ως σωστά. Ο μόνος λόγος που το κάνω είναι για να δώσω εναυσμα στη συζήτηση και να μπούν ίσως και άλλοι συνάδελφοι σε αυτήν. Ειναι πολύ ενδιαφέρον το θέμα πιστεύω και μαθαίνουμε  πολλά, τόσο από τις δικές σου απόψεις, όσο και από τις απόψεις των υπολοιπων συναδέλφων που συμμετέχουν.

     cgeo wrote:
    Αν δεν δουλέψεις γιατί είναι διακοπές ή γιατί αρρώστησες, δεν έχεις έσοδα

    Αυτό είναι αλήθεια, αλλά στην περίπτωση της ασθένειας τα πράγματα ειναι ίδια και σε πολλές επιχειρήσεις, δυστυχώς. Και μην ακούσω για ΙΚΑ...

     cgeo wrote:
    Αν δεν βρεις πελάτες δεν έχεις έσοδα (δεν πουλάς = δεν τρως, ακόμα και αν θέλεις να πουλήσεις, δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε και θα ήθελε να αγοράσει)  

    Εδώ βέβαια μιλάς για την περίπτωση που βγαίνεις και ως πωλητής. Δεν ξέρω αν ταιριάζει απόλυτα στο δικό μου σενάριο (μόνιμες συνεργασίες ως επι το πλείστον), σίγουρα όμως απαιτείται σε ένα βαθμό και αυτό το είδος ενεργειών.

     cgeo wrote:
    Μεγάλο άγχος

    Εέεεχουμε Ιbiza :). Στο σενάριο που περιγράφω, κάνω και τα δύο, χωρίς να έχω τόσο μεγάλη ενασχόληση με το ελευθέριο, αλλά το άγχος είναι άγχος.

     cgeo wrote:
    Τα έξοδα και οι υποχρεώσεις αυξάνονται χωρίς να το πάρεις χαμπάρι. Αν κάποια στιγμή το μετανιώσεις βρίσκεσαι μπλεγμένος σε ένα λούκι από το οποίο είναι δύσκολο να ξεμπλέξεις

    Μιλάς προφανώς για την περίπτωση που πας σε ένα μεγαλύτερο, εταιρικό / συνεργατικό σχήμα. Οχι για την περίπτωση που είσαι one-man-show ως ελεύθερος επαγγελματίας.

    Τωρα για τον μισθωτό γράφεις τα εξής:

     cgeo wrote:
    Δυνατότητα δωρεάν εκπαίδευσης

    Στη θεωρία ναι. Στην πράξη, εξαρτάται από την επιχείρηση. Σε σχετικά posts είχε συζητηθεί αυτό το θέμα, και φάνηκε οτι δεν προσφέρεται και τόσο απλόχερα η δωρεάν εκπαίδευση. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα δεν προσφέρεται και καθόλου.

    Για να δούμε και τα αρνητικά του μισθωτού:

     cgeo wrote:

    Δ. Αρνητικά μισθωτού:

    1. Είσαι υποχρεωμένος να ανεχτείς όλα τα στραβά του εργασιακού σου περιβάλλοντος
    2. Ακολουθείς εντολές άλλων οι οποίες κάποιες φορές σου φαίνεται ή είναι στραβές
    3. Τα θετικά του ελεύθερου επαγγελματία στην -1

    Παρ'ότι συμφωνώ απόλυτα, το αναφέρω οχι για να το κριτικάρω, αλλά για να πω οτι αυτές ακριβώς, όπως τις περιγράφεις, είναι οι αιτίες που με κάνουν γενικότερα να σκέφτομαι πράγματα. Λογω χαρακτήρα, όπως ανέφερα στο αρχικό μου post. Ειναι σημαντικό να είσαι ευχαριστημένος στη δουλειά που κάνεις. Χωρίς να "φωτογραφίζω" την τωρινή μου δουλειά, και δεν είχα σκοπό να κάνω κάτι τέτοιο, να πω οτι βάσει εμπειρίας η εργασία στα πλαίσια μιας επιχείρησης δεν ευνοεί χαρακτήρες σαν και το δικό μου που ενώ "παίζουν" μέσα σε αυτό που ονομάζεται ιεραρχία, πιέζονται πολύ από τα εκάστοτε κακώς κείμενα, αισθάνονται μεγάλη στενοχώρια όταν δεν μπορούν να είναι δημιουργικοί, και νοιώθουν άδειοι όταν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν πράγματα που δεν πρέπει/θέλουν. Ξαναλέω για να μην παρεξηγηθώ: Αυτό είναι στοιχείο ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ της μισθωτής εργασίας το οποίο κάποιοι το αποδέχονται ακόμα και ως θετικό, και κάποιοι άλλοι όχι. Για παράδειγμα: Εγώ προσωπικά δούλεψα μια φορά σε μεγάλη επιχείριση. Ισως δεν ήταν αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, ίσως οι συγκυρίες ήταν κακές, αλλά κατέληξα πως προτιμώ την ευελιξία και την άμεση επικοινωνία των μικρών επιχειρήσεων. Αυτό δεν σημαίνει πως "εκλεισα" την πόρτα σε οτιδήποτε προοπτική υπάρχει για εργασία σε μεσαία, για να είμαστε πιό ακριβείς, Ελληνική επιχείρηση, αλλά σίγουρα έγινα πολύ πιό επιφυλακτικός.

    Θελω να πω, οτι όλα εξαρτώνται και απο την ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Υπάρχουν developers που δουλεύουν σε περιβάλλοντα που διακρίνονται από τόσο μεγάλη συγκεντρωτικότητα εξουσιών σε λίγα άτομα και τόσο μεγάλη στέρηση πρωτοβουλίας που εγώ ούτε απ'έξω δεν θα πέρναγα. Εξίσου όμως μπορεί να μην περνούσαν ούτε αυτοί έξω από τις δουλειές στις οποίες έχω δουλέψει εγώ ως μισθωτός. Ειναι, πραγματικά, θέμα του τι θέλει περισσότερο ο καθένας. Ναι, το "να ακολουθείς εντολές" είναι καλό, σε προστατεύει, αλλά σου στερεί κιόλας. Και εμένα, προσωπικά, ως χαρακτήρα, αυτό δεν με κάνει 100% ευτυχισμένο. Θα μου πει κανείς "τι θελεις, μεγάλε, και προστασία από μια επιχείρηση και να κάνεις ταυτόχρονα του κεφαλιού σου και όπου βγει και αν βγει στραβα να μην φερεις εσυ ευθύνη"; Οχι. Ας μην είμαστε υπερβολικοί. Απλά ψάχνω ένα κλικ παραπάνω αυτονομίας, ακόμα και στα πλαίσια επιχείρησης, που άλλοι φοβούνται / δεν θέλουν / δεν ξέρουν οτι υπάρχει / δεν ενδιαφέρονται να μάθουν.

    Και κατι ακόμα να σχολιάσω:

     cgeo wrote:

    Β7: Το άγχος και τα οικονομικά ζόρια μεταφέρονται και στο σπίτι. Όλοι οι σύζυγοι αντέχουν λίγο, αλλά κανείς δεν αντέχει πολύ. Αν δεν καταφέρεις να ορθοποδήσεις σε διάστημα που η γυναίκα σου θεωρεί (και ίσως σωστότερα από εσένα) ότι θα έπρεπε να είχες ορθοποδήσει, αρχίζουν τα προβλήματα.

    Εδώ, και πάλι θα πώ, έεεεχουμε Ibiza! :) Και τώρα συμβαίνει το ίδιο...ζόρια οικονομικά δεν υπάρχουν πολλά, αλλά από άγχος, έχουμε αρκετό, όποτε περάσετε να σας δώσουμε λίγο γιατί δεν θα το φάμε όλο :) Μερικοί συνάδελφοι από εδω (και εσύ είσαι ένας από αυτούς) ξέρουν τι τραβάει η γυναίκα μου την οποία κάνω να δω μέρικές φορές μέρες ολόκληρες (σ.σ: νοσηλεύτρια, με κυλιόμενες βάρδιες κλπ). - Παιδι; Laaaast year, αν συνεχίσουμε έτσι...

     


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  05-10-2005, 23:08 5917 σε απάντηση της 5915

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

     cap wrote:

     cgeo wrote:
    Αν δεν βρεις πελάτες δεν έχεις έσοδα (δεν πουλάς = δεν τρως, ακόμα και αν θέλεις να πουλήσεις, δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε και θα ήθελε να αγοράσει)  

    Εδώ βέβαια μιλάς για την περίπτωση που βγαίνεις και ως πωλητής. Δεν ξέρω αν ταιριάζει απόλυτα στο δικό μου σενάριο (μόνιμες συνεργασίες ως επι το πλείστον), σίγουρα όμως απαιτείται σε ένα βαθμό και αυτό το είδος ενεργειών.

    Αν είναι να αφοσιωθείς στο freelance, κάποια στιγμή θα πρέπει να πουλήσεις με τον ένα τρόπο ή τον άλλο. Ακόμα και ο υποψήφιος πελάτης που έρχεται από κάποιο reference, θέλει πώληση για να γίνει όντως πελάτης (έστω και τα 15 λεπτά που θα μιλήσετε στο τηλέφωνο είναι πώληση).

    Εγώ πάντως προτείνω:

    1. να κρατήσεις την σταθερή σου δουλειά
    2. μπορείς να ψάχνεις πάντα για καλύτερη
    3. ελάττωσε λίγο τις εξωτερικές δουλιές για να γίνεις "άνθρωπος". Αν τις ελατώσεις αυξάνοντας λίγο τις τιμές σου ίσως είναι και συμφερότερο.
    4. Για να βρεις και λίγο παραπάνω χρόνο, μπορείς να ελαττώσεις και τα posts σου στο dotnetzone, μπας και σε περάσω κάποια στιγμή γιατί αλλιώς δεν το βλέπω :-)

     

     


    Χρήστος Γεωργακόπουλος
  •  06-10-2005, 13:57 5941 σε απάντηση της 5917

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    Βαθμολόγησα και εγώ, αν και δεν είθισται ως συγγραφέας του αρχικού post, την ενότητα αυτή μια και θεωρώ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ τις ως τώρα απαντήσεις των συναδέλφων. Πιστεύω οτι βοηθάμε, μέσα από αυτούς τους προβληματισμούς, και αρκετό άλλο κόσμο να σκεφτεί και να αποφασίσει για την επαγγελματική και προσωπική του εξέλιξη.
    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  06-10-2005, 16:11 5950 σε απάντηση της 5894

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    Αν και δεν είμαι του ιδίου χώρου (είμαι δικηγόρος - το πως βρέθηκα εδώ είναι μια άλλη ιστορία...), ως ελεύθερος επαγγελματίας (δεδομένου ότι για το επάγγελμά μας οι εναλλακτικές δεν είναι και οι καλύτερες!) μπορώ να συμμεριστώ τους προβληματισμούς όλων σας, αλλά και να προσθέσω κάτι από τη δική μου εμπειρία. Ίσως δεν ισχύει απόλυτα για το χώρο σας, αλλά ένα αρνητικό του ελεύθερου επαγέλματος είναι οι πολλές παράλληλες δουλειές (για το χώρο σας projects). Εάν αρχίσει κάποιος και διευρύνει τον κύκλο των πελατών του, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να προσλάβει κάποιο συνεργάτη ή προσωπικό, εφόσον οι πελάτες συνεχίζουν να στέλνουν δουλειές, για να μην δυσαρεστήσεις τον πελάτη και στιν φάει κάποιος άλλος, αναγκάζεσαι να αναλάβεις πιο πολή δουλειά απο αυτή που αντέχεις σε φυσιολογικά πλαίσια. Τότε κύριοι, όταν τρέχουν παράλληλα όλες οι δουλειές και όλοι οι πελάτες βιάζονται, τότε ο καιρός, που ήσουν μισθωτός και σε "έπηζε" η εταιρία, μοιάζει παράδεισος. Τότε εύχεσαι όχι να ήσουν μισθωτός, αλλά βοσκός σε κανα βουνό. Αυτό κύριοι είναι το κρίσιμο σημείο, όπου πρέπει να γίνει - η λίαν επισφαλής - πρόβλεψη, για τις δυνατότητες επέκτασης της "επιχείρησης" σου. Αν οι δουλειές πράγματι αυξηθούν και έχεις ρίξει χρήματα σε οργάνωση και προσωπικό τότε έχεις γλυτώσει την υπερκόπωση και γίνεσαι ταυτόχρονα πιο αποτελεσματικός. Αν δεν επαληθευτεί η πρόβλεψη βρίσκεσαι χρεωμένος.
    Victory needs no explanations. Defeat allows none...
  •  06-10-2005, 16:42 5951 σε απάντηση της 5950

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    Έχεις απόλυτο δίκιο. Το θέμα έχει ώς εξής: Πέφτει πολλή δουλιά σε άτακτα διαστήματα, που σημαίνει ότι δεν μπορείς να προσλάβεις κάποιον γιατί μόλις τελιώσει η πολλή δουλιά θα τον έχεις να κάθεται. Ούτε με εξωτερικούς μπορείς να παίξεις ικανοποιητικά γιατί και αυτοί δεν κάθονται να περιμένουν πότε θα έχεις εσύ δουλιά με αποτέλεσμα να΄μην είναι διαθέσιμοι όταν τους χρειάζεσαι.

    Γι' αυτό και είναι δύσκολο το σχήμα "ξεκινάω από ένα άτομο, τον εαυτό μου". Γιατί αναγκαστικά αυτό σε περνάει μέσα από πολλές τέτοιες καταστάσεις. Για να μην συναντήσεις αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ξεκινήσεις τουλάχιστον με 4-5 άτομα και να έχεις τα χρήματα να τους καλύπτεις μέχρι να ανέβει η δουλιά και να μην τους πληρώνεις τσάμπα. Because, από τους 5 υπαλλήλους που προκαλούν έναν κάποιο τζίρο είναι σχετικά εύκολο να πάς στους 6. Από τον ένα όμως για να πας στους 2 είναι μια τεράστια απόσταση.


    Χρήστος Γεωργακόπουλος
  •  06-10-2005, 17:04 5954 σε απάντηση της 5950

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    Για εμένα το freelancing είναι κάτι το οποίο θα το ήθελα πάρα πολύ. Το κακό είναι όμως το ότι δεν μπορείς να βγείς μόνος σου στην αγορά χωρίς να έχεις ένα background. Πρέπει να μπορέσεις να κάνεις ένα καλό κύκλο με πελάτες και συνεργάτες. Εφόσον όμως έχεις τους πελάτες και θέλεις να κάνεις κάτι μόνος σου, τότε μην ξεχνάμε ότι σίγουρα έχεις γνωστούς και φίλους που σίγουρα θα μπορούν-θέλουν-καίγονται να σε βοηθήσουν. Έτσι μπορείς να κάνεις μια συνεργασία (όχι εταιρεία) με άτομα που ξέρεις ότι μπορείς να συνεργαστείς και ξέρεις τι μπορείς να κάνεις. Και να ανταλάσεται πελάτες και δουλειές.

    Βέβαια τα πάντα εξαρτιόνται από την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση που είσαι. Αν είσαι μόνος σου ή μπορεί κάποιος να καλύψει τα εξοδά σου ή έχεις βάλει κάποια λεφτά στην άκρη και δεν έχεις πρόβλημα για ένα χρονικό διάστημα να χαλάσεις μέρος από αυτά τότε το κάνεις πιο εύκολα. Αν όμως είσαι σε μια κατάσταση που πρέπει να έχεις λεφτά -στην δικιά μου γάμος- τότε σίγουρα θα το αναβάλεις για κάποιο χρονικό διάστημα.

    Για εμένα αυτό το δίλημα υπήρξε τον Ιούνιο που μας πέρασε, αλλά -ευτυχώς δύστυχως- προέκυψε καινούργια δουλειά και έμεινε στο ψυγείο και η απόφαση του γάμου και το όλο εγχείρημα έχει πάρει αναβολή μέχρι νεωτέρας. Πάντως θέλω να προσπαθήσω έστω και για ένα 6-μηνο μόνος μου να δω τι μπορώ να κάνω.

    Το μόνο που δεν έχω ψάξει ακόμα -και θα ήθελα να με διαφωτίσει κάποιος που ξέρει- τι πρέπει κάποιος να κάνει και να έχει ώστε να μπορέσει να βγάλει Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σαν Developer.
    Γιώτας Δημήτριος

    ( I'm bored.... I'm the chairman of the board..... )
  •  06-10-2005, 18:44 5963 σε απάντηση της 5954

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    Γενικά, επειδή ο προγραμματιστής δεν αποτελεί (ακόμα) "κλειστό" επάγγελμα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κάνεις έναρξη επαγγέλματος στην εφορία (μιλα με το λογιστή σου) και να ανοίξεις τους αντίστοιχους κωδικούς. Εγώ έχω την περιγραφή "υπηρεσίες ανάπτυξης λογισμικού - μεταφράσεις" στο μπλοκ παροχής υπηρεσιών μου (εχω και secondary κωδικούς δηλαδή).

    Περαν αυτού, τα τυπικά που κάνει κανείς για να βγάλει μπλοκάκι. Τα "σκας" στο λογιστή (αν δεν θελεις να τρέχεις εσύ), γραφεσαι στο ΤΕΒΕ ή αν είσαι νέος ασφαλισμένος (έχεις πρωτογραφτεί μετά το 93 στο ΤΕΒΕ ή δεν έχεις ξαναγραφτεί) και έχεις παράλληλα ΙΚΑ (εισαι δηλαδή παράλληλα και μισθωτός) το παλεύεις και απαλάσσεσαι από την υποχρέωση καταβολής στο ΤΕΒΕ.

    Γενικά μπορεί κανείς να είναι μισθωτός και ταυτόχρονα να έχει μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Αρκεί να μην δουλεύει στο Δημόσιο.

    Για ο,τι άλλο μπορώ να βοηθήσω, εδώ είμαστε!

    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  06-10-2005, 19:08 5964 σε απάντηση της 5954

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    Λοιπόν, θεωρώ ότι αυτό είναι άλλη μια ιδιαιτερότητα της Ελληνικής αγοράς...

    Τα τελευταία χρόνια έχω σχηματίσει την εντύπωση ότι γενικά οι freelancers δεν χαίρουν της ίδιας εκτίμησης και εμπιστοσύνης με τις εταιρίες. Οι πελάτες προτιμούν να έχουν απέναντί τους μια ολόκληρη εταιρία παρά έναν freelancer. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι πολλές εταιρίες έχουν development team των δύο-τριών-ατόμων-show που ασχολούνται από design και development μέχρι help και icons. Χρεώνουν πολλαπλάσια ποσά λόγω λειτουργικών εξόδων ενώ το ίδιo το team αν ζητούσε την ίδια δουλειά απευθείας από τον πελάτη, με οικονομικότερη προσφορά, δεν θα την έπαιρνε! Όμως όταν οι πελάτες γνωρίζουν τον developer που τυγχάνει συνεργαστούν, του αναθέτουν projects μιας και πλέον θεωρείται αξιόπιστος...

    Συμφωνώ ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο να αποκτήσει κανείς επαγγελματικό κύκλο ώστε να στηρίξει τα πρώτα του βήματα ως freelancer αλλά από την άλλη μεριά, θεωρώ ότι μειώνονται οι ευκαιρίες να πάρει ένας freelancer μεγαλύτερα και πιο ικανοποιητικά (από πλευράς ενδιαφέροντος) έργα, πράγμα που σημαίνει ότι αρχίζει να αναπτύσσεται κάποια στασιμότητα στον τομέα της εξειδίκευσης και της τεχνογνωσίας.


    Vir prudens non contra ventum mingit
  •  07-10-2005, 09:51 5997 σε απάντηση της 5894

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    Πρώτα από όλα ευχαριστώ cap για την ενημέρωση. Αν είναι τόσο εύκολο τότε με βλέπω να τρέχω. Έχω και κάποοιες άλλες απόρίες. Αν πχ δεν έχεις κάποια δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα τι πληρώνεις σε εφορία κλπ. Αλλά αυτά είναι καλό να γίνει ένα άρθρο ή κάποια άλλη συζήτηση.

    KelMan - Σε αυτό που λές έχεις δίκιο. Αλλά αν μπορείς να μαζέψεις κάποια άτομα που εμπιστεύεσαι και κάνεις μια καλή ομάδα τότε μπορείς εύκολα να πας και να χτυπήσεις την πόρτα των εταριών. Τουλάχιστον για εμένα αυτό φαίνεται λογικό. Δηλαδή αν έχεις ένα background και έχεις και μια καλή ομάδα με διάθεση και τα ίδια πιστεύω με εσένα (υπομονή, στήριξη) νομίζω ότι μπορείς να πετύχεις καλύτερα αποτελέσματα από μια εταιρία. Και στο κάτω-κάτω όλα στηρίζονται στο Marketing. Σε αυτή την περίπτωση δεν πλασάρεις τον εαυτό σου σαν freelancer. Μπορείς να πλασάρεις τον ευατό σου σαν ομάδα.

    Καλημέρα
    Γιώτας Δημήτριος

    ( I'm bored.... I'm the chairman of the board..... )
  •  07-10-2005, 10:16 5999 σε απάντηση της 5894

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    Φίλε cap,
    εγώ θα σου προτείνω κάτι άλλο. Δεν το έχω κάνει ο ίδιος αλλά έχω δει να γίνεται.
    Μάλιστα εγώ επέλεξα να "κόψω" τις εξωτερικές...

    Έιπες ότι έχεις εξωτερικές δουλειές σωστά ? Βρες έναν καλό προγραμματιστή
    που θα εμπιστευόσουν και κάνε delegate την εξωτερική δουλειά εκεί.
    Έτσι μπορείς :
    α) να μην χάσεις επαφές όσο έχεις άλλα ζόρια (π.χ. ΕΑΠ)
    β) να βοηθήσεις κάποιον πιο "νέο" να βγάλει μερικά χρήματα
    γ) να έχεις ένα ποσοστό του κέρδους άσχετα αν δεν ρίχνεις την
    τρομερή δουλειά που έριχνες πριν.

    Όχι ότι δεν θα ασχολείσαι καθόλου, αλλά οπωσδήποτε θα είναι πολύ λιγότερο.
    Αρκεί να ξέρεις ότι ο τύπος που θα κάνει την actual δουλειά δεν θα σε προδώσει.
  •  07-10-2005, 10:32 6002 σε απάντηση της 5999

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    Μια μικρή λεπτομέρεια. Ένας "business oriented senior developer" σαν τον cap, δεν μπορεί να εμπιστευτεί εύκολα κάποιον που είναι κάτι λιγότερο. Δηλαδή είναι δύσκολο να βρει κάποιον να του κάνει δουλιά που να μην φοβάται να την δώσει στον πελάτη του.
    Χρήστος Γεωργακόπουλος
Σελίδα 1 από 3 (45 εγγραφές)   1 2 3 >
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems