To VS δεν έχει σχέση (ως προς την εγκατάσταση) με τον SQL Server. Την πρώτη φορά που θα εγκαταστήσεις οποιαδήποτε έκδοση του SQL Server (χρησιμοποιώντας τις default ρυθμίσεις), ο server παίρνει το όνομα του μηχανήματος (default instance). Κατόπιν μπορείς να εγκαταστήσεις και άλλα instances του SQL Server όμως το καθένα από αυτά θα έχει διαφορετικό όνομα (και γι αυτό λέγονται named instances). Εγώ για παράδειγμα στο PC μου έχω εγκαταστήσει την Developer έκδοση ως default, οπότε το όνομα του SQL Server είναι "DEV504", κατόπιν μία standard έκδοση με όνομα STD (οπότε το named instance είναι "DEV504\STD") και μια express έκδοση με όνομα XPRS (δηλαδή named instance "DEV504\XPRS"). Το VS μπορεί να εγκαταστήσει την express έκδοση που έχει μαζί ή να μην εγκαταστήσει SQL Server και να εγκαταστήσεις μόνος σου κατόπιν οποιαδήποτε έκδοση θες. Όπως και να έχει, κατά την εγκατάσταση του SQL Server, είτε γίνεται μέσα από VS (αν δεν κάνω λάθος), είτε ανεξάρτητα, μπορείς να διαλέξεις τι instance name θα δώσεις. Ως προς το Management Studio, δεν ξέρω για ποιά δύο CD μιλάς. Πάντως γενικά, όλες οι εκδόσεις εκτός από την express το έχουν. Αρχικά η express έβγαινε χωρίς το Management Studio. Δεν ξέρω όμως αν από τότε που βγήκε το έχουν ενσωματώσει σε νέα setup packages του SQL Server Express.
Στην περίπτωση που προσπαθήσεις να εγκαταστήσεις τον SQL Server και αντιμετωπίσεις πάλι πρόβλημα, γράψε αναλυτικά την διαδικασία που ακολουθείς και το μήνυμα που σου εμφανίζεται για να δούμε τι φταίει.
Vir prudens non contra ventum mingit