Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

OSS φιλοσοφία!

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Pak. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος thrylos στις 09-05-2007, 09:17. Υπάρχουν 7 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  06-05-2007, 16:57 31487

    OSS φιλοσοφία!

     Συνεχίζοντας την συζήτηση από το προηγούμενο thread για τους απόφοιτους θα ήθελα να αγγίξω λιγάκι την OSS φιλοσοφία. Κατ αρχάς αν και είμαι πολεμιος της "πνευματικής ιδιοκτησίας" θεωρώ ότι η OSS φιλοσοφία δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά στα πλαίσια της σημερινής οικονομίας. Αντιθέτως οδηγείται στην εκμετάλλευση του κόπου των εθελοντών από τις μεγάλες εταιρίες. Κλασσικό και πρόσφατο παράδειγμα , η Open Source λογική της wikipedia, η οποία θα βγεί και θα πωλείται σε cd...


    View Παναγιώτης Χαραλάμπους's profile on LinkedIn
    Coding at Mediterranean Acoustics
  •  06-05-2007, 21:26 31495 σε απάντηση της 31487

    Απ: OSS φιλοσοφία!

    Πρόσεξε γιατί η φιλοσοφία OSS δε σου απαγορεύει να πουλήσεις κάτι για να βγάλεις χρήματα.
    Σου λέει ότι πρέπει να συμμορφωθείς με κάποιους κανόνες αναδιανομής.
    ΠΧ η άδεια GPL v2 με την οποία διανέμεται ο πυρήνα του Linux, δε σου απαγορεύει να κάνεις κάτι compile και να το πουλήσεις για 1 εκατομμύριο ευρώ. Σου λέει όμως ότι πρέπει να αναδιανείμεις τον πηγαίο κώδικα και εαν κάνεις προσθήκες και τροποποιήσεις, τότε να αναδιανείμεις και τις δικές σου συνείσφορές με αυτούς τους όρους.
    Η άδεια BSD λέει: "Είσαι ελεύθερος να πάρεις τον κώδικα και να τον κάνει ό,τι θες, ακόμα και να του αλλάξεις την άδεια." Η Apple πχ στηρίχτηκε στο FreeBSD και έφτιαξε το closed source MacOSX.
    Εαν μια μεγάλη εταιρεία θέλει να χρησιμοποιήσει τον κόπο των εθελοντών, πρέπει με τη σειρά να προσφέρει πίσω στην κοινότητα.

    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  06-05-2007, 22:35 31500 σε απάντηση της 31487

    Απ: OSS φιλοσοφία!

    Παιδιά, νομίζω ότι και οι δύο σας έχετε μπλέξει την φιλοσοφία του Open Source με τις άδειες του Open Source. Είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα. Άλλο πράγμα επίσης είναι πως χρησιμοποιούν οι εταιρείες το open source. Ακόμα και στις άδειες, αυτό που λέει ο thrylos είναι απλά ένα από τα είδη αδειών που κυκλοφορούνε. Υπάρχουν άλλα πολύ πιο χαλαρά.

    Η φιλοσοφία του open source είναι ότι σου δίνω τη δουλειά μου έτσι ώστε να ξέρεις τί έχει γίνει και να μπορέσεις να την επεκτείνεις.

    Η διαδικασία του open source είναι ότι ένα project το φτιάχνουν διάφοροι άνθρωποι, με μάλλον χαλαρό τρόπο και με κατεύθυνση η οποία δεν υπαγορεύεται από μία εταιρεία. Εδώ, δεν αναφέρομαι στις εταιρείες οι οποίες φτιάχνουν μία εφαρμογή και την δίνουν μετά open source, κρατώντας τον έλεγχο του προϊόντος και της εξέλιξης του.

    Οι άδειες αφορούν το πως θα χρησιμοποιηθεί η δουλειά. Το GPL license έχει σκοπό να εξασφαλίσει ότι οι εταιρείες δεν θα εκμεταλλευτούν το open source χωρίς να συνεισφέρουν, και κυρίως ότι δεν θα τον κλέψουν για να φτιάξουν τα δικά τους προϊόντα. Οι άδειες της Microsoft, σου δίνουν τον κώδικα και κάνε ότι θέλεις. Μην ξεχνάμε βέβαια, ότι τις περισσότερες φορές δεν τροποποιείς τον κώδικα, αλλά τον χρησιμοποιείς ως έχει. Π.χ. αν φτιάξεις μία εφαρμογή που χρησιμοποιεί MySQL δεν είσαι υποχρεωμένος να δώσεις και τον κώδικα της εφαρμογή.

    Η χρήση τέλος? Κάποιοι θα φτιάξουν προϊόντα βασισμένα σε GPL open source και θα τα πουλήσουν κάνοντας τις πάπιες. Κάποιοι θα συνεισφέρουν τις αλλαγές. Άλλοι απλά θα χρησιμοποιήσουν τον κώδικα ως μία φτηνή λύση.

    Υπάρχουν κι εκείνοι οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν το open source για να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους (αν ήμουν αγενής, θα έλεγα για αισχροκέρδεια). Είχα αναφέρει παλιά την περίπτωση ακαδημαϊκού ιδρύματος το οποίο είχε πουλήσει σε δημόσιο οργανισμό εφαρμογή φτιαγμένη από κακοπληρωμένους φοιτητές, με open source εφαρμογές, με πολλές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη,  στην τιμή ... του Biztalk Server. Η εφαρμογή αυτή δεν χρειαζόταν κάτι παραπάνω από Access (γιατί είχε και λίγα reports), ενώ προσωπικά θα ντρεπόμουν να ζητήσω πάνω από 1000 γι αυτή (όσο ο μικτός του κάθε φοιτητή). Αυτό ήταν μία ξεκάθαρη περίπτωση εκμετάλλευσης των φοιτητών, η οποία τίποτε δεν είχε να κάνει με τη χρήση open source. Απλά το ίδρυμα βρήκε την ευκαιρία να φάει όσο περισσότερα μπορούσε από το δημόσιο.

    Φυσικά, υπάρχει και ο φανατισμός του Open Source. Με μία νοοτροπία φιλάθλου, πολλοί αντιμετωπίζουν το open source όπως την ομάδα. Αλίμονο σε όποιον την πιάσει στο στόμα του και δεν πει καλά λογια. Θυμάμαι ότι όταν ανέφερα την εκμετάλλευση των φοιτητών από το εν λόγω ίδρυμα, κάποιοι θεώρησαν ότι έθιξα το Open Source! Μάλιστα, σε κάποιο άλλο forum κάποιοι φοιτητές πρέπει να είχα κάνει λοβοτομή όταν άρχισα να ασχολούμαι με .NET!

    Πως βλέπω εγώ το open source? Εξαιρετικά χρήσιμο για διάφορους λόγους.

    • Δίνει σε όλους την ευκαιρία να δει παραδείγματα καλού, πραγματικού κώδικα. Όχι samples και tutorials, αλλά πραγματικού κώδικα σε λειτουργία. Οι πολιτικοί μηχανικοί μπορούν να δουν τα καλά και τα σκάρτα κτίρια, να δουν τους καθεδρικούς και τα μνημεία, να δουν και τις παράγκες. Εμείς κατά κανόνα δεν μπορούμε να δουμε παραδείγματα καλών ή κακών εφαρμογών.
    • Συνήθως παρέχει μία αρκετά καλή λύση σε ένα πρόβλημα. Το NHibernate είναι ένα πολύ καλό ORM, με αρκετά προβληματάκια βέβαια, αλλά είναι μία λύση good enough.
    • Είναι ένα ισχυρό αντίδοτο στο σύνδρομο Not-Invented-Here! Ένας από τους συχνότερους λόγους που διάφοροι προγραμματιστές ξανα-ανακαλύπτουν τον τροχό είναι επειδή φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να τροποποιήσουν μία έτοιμη λύση αν χρειαστεί.
    • Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις χωρίς άδεια από τον project manager και το τμήμα προμηθειών! Έχω ακούσει άπειρες φορές από PMs ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ένα ή το άλλο εργαλείο, δεν μπορούμε να στήσουμε bug tracking, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το (άσχετο) προϊόν της εταιρείας γι αυτό, δεν, δεν, δεν, μη, μη, μη. To Bugzilla ή το Subversion μπορώ να τα στήσω χωρίς να τα πάρει κανείς χαμπάρι.
    • Υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να σε βοηθήσουν στη χρήση του. Το αν είναι καλοί βέβαια, είναι άλλη ιστορία.

    Από την άλλη, έχει και τα προβλήματα του:

    • Η ανάπτυξη των project είναι αργή, πολύ αργή. Μία εταιρεία δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά σε αυτό για την ανάπτυξη ενός προϊόντος. Παράδειγμα, η Netscape. Νόμισε ότι θα αντιμετώπιζε την Microsoft κάνοντας τον Netscape open source. Η ανάπτυξη του Mozilla όμως ήταν τόσο αργή, μα τόσο αργή, που στο τέλος η Netscape έκλεισε πρωτού καλά-καλά προλάβει να παραλάβει το προϊόν!
      Άλλο παράδειγμα. Το NHibernate ακόμα δεν έχει βγάλει stable version για το .ΝΕΤ 2 (όχι ότι είναι κακή η version που υπάρχει). Τα εμπορικά ORM όμως είχαν βγάλει υποστήριξη για generics κλπ εδώ και 1 χρόνο.
    • Η υποστήριξη δεν είναι σίγουρη. Αγοράζοντας ένα προϊόν, έχεις και μία εγγυημένη υποστήριξη, σύμφωνα με το συμβόλαιο και την άδεια που έχεις αγοράσει. Μπορείς άνετα να αγοράσεις υποστήριξη που θα σου εξασφαλίσει ένα μηχανικό αποκλειστικά για την εταιρεία σου. Με το open source συνήθως πρέπει να στηριχθείς στην καλή θέληση των μελών του project.
      Πληρώνοντας βέβαια, μπορείς να αγοράσεις υποστήριξη για κάποια από τα πιο πετυχημένα προϊόντα, ακριβώς όπως θα αγόραζες και για άλλα εμπορικά προϊόντα.

     

    Αυτά τα ολίγα από μέρους μου. Και μία θερμή παράκληση. Μην κάνουμε αυτή τη συζήτηση ποδοσφαιρικό αγώνα.


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  07-05-2007, 12:26 31521 σε απάντηση της 31500

    Απ: OSS φιλοσοφία!

    Για εμας τους developers, η OpenSource φιλοσοφια και το license πανε μαζι. Οταν π.χ. χρησιμοποιεις OpenSource modules το οποια ειναι κατω απο GPL για να φτιαξεις κατι αλλο, τοτε και αυτο το "αλλο" πρεπει να ειναι κατω απο GPL, υποχρεουσαι δηλ. να τηρησεις τα reqirements του GPL, που στην προκειμενη περιπτωση ειναι να διανειμεις τον κωδικα μαζι με το application και να κανεις ρητη αναφορα σε text file η και σε καθε source module σου οτι το software αυτο ειναι κατω απο GPl κτλ κτλ. Επισης μπορεις να χρεωσεις τη δουλεια σου ΟΣΟ θελεις και μπορεις.

    Ειναι λιγο διαφορετικο αυτο απο την περιπτωση π.χ. μιας εταιρειας που θα βρει ενα OpenSource app και το οποιο θα το χρησιμοποιει για να κανει τη δουλεια της και μονο (η τρεχει καποιο distro του Linux που ερχεται μαζι με OpenOffice και αλλα free προγραμματα), οποτε εκει δεν την πολυενδιαφερει το εκαστοτε license.

    Επισης, στον OpenSource δρομο, σου δινεται πρακτικα η δυνατοτητα να ξεκινησεις να δουλευεις με ελαχιστο κοστος (η και καθολου) για τα developing εργαλεια σου με την υποχρεωση να τηρησεις τα πιο πανω, fair enough για πολλους.
    Πριν λιγο καιρο, επρεπε να επελεξω με ποιο Gui Toolkit θ'ασχοηληθω με την Python. Ειχα αρκετες επιλογες (wxPython, Gtk, TKinter, Qt), το καλυτερο κατα τη γνωμη μου ειναι το Qt (της Trolltech), το οποιο ομως στην commercial εκδοση του κοστιζει 4Κ ευρω (για 2 platforms, 5Κ για 3)και ειναι και πολυ αυστηρο στην αδεια του (named developer κτλ κτλ). Η OpenSource εκδοση του ομως μου επιτρεπει ολα αυτα που αναφερω πιο πανω με μονο requirement να ειμαι GPL compliant, πραγμα που εμενα με βρισκει συμφωνο. Εταιρειες ομως που θα θελουν να κρατουν τον κωδικα στην κατοχη τους, σιγουρα δεν θα ειναι, και ειδικα αυτες που γραφουν C++ (Qt).
    (Ανταλλαξα αρκετα emails με την Trolltech για το συγκεκριμενο θεμα.)
    Κι αυτο γιατι στην Python, ετσι κι αλλιως, το source code σου που εισαι υποχρεωμενος να δωσεις, ειναι και αυτο που "τρεχει" οποτε "τι ειχες, τι εχασες" (μπορεις να διανειμεις ενα byte-compiled αρχειο αλλα δεν αξιζει τον κοπο γιατι ειναι πολυ ευκολο να παραχθει το αρχικο .py)

    Και κατι τελευταιο: Πλεον, υπαρχουν πολλα commercial εργαλεια που δινονται και αυτα δωρεαν σαν εναν τροπο για να προσελκυθει κοσμος προς την εκαστοτε πλατφορμα. Αν καποιον, για παραδειγμα, δεν τον ενδιαφερει το cross-platform αλλα μονο τα Windows, μπορει να χρησιμοποιησει τα (δωρεαν) προιοντα Express του Visual Studio τα οποια ειναι first class IDEs και που την ποιοτητα τους δεν βρισκεις στον OpenSource κοσμο.
    Και για του λογου το αληθες, πριν ενα χρονο περιπου, ολοκληρωσα ενα απο τα πιο πολυπλοκα projects που εχω ασχοληθει ποτε (και το οποιο αναφερω και στο εδω blog μου) με C# Express, χωρις να χρειαστω ουτε μια στιγμη τα υπολοιπα καλουδια που υπαρχουν στις commercial editions του VS...
    Software Engineer, specializes in Microsoft .net/C#, COM, Sql Server and now Python.
  •  08-05-2007, 09:46 31580 σε απάντηση της 31521

    Απ: OSS φιλοσοφία!

    καλημέρα να πω και εγώ μια γνώμη πάνω στο θέμα.

    Εγώ στη δουλειά μου δεν έχω σχέση με opensource. Γράφω με προιόντα Microsoft ή Oracle. Αλλά τι γίνεται. Παρατηρώ ότι φρέσκιες ιδέες που έχουν αναπτυχθεί σε Opensource projects βρίσκουν υλοποιήσεις και στις εμπορικές εφαρμογές που χρησιμοποιώ. Ή όπως λέμε στη γλώσσα μας δεν χρειάζεται κάθε φορά να ξαναεφεύρεις τον τροχό!!!!

    Δεν μπορώ να καταλάβω διότι ειδικά τη MicroSoft για αυτή τη πρακτική την κατηγορούν πολύ, αλλά για εμένα το θεωρώ εξαιρετικά υγιές μια εταιρία να ανταποκρίνεται στα κελεύσματα των καιρών και σε εμένα σαν πελάτη της να μου προσφέρει καλύτερα προιόντα!

    Κύριοι του OpenSource κουράγιο και καλό brainstormingYes.  

    ΥΣ: Επειδή είπα πολλά καλά για τη μαμά MicroSoft θυμίστε μου σε επόμενο Post να της τα χώσω γερά για τα Vista!! 


    Manos
  •  08-05-2007, 11:47 31590 σε απάντηση της 31580

    Απ: OSS φιλοσοφία!

    Θα σας ενδιαφέρει τότε το post του Scott Belware, "If I were King of Microsoft for a Day". Θα συμφωνήσω μάλιστα μαζί του, ότι η Microsoft θα έκανε πολύ καλά να προσλάβει τους δημιουργούς των διαφόρων open source εργαλείων, NHibernate, NDoc, NUnit όπως έκανε με τον Jim Hugunin και την IronPython, παρά να προσπαθεί να επανεφεύρει τον τροχό κάθε φορά.


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  08-05-2007, 14:59 31596 σε απάντηση της 31590

    Απ: OSS φιλοσοφία!

    Παναγιώτης Καναβός:
    Θα σας ενδιαφέρει τότε το post του Scott Belware, "If I were King of Microsoft for a Day".


    Κλασικό holier-than-thou, Im-so-much-smarter-than-everybody, "κάντε-με-πρωθυπουργό-για-μια-μέρα-να-τα-#$%^-όλα" λογύδριο καφενείου.
    Αν υπάρχουν σωστές απόψεις εκεί μέσα, έχουν θαφτεί ανεπανόρθωτα στο ύφος.

    Νατάσα Μανουσοπούλου
  •  09-05-2007, 09:17 31613 σε απάντηση της 31596

    Απ: OSS φιλοσοφία!

    Νατάσα Μανουσοπούλου:
    Παναγιώτης Καναβός:
    Θα σας ενδιαφέρει τότε το post του Scott Belware, "If I were King of Microsoft for a Day".


    Κλασικό holier-than-thou, Im-so-much-smarter-than-everybody, "κάντε-με-πρωθυπουργό-για-μια-μέρα-να-τα-#$%^-όλα" λογύδριο καφενείου.
    Αν υπάρχουν σωστές απόψεις εκεί μέσα, έχουν θαφτεί ανεπανόρθωτα στο ύφος.


    Μήπως τον αδικείς;
    Ο άνθρωπος κάνει humour. Ο Bill Gates είναι ο πιο επιτυχημένος επιχειρηματίας στην ιστορία. Ο Ballmer είναι άσχετος τεχνικά αλλά είναι ένας καλός πωλητής. Η Microso0ft είναι μια τεράστια εταιρεία και υποφέρει από τα προβλήματα γραφεοκρατείας και διαχείρισης που έχουν οι εταιρείες τέτοιου μεγέθους.
    Μια από τις κύριες διαφορές του OSS από το closed source είναι ότι δεν υπάρχουν γραφειογρατικά εμπόδια αλλά κατά κανόνα ακολουθούνται μοντέλα που πιο πολύ μοιάζουν να ανήκουν στην εξελικτική βιολογία.
    Οι μηχανικοί και προγραμματιστές της IBM τουλάχιστον κατάφεραν πριν από 10+ χρόνια να υπερσκελίσουν τα δικά τους προβλήματα (συν του ότι τότε βγήκε το Cathedral and the Bazaar) και να συνεργαστούν με την ομάδα του Apache.

    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems