Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Γνώσεις νέων προγραμματιστών

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò dev. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος thrylos στις 08-11-2007, 09:03. Υπάρχουν 36 απαντήσεις.
Σελίδα 1 από 3 (37 εγγραφές)   1 2 3 >
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
 •  22-05-2007, 13:36 32079

  Γνώσεις νέων προγραμματιστών

  Καλησπέρα.

  θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση στους επαγγελματίες του forum! :)

  Τι γνώσεις χρειάζεται να έχει κάποιος για να πιάσει δουλειά σαν προγραμματιστής χωρίς καθόλου προηγούμενη εργασιακή εμπειρία σε τέτοια θέση; Ας θεωρήσουμε πως μόλις πήρα το πτυχίο μου και έχω δουλέψει για 1 χρόνο (είμαι 23 ετών), αλλά σε δουλειές που είχαν λίγη εώς ελάχιστη σχέση με προγραμματισμό (λίγες web εφαρμογές - php/mysql - και "στήσιμο" sites). Από εκεί και πέρα, οι γνώσεις μου προέρχονται από τη σχολή, αλλά και από το προσωπικό διάβασμα που έχω ρίξει (ακόμα και σε πράγματα που δε διδασκόμασταν), γιατί δεν περίμενα ποτέ πως στη σχολή θα μου μάθουν όσα ήθελα (όπως κι έγινε). Ξέρω java (το επίπεδο δε μπορώ να το κρίνω) μια και έγραψα τη διπλωματική μου εξολοκλήρου σ' αυτή σχετικά πρόσφατα και τον τελευταίο καιρό διαβάζω και μαθαίνω C# .NET, μια και θέλω να γνωρίσω και το .net πριν αποφασίσω με τι από τα 2 (.net ή java) θα ασχοληθώ περισσότερο.

  Θέλω να αλλάξω δουλειά και να ασχοληθώ καθαρά με τον προγραμματισμό. Οι αγγελίες που βλέπω (αναφέρομαι στις αγγελίες για την πόλη της Θεσσαλονίκης) απαιτούν όλες (ακόμα και για τους junior developers) "άριστη γνώση" της x γλώσσας και εμπειρία 2-3 ετών! Πόσο "άριστη" πρέπει να είναι η γνώση και πόσο πραγματική η εμπειρία; Τι ορίζεται σαν άριστη για έναν νέο προγραμματιστή; Που θα βρω την εμπειρία αν δε με πάρει κανείς; Πιστεύω πολύ στον εαυτό μου και πραγματικά μπορώ να μάθω πολλά πράγματα σωστά και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα αν μια εταιρεία με εμιστευθεί θα μπορώ να ανεβάζω μέρα με τη μέρα την απόδοσή μου και πραγματικά να τα βγάλει στο τέλος τα λεφτά της.. Έτσι πιστεύω βέβαια! Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά αν δεν είσαι αισιόδοξος στη ζωή σου που βαδίζεις;!

  Επίσης, μία άλλη ερώτηση γι' αυτά που ζητούνται από τις αγγελίες. Ζητούν πχ Oracle. Εγώ ξέρω sql από τη σχολή. Σε ό,τι εφαρμογή κι αν έχω κάνει έχω χρησιμοποιήσει sql. Πριν 2 χρόνια (για τις ανάγκες ενός project της σχολής) είχα χρησιμοποιήσει oracle 9 (αν θυμάμαι καλά). Δικαιούμαι να γράφω στο cv μου πως ξέρω oracle; Καλύτερα μπορώ να τη μάθω μόνο μέσα από τη δουλειά, αλλά αν γράψω πως δε ξέρω, δε θα έχω ελπίδες ούτε για συνέντευξη για την υποθετική δουλειά που απαιτεί γνώσεις oracle sql!

  Συγχωρήστε με αν κάποιες από τις ερωτήσεις μου είναι κάπως αφελείς, αλλά προσπάθησα να τα γράψω όλα όσο πιο απλά και περιεκτικά γινόταν. Σα να μη ξέρω τίποτα και ρωτάω για να τα μάθω όλα τώρα! :)
 •  22-05-2007, 14:47 32088 σε απάντηση της 32079

  Απ: Γνώσεις νέων προγραμματιστών

  Εγώ προσωπικά σαν 23χρονος τελειόφοιτος (έχοντας δουλέψει αρκετά ως πολύ σε προγραμματισμό) μπορώ να σου πω ότι δεν χάνεις τίποτα αν δοκιμάσεις να στείλεις βιογραφικό. Πολλές αγγελίες γενικά είναι φουσκωμένες σε αυτά που ζητάνε Smile
  Dimitris-Ilias Gkanatsios
  Developer Evangelist, Microsoft Hellas

  My Blog
  StudentGuru
  Twitter
  Facebook
 •  22-05-2007, 14:54 32089 σε απάντηση της 32079

  Απ: Γνώσεις νέων προγραμματιστών

  Φίλε Dev
  Σα να διαβάζω τον ευατό μου πριν ένα χρόνο.
  Λοιπόν η εμπειρεία μου από τις συνεντεύξεις και τις αγγελίες λέει ότι αναζητούν developers που έχουν 2-3 χρόνια εργασιακής εμπειρείας, έχουν γνωρίσει τα στάδια της ανάπτυξης λογισμικού, έχουν επαφή με πελάτες, ξέρουν πάρα πολύ καλά μεγάλα κομμάτια framework κάποιων γλωσσών, γνωρίζουν απ' έξω design patterns και XML, μπορούν να δουλεύουν 9-14 ώρες την ημέρα...και σαββατοκύριακα εαν χρειαστεί, ζητούν κάτω από 900 ευρά καθαρά το μήνα.


  Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
 •  22-05-2007, 15:06 32091 σε απάντηση της 32089

  Απ: Γνώσεις νέων προγραμματιστών

  @dt008: Εννοείται πως θα δοκιμάσω να στείλω παντού βιογραφικά, απλά ρωτάω για να ξέρω τι χρειάζεται και αν χρειάζεται κάτι το οποίο δε ξέρω να κάτσω και να το μάθω! :)

  @thrylos: Ναι, αλλά ζητάνε junior developers! Αυτό είναι που με παραξενεύει! πως να γνωρίζεις τα στάδια ανάπτυξης λογισμικού και να ξέρεις άριστα μεγάλα κομμάτια των frameworks ενώ δεν έχεις δουλέψει ποτέ πάνω στο αντικείμενο;! Αυτό σε καθιστά κάτι παραπάνω από junior πιστεύω!

 •  22-05-2007, 15:15 32092 σε απάντηση της 32079

  Απ: Γνώσεις νέων προγραμματιστών

  Για να ξεκινήσει κανείς σε αυτή τη δουλειά πρέπει να ξέρει λίγα απ' όλα. Οχι μόνο VB ή μόνο Java ή μόνο SQL κτλ. Ολα χρειάζονται προκειμένου να μπορείις να είσαι πραγματικά χρήσιμος σε μία δουλειά. Ακόμα κι αν δεν τα ξέρεις όλα θα πρέπει να μπορείς να μαθαίνεις γρήγορα καινούρια πράγματα. Αυτή είναι η βασική ικανότητα ενός software engineer.

  Μην "ψαρώνεις" με τις αγγελίες που ζητούν "άριστη γνώση", "προϋπηρεσία" κτλ. Περισσότερο τα βάζουν για διαφήμιση παρά γιατί περιμένουν να βρουν αυτούς που περιγράφουν. Σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν να προσλαμβάνουν ανθρώπους που απλά γνωρίζουν "γραφή και ανάγνωση". Αλλά για να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να βρείς γρήγορα μια καλή δουλειά θα πρέπει να διαβάζεις συνέχεια και να εφαρμόζεις τις γνώσεις σου. Π.χ θα μπορούσες να φτιάξεις μια δική σου μικρή εφαρμογή την οποία θα χρησιμοποιείς σε κάποιους εργοδότες που ζητάνε δείγμα εργασίας κατά την πρόσληψη. Εχεις κάποιο γνωστό που να θέλει να του φτιάξεις καμιά εφαρμογούλα; Εξάλλου υπάρχει και το rentacoder.com που προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ασχοληθεί κάποιος με μικρά προτζεκτάκια όταν δεν έχει σοβαρές οικονομικές απαιτήσεις. Ολα αυτά θα μπορείς αργότερα να τα εμφανίσεις ως κάποιο είδος εμπειρίας έστω κι αν δεν αποτελούν προϋπηρεσία με την αυστηρή έννοια του όρου.

  Μην ανησυχείς και πολύ για το αν η εταιρεία που θα σε πάρει θα βγάλει τα λεφτά που θα σε πληρώσει. Να είσαι σίγουρος πως θα τα βγάλει και μάλιστα στο πολλαπλάσιο!!!. Το τι θα βγάλεις εσύ είναι άλλο θέμα...

  Οσον αφορά την Oracle, σε τι επίπεδο την ξέρεις; "Ξέρω Oracle" δεν σημαίνει "ξέρω να γράφω το select * from tab". Σημαίνει ότι ξέρω να κάνω ένα πολύπλοκο join με 5-6 πίνακες,  να γράφω μια stored procedure σε PL/SQL, να γράφω ένα trigger, να ανοίγω ένα κέρσορα, να χρησιμοποιώ ένα sequence, να γνωρίζω πότε χρειάζεται ένας index σε πεδίο ενός πίνακα, να ξέρω τι θα πει locking και πως επηρεάζει την εφαρμογή μου κτλ.

  Γενικά θα σου πρότεινα να "κυνηγήσεις" και κάποιο certification είτε σε .NET, είτε σε Java ή Oracle κτλ. Σίγουρα είναι κάτι που διευκολύνει την πρόσληψη διότι σε κάνει να ξεχωρίζεις κατά κάοιο τρόπο από τους υπόλοιπους απόφοιτους  που απλά λένε "ξέρω το Α, ξέρω το Β κτλ"

  Καλή τύχη!

 •  22-05-2007, 16:30 32095 σε απάντηση της 32092

  Απ: Γνώσεις νέων προγραμματιστών

  @montecristo: Όσον αφορά το κομάτι που αναφέρεσαι στο να κάνω μία δική μου εφαρμογή για να τη χρησιμοποιήσω ως portfolio: Το έχω σκεφτεί πολλές φορές και έχω κάνει διάφορες (πολύ μικρές όμως) για να μάθω την εκάστοτε γλώσσα. Δε μπορώ να βρω καμία καλή ιδέα για το τι να κάνω ώστε να δείχνει τις γνώσεις μου και την ποιότητα της δουλειάς μου! Καμία ιδέα; Δε χρειάζεται κάτι πρωτότυπο, απλά αν ήσουν εσύ ο εργοδότης τι θα ήθελες να δεις για να είσαι ευχαριστημένος; Όσο για το rentacoder, το είχα κοιτάξει παλιότερα και απ'όσα κατάλαβα η αμοιβή για τα projects είναι πολύ μικρή, αν και αυτό δε με ενδιαφέρει τόσο αυτή τη στιγμή, αλλά (το σημαντικότερο) ο χρόνος υλοποίησής τους είναι πολύ περιορισμένος για να μπορέσω να το κάνω εγώ χωρίς εμπειρία (μια και εργάζομαι παράλληλα). Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια, οπότε θα το ξανακοιτάξω λίγο καλύτερα αυτές τις μέρες.

  Ευχαριστώ και για το παράδειγμα της oracle :) Έχω ασχοληθεί με pl/sql, έχω γράψει και triggers, cursors κλπ, απλά όλα σε ακαδημαϊκά πλαίσια (το locking για να πω την αλήθεια δε το έχω ξανακούσει, αν και μπορεί να το έχω συναντήσει με Ελληνικό όρο - κλασσικό φαινόμενο).

  Τέλος, πληροφορίες για τα certifications που μπορώ να βρω;

  Ευχαριστώ για τις μέχρι τώρα απαντήσεις. :)
 •  22-05-2007, 17:04 32098 σε απάντηση της 32095

  Απ: Γνώσεις νέων προγραμματιστών

  Συμφωνώ με τον montecristo. Να σημειώσω όμως ότι όσο περισσότερο ξέρεις από SQL (ανεξαρτήτως βάσης) τόσο λιγότερο χρησιμοποιείς triggers και cursors. Ειδικά στην Oracle, πολλοί λένε ότι ξέρουν επειδή είδαν κώδικα που δημιουργήθηκε αυτόματα από κάποια παλιά έκδοση του Oracle Designer. Ξέρω SQL τελικά σημαίνει να καταλαβαίνεις τη φιλοσοφία του σχεσιακού μοντέλου και να μπορείς να κάνεις τα select/insert/update/delete χωρίς να καταφεύγεις σε cursors, οι οποίοι είναι στο 99% των περιπτώσεων η χειρότερη λύση.

  Με τον thrylos θα διαφωνήσω αν και υπερβάλει λίγο. Κανείς δεν περιμένει να έχεις βαθειά γνώση των frameworks, αλλά θα πρέπει να ξέρεις που να βρεις τί. Αν θέλεις να δουλέψεις σοβαρά σαν προγραμματιστής, πρέπει να ξέρεις από Patterns, βάσεις, σχεδίαση και να καταλαβαίνεις τί θα πει requirements phase, τί θα πει design, development και testing phase, τί σημαίνει version control. Χωρίς αυτές τις γνώσεις, κάποιος άλλος προγραμματιστής θα πρέπει να είναι μονίμως από επάνω σου για να ελέγχει τί κάνεις και να σου τα μάθει. Με λίγα λόγια, θα είσαι βάρος για την εταιρεία. Πως να σε εμπιστευθεί κάποιος ότι θα κάνεις σωστά μία δουλειά, αν δεν ξέρεις ότι πρώτα σχεδιάζεις κάτι, μετά το φτιάχνεις?
  Προσωπικά θα έδινα μεγαλύτερη προσοχή στις αγγελίες που ζητάνε Patterns, σχεδίαση και μεθοδολογίες (όχι UML, αυτή είναι απλά σχεδιάκια) γιατί είναι ένδειξη ότι η εταιρεία είναι πιο σοβαρή από τις άλλες και δίνει προσοχή στο τί κάνει και ποιούς προσλαμβάνει. Όχι ότι δεν υπάρχουν και αυτοί που τα γράφουν όλα αυτά για να κάνουν μόστρα.

   Αυτά ισχύουν τόσο για θέσεις Java όσο και για .NET, καθώς και τα δύο περιβάλλοντα χρησιμοποιούν κατά κόρον patterns και αντικείμενα.

  Τέλος, θα πρέπει να κάνεις ένα πολύ σημαντικό διαχωρισμό μεταξύ Junior και Baby programmer

  • Ο Baby programmer είναι αυτός ο οποίος μόλις έχει βγει από τη σχολή χωρίς να ξέρει πολλά, και για να μπορέσει να παράγει έργο θα χρειαστεί μονίμως κάποιον από επάνω του μέχρι να μάθει τα βασικά, όπως ότι δεν πρέπει να κάνει copy paste όποιο κώδικα βρει μπροστά του. Ελάχιστες εταιρείες θέλουν ένα τέτοιο προγραμματιστή.
  • Ο Junior είναι μεν νέος στη δουλειά αλλά μπορεί να φτιάξει ένα πρόγραμμα μόνος του χωρίς συνεχή επίβλεψη. Οι περισσότερες εταιρείες θεωρούν κάποιον Junior αν έχει ήδη 1 έτος προϋπηρεσίας, αλλά θα προσλάβουν και ένα απόφοιτο ο οποίος θα πείσει ότι αξίζει.

  Όταν βλέπεις εταιρείες να ζητάν junior προγραμματιστές με 1-2 χρόνια εμπειρία, στην ουσία σου λένε ότι θέλουν Junior αλλά δεν θέλουν Baby programmers. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να πείσεις (με τις εργασίες που έχεις κάνει, τη διπλωματική σου, προγράμματα που έχεις φτιάξει κλπ) ότι ανήκεις στους Junior και όχι τους Baby προγραμματιστές.

   


  Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
  Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
 •  22-05-2007, 19:50 32105 σε απάντηση της 32079

  Απ: Γνώσεις νέων προγραμματιστών

  Το άτοπο του "όλοι ζητάνε 2+ χρόνια, άρα πως θα ξεκινήσουμε" είναι συνηθισμένο. Το σίγουρο είναι οτι υπάρχει μεγάλη ζήτηση, και δεν πιστεύω οτι θα δυσκολευτείς να βρεις.

  Αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι θέληση για μάθηση και δουλειά. Θέληση για δουλειά δεν σημαίνει 12 ώρες τη μέρα, αλλά πραγματική όρεξη για να μπεις στο χώρο. Να βάλεις τον εαυτό σου σε κατάσταση που θα μαθαίνεις και θα απορροφάς περισσότερες πληροφορίες από όσες είχες συνηθίσει στο πανεπιστήμιο.

  Το αντίθετο των παραπάνω είναι το να λες στον code reviewer σου τις εξής φράσεις:
  - "έλα μωρέ, εγώ έτσι έχω συνηθίσει"
  - "μα αφού δουλεύει!"
  - "τρεις ώρες ασχολιόμουνα. τώρα που να το αλλάζω..."

  Για το interview πρέπει να του δώσεις να καταλάβει ότι θέλεις να δουλέψεις και να ασχοληθείς επί της ουσίας. Μιας και είσαι ευαισθητοποιημένος και σκεπτόμενος προγραμματιστής.

  Καλή τύχη

  W3C - Leading the Web to Its Full Potential...
 •  23-05-2007, 14:29 32136 σε απάντηση της 32098

  Απ: Γνώσεις νέων προγραμματιστών

  @Παναγιώτης Καναβός: Ομολογώ πως τον όρο baby programmer πρώτη φορά τον συναντώ. 'Οσον αφορά τα υπόλοιπα, το πρόβλημά μου είναι πως τα περισσότερα τα γνωρίζω (όχι καλά βέβαια) σαν θεωρία (από βιβλία) αλλά όχι στην πράξη. Γιατί εγώ έβγαλα τις προδιαγραφές του project που ετοίμασα στην πτυχιακή μου, το σχεδίασα, το υλοποίησα, το "test-αρα", το διόρθωσα και τέλος παρέδωσα τη βελτιωμένη έκδοση. Δε ξέρω όμως αν όλα αυτά που έκανα και ήταν σωστά για ακαδημαϊκό επίπεδο είναι σωστά και όντως πραγματοποιούνται και στο εργασιακό επίπεδο! :)

  @cherouvim: To κατά πόσο θα βρω κάτι να αξίζει το φοβάμαι πολύ μια και οι ευκαιρίες στη Θεσσαλονίκη δεν πλησιάζουν σε καμία περίπτωση αυτές της Αθήνας (ούτε αναλογικά). Έτσι βλέπω τουλάχιστον, ελπίζω να κάνω λάθος!

  Και ξανά, σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας!

 •  23-05-2007, 15:43 32147 σε απάντηση της 32136

  Απ: Γνώσεις νέων προγραμματιστών

  dev:
  ... τον όρο baby programmer πρώτη φορά τον συναντώ.

  Ούτε κι εγώ τον είχα ξανασυναντήσει, μέχρι που άκουσα ένα πιο έμπειρο προγραμματιστή να τον χρησιμοποιεί! "Όταν λέω junior εννοώ κάποιον ο οποίος έχει 1-2 χρόνια εμπειρία ήδη. Οι άλλοι είναι baby programmers". Αν δεις τα πράγματα από αυτή τη σκοπιά είναι πολύ πιο εύκολο να καταλάβεις τί ζητάνε πραγματικά οι εταιρείες.
  dev:
  Γιατί εγώ έβγαλα τις προδιαγραφές του project που ετοίμασα στην πτυχιακή μου, το σχεδίασα, το υλοποίησα, το "test-αρα", το διόρθωσα και τέλος παρέδωσα τη βελτιωμένη έκδοση. Δε ξέρω όμως αν όλα αυτά που έκανα και ήταν σωστά για ακαδημαϊκό επίπεδο είναι σωστά και όντως πραγματοποιούνται και στο εργασιακό επίπεδο! :)

  @cherouvim: To κατά πόσο θα βρω κάτι να αξίζει το φοβάμαι πολύ μια και οι ευκαιρίες στη Θεσσαλονίκη δεν πλησιάζουν σε καμία περίπτωση αυτές της Αθήνας (ούτε αναλογικά). Έτσι βλέπω τουλάχιστον, ελπίζω να κάνω λάθος!

  Φρόντισε λοιπόν να γράψεις τί έκανες στην πτυχιακή σου και στο βιογραφικό σου. Άλλοι φοιτητές απλά πιάνουν μία διπλωματική και γράφουν ένα κάρο κώδικα. Άλλοι κάνουν απλή βιβλιογραφική αναζήτηση. Δεν είναι λίγο το ότι όχι μόνο ξέρεις τις φάσεις, αλλά προσπάθησες και να τις εφαρμόσεις!

  Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, είμαι σίγουρος ότι ο pkefal θα διαφωνήσει. Στην θέση σου δεν θα απογοητευόμουνα εύκολα καθώς έχω δει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες αγγελιές τον τελευταίο χρόνο από εταιρείες της Θεσσαλονίκης.


  Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
  Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
 •  23-05-2007, 16:06 32149 σε απάντηση της 32147

  Απ: Γνώσεις νέων προγραμματιστών

  Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, είμαι σίγουρος ότι ο pkefal θα διαφωνήσει. Στην θέση σου δεν θα απογοητευόμουνα εύκολα καθώς έχω δει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες αγγελιές τον τελευταίο χρόνο από εταιρείες της Θεσσαλονίκης.

  Παναγιώτη, δεν ξέρω τι θα πει ο... άλλος Παναγιώτης, αλλά εγώ θα διαφωνήσω μαζί σου. Κατά κανόνα οι μισθοί είναι κατά πολύ μικρότεροι αυτών της αθήνας, και το επίπεδο πολλών εταιρειών είναι επίσης χαμηλό (τουλάχιστον, αυτά ίσχυαν όταν άλλαξα δουλειά 1-2 χρόνια πριν). Κάτι τέτοιοι λόγοι με οδήγησαν στο freelancing, με το οποίο παλεύω ακόμα (τα πρώτα χρόνια είναι δύσκολα!).

  Μην αφήνετε τα media να σας "ταΐζουν"!
 •  23-05-2007, 16:41 32154 σε απάντηση της 32149

  Απ: Γνώσεις νέων προγραμματιστών

  @Παναγιώτης Καναβός: Στο βιογραφικό μου, απλά αναφέρω το θέμα της διπλωματικής και τη γλώσσα υλοποίησής του project. Λες να αναφερθώ αναλυτικότερα δηλαδή. Με ποιον τρόπο όμως; Δε θα είναι κουραστικό για κάποιον να διαβάσει τόσα πολλά απλά για μια διπλωματική; Το λέω γιατί όσα κι αν έχω διαβάσει για βιογραφικά, δίνουν έμφαση στο ότι πρέπει να είναι σύντομα. Ή εννοείς απλά να γράψω ότι ακολούθησα τα τάδε βήματα (σχεδιασμό, testing κλπ) ώστε να δείξω ότι τα γνωρίζω;

  @Mitsaras: Γιατί ακούω από πολλούς στη Θεσσαλονίκη ότι καταφεύγουν στο freelancing; Θα αρχίσω να σκέφτομαι πως θα βρω μια δουλειά μόνο και μόνο για να πάρω εμπειρίες ώστε να γίνω κι εγώ freelancer (όχι πως δεν περνάει από το μυαλό μου ήδη)! Μήπως ψάχνεις συνεργάτες για να το αρχίσω από τώρα; :P Πάντως, πέρα από την πλάκα, αν οι μισθοί είναι τόσο χαμηλοί σε σχέση με την Αθήνα ενώ το κόστος ζωής σχεδόν το ίδιο, εκεί μας βλέπω να μαζευόμαστε όλοι... Απογοητεύτηκα όταν άκουσα από διευθυντή εταιρείας στη Θεσσαλονίκη πως ο μισθός που αξίζει ένας προγραμματιστής με 3-5 χρόνια προϋπηρεσίας είναι 700-750 ευρώ το πολύ... Τηλέφωνα αν σήκωνα απλά (συγνώμη αν προσβάλω κάποιον με τον τρόπο που το λέω, το αναφέρω σαν παράδειγμα επειδή δεν απαιτεί εξειδίκευση και συνεχές διάβασμα), μετά από 5 χρόνια θα αξίωνα να παίρνω 800 ευρώ! Ελπίζω να είναι απλά η εξαίρεση στον κανόνα ο συγκεκριμένος...

 •  23-05-2007, 19:12 32163 σε απάντηση της 32136

  Απ: Γνώσεις νέων προγραμματιστών

  dev:
  @cherouvim: To κατά πόσο θα βρω κάτι να αξίζει το φοβάμαι πολύ μια και οι ευκαιρίες στη Θεσσαλονίκη δεν πλησιάζουν σε καμία περίπτωση αυτές της Αθήνας (ούτε αναλογικά). Έτσι βλέπω τουλάχιστον, ελπίζω να κάνω λάθος!

  Συγνώμη για κάποιο λόγο το Θεσαλλονίκη μου διέφυγε. Το να έρθεις Αθήνα το έχεις σκεφτεί;

  dev:
  ...όταν άκουσα από διευθυντή εταιρείας στη Θεσσαλονίκη πως ο μισθός που αξίζει ένας προγραμματιστής με 3-5 χρόνια προϋπηρεσίας είναι 700-750 ευρώ το πολύ...

  Προφανώς κλείνει projects των 2000€, οπότε όντως, σε αυτή τη περίπτωση το ζωνάρι σφίγκει.

  W3C - Leading the Web to Its Full Potential...
 •  23-05-2007, 21:23 32167 σε απάντηση της 32163

  Απ: Γνώσεις νέων προγραμματιστών

  700€ για ένα προγραμματιστή με εμπειρία 3-5 χρόνια? Ο βασικός του μηχανικού για τα 3-5 χρόνια είναι 1300 +25% για αγγλικά και χρήση υπολογιστή! Ο βασικός για 0-3 χρόνια είναι 1200 + 25% ! Ρίξε μία ματιά στο http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PROFESSIONAL_ISSUES/AMOIBES1/TAB34813/STYE.pdf .
  Μάλλον ο συγκεκριμένος τύπος είναι άριστος υποψήφιος για μία επίσκεψη από την επιθεώρηση εργασίας. Ή μάλλον από το Ηθών, γιατί μάλλον για σωματέμπορος ακούγεται.

      Μείνε όσο μπορείς πιο μακρυά από τέτοιες εταιρείες. Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί τυχοδιώκτες οι οποίοι εκμεταλλεύονται την άγνοια των απόφοιτων για την αγορά. Με τέτοιους τύπους δεν ξέρεις αν αύριο θα υπάρχει η εταιρεία ή όχι ή ακόμα και αν θα σε πληρώσουν αυτό το μήνα. Ευτυχώς, υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες οι οποίες και πάνω από το βασικό πληρώνουν, και δεν σου καθυστερούν τους μισθούς.

      Όσον αφορά το βιογραφικό. Όταν λένε ότι ένα βιογραφικό πρέπει να είναι σύντομο, εννοούν ότι πρέπει να είναι το πολύ 2 σελίδες. Ένας απόφοιτος σπάνια θα μπορέσει να γεμίσει ακόμα και μία σελίδα, οπότε έχεις αρκετό χώρο για να γράψεις μερικές συνοπτικές περιγραφές για τις πιο σημαντικές εργασίες που έχεις κάνει σαν φοιτητής και κυρίως για τη διπλωματική σου. Μία περίληψη της μίας παραγράφου, όπου περιγράφεις την διπλωματική εργασία και του τί έκανες είναι αρκετή. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γράψεις τις γλώσσες που χρησιμοποίησες, τις τεχνικές και τις μεθοδολογίες. Έτσι θα πείσεις τον αναγνώστη του βιογραφικού σου ότι μιλάς σοβαρά όταν λές ότι ξέρεις C# ή ότι έκανες ανάλυση απαιτήσεων και σχεδίαση για τη διπλωματική σου.

      Μπορείς επίσης να αναφέρεις τα πιο σημαντικά μαθήματα που έχεις πάρει, ειδικά των τελευταίων ετών. Θα πρέπει να φροντίσεις τα μαθήματα που αναφέρεις να είναι σχετικά με την θέση στην οποία υποβάλλεις το βιογραφικό. Μπορεί να έχεις πάρει 10 στη Φιλοσοφία, αλλά αυτό δεν λέει και πολλά.
      Τέλος, θα πρέπει να φροντίσεις το βιογραφικό σου να έχει καλή εμφάνιση. Μπορείς να έχεις διαφορετικές ενότητες για τις εργασίες που έχεις κάνει, για τις γλώσσες που ξέρεις, για τις μεθοδολογίες που έχεις χρησιμοποιήσει κλπ.


  Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
  Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
 •  23-05-2007, 21:45 32169 σε απάντηση της 32167

  Απ: Γνώσεις νέων προγραμματιστών

  Για βιογραφικό σου προτείνω να ρίξεις ένα αυτί στο podcast: http://www.manager-tools.com/2005/10/your-resume-stinks/

  W3C - Leading the Web to Its Full Potential...
Σελίδα 1 από 3 (37 εγγραφές)   1 2 3 >
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems