Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Λίγα λόγια για το νέο forum

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò George J. Capnias. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος George J. Capnias στις 22-07-2005, 17:30. Υπάρχουν 0 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
 •  22-07-2005, 17:30 3755

  Λίγα λόγια για το νέο forum

  Έχουν περάσει δύο μέρες από την αναβάθμιση της υποδομής του dotNetZone.gr στον Community Server 1.1 και θα ήθελα να σας πω λίγα λόγια για αυτό το σύστημα.

  Η μηχανή του CS 1.1, παρ’ότι σχετικά καινούρια, χρησιμοποιείται ήδη από τα forums του ASP.NET (http://forums.asp.net/) ενώ παράλληλα είναι η μηχανή που φιλοξενεί τα Blogs του MSDN (http://blogs.msdn.com/), τα Blogs του TechNet (http://blogs.technet.com/) και πολλά μεγάλα sites του χώρου όπως τα thedailywtf.com, CodeBetter.com, Bink.nu κλπ.

  Η εργασία για την τροποποίηση και την προσαρμογή της μηχανής στα μέτρα του DotNetZone.gr διήρκεσε περίπου ένα μήνα και κατά την άποψή μου είναι απετέλεσε ένα πολύ καλό και διδακτικό project.

  Γιατί όχι μια άλλη μηχανή forum;
  O σκοπός του forum είναι να βοηθήσει τους προγραμματιστές που ασχολούνται κατά βάση με τις τεχνολογίες  της Microsoft. Άρα, θα πρέπει να δείξουμε την εμπιστοσύνη μας προς αυτές τις τεχνολογίες. Συνεπώς, δεν θα ήταν και πολύ έξυπνο εκ μέρους μας να «τρέξουμε» κάποια μη Microsoft μηχανή, έτσι δεν είναι;

  O Community Server προέρχεται από την συνένωση τριών προϊόντων, ενός forum engine (Community Server Forums), που λειτουργούσε σαν βάση του DotNetZone.gr ως τώρα, μιας μηχανής Blogs (.Text) και ενός Image Gallery. Αυτές είναι οι υπηρεσίες που παρέχει, «out of the box».

  Αυτό που θεωρείται ότι θα δυναμώσει την προτίμηση των χρηστών στο προϊόν, είναι η υπόσχεση των κατασκευαστών του ότι θα δημιουργηθεί στο μέλλον μια έκδοση που θα ενοποιείται πρακτικά με το δημοφιλές DotNetNuke, χρησιμοποιώντας κοινή βάση χρηστών με κοινά logins και passwords.  Ελπίζω συνεπώς ότι οι μελλοντικές υπηρεσίες που θα προσφέρει το DotNetZone.gr θα εκμεταλλεύονται και τις λειτουργίες του DotNetNuke.

  Ο μηχανισμός των forums έχει υποστεί πολλές προσαρμογές και τροποποιήσεις και δεν αποτελεί το default μηχανισμό που προσφέρει η Telligent Systems. Έχουν γίνει κάποιες αλλαγές, έχουν παρθεί ιδέες από άλλα μεγάλα forums, και έχουν λυθεί προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στην προηγούμενη έκδοση που είχαμε. Το σπουδαιότερο σημείο της αυτής της έκδοσης που έχουμε είναι τα forums.

  Σε αυτή την έκδοση έχουμε προσθέσει τη δυνατότητα σε αυτόν που ξεκινάει μια θεματική ενότητα (thread από posts) να μπορεί να ορίζει μια κατάσταση (status) για αυτή τη θεματική ενότητα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει μια εκ των ακολούθων τιμών: «Δεν έχει οριστεί», «Έχει επιλυθεί», «Δεν έχει επιλυθεί». Στις δύο τελευταίες αντιστοιχούν τα δύο εικονίδια που θα έχετε ήδη παρατηρήσει, αυτό με το κόκκινο ερωτηματικό και αυτό με το πράσινο check. Η κατάσταση (status) αυτή μπορεί να μεταβληθεί από αυτόν που ξεκίνησε τη θεματική ενότητα (thread) και από κάποιον Moderator.

  Ταυτόχρονα, αυτός που ξεκίνησε τη θεματική ενότητα (thread) και κάποιος Moderator μπορεί, την κάθε απάντηση στην αρχική ερώτηση, να την χαρακτηρίσει (δεν έχει χαρακτηριστεί, ναι με βοήθησε) αλλάζοντας το χρώμα των χαρακτήρων της απάντησης σε πράσινα.

  Η ιδέα πίσω από αυτή τη λειτουργία είναι να βοηθήσουμε αυτόν που ξεκίνησε τη θεματική ενότητα (thread), να δηλώσει αν έχει επιλυθεί το αρχικό αίτημά του από τις απαντήσεις που έχει λάβει, και ταυτόχρονα να υποδείξει αυτές που τον βοήθησαν, ώστε να διευκολύνει άλλους χρήστες με παρόμοιο πρόβλημα.

  Παράλληλα, από την κεντρική σελίδα του forum θα υπάρχει link σε σελίδα με τίτλο «Μη Επιλυμένες» όπου θα φαίνονται όλες οι θεματικές ενότητες (threads) που δεν έχουν χαρακτηριστεί από τους αρχικούς συντάκτες ως επιλυμένες.

  Σύντομα θα είναι διαθέσιμη και η υπηρεσία των Weblogs. Θα ξεκινήσουμε την υπηρεσία πιλοτικά στην αρχή, για να δούμε πως θα εξελιχθεί. Το Weblog δίνει ταυτόχρονη δυνατότητα σε αυτόν που το έχει, να μπορεί να στείλει posts και articles. Προσοχή, άλλο τα weblog posts, που συνήθως έχουν να αναφέρουν ένα γεγονός που απασχόλησε το γράφοντα, και άλλο το article, συνήθως μια πιο τεχνική δημοσίευση σε ένα θέμα.

  Τέλος θα υπάρχει το Image Gallery, που αρχικά θα καλύψει τις ανάγκες για φωτογραφίες για τα weblogs. Ενδέχεται να δημοσιευτούν εκεί κάποιες φωτογραφίες από Athens DevDays 2005 καθώς και από τις παρουσιάσεις που έκανε το DotNetZone και από πιθανές μελλοντικές εκδηλώσεις.

  George J.

   


  George J. Capnias: Χειροπρακτικός Υπολογιστών, Ύψιστος Γκουράρχης της Κουμπουτερολογίας
  w: capnias.org, t: @gcapnias, l: gr.linkedin.com/in/gcapnias
  dotNETZone.gr News
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems