Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Ερώτημα σχετικά με VB και WORD or EXCEL

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Αλέξανδρος Δημητρίου. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Αλέξανδρος Δημητρίου στις 15-10-2008, 17:25. Υπάρχουν 14 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  03-10-2008, 16:16 45113

Ερώτημα σχετικά με VB και WORD or EXCEL

Παιδία καλησπέρα!

Windows Application VB (VStudio 2005) SQL SERVER 2005

Θέλω τη βοήθειά σας στο εξής πρόβλημα:

Έχω τα εξής δεδομένα:

Έχω στον φάκελο της εφαρμογής ένα εγγραφο του word το οποίο σε κάποια σημεία του έχει κενά.Θέλω λοιπόν η εφαρμογή να παίρνει κάποια δεδομένα από τη βάση μου να τα περνέι στα κενά του εγγράφου και έπειτα αυτόματα να τυπώνεται κιόλας.

Γίνεται? και πώς......?

Ευχαριστώ πολύ!

Αυτοί που ζουν γενναίοι είναι ενάρετοι,κάνουν ένδοξες πράξεις και πέθαινουν αιώνια ξακουστοί....
    Μ.Αλέξανδρος...IV Crusade...
  •  03-10-2008, 17:50 45118 σε απάντηση της 45113

Απ: Ερώτημα σχετικά με VB και WORD or EXCEL

Το σενάριο που αναφέρεις μπορεί να υλοποιηθεί. Οι επιλογές σου για την υλοποίηση είναι δύο:

• Ο παραδοσιακός τρόπος είναι να έχεις εγκατεστημένο και το Office στον σταθμό εργασίας που θα τρέχει την εφαρμογή σου, και χρησιμοποιώντας το object model του Word (COM Objects), να ανοίξεις το αρχείο να συμπληρώσεις τα "κενά" και να εκτυπώσεις/αποθηκεύσεις το τελικό έγγραφο.
    • Ο μοντέρνος τρόπος είναι, να χρησιμοποιήσεις το νέο format αρχείων του Office .docx (OpenXML), που υπάρχουν managed classes για να μπορέσεις να το ανοίξεις/αλλάξεις/αποθηκεύσεις το αρχείο σου, χωρίς να απαιτείται να είναι εγκατεστημένο το Office στο σταθμό εργασίας που θα τρέχει την εφαρμογή σου.

Αν και ο δεύτερος τρόπος σίγουρα είναι προτιμότερος, δεν έχω προσωπική εμπειρία ολοκλήρωσης μιας λύσης με αυτόν. Σίγουρα χρειάζεσαι το OpenXML SDK και το documentation του για να ξεκινήσεις...

George J.

George J. Capnias: Χειροπρακτικός Υπολογιστών, Ύψιστος Γκουράρχης της Κουμπουτερολογίας
    w: capnias.org, t: @gcapnias, l: gr.linkedin.com/in/gcapnias
    dotNETZone.gr News
  •  03-10-2008, 18:09 45119 σε απάντηση της 45118

George J. Capnias:

• Ο μοντέρνος τρόπος είναι, να χρησιμοποιήσεις το νέο format αρχείων του Office .docx (OpenXML), που υπάρχουν managed classes για να μπορέσεις να το ανοίξεις/αλλάξεις/αποθηκεύσεις το αρχείο σου, χωρίς να απαιτείται να είναι εγκατεστημένο το Office στο σταθμό εργασίας που θα τρέχει την εφαρμογή σου.

Και πως θα τυπώσεις χωρίς να έχει Word ο Client???? Νομίζω ότι δεν γίνεται να τυπώσεις, άρα για την δεύτερη περίπτωση χρειάζεσαι Office 2007 στον client. Οι προηγούμενες εκδόσεις του Word δεν ανοίγουν .docx αρχεία

Manos
  •  03-10-2008, 18:39 45121 σε απάντηση της 45113

Κρίμα που δεν παίζεις με VS 2008... Εκεί με τα XML Literals θα μπορούσες να έχεις λύση λουκούμι

Vir prudens non contra ventum mingit
  •  03-10-2008, 20:18 45123 σε απάντηση της 45119

manosB:
    George J. Capnias:

Και πως θα τυπώσεις χωρίς να έχει Word ο Client???? Νομίζω ότι δεν γίνεται να τυπώσεις, άρα για την δεύτερη περίπτωση χρειάζεσαι Office 2007 στον client. Οι προηγούμενες εκδόσεις του Word δεν ανοίγουν .docx αρχεία

<Πονηρό χαμόγελο>

• Χρησιμοποίησα τα ρήματα "ανοίξεις/αλλάξεις/αποθηκεύσεις", δεν χρησιμοποίησα το "εκτυπώσεις", άρα ναι, υπάρχει θέμα με την εκτύπωση.
    • Η πρόταση "Χρειάζεσαι το Office 2007 στον client" είναι λάθος. Αρκεί και ο Word Viewer 2007 για να εκτυπώσεις ένα Word document, που το σημαντικό είναι ότι δεν απαιτεί άδεια.
    • Η πρόταση "Οι προηγούμενες εκδόσεις του Word δεν ανοίγουν .docx αρχεία" είναι επίσης λάθος. Υπάρχει το "Microsoft Office Compatibility Pack for Word, Excel, and PowerPoint 2007 File Formats", επιτρέπει στις παλαιότερες εκδόσεις Office, μέχρι και στην έκδοση 2000, να ανοίγουν/τροποποιούν/αποθηκεύσουν/εκτυπώσουν τα OpenXML έγγραφα - δεν συμβαίνει το ίδιο για τα native έγγραφα. Να σημειώσω εδώ το Compatibility Pack υποστηρίζει και τους Viewers για τα 2003 προϊόντα.

<Σήκωμα φρυδιού>
    Παρέλειψα να εξηγήσω κάτι για να σε πείσω ότι η δεύτερη λύση είναι καλύτερη; Και όπως ανέφερε και ο Μάνος, υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι να φτιάξει κάποιος OpenXML αρχεία, εκτός από το SDK, που είναι πολύ πιο εύκολοι και γρήγοροι στην υλοποίηση... Wink

George J.

George J. Capnias: Χειροπρακτικός Υπολογιστών, Ύψιστος Γκουράρχης της Κουμπουτερολογίας
    dotNETZone.gr News
  •  04-10-2008, 20:40 45146 σε απάντηση της 45123

Παιδιά, ξεχάσατε ότι το Word έχει και πεδία? Είτε το Object model χρησιμοποιήσεις, είτε το OpenXML format, είναι απείρως ευκολότερο να πεις "βάλε την τάδε τιμή στο τάδε πεδίο" παρά να ψάχνεις κενά. Τα XML Literals θα βοηθούσαν αν φτιάχναμε το κείμενο από την αρχή, αλλά εδώ θέλουμε απλά να βρούμε κάποια συγκεκριμένα σημεία και να βάλουμε τιμές.

Αφού βάλουμε πεδία στο κείμενο, έχουμε μετά πολλές επιλογές για να τα γεμίσουμε.

1. Μπορούμε να κάνουμε mail merge με μία πηγή δεδομένων. Αυτό μπορεί και να μετατραπεί σε macro του Word για να γίνεται εύκολα μέσα από το Word, ή μέσω του object model από μία εξωτερική εφαρμογή να καλούμε τις αντίστοιχες εντολές.
    2. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το object model για να ανοίξουμε ένα έγγραφο, να βρούμε τα πεδία του και να τους θέσουμε τιμές. Μετά μπορούμε να το εκτυπώσουμε.
    3. Αν θέλουμε να παίξουμε μόνο με OpenXML, μπορούμε να ανοίξουμε το αρχείο και με το συνδυασμό XSLT/XPATH/DOM που μας αρέσει να βρούμε τα πεδία και να τους αλλάξουμε τις τιμές.

Το μόνο πλεονέκτημα του OpenXML σε αυτή την περίπτωση είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιβάλλον server, όπου δεν μπορεί κανείς να σηκώνει π.χ. 10 διαφορετικά instances του Word για να εξυπηρετήσει 10 διαφορετικές κλήσεις. Αν η δουλειά όμως γίνεται σε client ο οποίος έχει εγκατεστημένο Word (όχι απαραίτητα το 2007) μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα πεδία με το object model. Το ωραίο μάλιστα είναι ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα macro με την εντολή Record Macro με τα βήματα που χρειάζονται για το mail merge και το Word θα μας δημιουργήσει τον αντίστοιχο κώδικα σε VBA.

Ποιά λύση είναι καλύτερη? Εξαρτάται ποιές είναι οι απαιτήσεις!

• Θέλουμε η δουλειά να γίνεται στο server?    ->  OpenXML.
    • Στον client μέσα από το ίδιο το Word?         ->  VBA Macro.
    • Στον client από άλλη εφαρμογή?
      • Αν μας αρκεί η λειτουργία του Mail merge, είμαστε εντάξει.
      • Αν θέλουμε να πειράξουμε το κείμενο ή τα δεδομένα πριν περάσουμε τις τιμές στα πεδία, δουλεύουμε με το object model.

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  05-10-2008, 15:34 45156 σε απάντηση της 45146

Γιατί τα XML Literals βοηθούν μόνο όταν φτιάχνουμε docs από την αρχή; Μια χαρά παίζουν και για την δουλειά αυτή που περιγράφει ο φίλος μας. Από τη στιγμή που η περίπτωση της VSTO/VBA λύσης δεν είναι ζητούμενο, είναι η καλύτερη λύση πέραν τοu mail merge. Δεν χρειάζεται ούτε να μάθεις το object model του Word, ούτε να ξέρεις XSLT, ούτε να ψάχνεις μπακαλίστικα για κενά και anchors, ούτε να έχεις εγκατεστημένο Word/Word Viewer (παρά μόνο εκτύπωση).

•  05-10-2008, 16:48 45158 σε απάντηση της 45156

Γιατί από την ερώτηση θεωρώ ότι υπάρχει ήδη έτοιμο το κείμενο, το οποίο σημαίνει ότι το 99% του XML που χρειάζεται υπάρχει ήδη. Από εκεί και πέρα, αυτό που χρειάζεται είναι σε συγκεκριμένα σημεία να αντικατασταθεί είτε το κενό, είτε ένα πεδίο, είτε ένα tag με XML. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να βοηθήσουν τα XML Literals, αν και θα γλυτώσουν από ελάχιστη δουλειά. Αν για παράδειγμα το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλει κάποιος ένα όνομα, το XML Literal θα σε γλυτώσει από το να περικλείσεις το όνομα με τα κατάλληλα tags. Για να το βρεις όμως αυτό το σημείο, θα πρέπει να το ψάξεις είτε με DOM, είτε με XSLT είτε με string search. Όχι ότι δεν μπορείς να συνδυάσεις και τα δύο. Αναζήτηση των πεδίων με XPATH και αντικατάσταση των τιμών τους με XML Literals. Απλά, το όφελος που θα έχει κανείς στις απλές περιπτώσεις είναι πολύ μικρό.

Εκεί που έχει σημαντικό όφελος να χρησιμοποιήσεις XML Literals είναι αν χρειάζεται να αντικατασταθεί το πεδίο με κείμενο με formatting, το οποίο θα περιέχει μίγμα από παραγράφους, bold, itαlic κλπ. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ καλύτερα να έχεις ένα έτοιμο template με XML Literals παρά να φτιάξεις όλο το κείμενο με το object model.

Άλλο σημείο στο οποίο συμφέρουν τα XML Literals είναι αν το κείμενο είναι μικρό και η μορφή του δεν πρόκειται να αλλάξει. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί κανείς να σώσει το κείμενο σε μορφή OpenXML και να το ενσωματώσει στην εφαρμογή του ως XML Literal, εισάγοντας το επιπλέον κείμενο από τη βάση όπου χρειάζεται. Η χρήση αυτή όμως δείχνει και το μεγαλύτερο πρόβλημα των XML Literals. Είναι hard-coded. Αν για οποιοδήποτε λόγο πρέπει να αλλάξει το κείμενο ή το φορμάρισμα του, θα πρέπει να ξαναγίνει compile ο κώδικας. Σε αυτή την περίπτωση είναι βολικότερο το κείμενο να είναι ανεξάρτητο της εφαρμογής και να χρησιμοποιείται ως template.

•  05-10-2008, 17:32 45159 σε απάντηση της 45158

Γιατί θεωρείς ότι θα πρέπει να ψάξεις προγραμματιστικά για να αλλάξεις το κείμενο; Αφού χρησιμοποιείς expressions με placeholder fields (το <%= ... = όπως λέγεται τέλος πάντων). Ορίζεις που θα μπουν τα data και τελείωσε. Άσε που θεωρώ ότι είναι ευκλότερο με reflection (χμμμ... ή ακόμα και με το System.AddIn) να φορτώνω δυναμικά κλάσεις που να περιέχουν τα XML Literals, παρά να ξεπέσω στην XSLT. Ούτε compile, ούτε τίποτα Smile

•  05-10-2008, 18:27 45160 σε απάντηση της 45159

Μάλλον δεν κατάλαβες τί εννοώ. Αν το κείμενο υπάρχει ήδη και θέλω να αλλάζει, δεν μπορώ να το ενσωματώσω σε κάποια κλάση. Πρέπει να παραμείνει σε κάποιο .doc ή .docx αρχείο. Για να δουλέψω με αυτό το αρχείο θα πρέπει να το φορτώσω και να βρω τα πεδία ή τα tags που θα έχω βάλει εκεί μέσα και θέλω να αντικαταστήσω με δεδομένα. Αυτό σημαίνει αναγκαστικά ότι είτε θα χρησιμοποιήσω το object model για να βρω αμέσως τα πεδία, είτε θα κάνω κάποια αναζήτηση, με string search ή XPATH που είναι και γρηγορότερο.

Για να χρησιμοποιήσω XML Literals θα πρέπει να βάλω το XML του αρχείου μέσα στον κώδικα μου. Ακόμα και σε addin να το βάλω, πάλι θα πρέπει να μετατρέψω το XML σε κώδικα και σε συγκεκριμένα σημεία να βάλω τα <%= %>. Αυτό μπορεί να μην είναι πρόβλημα αν έχω μικρά κείμενα τα οποία δεν χρειάζεται να αλλάξουν. Όταν όμως το κείμενο θα πρέπει να αλλάζει, ή όταν το κείμενο είναι μεγάλο, δεν θα μπορέσω να χρησιμοποιήσω αυτή τη λύση.

Τα πάντα εξαρτώνται από το τί θέλω να κάνω. Αν θέλω να τυπώσω ετικέτες, ένα XML Literal είναι συνήθως αρκετό. Αν θέλω να τυπώσω γράμματα ... μάλλον όχι. Μπορεί τα γράμματα να είναι μικρά, αλλά θα θέλω να χρησιμοποιήσω διαφορετικά κείμενα ανάλογα με την περίσταση αλλά και να τα τροποποιώ. Αν θέλω να τυπώσω ένα συμφωνητικό, ένα συμβόλαιο? Το XML Literal που θα χρειαζόμουν θα ήταν κάπως τεράστιο. Τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι καθόλου σπάνιες ή περίεργες. Στα περισσότερα επιδοτούμενα προγράμματα τα συμβόλαια είναι τυποποιημένα και αλλάζουν μόνο ο δικαιούχος, η διεύθυνση του και το αντικείμενο της πρότασης που υποβάλλει. Εκεί το OpenXML με XSL έρχονται λουκούμι, γιατί είναι απαγορευτικό να σηκώσεις αρκετά Word instances για να τυπώσεις ... 1000 συμβόλαια. Αντίθετα, μπορείς να σηκώσεις ένα αρκετά μεγάλο αριθμό από threads τα οποία θα κάνουν τα κατάλληλα transformations.

Ααααααλάααααα ....

Μόλις σκέφτηκα άλλο ένα τρόπο να δουλέψεις με XML και το Word το οποίο σου δίνει και την ευκολία του XML Literals και την ευκολία να χειριστείς μεγάλα αρχεία με πολύπλοκο formatting. Το Word από την έκδοση 2003 και μετά μπορεί να χρησιμοποιήσει XML για να εισάγει δεδομένα σε ένα ήδη υπάρχον κείμενο. Αρχικά πρέπει να ορίσουμε ποιές περιοχές του κειμένου θα γεμίζουν και από ποιό XML tag. Μετά, μπορούμε να κάνουμε apply ένα εξωτερικό XML αρχείο στο κείμενο μας και να αντικατασταθούν οι τιμές των μαρκαρισμένων περιοχών από αυτές που υπάρχουν στο XML file. Το MSDN περιέχει αρκετά παραδείγματα για το πως μπορεί κάποιος να δουλέψει με XML.

Το αρχικό κείμενο μπορεί να είναι όσο μεγάλο θέλουμε, το XML αρχείο με τα δεδομένα όμως θα είναι τυπικά πολύ μικρό και θα μπορεί άνετα να δημιουργηθεί με XML Literal. Εφόσον δεν αλλάζει η δομή αυτού του αρχείου, δηλαδή δεν θέλουμε ξαφνικά να προσθέσουμε άλλο ένα πεδίο, μπορούμε να αλλάξουμε το κείμενο όσο θέλουμε.

•  05-10-2008, 19:27 45161 σε απάντηση της 45160

Το μυαλό σου πάει πάντα σε enterprise-wide υλοποιήσεις! Έφτασες το πράγμα στα επιδοτούμενα προγράμματα, στα χιλιάδες συμβόλαια και στo text formating μέσω πολλαπλών threads. Εγώ αναφέρομαι στο συγκεκριμένο πρόβλημα που μας απασχολεί και γι αυτό θεωρώ ότι το copy/paste του XML του word μέσα στο κώδικα ως XML Literal είναι αρκετό AN θεωρητικά είχαμε την πολυτέλεια του Visual Studio 2008. Στα "πρώτα βήματα" είμαστεεεεεεε.

•  05-10-2008, 21:03 45162 σε απάντηση της 45161

Ακριβώς επειδή είμαστε στα "Πρώτα Βήματα" δεν μου αρέσει γενικά η ιδέα να παίζει κανείς με το OpenXML και ειδικά να το χειριστεί με XML Literals. Για να φτιάξει ένα σωστό αρχείο θα πρέπει να μάθει

1. τη δομή ενός docx αρχείου και τα διάφορα συμπιεσμένα αρχεία που περιέχει
    2. το schema του αρχείου document.xml το οποίο περιέχει το κείμενο. Αυτά θεωρώντας ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερο formatting, γιατί τότε πρέπει να τροποποιηθούν και άλλα αρχεία.
    3. Πως να συμπιέζει όλα τα αρχεία που χρειάζονται για να δημιουργηθεί ένα σωστό .docx αρχείο.

Το παρακάτω είναι το document.xml ενός docx αρχείου το οποίο περιέχει τρία γράμματα σε διαφορετικές παραγράφους, το A, το Β και το C.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="yes"?>
    <w:document xmlns:ve="http://schemas.openxmlformats.org/markup-compatibility/2006" xmlns:o="urn:schemas-microsoft-com:office:office" xmlns:r="http://schemas.openxmlformats.org/officeDocument/2006/relationships" xmlns:m="http://schemas.openxmlformats.org/officeDocument/2006/math" xmlns:v="urn:schemas-microsoft-com:vml" xmlns:wp="http://schemas.openxmlformats.org/drawingml/2006/wordprocessingDrawing" xmlns:w10="urn:schemas-microsoft-com:office:word" xmlns:w="http://schemas.openxmlformats.org/wordprocessingml/2006/main" xmlns:wne="http://schemas.microsoft.com/office/word/2006/wordml">
    <w:body>
    <w:p w:rsidR="00B43998" w:rsidRDefault="003A1FDF">
    <w:pPr>
    <w:rPr>
    <w:lang w:val="en-US"/>
    </w:rPr>
    </w:pPr>
    <w:r>
    <w:t>A</w:t>
    </w:r>
    </w:p>
    <w:p w:rsidR="003A1FDF" w:rsidRDefault="003A1FDF">
    <w:t>B</w:t>
    <w:p w:rsidR="003A1FDF" w:rsidRPr="003A1FDF" w:rsidRDefault="003A1FDF">
    <w:t>C</w:t>
    <w:sectPr w:rsidR="003A1FDF" w:rsidRPr="003A1FDF" w:rsidSect="007768A6">
    <w:pgSz w:w="11906" w:h="16838"/>
    <w:pgMar w:top="1440" w:right="1800" w:bottom="1440" w:left="1800" w:header="708" w:footer="708" w:gutter="0"/>
    <w:cols w:space="708"/>
    <w:docGrid w:linePitch="360"/>
    </w:sectPr>
    </w:body>
    </w:document>

Κατά τη γνώμη μου το να χειριστείς τόσο XML για να γράψεις τρία γράμματα είναι αρκετά δυσκολότερο από το να καλέσεις το Mail Merge ή να δουλέψεις με το Document.Fields collection μέσω του Object model.

•  05-10-2008, 23:14 45163 σε απάντηση της 45162

Νομίζω ότι η συζήτηση έχει χάσει το σκοπό της αρχικής ερώτησης. Μπορούμε να περιμένουμε ένα feedback από το μέλος που έθεσε την αρχική ερώτηση, πριν συνεχίσουμε...

George J.

dotNETZone.gr News
  •  06-10-2008, 00:27 45165 σε απάντηση της 45162

Όντως έχουμε ξεφύγει από το αρχικό θέμα αλλά μιας και τον τελευταίο καιρό έχει πέσει λίγο η κίνηση, δεν είναι κακό να το κουβεντιάσουμε λίγο παραπάνω...

Πάντως, η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι είναι κλίμακεσ ευκολότερο να παίξεις με XML Literals παρά με XSLT. Με Word object model δεν θα άπαιζα καθώς το να βγώ στο COM μέσα από managed κώδικα αποτελεί την τελευταία μου επιλογή. Τέλος, πιστεύω ότι όπως φαίνεται από το link που έδωσα, τα docx αρχεία και το packaging τους δεν είναι κάτι το περίπλοκο.

•  15-10-2008, 17:25 45487 σε απάντηση της 45165

Παιδιά αυτά που λέτε δεν ακουγονται έυκολα να υλοποιηθούν...Πάντως μου δώσατε ένα μπούσουλα και έκανα κάποιες προσπάθειες,,,δεν έχω βγάλει άκρη ακόμα μα προσπαθώ.......

Θα σας ειδοποιήσω με τη λύση...

Αυτοί που ζουν γενναίοι είναι ενάρετοι,κάνουν ένδοξες πράξεις και πέθαινουν αιώνια ξακουστοί....
    Μ.Αλέξανδρος...IV Crusade...
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems