Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò cap. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος manosB στις 06-09-2007, 09:41. Υπάρχουν 44 απαντήσεις.
Σελίδα 2 από 3 (45 εγγραφές)   < 1 2 3 >
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  07-10-2005, 10:38 6004 σε απάντηση της 6002

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    business oriented senior developer: Ωραίο τίτλο έβγαλα. Περιγράφω έτσι έναν senior developer που αντιλαμβάνεται όλο το business κομμάτι αυτού που αναπτύσει, δηλαδή δεν γράφει απλά χαζό κώδικα, αλλά μπορεί να καταλάβει που θα χρησιμοποιηθεί, πως θα χρησιμοποιηθεί, γιατί το χρειάζεται ο πελάτης, πως θα κερδίσει από αυτό ο πελάτης, πως πρέπει να το παρουσιάσει στον πελάτη, πως πρέπει να τον εκπαιδεύσει να το χρησιμοποιεί, πόσο πρέπει να το πουλήσει και τι υποστήριξη πρέπει να παρέχει στον πελάτη.
    Χρήστος Γεωργακόπουλος
  •  07-10-2005, 10:43 6005 σε απάντηση της 5997

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

     web_idiot wrote:
    Πρώτα από όλα ευχαριστώ cap για την ενημέρωση. Αν είναι τόσο εύκολο τότε με βλέπω να τρέχω. Έχω και κάποοιες άλλες απόρίες. Αν πχ δεν έχεις κάποια δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα τι πληρώνεις σε εφορία κλπ. Αλλά αυτά είναι καλό να γίνει ένα άρθρο ή κάποια άλλη συζήτηση.

    Σιγουρα ίσως θα ήταν καλό να γίνει μια άλλη συζήτηση. Και αν χρειαστούν πολλές πληροφορίες, θα την ξεκινήσουμε. Στο μεταξύ να σου πω (για να σου λύσω όσο μπορώ την τρέχουσα απορία) οτι η εφορία θα κοιτάξει τα συνολικά σου έσοδα από μπλοκάκι ανά έτος, καθώς και τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (ανά τρίμηνο), στις οποίες αν δεν έχεις έσοδα υποβάλλεις μηδενική δήλωση.

    Δεν πληρώνεις κάτι άλλο, εκτός αν υποχρεούσαι σε καταβολή εισφοράς στο ΤΕΒΕ, οπότε το χαράτσι πέφτει κάθε μήνα, έχεις δεν έχεις δουλειά. Το ΤΕΒΕ παει με κατηγορίες που αλλάζουν ανά δυο χρόνια νομίζω και αυξάνεται η εισφορα. Στην πρώτη κατηγορία δεν είναι πολλά τα χρήματα (σχετικό είναι αυτό), στις μεγαλύτερες είναι.

     


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  07-10-2005, 10:48 6006 σε απάντηση της 6002

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

     cgeo wrote:
    Μια μικρή λεπτομέρεια. Ένας "business oriented senior developer" σαν τον cap, δεν μπορεί να εμπιστευτεί εύκολα κάποιον που είναι κάτι λιγότερο. Δηλαδή είναι δύσκολο να βρει κάποιον να του κάνει δουλιά που να μην φοβάται να την δώσει στον πελάτη του.

    Πωπω, με έφτιαξες πρωι πρωι :) Τι τιτλοι ειναι αυτοί! :)

    Χμ, σοβαρά τώρα, ναι, αυτό είναι ένα πρόβλημα. Ευτυχώς τυγχάνει να γνωρίζω και πιό experienced developers από εμένα, οπότε μπορώ να κάνω delegate κάποια πράγματα (ήδη το έχω κάνει για μια περίπτωση).

    Από την άλλη πλευρά, όσο παραμένει κάποιος σε μισθωτή εργασία αλλοτριώνεται λίγο και το "senior" φθίνει, δεν ανεβαίνει. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την εργασία που έχει κανείς να κάνει στην εταιρία του. Συνήθως όμως καταλήγεις μετά από κάποια χρόνια να αναλώνεσαι σε συντήρηση παλαιότερων πραγμάτων που έχεις φτιάξει. Αρα, υπό αυτή την έννοια (αν και υποψιάζομαι οτι ανοίγω καινούριο θέμα - μισθωτή εργασία και φθίνοντες ρυθμοί μάθησης νέων τεχνολογιών), είναι εύκολο σχετικά να βρείς καλύτερο developer. Λεω και ξαναλέω και το φωνάζω παντού (και στο τέλος δεν θα με προσλαμβάνει κανένας) οτι δεν ειμαι guru. Δεν εχω χρησιμοποιήσει ποτέ στη ζωή μου dataadapter! Ναι. Αλλα αυτό που λέει ο Χρήστος ειναι σωστό. Business. Εχω πληρέστερη και πιό σφαιρική άποψη για ορισμένα πράγματα. Ετσι μπορω να αξιοποιήσω τις γνώσεις και άλλων πιθανών συνεργατών. Το statement του Χρήστου ισχύει πάντως.

     

     


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  07-10-2005, 13:54 6013 σε απάντηση της 6006

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    Κακά τα ψέμματα... Η αρχική ερώτηση πιστεύω πως μας έχει απασχολήσει όλους από καιρό σε καιρό. Η σωστή απάντηση βέβαια... τι να πω. 42.

    Πάντως για όσους δουλεύουν αυτή τη στιγμή σε εταιρεία (αλλά και για όλους τους freelancers), το The Career Programmer: Guerilla Tactics for an Imperfect World είναι το ύστατο βιβλίο. Ο συγγραφέας καταφέρνει να "πιάσει" τις καθημερινές καταστάσεις που έχουμε ζήσει όλοι. Διαβάστε το και θα με θυμηθείτε. Μπορεί οι συμβουλές του πολλές φορές να είναι μη εφαρμόσιμες - αν μη τι άλλο όμως, θα γελάσετε.

    Α.
    Profanity is the language all programmers know best
  •  10-10-2005, 17:21 6065 σε απάντηση της 5894

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    Φίλοι μου
    το ερώτημα μου θυμίζει το παλιό άσμα που έλεγε
    "Κιθαρίστας ή Drumer?" όπου αυθαίρετα θα έκανα μια αντιστίχιση του στυλ κιθαρίστας = freelancer και drummer=μισθωτός.

    Το πρόβλημα με έχει απασχολήσει και εμένα και ας είμαι στην αρχή της επαγγελματικής μου ζωής ως developer. Ίσως ο χώρος που κινούμε ( Interactive Multimedia Developer ) να διαφοροποιείται με των περισσοτέρων απο εδώ, ωστόσο νομίζω πως οι ανησυχίες είναι παρόμοιες.

    Δεδομένου οτι έχω μια σχετικά σταθερή δουλειά αναζητώ τις εξωτερικές εργασίες για το κάτι επιπλέον πουθα μου προσφέρει την ευκολία να κάνω διάφορα "ανοίγματα" στη ζωή μου είτε απλώς θα κάνουν πραγματικότητα κάποιες απο τις υλικές επιθυμίες μου.

    Ως freelancer προτιμώ να κινούμε σε συνεργασία με κάποιον άλλο επαγγλεματία που να με συμπληρώνει και πιο συγκεκριμένα με κάποιον γραφίστα σχηματίζοντας έτσι μια προσωρινή ομάδα που αναλαμβάνει κάποιο project. Αυτό το κάνω με τη λογική οτι προτιμώ να μην μπλέκομαι σε χωράφια που δεν έχω την ειδίκευση αλλά απλά μπορεί να έχω μια ιδέα και έπειτα οτι φαίνεται πιο δυαντή μια ομάδα που έχει κάθε άτομο να δουλέυει σε ένα συγκεκριμένο τομέα.

    Αν και νωρίς οι εμπειρίες μου θα συμφωνήσουν με τον φίλο KelMan και την άποψη του όσον αφορά το οτι οι εταιρίες δεν εμπιστεύονται , ούτε καν κοιτάνε τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό ίσως γίνει μόνο αν έχεις κάποιον γνωστό στην εταιρεία που θα σε ακούσει ότι και αν ακολουθήσει. Θα τονίσω οτι οι περισσότεροι πελάτες που συνάντησα όταν το θέμα ερχόταν στο οικονομικό της υπόθεσης είχαν ως επιχείρημα ( λες και είναι όλοι συνενοημένοι ) το εξής "Και γιατί να μην πληρώσω περισσότερα μεν αλλά να πω σε μια μεγάλη εταιρεία και να εμπιστευθώ εσένα που μπορεί να μου το σκάσεις αργότερα?". Νοοτροπία που θυμίζει Ελληνάρα που προσπαθεί να βγάλει και απο τη μύγα ξύγκι , κατα εμένα και τίποτα παραπάνω.

    Έτσι έχω επικεντρωθεί στην σταθερή δουλειά μου που μπορεί να μην με τσιτώνει απο μόνη της αλλά την τσιτώνω εγώ. ΤΙ εννοοώ? Αυτά τα "παραπάνω και εκτός ρουτίνας" που ίσως έκανα σε εξωτερικές δουλειές τα προσφέρω στην τωρινή σταθερή μου με σκοπό να αυξήσω το εισόδημά μου απο εκεί.

    Τώρα αν αυτό συμβεί αλλά και αν συνεχίσει να συμβαίνει ίσως το κάνω post σε μελλοντικό αντίστοιχο topic
  •  10-10-2005, 17:49 6066 σε απάντηση της 6065

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

     valen wrote:
    Θα τονίσω οτι οι περισσότεροι πελάτες που συνάντησα όταν το θέμα ερχόταν στο οικονομικό της υπόθεσης είχαν ως επιχείρημα ( λες και είναι όλοι συνενοημένοι ) το εξής "Και γιατί να μην πληρώσω περισσότερα μεν αλλά να πω σε μια μεγάλη εταιρεία και να εμπιστευθώ εσένα που μπορεί να μου το σκάσεις αργότερα?". Νοοτροπία που θυμίζει Ελληνάρα που προσπαθεί να βγάλει και απο τη μύγα ξύγκι , κατα εμένα και τίποτα παραπάνω.

    Δε νομιζω οτι υπαρχει κατι λαθος σε αυτο το σκεπτικο και σιγουρα δεν εχει να κανει με λαθος νοοτροπια.

    Εχει να κανει με το γεγονος οτι -κακα τα ψεμετα- τα μεγαλα software houses προσφερουν και καποιου ειδους "ασφαλεια" σε σχεση με τον "αγνωστο" μεμονωμενο προγραμματιστη. Υπαρχουν software houses στην Ελλαδα (εχω συνεργαστει στο παρελθον με 2 απο αυτα και ειδα εκ των εσω τα πραγματα) με μερικες δεκαετιες ιστοριας πισω τους, με πολλα αξιοπιστα προγραμματα τα περισσοτερα των οποιων λειτουργουν σε πολυ μεγαλες εταιρειες/οργανισμους πολλα χρονια τωρα.

    Ειναι λογικο λοιπον μια εταιρεια (που θελει να εχει το κεφαλι της ησυχο) να προτιμησει αυτους παρα εναν freelancer, ο οποιος στο κατω-κατω, μπορει μετα απο λιγο να παψει ν'ασχολειται (ειτε γιατι το γυρισε σε...αγροτης, ειτε γιατι κερδισε το λαχειο ειτε οτιδηποτε). Για φαντασου σε τι μπελαδες και σε τι κοστος θα βαλεις μια εταιρεια, αν της εχεις πουλησει το -φανταστικο κατα τα αλλα- ERP που εφτιαχνες 2 χρονια, οταν εσυ ξαφνικα αποφασισεις οτι βαρεθηκες το computer-ιλικι και μετακομισεις σε επαρχιακη πολη για να ασχοληθεις με...οικοδομες!  (Το παραδειγμα ειναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΑΤΟ και προκειται για εναν ανθρωπο o οποιος εχε μια πολυ καλη θεση στο ΙΤ μιας ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗΣ εταιρειας. Ο συγκεκριμενος βεβαια, δεν ηταν freelancer αλλα καταλαβαινεις το νοημα μιας και αυτο μπορει να συμβει στον οποιοδηποτε, ειτε freelance ειτε υπαλληλο).

    Ενταξει, υπαρχει χαλια νοοτροπια αυτου του λαου σε παρα πολλα πραγματα (ισως στα περισσοτερα) αλλα το συγκεκριμενο νομιζω οτι υπαρχει σοβαρος λογος για να τ'ακους αυτα...


    Software Engineer, specializes in Microsoft .net/C#, COM, Sql Server and now Python.
  •  10-10-2005, 18:55 6070 σε απάντηση της 6066

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    Συμφωνώ με τον objectref, ο freelancer παρουσιάζει αυξημένες πιθανότητες εξαφάνισης. Συνηθισμένο σενάριά είναι να πιάσει full-time δουλιά, ή να έχει άλλα projects και να είναι αδύνατο να τον βρεις όταν τον χρειάζεσαι.
    Χρήστος Γεωργακόπουλος
  •  17-10-2005, 15:21 6205 σε απάντηση της 6070

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    Επανέρχομαι στο θέμα για να διαχωρίσω μεταξύ των δύο ειδών freelancer:

    1. Ο ανεξάρτητος, one-man-show ελεύθερος επαγγελματίας που ψάχνει για πελάτες μόνος του ή με τη βοήθεια κάποιου πωλητή, απευθύνεται σε ανοιχτή αγορά και είναι εκτεθειμένος στον ανταγωνισμο και στην καχυποψία των πελατών του για όλα τα θέματα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

    2. Ο "bound" με μακροχρόνιες, εξωτερικές συνεργασίες ελεύθερος επαγγελματίας που έχει ένα (καλό) κύκλο γνωριμιών, μόνιμες πολυετείς συνεργασίες εμπιστοσύνης και φροντίζει να διευρύνει τον κύκλο αυτό μέσω συστάσεων.

    Νομίζω οτι ο,τι έχει ειπωθεί αναφέρεται στο (1).
    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  18-10-2005, 14:57 6238 σε απάντηση της 6205

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

     cap wrote:
    Επανέρχομαι στο θέμα για να διαχωρίσω μεταξύ των δύο ειδών freelancer:

    1. Ο ανεξάρτητος, one-man-show ελεύθερος επαγγελματίας που ψάχνει για πελάτες μόνος του ή με τη βοήθεια κάποιου πωλητή, απευθύνεται σε ανοιχτή αγορά και είναι εκτεθειμένος στον ανταγωνισμο και στην καχυποψία των πελατών του για όλα τα θέματα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

    2. Ο "bound" με μακροχρόνιες, εξωτερικές συνεργασίες ελεύθερος επαγγελματίας που έχει ένα (καλό) κύκλο γνωριμιών, μόνιμες πολυετείς συνεργασίες εμπιστοσύνης και φροντίζει να διευρύνει τον κύκλο αυτό μέσω συστάσεων.

    Νομίζω οτι ο,τι έχει ειπωθεί αναφέρεται στο (1).

     

    Το προβλημα με τον (2) ειναι πως θα φτασει καποιος σε αυτο το σημειο και οπως ειπαμε και παραπανω, υπαρχουν πολλοι λογοι που δεν σε αφηνουν να φτασεις εκει και βεβαια, ο (2) ειναι ενας (1) updated, η ενας (1) μετα απο καποια χρονια... Θελει παρα πολυ κοπο-χρονο, γερο στομαχι, πολυ καλα οικονομικα και ικανοτητα ν'αποβαλεις καθε μερα το συνεχιζομενο αγχος αν θελεις να γινεις καποια στιγμη (2)

    Επισης, νομιζω οτι πιο ευκολα καποιος θα φτασει στην συνταξη δουλευοντας σε εταιρεια (ες) στην ζωη του παρα σαν freelancer. Ως ποτε καποιος θα κανει τον Βεγγο για τα προς το ζην ? Φανταζεσαι να εισαι 50 χρονων και ακομα να τρεχεις ? Εκτος βεβαια αν απο (2) εχεις γινει (3) η (4) οποτε δουλευουν πλεον αλλοι για σενα...Ενω σε μια εταιρεια, αν ειναι και σοβαρη, καποια στιγμη θα εξελιχθεις, θ'αλλαξεις φυσικα αργοτερα θεση αλλα θα εισαι σε ενα αρκετα πιο "protected environment" ΚΑΙ οσον αφορα τη συνταξη αργοτερα...


    Software Engineer, specializes in Microsoft .net/C#, COM, Sql Server and now Python.
  •  18-10-2005, 15:19 6239 σε απάντηση της 6238

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    Τωρα λοιπόν έρχεται ο συνήγορος του διαβόλου:

    Ποιός μας λέει οτι ο (1) θα παραμείνει (1) και δεν θα γίνει (2) και αργότερα (3) ή (4); Εξάλλου ο στόχος του freelancer είναι να "μεγαλώσει", μια και ειναι ο εαυτός του ο ίδιος μια εταιρία. Εχει ρίσκα, έχει άγχος, αλλά ο στόχος είναι αυτός. Δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει "α, ειμαι freelancer, ωραία, βολεύτηκα, δεν το πολυψάχνω".

    Από την άλλη μεριά: Ποιός μας λέει οτι είσαι "protected" σε εταιρίες ΙΤ στην Ελλάδα, με την κινητικότητα του προσωπικού να αγγίζει το 80%, με αβέβαιες συνθήκες για τις μικρές εταιρίες και ξαφνικά "κανόνια" για τις μεγάλες, με μετακινήσεις που μπορεί να μην επιθυμείς, με ξαφνικές περικοπές και assignments για να "βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά";

    Η σύνταξη, κατ'εμέ, είναι ένα μεγάλο illusion σε αυτό το θέμα. Τιποτα δεν είναι σίγουρο σε 20-30 χρονια (αν εισαι 30-40). Ουτε καν το ίδιο το συνταξιοδοτικό. Μια λύση είναι συνταξιοδοτικό σε ιδιωτική (αν και αυτό έχει επίσης τους κινδύνους του).

    Γενικά συμφωνώ με τα λεγόμενά σου, παίζω όμως το συνήγορο του διαβόλου γιατί θέλω να ακούσω και απόψεις από την "αντιπέρα" οχθη...
    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  18-10-2005, 15:42 6241 σε απάντηση της 6239

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

     cap wrote:
    Τωρα λοιπόν έρχεται ο συνήγορος του διαβόλου:

    Ποιός μας λέει οτι ο (1) θα παραμείνει (1) και δεν θα γίνει (2) και αργότερα (3) ή (4); Εξάλλου ο στόχος του freelancer είναι να "μεγαλώσει", μια και ειναι ο εαυτός του ο ίδιος μια εταιρία. Εχει ρίσκα, έχει άγχος, αλλά ο στόχος είναι αυτός. Δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει "α, ειμαι freelancer, ωραία, βολεύτηκα, δεν το πολυψάχνω".

    Συμφωνοι, αντιλαμβανεσαι ομως τι θα συμβει αν μετα απο 10-15 χρονια "αποτυχεις" να γινεις (2) ?? Θα εισαι σε τετοια ηλικα που δεν θα προσλαμβανεσαι απο καμμια εταιρεια... Αλλο ειναι να εισαι π.χ. 35 και να φτασεις στα 50 σου να εισαι ακομα εκει (στην ιδια  εταιρεια) και εντελως αλλο να πας στα 50 σου εκει να ζητησεις δουλεια.


    Από την άλλη μεριά: Ποιός μας λέει οτι είσαι "protected" σε εταιρίες ΙΤ στην Ελλάδα, με την κινητικότητα του προσωπικού να αγγίζει το 80%, με αβέβαιες συνθήκες για τις μικρές εταιρίες και ξαφνικά "κανόνια" για τις μεγάλες, με μετακινήσεις που μπορεί να μην επιθυμείς, με ξαφνικές περικοπές και assignments για να "βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά";

    Μερικως σωστο αυτο διοτι ενταξει, δεν θα μας παρει καποιος απο το χερι να μας δειξει ποια ειναι η ευρωστη εταιρεια και ποια οχι η ποια θ'αντεξει στον χρονο και ποια οχι, πρεπει να μας κοβει λιγο κι εμας και να ειμαστε και λιγο τυχεροι. Εγω προσωπικα βλεπω οτι απο καλα στελεχη (στη δουλεια μας) η αγορα πασχει και με αρκετους Managers και Τεχνικους Δ/ντες που εχω κουβεντιασει, οχι μονο το παραδεχονται αυτο αλλα λενε οτι οι εταιρειες πραγματικα αυτου του ειδους τα στελεχη δεν θελουν να τα χανουν. Ξαναλεω, μιλαω για εταιρειες και οχι "εταιρειες".


    Η σύνταξη, κατ'εμέ, είναι ένα μεγάλο illusion σε αυτό το θέμα. Τιποτα δεν είναι σίγουρο σε 20-30 χρονια (αν εισαι 30-40). Ουτε καν το ίδιο το συνταξιοδοτικό. Μια λύση είναι συνταξιοδοτικό σε ιδιωτική (αν και αυτό έχει επίσης τους κινδύνους του).

    Εδω δεν συμφωνω...Η συνταξη ειναι ενα ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ θεμα που πρεπει να μας απασχολει ολους μας κι αυτο γιατι βλεπω ανθρωπους να ταλαιπωρουνται στα 65 και 70 τους και πραγματικα λυπαμαι...Οτι και να συμβει σε αυτη τη χωρα, αποκλειεται να μην παρουμε συνταξη εκτος αν σβηστουμε απο το χαρτη οποτε δεν θα υπαρχουμε για να αγχωνομαστε!


    Γενικά συμφωνώ με τα λεγόμενά σου, παίζω όμως το συνήγορο του διαβόλου γιατί θέλω να ακούσω και απόψεις από την "αντιπέρα" οχθη...

    Οκ...


    Software Engineer, specializes in Microsoft .net/C#, COM, Sql Server and now Python.
  •  19-10-2005, 13:20 6258 σε απάντηση της 6241

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    Μόνο μια κουβέντα θα προσθέσω, που λίγο απασχόλησε την συζήτηση.
    Είμαι Μισθωτός υπάλληλος (σχετικά καλά αμοιβόμενος) με μεγάλο κύκλο μόνιμων πελατών (εκτός μόνιμης δουλειάς) που ανέχονται τους δικούς μου χρόνους - μπορεί να φθάσω στον πελάτη 8 το βράδυ και να τελειώσω πολύ μετά από τα μεσάνυχτα.
    Τα έσοδα από τις εξωτερικές δουλειές σε ετήσια βάση σπάνια ξεπερνούν το 20% του μισθού μου, ενώ μπορεί να καταναλώσουν πάνω από το 50% του χρόνου που διαθέτω για (την μονιμη) εργασία.
    Πριν από μισό χρόνο, που βρέθηκα χωρίς (μόνιμη) εργασία, είχα μεγάλο δίλημα για το πως θα συνεχίσω. Τελικά βρήκα πολύ καλύτερη δουλειά από την προηγούμενη και συνεχίζω και τα δύο.
    Προσωπικά πιστέυω πως σχεδόν αυτό που είπε (δεν θυμάμαι ποιός) σε αυτήν την συζήτηση είναι το καλύτερο. Μιά αύξηση (και όχι μικρή), με σκοπό να μείνουν κάτω από τους μισούς εξωτερικούς πελάτες, και να αυξηθεί επιτέλους ο ελεύθερος ΧΡΟΝΟΣ. (να μείνουν και λίγοι πελάτες για αποκούμπι).
    Εγώ κάποιες στιγμές κατάφερα να ζω μια ζωή χωρίς νόημα. Δουλειά από το πρωϊ μέχρι μετά τα μεσάνυχτα - και χωρίς να εισπράτω εκατομμύρια. Ακόμα και όταν δεν έχω πελάτη, με πιάνει το άγχος πως θα προλάβω τις εκκρεμμότητές μου.
    Δουλειά τα Σαββάτα αλλά και τις κυριακές και τις αργίες.
    Μια χρονιά για να εξυπηρετήσω τον πελατη μου που δεν ήθελε να μείνει εργάσιμες ημέρες χωρίς δουλειά, είχα για το διήμερο των χριστουγέννων 5 Η/Υ (του) στο σπίτι μου. Ειλικρινά τα κατάφερα χάλια. Δεν θέλω να συνεχίσω να ζω τέτοιον εφιάλτη. Την στιγμή που μιλάμε, έχω κλείσει τα βιβλία μου (εδώ και πολλά χρόνια), κράτησα μόνο τους πελάτες που θεώρησα καλούς αλλά πάλι είναι πολλοί, και εξακολουθώ να μην έχω καθόλου ελεύθερο χρόνο. ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΟΥΛΕΥΩ!;
    Ας μην υποτιμάμαι τον ελεύθερο χρόνο μας.
    Είναι και αυτός ΕΣΟΔΟ και μάλιστα πολύ σοβαρό.
    Δεν ζούμε αιώνια στην γή. Ας μην κάνουμε την δουλειά αυτοσκοπό μας ακόμα κι αν τρελαινομαστε γι αυτήν (κι αλήθεια εγώ θεωρώ υπέροχο να κάνω κάτι που μου αρέσει και να αμοίβομαι κι όλας γι αυτό), δεν είναι αυτό το θέμα.


    ..Τον είπα τον πόνο μου ΟΥΦ!
  •  19-10-2005, 14:01 6259 σε απάντηση της 6258

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    Σωστός! Κι εγώ πρόσφατα, απέκτησα την αίσθηση ότι ο ελεύθερος χρόνος που αποφασίζω να διαθέσω για να δουλέψω extra, δεν αμοίβεται όσο θα έπρεπε. Πλέον, ευτυχώς έχω την πολυτέλεια, μπορώ να απορρίψω δουλείες και να τις κάνω redirect προκειμένου να αξιοποιήσω αλλιώς τον ελεύθερο χρόνο μου. Θεωρώ ότι ο ελεύθερος χρόνος μου είναι πολύ ακριβός...


    Vir prudens non contra ventum mingit
  •  30-11-2005, 14:10 7443 σε απάντηση της 6259

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    Καλησπέρα!

    Το link μου το έδωσε ένα μέλος του ελληνικού java community πάνω σε μία σχετική συζήτηση που κάναμε.
    Μοιράζομαι και εγώ τους προβληματισμούς σας και βρήκα ενδιαφέροντα τα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι στιγμής.

    Παρόλο που δουλεύω σε μία μεγάλη εταιρία εδώ και 2 χρόνια στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπάρχουν όλα αυτά που αναφέρετε.
    Προσωπικά έχω στραφεί προς την ιδέα του open source και της παροχής υπηρεσιών.

    Μέσα από όλους τους προβληματισμούς μου γεννήθηκε το eulife με σκοπό να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που συναντάει κανείς θέλωντας να ξεκινήσει να δουλεύει σαν ανεξάρτητος developer.

    Αν παρατηρήσει κανείς θα δει ότι παρόλο που το IT υπάρχει εδώ και καιρό σαν επιστήμη, δεν έχει περάσει δυναμικά στην καθημερινή μας ζωή. Εξαιρετικοί developers χάνονται ολοένα και περισσότερο μέσα στις εταιρίες. Δεν υπάρχει κάποια υποδομή για να τους επιτρέψει να δουλέψουν αυτόνομα και να προσφέρουν τις γνώσεις τους χωρίς περιορισμούς.

    Μέσω του eulife μπορεί κανείς να βρει,
    •     ένα source repository σε κάποια generic frameworks όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να λύσουν καθημερινά προβλήματα μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων.
    •     ένα τρόπο επικοινωνίας με άλλους ανεξάρτητους developers αλλά και με εταιρίες IT
    •     ένα τρόπο επικοινωνίας με τους χρήστες

    Ήδη υπάρχει ένα generic catalogue framework (euCatalogue) και ακολουθούν ακόμα περισσότερα με την βοήθεια σας.

    Το eulife σας παρακινεί να πάρετε στα χέρια σας την προώθηση του IT.

    Εφόσον υπάρχουν απορίες μπορώ να γίνω ακόμα πιο συγκεκριμένος.

    Μάρκος Χαρατζάς


  •  30-11-2005, 15:18 7447 σε απάντηση της 7443

    Απ: Εργασιακοί προβληματισμοί - μισθωτός ή freelancer;

    Δεν μπορώ να πω ότι κατάλαβα τί είναι το eulife. Από το post και το κείμενο στο site φαίνεται ότι φιλοδοξεί να γίνει κάτι αντίστοιχο του www.rentacoder.com και άλλων αντίστοιχων site. Δεν μπορώ όμως να βρω ούτε μια φόρμα για καταχώρηση στοιχείων ή κατάλογο project ή μια εγγραφή νέου χρήστη. Τελικά τί είναι αυτό που προτείνεις? Ένα forum? Κάτι αντίστοιχο του rentacoder? Κάτι άλλο?

    Αν θέλεις να φτιάξεις κάτι αντίστοιχο του rentacoder θα πρέπει να έχεις υπόψη ότι δεν απευθύνεσαι μόνο σε προγραμματιστές αλλά και εταιρείες. Καταρχήν το στυλ του site θα πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη και στα δύο κοινά ότι θα βρουν εκεί αυτό που ζητάνε. Αυτή τη στιγμή το site δείχνει μια ιδέα η οποία μπορεί κάποτε να γίνει κάτι. Όποιος το δει, θα αναρωτηθεί τί μπορεί να γίνει στο μέλλον και μετά θα φύγει. Στη συνέχεια θα πρέπει να το προωθήσεις τόσο στους προγραμματιστές όσο και στις εταιρείες. Δεν σημαίνει ότι επειδή το έφτιαξες και πήγαν και 20-30 προγραμματιστές να γραφτούνε, θα έρθουν και οι εταιρείες να τους δώσουν τα έργα. Κάπως θα πρέπει να μάθουν όλοι αυτοί ότι υπάρχει το site και ότι περιέχει κάτι αξιόλογο.

    Πρέπει πάντως να προσέξεις να μην το δημοσιοποιήσεις πρωτού είναι έτοιμο για λειτουργία. Διαφορετικά όσοι το ακούσουν θα πάνε, θα δουν μερικές στατικές σελίδες και μετά θα φύγουν και δεν θα ξαναγυρίσουν.
    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
Σελίδα 2 από 3 (45 εγγραφές)   < 1 2 3 >
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems