Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

ALPHA Script - A unified programming meta-language and a framework for the cloud!

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò localhost. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος localhost στις 04-10-2011, 10:00. Υπάρχουν 15 απαντήσεις.
Σελίδα 1 από 2 (16 εγγραφές)   1 2 >
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  28-09-2011, 11:27 67546

    ALPHA Script - A unified programming meta-language and a framework for the cloud!


    Γειά σας!

    Η εταιρία μου, localhost Ltd., μαζί με ένα σύνολο από πολύ καλές ομάδες από communities αναπτύσσουμε ένα νέο έργο το οποίο θεωρώ πώς θα φέρει επανάσταση στο Internet και στπ cloud. Η αποψή μου είναι πως θα μετασχηματίσει τον τρόπο που βλέπουμε, που εργαζόμαστε και που συνεργαζόμαστε και αναπτύσσουμε εφαρμογές στο cloud σήμερα.

    Το ALPHA Script όπως το ονομάζουμε, είναι ένα ελεύθερο λογισμικό ανοικτού κώδικα το οποίο βρίσκεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα consortium και να το προτυποποιήσουμε με στόχο να βάλουμε σε τάξη την χαοτική δομή του cloud προς οφελός μας.

    Ακολουθεί συνοπτική περιγραφή της ιδέας και ένας επιφανειακός τρόπος τεχνικής επεξήγησης. Μετά θα ήθελα να συζητήσουμε το concept και να δούμε διεξοδικά ιδέες, αντιλήψεις και γνώμες ή ακόμα και προτάσεις.


    Λοιπόν...

    Το ALPHA Script είναι μιας unified programming meta-language.
    Το ALPHA Script είναι είτε interpreted είτε compiled ή και τα δύο! 
    Είναι σημαντικό να τονίσω πως το ALPHA Script δεν είναι μια αυτόνομη γλώσσα προγραμαμτισμού και δεν υπάρχει ετκελέσιμος κώδικας για την ίδια.

    Το ALPHA Script είναι απλά ένα front-end και ένα framework που λειτουργεί ώς ένα  abstract layer μιας γενικευμένης μετά-γλώσσας προγραμαμτισμού που μετατρέπετε σε διάφορες πραγματικές γλώσσες προγραμματισμού είτε βάση αναγκών - άρα δυναμικά - είτε μέσα από επιλογή του εκάστοτε προγραμματιστή!
    Το ALPHA Script έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό μέσα από ειδικά directives που ελέγχουν τί κώδικας θα παραχθεί στην έξοδο και ποια θα είναι η τελική υποκείμενη γλώσσα προγραμματισμού. 
    Όπως ίσως θα παρατηρήσατε συνεχώς αποκαλώ το the ALPHA Script, meta-language. Αυτό το κάνω γιατί το ALPHA Script δεν είναι στην πραγματικότητα μια γλώσσα προγραμματισμού από μόνη της και δεν εκτελεί ποτέ δικό της κώδικα!

    Η ερώτηση βέβαια που μπορεί να τεθεί είναι γιατί κάποιος να θέλει ένα γενικευμένο προγραμαμτιστικό περιβάλλον όταν ελεύθερα μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες γλώσσες? Μα η απάντηση είναι απλή και προφανής!
    Εφόσον μιλάμε για την εποχή του cloud χρειαζόμαστε απλότητα, ευκολία, μεταφερσιμότητα, συντηρισιμότητα και ενδοεποικινωνία ανάμεσα στις εφαρμογές!

    Να το θέσω σαν ένα ανάλογο παράδειγμα με την κοινωνία μας για να δείτε πόσο χαοτικά είναι τώρα τα πράγματα και πώς πρέπει να οργανωθούν για να φανεί και η χρησιμότητα του εγχειρήματος.
    Μπορείτε άραγε να φανταστείτε τον κόσμο μας να μην έχει μια κοινά αποδεκτή και παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας όπως έχουμε τα Αγγλικά ώστε να μπορούμε να επικοινωνούμε και να συναλάσουμε αγαθά? Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή μιας και ο κάθε ένας από εμάς θα έπρεπε να γνωρίζει τη γλώσσα κάθε άλλου και τα προβλήματα είναι προφανή!

    Άρα λοιπόν γιατί ενώ είμαστε τόσο προχωρημένοι τεχνολογικά έχουμε αφήσει αυτό το χάος στη βασική δομή του Internet και του cloud computing? Γιατί κάνουμε λάθος και δυσκολεύουμε την επικοινωνία μεταξύ των επιτευγμάτων μας?
    Μήπως ήρθε η ώρα να εξελιχθούμε? Να κάνουμε το μεγάλο βήμα της ενοποίησης!

    Αυτή είναι η βασική ιδέα μας πίσω από το ALPHA Script. Ένας τρόπος να αναπτύσσουμε πλέον τα πάντα σε μία unified meta-language η οποία μετατρέπει κώδικες σε αντίστοιχες γλώσσες που καλύπτουν τις ανάγκες είτε αυτές είναι σε επίπεδο web, PC ή embedded.

    Δείτε και το διάγραμμα για μια γενική εικόνα: http://alpha-cms.localhost-ltd.com/ALPHA%20Script%20Dia.png

    Όπως είπαμε λοιπόν και στην αρχή το ALPHA Script δεν είναι μια γενικευμένη μετά-γλώσσα μόνον αλλά και ένα πλαίσιο με ιεραρχικά συνδεδεμένες οντότητες που συνεργάζονται για να παραχθεί το τελικό αποτέλεσμα.

    Εξηγώ λίγο πιο τεχνικά μερικά πράγματα για να κλείσω την περιγραφή για την ιδέα μας. Στο επάνω μέρτος του διαγράμματος υπάρχει το ALPHA Script. Το ALPHA Script στην ουσία είναι μόνο λέξεις - keywords και structures - που γράφονται από τον προγραμμαιστή.
    Ο πυρήνας είναι ο “Converter”. Ο “Converter” ή αλλιώς “XML Generator” είναι ένα xml generation engine που μετατρέπει το ALPHA Script σε XML σε μια abstract και γενικευμένη δομή που με τη σειρά της μπορεί να διαβαστεί από κατάληλλους “Sub-Converters”. Ο  “XML Generator” θα έχει ένα προτυποποιημένο μοντέλο και είναι στην ουσία το σημείο που χρίζει μεγάλης προσοχής κατά την υλοποίηση για να είναι απελευθερομένος από κάθε περιορισμό σύνταξης ή αρχιτεκτονικής.
    Ο “Sub-Converter” μετατρέπει το XML σε κώδικα για την εκάστοτε γλώσσα προγραμματισμού και vice versa. Το σημαντικό είναι ότι ο “Sub-Converter” δεν είναι ανάγκη να γραφτεί σε κάποια συγκεκριμένη γλώσσα αρκεί να παράγει πηγαίο κώδικα που να εκτελείται σωστά από τον τελικό compiler ή interpreter της γλώσσας. Αυτό μάλιστα δίνει και απίστευτη ελευθερία στην παραγωγή πολλών μετρατοπέων με πολλές υλοποιήσεις και διαφορετικές δυνατότητες.

    Οι εφαρμογές στην εποχή των “Thin Clients”, όπου τα O/S και τα λογισμικά πλέον δεν εγκαθίστανται στις συσκευές, το ALPHA Script θα είναι το “κλειδί” για την επιτυχία.

    Έχουμε ήδη ξεκινήσει το consortium και θέλουμε και τι δική σας άποψη και γνώση για να προχωρήσουμε ομαδικά.

    Παρακαλώ επισκευθείτε το http://alpha-script.localhost-ltd.com/

    Η αποψή σας σε αυτό το project έχει βαρύτητα και δύναμη!



    Με εκτίμηση,
    Γιώργος Δελαπόρτας
    -----------------------
    CEO & Founder of localhost Ltd.
    Informatics & Computer Engineer
    MSc in Data Communications & Networking
    PhD in Digital Forensics


    Το "ανέφικτο" είναι μια λέξη που ΔΕΝ υπάρχει στο λεξιλογιό μου!
    Δημοσίευση στην κατηγορία: , , , , ,
  •  28-09-2011, 21:17 67559 σε απάντηση της 67546

    Απ: ALPHA Script - A unified programming meta-language and a framework for the cloud!

    Νομίζω ότι πρέπει να δώσεις μία πιο ξεκάθαρη περιγραφή αυτού που προτείνεις  και πως διαφέρει από άλλες, παρόμοιες υλοποιήσεις. Αν κατάλαβα καλά, προτείνεις τη δημιουργία μία γλώσσας, της Alpha Script η οποία στην ουσία θα είναι η περιγραφή ενός συστήματος. Από αυτή τη γλώσσα θα δημιουργείς ένα ενδιάμεσο μοντέλο σε XML και από αυτό το μοντέλο θα δημιουργείς με code generators τελικό κώδικα σε διάφορες γλώσσες. 

    Καταρχήν, αυτή η ιδέα δεν είναι καινούρια. Έχω στη βιβλιοθήκη μου το "Generative Programming", έκδοσης 2000, που περιγράφει διάφορους τρόπους και υλοποιήσεις για τη δημιουργία προγραμμάτων και συστημάτων από μία αρχική περιγραφή.  Το Model Driven Architecture το 2001 έθεσε συγκεκριμένα στάνταρ στο πως να ορίσεις το σύστημα σου με μοντέλα ανεξαρτήτως υλοποίησης και πως να ορίσεις τους μετασχηματισμούς οι οποίοι θα παράγουν το τελικό σύστημα και κώδικα. Γενικά η ιδέα του meta-programming, η συγγραφή δηλαδή προγραμμάτων τα οποία "δημιουργούν" προγράμματα, είναι ακόμα πιο παλιά και φτάνει πίσω στη Lisp. Ακόμα και ο όρος που χρησιμοποιείς, meta-language, έχει πολύ συγκεκριμένο ορισμό και δεν έχει σχέση με αυτά που περιγράφεις.

    Η ιδέα δεν ήταν καινούρια ούτε το 2000, απλά τότε είχε επεκταθεί τόσο ώστε να δημοσιευθούν αρκετά βιβλία και να τεθούν στάνταρ. Ένα από τα παραδείγματα που κυκλοφορούσαν τότε ήταν πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούσαν χρησιμοποιώντας τεχνικές του generative programming να καθορίσουν τις χιλιάδες αλληλένδετες παραμέτρους, ρυθμίσεις και διαφορετικά εξαρτήματα που απαιτεί η κατασκευή ενός αυτοκινήτου κατά παραγγελία, από τις μερικές δεκάδες διαφορετικές απαιτήσεις του πελάτη. Οπότε αντιλαμβάνεσαι πόσο καιρό υπήρχε και είχε υλοποιηθεί αυτή η ιδέα.

    Ακόμα και στην Ελλάδα, η ιδέα δεν είναι πρωτόγνωρη. Γνωρίζω τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές ελληνικές εταιρείες οι οποίες έχουν αναπτύξει model-driven και generative πλατφόρμες, μάλιστα δούλευα σε μία από αυτές το 2001. Τουλάχιστον μία από αυτές αναπτύσσει ήδη πλατφόρμα για cloud computing.

    Σήμερα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εύκολα την MDA με open source εργαλεία όπως το Eclipse και έτοιμα plugins.

    Τέλος, αναφέρεις οφέλη για cloud computing, δεν εξηγείς όμως ποιά θα είναι αυτά και γιατί η γλώσσα που προτείνεις θα είναι καλύτερη για cloud computing. 

    Η ιδέα είναι καλή, όχι όμως καινούρια, ενώ λεπτομέρειες δεν υπάρχουν. Τί προτείνεις τελικά και ποιά θα είναι τα οφέλη του? Σε τί θα διαφέρει απ' όσα έχουν γίνει τα τελευταία 10 χρόνια?

    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  28-09-2011, 22:25 67560 σε απάντηση της 67559

    Απ: ALPHA Script - A unified programming meta-language and a framework for the cloud!

    Παναγιώτη, πολύ σωστά τα όσα αναφέρεις και φυσικά δεν είναι κατι καινούριο αυτό που θέλω να κάνω αλλά είναι καινοτόμος ο τρόπος με τον οποίο θέλω να το κάνω και να το αξιοποιήσω σε συγκεκριμένο επίπεδο. Την ιδέα την έχω πάνω απο 7 χρόνια αλλά τότε ούτε τις γνώσεις είχα, ούτε την τεχνογνωσία αλλά ούτε το cloud είχε πάρει την σημερινή του μορφή. Θέλω όμως να μιλάμε στο εμείς και όχι στο εγώ γιατί δε θέλω να το κάνω μόνος μου αλλά να φτιάξουμε ένα community και μετά ένα consortium προτυποποίησης!

    Να τα πάρουμε όμως με τη σειρά. 
    Πέραν των όσων ιστορικών στοιχείων και references δίνεις θέλω να ξεκαθαρίσω πώς όλη η ιδέα στηρίζεται περισσότερο σε ένα business model παρά σε ένα programming model και είναι στοχευμένο στο cloud που όπως φαίνεται σε συνδιασμό με τα HTML 5 και Semantic Web καθώς και με τα "thin-clients" θα αποτελεί την καθημερινοτητά μας σε 5 χρόνια.

    Δηλαδή, θέλω να έχω ένα abstract layer πάνω από το cloud το οποίο "εννοποιεί" ιδεατά:
    1. Programming languages
    2. A.P.I & Frameworks
    3. Inter-communications
    4. Protocols
    6. Web languages
    7. System languages.

    Κοινώς, ότι κάνει το cloud σε επίπεδο υποδομής και δικτύων εμείς να το κάνουμε σε επίπεδο λογισμικού, αν καταλαβαίνεις το αντίστοιχο ανάλογο, στην οργάνωση.
    Δίνουμε δηλαδή οργάνωση στο χάος κατα κάποιο τρόπο.

    Επίσης θελω να ξεκαθαρίσω πώς δε θέλω να υπερκαλύψω όλες τις γλώσσες προγραμματισμού ή να τις αντικαταστήσω, κάθε άλλο! 
    Θέλω να διατηρήσω τις υπάρχουσες υποδομές κάτω από το σύννεφο και να παράγω ένα XML με Ópen architecture και ίσως free technical specifications όπου ένας τρίτος (vendor) θα πέρνει και θα παράγει τον sub-converter του για να εξάγει κώδικα σε μια οποιαδήποτε υποκείμενη γλώσσα προγραμματισμού - είτε web είτε system - θέλει αυτός για να καλύψει τις ανάγκες του.
    Φυσικά μπορεί να γίνει και το αντίθετο για να γίνεται όλο το maintenance  στο επίπεδο της ALPHA Script, δηλαδή διαδικασία vice-versa.

    Θα επιμείνω στον όρο μετά-γλώσσα όμως γιατί είναι μια γλώσσα που περιγράφει ιδεατά μια ή πολλές άλλες γλώσσες, δηλαδή η γλώσσα για την γλώσσα.

    Άρα όπως καταλαβαίνεις δε μιλάω για generative programming και ούτε αναγκαστικά για MDA.

    Οπότε τώρα μπορώ, αφού σου έδωσα να καταλάβεις την ιδεά καλύτερα, να σου πώ ένα παράδειγμα και θα λυθούν όλες σου οι απορίες.

    Μέχρι σήμερα στο cloud, με τη σημερινή του μορφή υπάρχουν δεκάδες γλώσσες πρότυπα και Α.P.I και η κάθε εταιρία έχει τα δικά της πρότυπα. Βλέπε, Microsoft - Azure, Amazon Cloud, κτλ...
    Όλες αυτές οι λύσεις όμως είναι κάθετες (vertical) στο business και καλύπτουν ορισμένες ανάγκες ή ΟΚ σχεδόν όλες αλλά σε μια πλατφόρμα που για να "μιλήσει" με τις άλλες έχεις το γνωστό πρόβλημα των bridges για το interoperability.
    Εγώ λοιπόν έρχομαι και δίνω μια οριζόντια (horizontal) λύση στο χώρο και έτσι έχω από κάτω οποιεσδήποτε πλατφόρμες, κάθετες υποδομές, που δε ενδιαφέρουν τον developer σε τί είδους cloud είναι ή τι κώδικα πρέπει να στοχεύσει για να παράγει γρήγορα, ευέλικτα και μεταφέρσιμα τον κωδικά του παντού.
    Επίσης γνωρίζω ότι οι κώδικες δε θα είναι πάντα τόσο optimal αλλά αυτό έχει να κάνει και με τον sub-converter, τον vendor και φυσικά λίγες ίσως γραμμές παραπάνω κώδικα σε "τέρατα" συστήματα δεν θα ρίξουν τραγικά την απόδοση, αλλά όπως είπα και αυτό έχει να κάνει με το κάθε project.

    Τέλος, όπως αντιλαμβάνεσαι σαν νέο προϊόν αυτό θα δώσει δουλειές, νέα εργαλεία, θα δημιουργήσει νέες ανάγκες....κτλ.

    Ελπίζω να βοήθησα και να έδωσα το στίγμα της ιδέας και της καινοτομίας.
    Αναμένω σχόλια...

    Ευχαριστώ!


    Το "ανέφικτο" είναι μια λέξη που ΔΕΝ υπάρχει στο λεξιλογιό μου!
  •  28-09-2011, 23:54 67561 σε απάντηση της 67560

    Απ: ALPHA Script - A unified programming meta-language and a framework for the cloud!

    Νομίζω ότι θα πρέπει να δεις σε μεγαλύτερο βάθος και το MDA, το βιβλίο Generative Programming, ή έστω να διαβάσεις πρώτα όλες τις παρόμοιες τεχνικές στο Wikipedia. Όσα περιγράφεις έχουν ήδη περιγραφεί, αναλυθεί και υλοποιηθεί εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. Τί παραπάνω έχεις να δώσεις από το OMG (ως concortium) ή το MDA (ως αρχιτεκτονική)? 

    Επιπλεόν, θα πρέπει να δείξεις κάτι χειροπιαστό πριν αρχίσεις να μιλάς για γλώσσα και concortium. Όσα έχεις πει ως τώρα μπορούν άνετα να περιγράψουν οποιαδήποτε model driven ή generative αρχιτεκτονική ή μεθοδολογία. Είναι σα να έχεις απλά την ιδέα αλλά να περιμένεις κάποιοι άλλοι να την υλοποιήσουν. Οι υλοποιήσεις όμως έχουν ήδη γίνει εδώ και πολλά χρόνια, όσο για τις ιδέες έχουν αναλυθεί διεξοδικά και υπάρχει πλέον συγκεκριμένη ορολογία και ταξινόμηση των αρχιτεκτονικών.

    Τέλος, η χρήση της XML ως "γλώσσα" ή "μοντέλου" ήταν μεν της μόδας πριν από 10 χρόνια, έχει όμως εγκαταληφθεί για χάρη πραγματικών γλωσσών και συγκεκριμένα των DSLs. Η ίδια η XML δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα format αποθήκευσης. Ως τρόπος αναπαράστασης γλώσσας όμως είναι πολύ κακός καθώς τουλάχιστον το μισό κείμενο που γράφεις είναι περιττό (τα closing tags), είναι πολύ δύσκολη στη συγγραφή και ανάγνωση και εισάγει τεράστιους περιορισμούς στη σύνταξη. Γι αυτό και παρότι υπάρχουν διάλεκτοι της XML για ανταλλαγή μοντέλων μεταξύ model-driven συστημάτων, το κάθε σύστημα έχει το δικό του τρόπο να αναπαριστά και να αποθηκεύει τα μοντέλα του.

    Αν θέλεις να το δεις από την πλευρά των γλωσσών, η XML είναι κάτι σαν το parse tree που δημιουργεί ένας parser διαβάζοντας ένα κείμενο γραμμένο σε κάποια γλώσσα, πριν αρχίσει να το ελέγχει για σωστή σύνταξη και πριν αρχίσει να το εκτελεί και να δημιουργεί το binary. Προφανώς είναι 10000000000 φορές ευκολότερο για τον άνθρωπο να γράψει στην αρχική γλώσσα παρά να γράψει το parse tree με το χέρι. Ο μόνος λόγος για τον οποίο κάποιος θα έγραφε απευθείας σε XML είναι επειδή δεν θέλει ή δεν ξέρει πως να φτιάξει αυτή την αρχική γλώσσα.

    Αντί για XML τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται πολύ οι πραγματικές meta-languages: γλώσσες οι οποίες σου επιτρέπουν να ορίσεις τη δική σου διάλεκτο, ουσιαστικά γλώσσες που σου επιτρέπουν να φτιάξεις τη δική σου γλώσσα.

    Αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά να δεις ποιές είναι οι εξελίξεις σε αυτό το πεδίο, ρίξε μια ματιά στα σχετικά άρθρα του Wikipedia για Language-Oriented Programming, Intentional Programming, Generative Programming, Model-Driven Engineering και τις παραπομπές του κάθε άρθρου. Αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά για metalanguages, τουλάχιστον στο χώρο του .NET ρίξε μία ματιά στη Boo και στην F#. H F# έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην ML, μία από τις πρώτες metalanguages (1970), και έρχεται σε κάθε έκδοση του Visual Studio. Επιπλέον, όλες οι δυναμικές γλώσσες (Python, Ruby κλπ) επιτρέπουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τη δημιουργία της δικής σου διαλέκτου.


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  29-09-2011, 00:01 67562 σε απάντηση της 67561

    Απ: ALPHA Script - A unified programming meta-language and a framework for the cloud!

    Παναγιώτη δε διαφώνισα με τα όσα είπες και ακόμα συμφωνώ αλλά δε στέκομαι στο τεχνικό κομμάτι. Εκει υπάρχουν παααααάρα πολλές λύσεις.

    Σαν business model εγώ μιλάω τώρα και εκεί στέκομαι, αυτό δεν υπάρχει και αυτό θέλω να αναπτύξουμε. 
    Τώρα ως προς τους τρόπους και τις τεχνικές...Be my guest και θέσε τις προτάσεις σου στο: http://alpha-script.localhost-ltd.com/?forum=implementation

    Δε μιλάω δηλαδή σαν software architect αυτή τη στιγμή, μιλάω ως businessman. 

    See the BIG picture!

    :-)

    Το "ανέφικτο" είναι μια λέξη που ΔΕΝ υπάρχει στο λεξιλογιό μου!
  •  29-09-2011, 08:46 67564 σε απάντηση της 67562

    Απ: ALPHA Script - A unified programming meta-language and a framework for the cloud!

    Αν διαβάσεις έστω τα άρθρα του Wikipedia θα διαπιστώσεις ότι όσα σου ανέφερα έχουν τη βάση τους στο business. Τα DSLs υπάρχουν για να οριστούν συστήματα με την ορολογία του εκάστοτε business. Ρίξε αν θες και μία ματιά στο Intentional Programming (το link το παρέθεσα ήδη), άλλη μία ιδέα από το 2000. 

    Γλώσσες για συγκεκριμένες βιομηχανίες υπάρχουν επίσης εδώ και δεκαετίες. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες για παράδειγμα δεν φτιάχνουν από το μηδέν τις εφαρμογές που καθορίζουν τα εξαρτήματα και τις παραμέτρους κάθε αυτοκινήτου κατά παραγγελία. Οι ηλεκτρονικοί της Intel δεν σχεδιάζουν τους επεξεργαστές transistor-transistor. Η Goldman Sachs δεν κάθετε να γράψει νέες εφαρμογές πεδίο-πεδίο και γραμμή-γραμμή κάθε φορά που σκαρφίζεται ένα νέο χρηματιστηριακό προϊόν, τρόπο συναλλαγής ή μορφή συμβολαίου. Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν γλώσσες που περιγράφουν το σύστημα και η αντίστοιχη εφαρμογή από πίσω παίρνει αυτή την περιγραφή και δημιουργεί το τελικό αποτέλεσμα.

    Δες πρώτα τί υπάρχει έτοιμο πριν προτείνεις κάτι καινούριο. Και επειδή είδα ότι έκανες παρόμοια δημοσίευση σο LinkedIn group του IASΑ, φρόντισε να μάθεις τις σωστές ορολογίες, γιατί εκεί ειδικά ξέρουν όσα σου έχω αναφέρει ως τώρα, πολύ καλύτερα μάλιστα, καθώς τα χρησιμοποιούν συνέχεια. Όπως ήδη σου είπε κάποιος, αυτό που λες δεν είναι metalanguage. 

    Είναι πολύ πιθανό αυτό που θέλεις να προτείνεις τελικά να είναι απλά αυτό που άλλοι κάνουν 10 χρόνια τουλάχιστον, απλά δεν το έχεις ακούσει.

    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  29-09-2011, 09:22 67565 σε απάντηση της 67564

    Απ: ALPHA Script - A unified programming meta-language and a framework for the cloud!

    Παναγιώτη, καλημέρα τα γνωρίζω όλα αυτά που λές και πιο πολύ στο κομμάτι της κατασκευής επεξεργαστών λόγω της ενασχολησής μου με τα FPGA και ενός έργου με micro-codes σε 32bit CPUs.

    Από εκεί και πέρα ο κάθε ένας έχει κάποιες απόψεις του και σε θέματα ορολογίας. Μιας και ανέφερες και για το meta-language αυτό έχει πολλές έννοιες και δε σημαίνει ότι επειδή το είπε ένας άλλος πέρα από εμένα είναι και σωστός...

    Επίσης συνεχίζεις να αναφέρεσαι σε συγκεκριμένες κάθετες λύσεις ανά εταιρία και όχι σε οριζόντιες λύσεις. Δεν μου ανέφερες ούτε ένα μοντέλο γενικευμένο που να τα πιάνει όλα αυτά από κάτω...Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει!

    Τώρα εμένα η απαντησή σου μου δείχνει κάτι. Ότι δεν θέλεις να καταλάβεις τι σου λέω ή κάνεις πως δε καταλαβαίνεις.
    Να το θέσω απλά.... 
    Σε πειράζει που θέλω να κάνω κάτι μεγάλο που θα αλλάξει πολλά πράγματα?
    Ακόμα πιο λαϊκά. Χαλάω τη πιάτσα?

    Ειλικρινά αυτή την άρνηση δε μπορώ να τη δεκτώ. 
    Σου είπα για τεχνικές ενστάσεις στο link. Στο business όμως δε φένεται να καταλαβαίνεις το IMPACT αυτού του έργου.

    Επειδή λοιπόν βλέπω ότι μάλλον είσαι "κολλημένος" τεχνικά και πολύ Geek, άσε με να θέσω το ερώτημα ανάποδα!

    Μπορείς να μου υποδείξεις έστω ένα έργο με αυτή τη φιλοσοφία που σου περιέγραψα το οποίο να υπάρχει ή να είναι σε φάση ανάπτυξης?

    Είμαι σαφής. 
    Εάν δε μπορείς και δεν έχεις, άν θες απλά μπορείς να συνησφέρεις και να βοηθήσεις και όχι ότι δε το φτάνεις να το κάνεις κρεμαστάρια σαν την αλεπού και να μειώνεις τις προσπάθειες κάποιων ατόμων.

    Αυτά είχα να πω. Μεγάλος άνθρωπος είσαι σκέψου τι σου περιγράφω και τί μου απαντάς...

    ΤΕΛΟΣ.

    Το "ανέφικτο" είναι μια λέξη που ΔΕΝ υπάρχει στο λεξιλογιό μου!
  •  29-09-2011, 11:34 67566 σε απάντηση της 67565

    Απ: ALPHA Script - A unified programming meta-language and a framework for the cloud!

    Γιώργο,

    Εσύ γιατί παίρνεις αρνητικά την κριτική που μπορεί να γίνεται απο κάποιους όταν αυτή έχει σκοπό έιτε την βελτιώση είτε να αποφύγουμε τα δύο κλασικά "reinvent the wheel" και "not invented here"; Για να υπάρξει business πρέπει να υπάρχει ανάγκη. Συμφωνούμε ότι μάλλον υπάρχει έτσι όπως το περιγράφεις. Για να υπάρξει business πρέπει να υπάρχει τεχνική υλοποίηση που να συμβαδίζει με το business, που κατα την δική σου πλευρά δεν υπάρχει, κατα την πλευρά συναδέλφων, υπάρχει, αλλά ίσως όχι όπως το φαντάζεσαι. Η γενική προσέγγιση σε ένα πρόβλημα, δεν λειτούργησε ποτέ, κι ούτε πρόκειται να λειτουργήσει. Ο λόγος που υπάρχουν DSLs (Domain Specific Language) είναι ακριβώς αυτός. Συγκεκριμένα implementations για συγκεκριμένα προβλήματα.

    To impact το οποίο αναφέρεσαι και "προωθείς" θα πετύχει μόνο εάν πειστεί ο κόσμος.

    Δεν νομίζω ότι είναι κανείς αρνητικός, ζήτησες feedback και παίρνεις feedback, το οποίο δεν θα είναι πάντα θετικό. Εάν δεν μπορείς να πείσεις εμάς (δεν το λέω απο την άποψη του guru, μην παρεξηγηθούμε, κυριολεκτικά το λέω) πως θα πείσεις ακόμα περισσότερο κόσμο να επενδύσει σ'αυτό, όταν διαβάζοντας το site, εάν ξέρει κάτι παραπάνω, του φαίνεται ίδιο με κάτι άλλο, ενω μπορεί να μην είναι;


    Παναγιώτης Κεφαλίδης

    "Για να επιτύχεις, θα πρέπει το πάθος σου για την επιτυχία να είναι μεγαλύτερο απο τον φόβο σου για την αποτυχία"

    Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης.
  •  29-09-2011, 12:11 67567 σε απάντηση της 67566

    Απ: ALPHA Script - A unified programming meta-language and a framework for the cloud!

    OK. Απλά να μη το βλέπουμε τόσο στεγνά και εξάλλου εάν το πρόβλημα είναι το τεχνικό κομμάτι το αλλάζουμε.

    Όπως προείπα εάν δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο και εφόσον η αγορά το ζητάει γιατί να μην το προχωρήσουμε Παναγιώτη!

    Δε θέλω όμως να γενικολογούμε. Μπορεί να θεωρείται τεχνικά "re-invention of the wheel" μέχρι ένα σημείο ΟΚ, αλλά στο κομμάτι του business
    είναι κάτι νέο έτσι όπως το θέτω άρα τα σωστά εργαλεία με τη σωστή αρχιτεκτονική θα έχουμε το επιθυμιτό αποτέλεσμα!

    Αυτό θέλω να κάνω και είπα ότι άνοιξα το wiki για να συζητήσουμε τα πάντα εδώ: http://alpha-script.localhost-ltd.com

    Με θετικές και αρνητικές απόψεις αλλά όχι ισοπεδωτικές ή άλλο να ρωτάω και άλλο να παίρνω σαν απάντηση!

    Τέλος, το ερώτημά μου παραμένει, έχετε να μου υποδείξετε κάτι παρόμοιο σε αυτή τη λογική της εννοποίσης των υπηρεσιών και τον εφαρμογών on the cloud?

    Ευχαριστώ!

    Το "ανέφικτο" είναι μια λέξη που ΔΕΝ υπάρχει στο λεξιλογιό μου!
  •  29-09-2011, 12:34 67568 σε απάντηση της 67567

    Απ: ALPHA Script - A unified programming meta-language and a framework for the cloud!

    Το κομμάτι του business σαν ιδέα, υπάρχει ήδη, απο διάφορα εταιρίες, μια απο αυτές είναι η Apprenda (www.apprenda.com) σου δίνουν την δυνατότητα να τρέξεις (μόνο .NET κώδικα βέβαια) την εφαρμογή σου, σε όποιον cloud provider θες με δυνατότητες SaaS. Αυτοί (το προϊόν τους δηλαδή) διαχειρίζονται τα υπόλοιπα. Ξέρω ότι δεν είναι αυτό που περιγράφεις εσύ τεχνικά, αλλά στο τέλος, το business είναι σχεδόν το ίδιο.

    Για εννοποίηση εφαρμογών δεν πρέπει να χρειάζεται να ξαναγράψουμε μια εφαρμογή ή να έχει γραφτεί μια εφαρμογή σε μια γλώσσα για να μπορεί να εννοποιηθεί με άλλες. Υπάρχουν συγκεκριμένα EAI patterns γι'αυτό το πράγμα. Καταλαβαίνω την ανάγκη αλλα βλέπω λύσεις που υπάρχουν έξω και ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτής της ανάγκης, καλύπτεπται απο αυτά και δεν ξέρω έαν το κόμματι που μένει αξίζει να ασχοληθεί κανείς. Και δεν το λεώ υποτιμητικά, πραγματικά δεν μπορώ να κρίνω αυτή την στιγμή.


    Παναγιώτης Κεφαλίδης

    "Για να επιτύχεις, θα πρέπει το πάθος σου για την επιτυχία να είναι μεγαλύτερο απο τον φόβο σου για την αποτυχία"

    Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης.
  •  29-09-2011, 13:05 67569 σε απάντηση της 67568

    Απ: ALPHA Script - A unified programming meta-language and a framework for the cloud!

    Ενδιαφέρον, αλλά πάλι είναι μια κάθετη και όχι μια οριζόντια γενικευμένη λύση.
    Βασικά αυτό το οποίο προτείνω εγώ έχει να κάνει και με εννοποίηση όλων των γύρω web apps such as facebook, google+ etc...

    Το "ανέφικτο" είναι μια λέξη που ΔΕΝ υπάρχει στο λεξιλογιό μου!
  •  29-09-2011, 14:47 67570 σε απάντηση της 67569

    Απ: ALPHA Script - A unified programming meta-language and a framework for the cloud!

    Γιατί λες ότι είναι κάθετη δεν εχω καταλάβει όμως, οριζόντια είναι, απλα δεν καλύπτει όλα όσα λες οτι θα καλύπτεις εσύ.

    Προσπαθώ πάντως να καταλάβω πως ακριβώς το σκέφτεσαι και πως θα μπορούσε κάπως να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα και δυσκολεύομαι να το καταλάβω και προφανώς και κατεπέκταση να δω τεχνικά πως θα μπορούσε αυτό να γίνει, γιατί το θεωρώ πολύ γενικό.

    Εαν για παράδειγμα ήταν μια υπηρεσία η οποία έδινε αυτή την δυνατότητα εννοποίησης, ίσως να είχε περισσότερο νόημα απο μια καινούργια γλώσσα.

    Θα πρότεινα να δώσεις ένα παράδειγμα για το πως το φαντάζεσαι και το πως γίνεται τώρα, αλλα και το πως θα γίνεται μετά με την χρήση Alpha Script να γίνει πιο κατανοητό.


    Παναγιώτης Κεφαλίδης

    "Για να επιτύχεις, θα πρέπει το πάθος σου για την επιτυχία να είναι μεγαλύτερο απο τον φόβο σου για την αποτυχία"

    Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης.
  •  29-09-2011, 17:03 67572 σε απάντηση της 67570

    Απ: ALPHA Script - A unified programming meta-language and a framework for the cloud!

    Χε, αυτό φίλε μου που ζητάς είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι. 

    Θα προσπαθήσω να σου πώ ένα καλό παράδειγμα για να δεις και στο επίπεδο του business τί εννοώ πραγματική οριζόντια λύση.

    Λοιπόν, έχουμε μια γενικευμένη γλώσσα προγραμματισμού πάνω από το cloud που λέγεται ALPHA Script και αυτή υποτίθεται είναι εύκολη, προσαρμόσιμη, ευέλικτη μπλα μπλα μπλα...και με την οποία ο κάθε ένας, είτε είναι εταιρία είτε είναι freelancer, είτε απλώς user, ακόμα και ο πιο αρχάριος προγραμματιστής να μπορεί να παράγει αξιόλογα προγραμματάκια και εφαρμογές στο cloud χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει τις υποδομές ή τις υποκείμενες τεχνολογίες και και και....
    Έχουμε λοιπόν από κάτω ένα μοντέλο στο οποίο μετασχηματίζεται ο κώδικας της ALPHA Script ωστε να τον παραλαμβάνουν vendors που έχουν την άδεια να μετασχηματίζουν converters σε custom γλώσσες την ALPHA Script για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Επίσης μπορούν κι open source converters να βγούν για να έχεις πολλές λύσεις.
    Το σημαντικό είναι πως οι γλώσσες στις οποίες θα μπορεί να μετασχηματιστεί η ALPHA Script δεν είναι συγκεκριμένη. 'Αρα ανάλογα τις ανάγκες έχεις και converters που μετατρέπουν σε τρίτες γλώσσες ή ακόμα και σε γλώσσες που ήδη έχουν γίνει μετατροπές αλλά δεν είναι ας πούμε open source ή δεν είναι optimized για κάποιες λύσεις.
    Στην όλη ιστορία θα συμβάλλουν και τα twitter, facebook, Google+, LinkedIn κτλ. γιατί θα μπορούν πλέον να έχουν εφαρμογές που "τρέχουν" σε οποιοδήποτε cloud και είνα επεκτάσιμες και έχουν εποικινωνία μεταξύ τους και που είναι open maintainable και συντηρήσιμες ακόμα και από τρίτους! Φαντάσου ένα wiki εφαρμογών σε κώδικα...

    Όπως καταλαβαίνεις η αγορά είναι τεράστια και δυνητικά κάθε τερματικό "thin-client" είναι πελάτης σου πλέον στο πλανήτη Γη!

    Δε μπορώ να το κάνω πιο λιανά. Οι δυνατότητες είναι απίστευτες. Είναι σαφές το πλάνο και έχει 100% επιτυχία με βάθος χρόνου το πολύ 5 έτη.

    Το "ανέφικτο" είναι μια λέξη που ΔΕΝ υπάρχει στο λεξιλογιό μου!
  •  30-09-2011, 03:15 67581 σε απάντηση της 67572

    Απ: ALPHA Script - A unified programming meta-language and a framework for the cloud!

    ALPHA Script - Keywords & Symbols (Draft 2)

    http://alpha-script.localhost-ltd.com/as/ALPHA%20Script%20-%20Keywords%20and%20Symbols.pdf

    Μετά πάμε σε επεξηγήσεις και θέλω να δηλώσω πως κάποιες λέξεις κλειδιά θα είναι παραπάνω από μια απλή δεσμευμένη λέξη.
    Δηλαδή, θα είναι σαν μια κλάση από την οποία θα κληρονομεί επιλογές - συναρτήσεις που θα έχουν ένα αποτέλεσμα επάνω στα δεδομένα μιας μεταβλητής για παράδειγμα.
    Βάλτε στο μυαλό σας τη Ruby και την κλάση String στο .ΝΕΤ για παράδειγμα.

    Example:
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
     
    # An example of inheritance of methods
    # VAR is a class with functions. Among them is REVERSE.
    
    VAR test_var
    SET test_var "Hello World!"
    
    test_var.REVERSE
    
    PRINT test_var
    
    ----------------------
    Result: !dlroW olleH


    Το "ανέφικτο" είναι μια λέξη που ΔΕΝ υπάρχει στο λεξιλογιό μου!
  •  02-10-2011, 14:49 67604 σε απάντηση της 67581

    Απ: ALPHA Script - A unified programming meta-language and a framework for the cloud!

    Δείτε και μια παρουσίαση για το θέμα (still on development)
    Το "ανέφικτο" είναι μια λέξη που ΔΕΝ υπάρχει στο λεξιλογιό μου!
Σελίδα 1 από 2 (16 εγγραφές)   1 2 >
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems