Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Ερωτήσεις για SQL

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò viruswitch. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος cap στις 02-09-2006, 20:21. Υπάρχουν 14 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  13-11-2005, 10:12 7052

    Huh? [:^)] Ερωτήσεις για SQL

    Δράττω την ευκαιρία της νεας ενότητας και ξεκινάω με κάποιες ερωτήσεις!

    -Ποια η διαφορά SQL και Mysql?

    -Είναι δύσκολο να μάθει κανείς sql?

    -Έχω έρθει σε επαφη με sql σε φόρουμ και σε σελίδες mambo/joomla. Πού αλλού χρησιμοποιείται αυτή η γλώσσα?

    -Γιατί άλλοι σέρβερ έχουν άλλες εκδόσεις που δε διαβάζουν τα backup μου (angry! LOL)

    -Μήπως έχει κανείς λινκς για sites Που μπορούμε να μάθουμε περισσότερα?

    Με δυσκολεύει η φιλοσοφία του προγραμματισμού και κατ επεκταση των βάσεων δεδομένων. Ειδικά όταν προσπαθούσα να μάθω php, μου φαίνονται όλα σαν μαθηματικά. Είναι σαν να προσπαθεί κανείς να πει στον υπολογιστή κάτι πολύ απλό με πολύ περίπλοκο τρόπο. Πέρα από τον κώδικα, μήπως υπάρχει κάποιο κοινό προγραμματιστικό μυστικό για να καταλαβαίνει κανεις τις διαδικασίες που εκτελούνται?

    Ελπίζω να μη ρωτάω πολλά και άσχετα :D.
    ITsecurity.gr
    Ballet.gr
    Viruswitch
  •  13-11-2005, 11:28 7055 σε απάντηση της 7052

    Απ: Ερωτήσεις για SQL

    Εθεσες πολλές ερωτήσεις μαζί, είναι η αλήθεια. Οχι οτι αυτό είναι κακό, κάθε άλλο! :)

    Κατ'αρχήν ας ξεκινήσουμε με το τι σημαίνει γενικά SQL. Η λέξη SQL αποτελεί τα αρχικά των λέξεων Structured Query Language (δομημένη γλώσσα ερωτημάτων). Ειναι ένα πρότυπο, ένα στάνταρντ σύμφωνα με το οποίο μπορούμε να ρωτήσουμε οποιοδήποτε σύστημα βάσης δεδομένων (database system) κάτι για τα περιεχόμενά του.

    Database systems είναι η mySQL, ο SQL Server, η Oracle, η DB2, ακόμα και η Microsoft Access. Κάθε ένα από αυτά καταγράφει δεδομένα σε οντότητες που ονομάζονται πίνακες (tables). Ετσι π.χ. μπορείς να έχείς ένα πίνακα με στοιχεία όπως όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση κλπ. Για να ρωτήσεις (χαλαρό παράδειγμα) τη βάση δεδομένων, χρησιμοποιώντας SQL, "δώσε μου τα τηλέφωνα και τα ονόματα όλων όσων μένουν στην Αθήνα", θα έγραφες κάτι σαν:

    SELECT name, telephone FROM persons WHERE city = "Athens"

    Οπου τα πεδία name, telephone, city θα ήταν στήλες του πίνακα ενώ ο ίδιος ο πίνακας θα λεγόταν persons.

    Απαντώντας λοιπόν στο πρώτο ερώτημά σου, δεν τίθεται σύγκριση μεταξύ SQL και mySQL, μια και το ένα είναι η γλώσσα ενώ το άλλο ένα database system. Ειθισται μερικές φορές λέγοντας "SQL" να εννοούμε τον SQL Server. Σε αυτή την περίπτωση, η διαφορά τους είναι οτι πρόκειται για διαφορετικά database συστήματα, με διαφορές στον τρόπο διαχείρισης καθώς και στον τρόπο με τον οποίο διατυπώνουμε τα ερωτήματα (ναι, η γλώσσα SQL έχει αρκετές διαφορές από database system σε database system - στα βασικά της είναι ίδια, παντως).

    Επειτα ρωτάς αν είναι δύσκολο να μάθει κανείς SQL. Η απάντηση γενικά είναι "οχι, δεν είναι δύσκολο". Εξαρτάται βέβαια πόσο θέλει κανείς να εμβαθύνει. Για να προχωρήσει κανείς στην SQL θα πρέπει να έχει κατανοήσει βασικά στοιχεία της θεωρίας βάσεων δεδομένων (πως οργανώνονται τα δεδομένα σε πίνακες, τι σημαίνει κανονικοποιηση (normalization), τι σημαίνει join κλπ). Παντως η SQL, λόγω του οτι δεν αποτελεί γλώσσα προγραμματισμού αλλά γλώσσα "ερωτησεων" προς μια βάση δεδομένων, είναι σαφώς πιό εύκολη, τουλάχιστον στα πρώτα βήματα κάποιου.

    Στα forum που έχεις έρθει σε επαφή με SQL, μάλλον χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των μηνυμάτων και των απαντήσεων σε αυτά (οπως άλλωστε και εδώ). Σε όλα τα forums υπάρχει γενικά μια database στην οποία αποθηκεύονται οι χρήστες, τα μηνύματα, οι απαντήσεις και άλλα στοιχεία. Οι σελίδες που ζητάς σε ένα φορουμ εμφανίζονται με τη χρήση κατάλληλων SQL Queries προς το σύστημα αυτό (π.χ. φέρε μου τις 10 πιό πρόσφατες δημοσιεύσεις της κατηγορίας "Πρώτα Βήματα").

    Τώρα, για τις υπόλοιπες ερωτήσεις σου, θα επιστρέψω (εκτός αν με προλάβει άλλος συνάδελφος) :) Πες μου όμως αν από τα παραπάνω σου δόθηκε έστω κάποια μικρή απάντηση στα ερωτήματά σου. Ξερω οτι ο τομέας είναι αρκετά ευρύς και πιθανόν να έχεις και άλλες, συνεπαγόμενες απορίες, εδώ είμαστε όμως :)

     

     


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  13-11-2005, 15:05 7056 σε απάντηση της 7055

    Απ: Ερωτήσεις για SQL

    Μικρή? Αυτή ήταν μεγάλη απάντηση! Ευχαριστώ! Έμαθα κάποια καιινούργια και ενδιαφέροντα πράγματα. Μα το σκεφτήκατε καλά όταν ανοίγατε την θεματική ενότητα? Θα σας ζαλίσω στις ερωτίσεις... :))

    Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τι διαφορά έχει η γλώσσα από το σύστημα. Τα σύστηματα SQLserver και MySql λειτουργούν και τα δύο με γλώσσα sql? Τί γλώσσα έχουν η Oracle, DB2 και Microsoft Access? Η Access δεν είναι προγραμμα του office? Μήπως σύστημα είναι ο υπολογιστής/σερβερ στον οποίο τρέχει το πρόγραμμα που ερμηνεύει την γλώσσα?

    Α!Δηλαδή αντί να αποθηκεύονται οι απαντήσεις σε αρχεία άλλα (όπως html) η sql τα στοιβάζει όλα σε αυτό το μοναδικό αρχείο της βάσης δεδομένων? Δεν θα είναι δύσκολη η διαχείρηση ενός μεγάλου φόρουμ και κατ επέκταση μιας μεγάλης βάσης? Ένα λάθος και... πάει η βάση! Εκτός του ότι φαντάζομαι το αρχείο αυτό να γίνεται τεράστιο με τον καιρό.

    Αυτά προς το παρόν :)).
    ITsecurity.gr
    Ballet.gr
    Viruswitch
  •  13-11-2005, 16:11 7057 σε απάντηση της 7056

    Απ: Ερωτήσεις για SQL

    Χεχε, ναι, το σκεφτήκαμε, εξάλλου αυτός ήταν ο στόχος μας :)

    Σχετικά με την ερώτησή σου για τη διαφορά της γλώσσας από το σύστημα:

    Ενα σύστημα database είναι ουσιαστικά η εφαρμογή η οποία "κρατάει" τα δεδομένα, ταξινομώντας τα σε πίνακες, δημιουργώντας ευρετήρια (indexes) και προσφέροντας στον χρήστη ή τον προγραμματιστή ποικίλα εργαλεία για να διαχειριστεί και να ανακτήσει τα δεδομένα του. Η γλώσσα είναι ένα εργαλείο του συστήματος, με το οποίο μπορεί ο χρήστης (ή ο προγραμματιστής) να ανακτήσει ή να τοποθετήσει δεδομένα στη βάση. Το "σύστημα" είναι κάτι περισσότερο από τη γλώσσα, κατά αυτή την έννοια.

    Δες λίγο την Access. Μπορείς να έχεις φόρμες, εκτυπώσεις, κλπ. Αλλά, για να μπορέσεις να "τραβήξεις" δεδομένα από το σύστημα θα χρησιμοποιήσεις SQL.

    Ας δούμε λίγο λοιπόν τι εστί SQL. Ρωτάς αν ο SQL Server και η MySQL χρησιμοποιούν SQL. Η απάντηση είναι οτι ναι, χρησιμοποιούν. Οχι την ίδια ακριβώς SQL, αλλά κατά πολύ παρόμοια. Ο SQL Server χρησιμοποιεί μια "εκδοση" της SQL ονόματι T-SQL (Transact-SQL), που έχει προέλθει από την αντίστοιχη T-SQL της Sybase. Η Oracle χρησιμοποιεί μια άλλη διάλεκτο, ονόματι PL/SQL. Αντίστοιχα και όλες οι άλλες εφαρμογές βάσεων δεδομένων που αναφέραμε.

    Η Access είναι μια εφαρμογή του Office, όντως, αλλά και ένα database σύστημα παράλληλα. (Αν και λόγω του οτι απευθύνεται σε low-end καταστάσεις, πολλοί τείνουν να το αμφισβητήσουν). Η SQL που χρησιμοποιεί είναι μια παραλλαγή της ANSI SQL, οπου ANSI SQL είναι η βασική προδιαγραφή πάνω στην οποία βασίζονται όλες οι άλλες διάλεκτοι της SQL (χοντρικά).

    Τωρα, όσον αφορά την ερώτησή σου για τα αρχεία, τα πράγματα εδώ είναι και δεν είναι απλά. Ναι, τα περισσότερα συστήματα βάσεων δεδομένων αποθηκεύουν τελικά τα δεδομένα  τους σε ένα ή περισσότερα φυσικά αρχεία στο σκληρό δίσκο. Ομως, εκεί τελειώνει η έννοια "αρχείο". Δεν είναι ένα αρχείο που μπορείς π.χ. να ανοίξεις με το notepad και να δεις τι έχει μέσα. Ειναι κάτι το οποίο μόνο η ίδια η βάση δεδομένων μπορεί να χρησιμοποιήσει. Δες το κάτι σαν το swap file των Windows. Ποτέ δεν ξέρεις τι έχει μέσα, και όμως πάντα είναι εκεί. Και αποθηκεύει ευαίσθητες πληροφορίες, για τα προγράμματα που τρέχουν στον υπολογιστή σου εκείνη τη στιγμή!

    Το οτι γίνεται τεράστιο με τον καιρό, είναι αλήθεια. Και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να "γιατρέψει" κανείς αυτή την κατάσταση. Μην ξεχνάς οτι σε μεγάλα συστήματα (π.χ. SQL Server) δεν αποθηκεύονται μόνο τα δεδομένα, αλλά και ό,τι άλλη κίνηση γίνεται στο σύστημα, σε αρχεία που ονομάζονται log files. Οι λόγοι για αυτού του είδους την αποθήκευση είναι πολλαπλοί και δεν νομίζω οτι ο χώρος μας επιτρέπει να το αναλύσουμε εκτενώς εδώ. Να σου πω οτι μερικές φορές όμως, τα log files ξεπερνούν σε μέγεθος τα ίδια τα δεδομένα! (Π.χ. σε ένα τραπεζικό σύστημα οπου γίνονται χιλιάδες κινήσεις την ημέρα).

    Καταλαβαίνω από τις ερωτήσεις σου οτι είναι πιθανόν να υπάρχουν πολλές απορίες ακόμα και σε αυτά που μόλις σου έγραψα. Σιγά σιγά θα τις λύσουμε όλες.

     


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  13-11-2005, 20:56 7062 σε απάντηση της 7052

    Απ: Ερωτήσεις για SQL

     viruswitch wrote:

    -Είναι δύσκολο να μάθει κανείς sql?

    Δεν είναι δύσκολο, ωστόσο είναι περισσότερο θέμα του κατά πόσο μπορείς να φανταστείς όλα αυτά που σου είπε ο Σωτήρης μέσα στο μυαλό σου. Δηλαδή: Η SQL είναι όπως λέμε ελληνικά "set oriented language" που σε αντίθεση με αυτές που αποκαλούμε "procedural languages" δεν αποτελείται από μια σειρά εντολών που εκτελούνται διαδοχικά. Η SQL χειρίζεται και ενεργεί πάνω σε δεδομένα τα οποία φαντάσου ότι έχουν πινακοειδή μορφή, ήτοι "sets" από δεδομένα. Έχω δει ανθρώπους που νιώθουν πολύ άνετα με αυτή την αφαιρετική αναπαράσταση των δεδομένων και μπορούν να δουλέψουν πολύ φυσικά με αυτά ενώ άλλοι δυσκολεύονται και προτιμούν την procedural λογική.

    Anyway, ένα καλό σημείο για να ξεκινήσεις να μαθαίνεις περί SQL είναι αυτό: http://www.w3schools.com/sql/default.asp
    Επίσης, σε αυτό http://www.sql.org/ το link μπορείς να βρεις διάφορα resources.


    Vir prudens non contra ventum mingit
  •  13-11-2005, 21:27 7063 σε απάντηση της 7062

    Απ: Ερωτήσεις για SQL

    Μια απλή εισαγωγή στην SQL (στα Ελληνικά) μπορείς να βρείς και εδώ:

    http://dide.flo.sch.gr/Plinet/Tutorials/Tutorials-SQL.html

    Γενικά στο Κέντρο ΠΛΗΝΕΤ του Ν.Φλώρινας (http://dide.flo.sch.gr/Plinet/plinet.html) μπορείς να βρείς μια μεγάλη γκάμα από εισαγωγικά κείμενα στα Ελληνικά για διάφορα παραπλήσια θέματα. Ενδεικτικά αναφέρω:

    Εισαγωγή στο ADO (http://dide.flo.sch.gr/Plinet/Tutorials/Tutorials-ADO.html)
    Εισαγωγή στην Access (http://dide.flo.sch.gr/Plinet/Tutorials/Tutorials-Access.html)
    Εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων (http://dide.flo.sch.gr/Plinet/Tutorials/Tutorials-DataBases.html)
    Θεωρία βάσεων δεδομένων (http://dide.flo.sch.gr/Plinet/Tutorials/Tutorials-DataBasesTheory.html)

    Επίσης, αν και off-topic, υπάρχουν θέματα όπως τα παρακάτω:

    Εισαγωγή στη VBScript (http://dide.flo.sch.gr/Plinet/Tutorials/Tutorials-VBScript.html)
    Εισαγωγή στην XML (http://dide.flo.sch.gr/Plinet/Tutorials/Tutorials-XML.html)
    Συναρτήσεις (functions) της VBScript (http://dide.flo.sch.gr/Plinet/Tutorials/Tutorials-VBScript-Functions.html)
    Εισαγωγή στη DHTML (http://dide.flo.sch.gr/Plinet/Tutorials/Tutorials-DHTML.html)
    Εισαγωγή στην κατασκευή ιστοσελίδων (http://dide.flo.sch.gr/Plinet/Tutorials/Tutorials-WebBuilding.html)
    Εισαγωγή στην XSL (http://dide.flo.sch.gr/Plinet/Tutorials/Tutorials-XSL.html)

    Πιστεύω οτι παρά το layout προηγούμενης δεκαετίας, οι άνθρωποι έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά δημοσιεύοντας όλο αυτό το υλικό στα Ελληνικά. Ριξτε μια ματιά, αυτά που σας είπα είναι περίπου 10% από ο,τι δημοσιεύουν.


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  13-11-2005, 21:56 7066 σε απάντηση της 7062

    Απ: Ερωτήσεις για SQL

    Cap k KelMan σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και το πλήθος πληροφοριών. Είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά. Θα αργήσω να μπώ στο νόημα αλλά σιγά σιγά κάτι μπορεί να γίνει, μου δώσατε πολύ υλικό για διάβασμα.Απο ότι καταλαβαίνω οι βάσεις δεδομένων είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο με μεγάλη ευρήτητα, διαφορετικά συστήματα, γλώσσες κτλ. Δεν ξέρω απο που ακριβώς να ξεκινήσω, θα ξεκινήσω από τα links και βλέπουμε.
    ITsecurity.gr
    Ballet.gr
    Viruswitch
  •  14-11-2005, 13:05 7068 σε απάντηση της 7052

    Απ: Ερωτήσεις για SQL

    Σωστά! Εξάλλου πρέπει να βλέπεις κάθε σύστημα ως μια σύνθετη οντότητα (Βάση Δεδομένων - Εφαρμογή - Διεπαφή με το χρήστη)... Η γλώσσα προγραμματισμού ή η γλώσσα ερωτήσεων προς την βάση (SQL) δημιουργούν τα προγράμματα αφού μεταγλωτιστούν σε μορφή που την καταλαβαίνει ο υπολογιστής (bytecode ή όπως μας έλεγαν στο σχολείο σε 0 και 1! O server είναι το μηχάνημα πάνω στο οποίο εκτελείται το πρόγραμμά μας ως υπηρεσία! π.χ. το mail κ.α.

  •  14-11-2005, 18:07 7075 σε απάντηση της 7068

    Απ: Ερωτήσεις για SQL

    Πάνω στην ώρα δημοσιεύτηκε αυτό το άρθρο! Smile [:)]

    http://msdn.microsoft.com/sql/default.aspx?pull=/library/en-us/dnsse/html/ssequerybasics.asp


    Patrick
  •  13-04-2006, 13:21 11856 σε απάντηση της 7052

    Απ: Ερωτήσεις για SQL

    μου θυμίζει εμένα πριν από μερικά χρόνια , όταν αγόρασα υπολογιστή και έβαλα Linux πυρήνα 2.0.10 .... Έβλεπα λοιπόν τ αρχεία με extensions .c .h .pl .tex ... κλπ και δεν ήξερα τι κάνει το κάθε τι , είχα και το φόβο μη καταστρέψω το ευαίσθητο τότε linuxaki που με πολύ κάοπο και διάβασμα είχα στήσει και τι να κάνω , το ρίχνω στα forum και ειδικότερα στο hellug.gr Εμφανίζεται λοιπόν ένας πρόθυμος χριστιανός και άρχισε να μου εξηγεί τι κάνει το κάθε αρχείο . Ρωτάω εγώ τότε , με τι εφαρμογή θα μιλάω σε κάθε αρχείο και που θα ξέρω από πριν ότι η εκάστοτε εφαρμογή μιλάει μ αυτό . Κόλλησε ο άνθρωπος, που να μου εξηγεί τι κάνει κάθε φορά τι και με έστειλε στο βιβλίο του Kungigham για C. Με τον καιρό τα έμαθα ... Που θέλω να καταλήξω . Ότι προφανώς ο άνθρωπος δεν γνωρίζει βασικά πράγματα για βάσεις δεδομένων όπως τι είναι ένα αρχείο .sql και τι μπορεί να περιέχει μέσα . Τι κρύβεται πίσω από κάθε front end interface που χρησιμοποιεί κοκ. Καλό θα έιναι να διαθέτει αρκετή υπομονή γιατί έχει βάσανα η διαδρομή όσο συναρπαστική κι αν είναι ... Γενικά για οντότητες, σχέσεις ,δείκτες και άλλους δύσκολους όρους καλό θα είναι να αποφεύγονται στην παρούσα φάση. (χωρίς παρεξήγηση , όπως βλέπεις όλοι έχουμε περάσει από ανάλογο στάδιο κάποτε).
  •  14-08-2006, 19:23 15642 σε απάντηση της 7066

    Wink [;)] Απ: Ερωτήσεις για SQL

    Aν εισαι πρωταρης απο την MS Access να ξεκινησεις , ετσι θα μπεις στο νοημα
  •  14-08-2006, 19:28 15643 σε απάντηση της 15642

    Απ: Ερωτήσεις για SQL

    Mε βοηθησατε πολυ παιδια thanks

    Εγω μονο access ξερω ,θα μπορεσω να μαθω τιποτα ;;;

  •  15-08-2006, 17:34 15662 σε απάντηση της 15643

    Απ: Ερωτήσεις για SQL

    Αν μας πεις τι ακριβώς θέλεις να μάθεις; :)


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  18-08-2006, 15:56 15702 σε απάντηση της 7052

    Απ: Ερωτήσεις για SQL

    το νοημα της sql

    δεν καταλαβαινω ,

    ποιον compiler θα χρειαστω , ποια αλλα προγραμματα και που θα πειραματιστω
  •  02-09-2006, 20:21 16225 σε απάντηση της 15702

    Απ: Ερωτήσεις για SQL

    Η SQL γενικά είναι γλώσσα υποβολής ερωτημάτων σε μια βάση δεδομένων με συγκεκριμένο τρόπο. Ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις σε μια βάση δεδομένων είναι π.χ. "δώσε μου τους 10 πελάτες στους οποίους έγιναν οι μεγαλύτερες πωλήσεις" ή "δώσε μου όλα τα προϊόντα που κοστίζουν πάνω απο 100 ευρώ". Οπως καταλαβαίνεις, η γλώσσα αυτή δεν είναι γλωσσα προγραμματισμού, ως εκ τούτου δεν απαιτεί κάποιον compiler.

    Για να γράψεις SQL απαιτείται να έχεις στα χέρια σου κάποιο σύστημα σχεσιακής βάσης δεδομένων (relational database system ή RDBMS). Τετοια είναι (με το ζόρι) η Access, αλλα πιό πλήρη είναι ο SQL Server, η Oracle, η DB2, η Sybase, η PostGres, η MySQL κλπ.

    Ολες αυτές οι βάσεις δεδομένων έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Αποθηκεύουν και διαχειρίζονται δεδομένα. Τα δεδομένα αποθηκεύονται σε δομές που ονομάζονται πίνακες (tables) και αποτελούνται από στήλες (columns) και γραμμές (rows). Υπάρχουν γενικοί κανόνες για την αποθήκευση δεδομένων σε πίνακες, οι οποίοι συνοψίζονται χοντρικά σε πέντε οδηγίες οι οποίες ονομάζονται και "κανονικοί τύποι" ή "κανονικές μορφές" (normal forms).

    Από εκεί και πέρα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια βάση δεδομένων ως αποθήκη δεδομένων στην εφαρμογη σου την οποία φτιάχνεις με κάποια γνωστή ή άγνωστη γλωσσα προγραμματισμού. Για να το κάνεις αυτό χρησιμοποιείς το ενίοτε σύστημα επικοινωνίας της γλώσσας προγραμματισμού με τη βάση δεδομένων, το οποίο χρησιμεύει ως ενδιάμεσος μεταξύ της εφαρμογής σου και της βάσης.

    Σταματώ εδώ για να μην δημιουργήσω σύγχυση και περιμένω να μου πεις αν θέλεις να γίνω πιό συγκεκριμένος σε κάτι.

     


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems