Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Για όσους μετακινήθηκαν στο εξωτερικό, μόνιμα ή προσωρινά - τις εμπειρίες σας!

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò cap. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος troikanos13 στις 09-03-2013, 19:28. Υπάρχουν 45 απαντήσεις.
Σελίδα 1 από 4 (46 εγγραφές)   1 2 3 4 >
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  15-03-2011, 01:49 64207

    Για όσους μετακινήθηκαν στο εξωτερικό, μόνιμα ή προσωρινά - τις εμπειρίες σας!

    Σε συνέχεια αυτού εδώ του thread, αρχίζουν και πληθαίνουν οι αναφορές συναδέλφων που αναζήτησαν, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών και των περιορισμένων ευκαιριών εργασίας στην Ελλάδα, μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Πιστεύω οτι θα ήταν καλό να μας γράψετε τις εμπειρίες σας, τόσο από το εργασιακό σας περιβάλλον, όσο και γενικότερα, από τη χώρα στην οποία διαμένετε τώρα. Προσωπικά θα ήθελα να δω τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμματα, γιατί πολλά κυκλοφορούν για το εξωτερικό, από το "πικρό ψωμί της ξενιτιάς" ως το οτι "όλα είναι τόσο ακριβά που πάλι δεν σου μένουν χρήματα" η το "στην Ελλάδα είναι πιό χαλαρά". 

    Τι είναι μύθος και τι αλήθεια; 

    Γενικότερα, κάντε μας μια σύγκριση με τα εδώ πράγματα ώστε να αποκτούμε μια ιδέα, όσοι έχουμε μείνει εδώ.

    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  15-03-2011, 22:02 64227 σε απάντηση της 64207

    Απ: Για όσους μετακινήθηκαν στο εξωτερικό, μόνιμα ή προσωρινά - τις εμπειρίες σας!

    Μέρες το είχα στο μυαλό μου και χαίρομαι που έθεσες το θέμα, Σωτήρη... Ας μας πουν αν ο μισθός που λαμβάνουν είναι ικανοποιητικός σε συνδυασμό με το κόστος διαβίωσης εκεί. Αυτό μετράει περισσότερο τελικά, στο αν αξίζει κάποιος να μετακινηθεί σε άλλη χώρα.
    "Μη σταματάς να αναζητάς αυτό που αγαπάς, ειδάλλως θα καταλήξεις να αγαπάς ό,τι βρίσκεις." (Αγνώστου)
  •  15-03-2011, 22:43 64229 σε απάντηση της 64227

    Απ: Για όσους μετακινήθηκαν στο εξωτερικό, μόνιμα ή προσωρινά - τις εμπειρίες σας!

    Και όχι μόνο ο μισθός. Γενικότερα, ο τρόπος ζωής, ο τρόπος σκέψης, το "blending in" με τους ντόπιους και οι διαφορές και οι ομοιότητες (χα!) με την Ελλάδα θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσες.


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  16-03-2011, 14:19 64249 σε απάντηση της 64229

    Απ: Για όσους μετακινήθηκαν στο εξωτερικό, μόνιμα ή προσωρινά - τις εμπειρίες σας!

    θα κανω εγω την αρχη τοτε....

    Εγω απο τι 14φεβριουαριου μένω μόνιμα πλέων Κύπρο, Λάρνακα.(ιατρικοί λόγοι με έφεραν αρχικά εδώ και γνώρισα και τον εργασιακό τομέα έτσι)

    θα προσπαθησω για να μην γραψω έκθεση να το κανω σε 2 ενοτητες, θετικά και αρνητικά (όπως το βλεπω προσωπικά παντα και με απλή κοινη λογική)


    Αρνητικά:
    -Σε αρκετά θέματα μηχανογράφησης και μηχανοργάνωσης ειναι σαν την Ελλαδα 7-8χρονια πριν, αλλα αυτο αλλλαζει πολυ γρηγορα (οχι σαν την Ελλαδα)(αυτο όμως ειναι και θετικο θα πω παρακατω γιατι), δηλαδη θετος βαζουν φορολογικους μηχανισμους.
    -οι υπηρεσιες ίντερνετ εδω ειναι και αυτες πισω μια 5ετια και παραπανω πισω ως προς τις τιμές! παραδειγμα έως 24mbs (ήρθε φέτος) και κοστίζει 80ευρωπουλα! όταν στην ελλάδα ξεκινάν απο 29το double play gr HOL.
    -δεν υπάρχουν αστικές συγκινωνίες, τωρα αναπτύσοντε, ολοι εχουν αμαξι(οδηγουν αναποδα σαν Αγγλια-Αυστραλία), αμα δεν έφερνα το αμαξι μου δεν θα μπορουσα να παω για ενα καφε ευκολα χωρις να πληρωσω ταξι αδικα! το σπιτι που μου βρηκε η εταιρεια μου εδω ειναι στα 300 μετρα παω και με τα ποδια φαντασου να δουλευεις και να μην μενεις εκει! εδω ολοι εχουν αμαξι τουλαχιστον 1-2!
    -οι οδηγοι ειναι λιγο στον κοσμο τους οσο αφορα το παρκαρισμα ποτε δεν είχαν προβλημα και trafic και ετσι δεν μπορουν να υπολογισουν τον ογκο του οχηματος και ενω τους περνει να περάσουν αντρες γυναικες νεαοι γεροι, μην σαλταρεις αμα τον δεις να μην παει στην ακρη ακρη να χωρεσεις και εσυ!!
    -ο κόσμος αν και ευγενικός δεν ειναι αυτος που θα σου πιασει την κουβεντα να σε ενταξει στον κύκλο του ευκολα! θα περασει καιρος να κανεις παρέες αν δεν γνωριζεις κανέναν!
    -το νερο εκτος απο τα ορεινά δεν είναι πόσιμο, αγοράζουμε εμφιαλωμένα αλλά έχει και θετικά παρακατω!
    -το σουβλακι παραδειγμα εδω ειναι 2πλασια μεριδα πολλες φορες και 2πλασιο σε κοστος ομως!
    -εκτος απο το καλοκαιρι σαν το Λονδινο, τα παντα κλεινουν νορις για τα δεδομενα της Ελλαδας. σπανια θα βρεις μετα τις 11καθημερη καποιο φαγαδικο ανοικτο!(το καλοκαιρι αλλαζει αυτο)
    -στις εταιρειες δεν υπαρχει 13ος και 14ος μισθος υποχρεωτικος απο το κρατος, αμα θελει η καθε εταιρεια το κανει και αυτο εχει ιδιοτικα συμβολαια με καθε εργαζομενο.
    -μπορει να βρεις και στον κλαδο μας ορισμενες wanna-be professional companies, που δεν τα καταφερνουν.
    -σιγουρα ολοι δεν θα σε συμπαθησουν αμα με το που ηρθες περνεις περισσοτερα απο αλλους που ειναι ετη στην ιδια δουλεια! αλλα μην μασας.
    -υπαρχουν σπιτια (διαμερίσματα κυριως νεα) που εχουν μονο κλιματιστικά και οχι καλοριφέρ, το χειμώνα αν και σχετικά μαλακός, κοιταξτε για σπιτι με καλοριφερ η ηλεκτρικα σωματα αλλα μην το παρακανεται το ρευμα κοστιζει!
    -οπως και καθε φανταζομαι νεο ξεκινημα σε αλλη χωρα κοστιζει! θες λιχα χιλιαρικα να κανεις τα πρωτα βηματα εδω και αμα δεν εισα Κυπριος πληρωνεις σε ορισμενα (οπως ιντερνετ νεα συνδεση) μεγαλυτερη εγγυηση απο εναν ντοποιο! αντι 40 > 80παραδειγμα.
    αυτα μου ερχοντε τωρα....

    δεν ηθελα να σας στεναχωρησω αλλα να ειμαστε ρεαλιστες ειπατε.
    παμε όμως και στα
    ............................

    This Business Is Binary. You are a 1 or a 0. Alive or Dead.-
  •  16-03-2011, 14:37 64250 σε απάντηση της 64249

    Απ: Για όσους μετακινήθηκαν στο εξωτερικό, μόνιμα ή προσωρινά - τις εμπειρίες σας!

    θετικά:
    -η βενζινη ειναι πολυ φθηνή σε σχεση με Ελλάδα και δεν υπάρχουν νοθείες! Πριν την κρίση του Κανταφη ειχε 1,08ευρω η 95+ και 1,18 η 100+ περιπου μεσο ορο, τωρα ανεβηκε και εδω στο 1,18 95+ και 1,22 100+ αλλα θα ξαναπέσει.(λογο Ιαπωνιας)
    -οι υπηρεσιες ιντερνετ (τουλαχιστον απο την εταιρεια μου PrimeTel) και οι ποιοτητα των γραμμων (ADSL+2) ειναι πολυ καλές αφου να φανταστητε το έως 24 εδω συγχρονιζει απο 17-20mbps σε πάρα πολυ κόσμο αν εχουν νεο σπιτι και δεν στο πουθενα, τα κεντρα ειναι πολλα και αναβαθμίζουν συνέχεια ταχυτητες και τιμες, εχουμε ήδη εδω 40Mbps CABLE + ΤV 60kanalia + Phone, me 90ευρω βεβαια αλλα υπαρχει! φετος θα ερθει και VDSL 50Mbps και θα πεσουν κι αλλο οι τιμες να φθασουμε τα Ελληνικά επίπεδα.η εξυπηρέτηση ειναι παρα πολυ καλή και η απόδοση ειναι κορυφαία! (4mbs κατεβαζει με 550kb/s σαν 5Mbps γραμμη παραδειγμα)
    -hotspot free σχεδον σε καθε καφετερεια
    -σύνδεση νεας γραμμης και ιντερνετ το πολυ σε 15μερες! (οχι 1+μηνα σε Ελλαδα) εκτος κι αν ειναι cable που θελει 25μέρες το πολυ αλλα παλυ ερχοντε ποιο γρηγορα)
    -τα ενοικια ειναι σε σχεση τετραγωνικα και ετος και επιπλα και τοποθεσια λιγο πολυ στα ιδια με την Ελλαδα, εγω εχω διαμερισμα πληρες επιπλωμένο σε 1ετος οικοδομή (2ορόφων) με πάρκιν πυλωτή, όλες τις ηλεκτρικές συσκευες μεσα(ψυγειο,κουζινα, πλυντηριο,2aircondition,LCD 32' TV,), τετραγωνικα πρεπει να ειναι στα 58τμ (1κρεβ/μαρα,κουζινα, σαλονακι, μπανιο, βεραντα,) και κοστιζει 380ευρω σε περιοχη πολύ καλή οχι μεσα στην πολη αλλα ποιο πρασσινη, ησυχία 3χιλιόμετρα απο το κέντρο, παραδειγμα Καλαμαρια-Κεντρο Θεσσ/νικης) 
    -υπάρχει εδώ ζήτηση στον κλάδο μας και αρκετες ευκαιρίες σε πολυ καλες εταιριες είτε μικρές ειτε μεγαλές.(εμεις παντος ψαχνουμε 1-2 ατομα για συγκεκριμένες θεσεις και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις άμεσα)
    -τα χρηματα ειναι ανάλογα το knowhow το ποσο καλα δενεις στην ομοδα και στον χώρο, και ναι ειναι αρκετα για να ζεις διοτι αν σκευτεις οτι ενας junior που δεν εχει πιασει ακομα visual studio στα χερια του και αντε να εχει κανει 1 μικρο hello world, θα παρει βασικο μισθο 1200-1300 καθαρά και εχει 300νοικι και 200λογαριαμους και 100μαρκετ να σου πω το μηνα, αρα 1200-600=600ευρω σου μένουν για να ζησεις! αμα δεν ζεις με 600μηνα ανετα τοτε τι να πω δεν συμφερεις.
    -ενας προγραμαμτιστης με εμπειρια πρακτική και οχι παρλα, που θα βρει λυσεις σε προβληματα, θα τα αρπαζει γρηγορα και θα εχει καλο χαρακτηρα (διοτι εδω τουλαχιστον στην εταιρεια μας που δεν ειμαστε 500ατομα προσωπικο, αλλα επελεξα να ερθω σε μια μικροτερη γι ααρχη με λιγοτερο αγχος και ευκαιρια να εχω θεμελειωδη θεση) εχει μαγαλη σημασια η προσωπικοτητα του αλλου! προτειμαμε τον ανυδαιο που στροφαρει και ειναι "καλο παιδι" να του δωσουμε 1500μισθο παρα να δωσουμε τα ιδια λεφτα σε καποιον που ειναι αστερι ξερει παπαδες αλαλ δεν μπορει να τα μεταδωσει, δεν μπορει να δουλεψει με την ομαδα και εχει προσωπικοτητα "εγω ειμαι θεος εσεις ειστε προβατα". ασε που αυτος δεν θα ζηταει 1500 θα θελει παραπανω, τα λεφτα πραγματικα ειναι το ενα κομματι το αλλο ειναι ο ανθρωπος! ολα τα λεφτα του κοσμου ΔΕΝ σε κανουν καλο χαρακτηρα και εππαγελματια αμα δεν εισαι!
    -δεν θα πω τον μισθο μου αλλα εδω (και απο οτι μου λενε απέδιξα οτι τα αξιζω) περνω τα 2πλασια απο την Ελλαδα και καλύπτω οχι μόνο τις αναγκες που αφησα πισω (και αναγκάστηκα να φύγω) αλλα ζω και αξιοπρεπώς!
    -οι βραδινες βολτες εδω ειναι φθηνοτερες παραδειγμα εχω δει ενα ποτακι κανει 4-5ευρω (σπανια νοθεια και εδω) και εχει γενικα "ωραιο κοσμο" τα σαβ/κυριακαWink
    -καθε παρασκευη σχολαμε νωρητε σχεδον σε ολες τις εταιριες ειναι ετσι, αντι 8:30-17:30 (με 1ωρα υποχρετικο διαλειμα) εχουμε τις παρασκευες 8:30-15:30 να απολαυσουμε το ΣΚ.η να παρουμε την απογευματινη πτηση για Ελλαδα για βολτα.Confused
    -Μιλανε Ελληνικα, (εστω και με κυπριακη προφορα εμενα δεν με χαλαει) οποτε αισθανεσαι οτι δεν εχεις φυγει τελειως απο την πατριδα σου!
    -το κλημα και η χωρα ειναι μαγευτική (γι αμενα τουλαχιστον) ενταξη μπορει τα καλοκαιρια να κανει ζεστες μεγαλες, αλλα οι παραλιες ειναι καθαρες, οι πισίνες παντου, και ακομα εχουν να κανουν πολλα.
    -οι αστικες συγγινονειας σε 1-2 χρονια θα ειναι σαν το Λονδινο. στην ωρα τους και οργανωμεςνες.
    -ΔΕΝ υπαρχουν διοδια!
    -οι αυτοκινητόδρομοι ειναι υπεροχη για ταχητητα, κρημα που οι αστυνομια εδω δεν αστειευεται! η ασφαλτος ειναι πολυ καλη και οχι καθρεφτης που γλυστρα!δεν ειναι πιστα αλλα ειναι μια χαρα δορμος.εδω και μηνες μεγαλώνουν κι αλλο τους μεγαλους αυτοκινητόδρομους για Λευκοσια κτλ, και δεν κοβουν λοριδες απο τα αμαξια να τις κανουν λεωφορείων αλλα ξυλωνουν τον δρομο τον μεγαλωνωουν απο την αρχη και βαζουν νεα λοριδα για τα λεοφορεια!
    -πισω στα εππαγελματικα, εδω οι εταιρειες εχουν πολλα παραρτηματα στην μεση ανατολη και την ευρωπη, αν καποιος θελει να παει ποιο εξω αλλα δεν μπορει αμεσως ισως απο δω να ειναι ποιο καλο να ξεκινησει αρκη να βρει μια τετοια εταιρεια.
    -σχεδον το 80% των εταιρειων πληροφορικής ειναι στην προτεύουσα στην Λευκωσια, ετσι και εκει η αναγκες για ατομα ειναι και μεγαλύτερες.
    -"πουλαει" πολυ εδω το sharepoint (κρίμα που δεν το κατέχω το άθλημα ακόμα) και γενικα οι τεχνολογιες Microsoft αντικαθιστούν στο μεγαλύτερο μέρος την java. 8-10 θεσεις σήμερα εiναι γυρω απο το .ΝΕΤ.
    -το δημόσιο και οι τράπεζες ειναι η επιλογή των περισσοτέρων απο μια ηλικια (ή  με μια νοοτροποια) και μετα οπος τα λεφτά ειναι ακομα περισσότερα για τον κλάδο μας.
    -τα επίπεδα της εγκληματικότητας ειναι πολυ χαμηλά
    -ζητιάνο δεν εχω δει μεχρι τωρα (οπως κατω απο την Ακρόπολη που περναν στις καφετεριες 5 το λεπτο), ουτε παιδια των φαναριων!
    -το συστημα εδω δουλευει γενικοτερα, οι δημοσιες υπηρεσιες κανουν αυτο που πρεπει να κανουν σε σχετικα γρηγορο χρονικο διαστημα και γενικα υπαρχει η Αγγλοσαξονική φιλοσοφια στον τροπο δουλειας και εππαγελματισμου, τυπικοτης αλλα με δωση ανρθωπιας απο Ελλαδα.
    -αν πας σε μεγαλες εταιρειες θα εχεις σιγουρα και περισσοτερο αγχος ποιο απροσωπες θεσεις αλλα θα εχεις και λιγο  καλύτερες αποδοχες, απο την αλλη σε μια starter company θα εχεις καλο μισθο, λιγοτερο αγχως και οχι πολυ τιπικο κλήμα εργασίας με ευκαιριες να κανεις καριερρα και μισθο μεγαλο αργοτερα.Το καλο ειναι εχεις ποικιλια να διαλέξεις. Εγω παντος αυτο διαπιστωσα.
    αναφορικα να αναφερω ηρθα 1βδομαδα να περασω απο Interview ειχα 7ραντεβου (πολυ γρηγορα) και 6θετικες απαντησεις. γενικα ακομα και αγγελιες αν ανοιξεις ζητανε ατομα στον κλαδο μας, αλλα κυριως ατομα με πρακτική πείρα!
    -τα bοnus υπάρχουν και δεν ειναι μουφες οπως στην Ελλαδα, το ιδιο και οι "πραγματικές" υπερωρίες οταν χρειάζονται με αμοιβή.
    -αν μπορεις να παιξεις σε περισσοτερα απο 1ποστα ή θα διαλέξεις αλλα μπορει να θες να κανεις και τα 2 και να αμοιβεσε αναλογα, οχι σαν την Ελλαδα οσο ποιο πολα ξερεις ειναι καλο, τοσο ποιο λιγα θα πληρωνει ο Εργοδοτης!
    -η ασφλαεια εδω (μιλαμε παντα για Ευρωπαίους πολίτες) ειναι και πολυ χαμηλές ετσι και εχεις περισσοτερα λεφτα στο "χερι", ειναι στο 6% των αποδοχών σου.(ετσι ενας junior που θα παρει 1300μεικτα-6%=1222eyro καθαρα).μετρανε και για συνταξη στην Ελλαδα, αν πιστευεις οτι θα παρεις ποτε συνταξη απο ΙΚΑ χαχα!
    -τα εμφιαλομενα νερα ειναι φθηνα δεν ειναι Σαντορινη, 6μπουκαλια 1,2λ απο 2,40ευρω! καλα στην παραλια μπορει να το παρεις και 1ευρω το μικρο οπως και στην Ελλαδα....αλλα δεν υπαρχει ελλειψη για το σπιτι, και μοναδες με νερο υπαρχουσ και σε ολα τα βενζιναδικα που πουλαν με 1ευρω 20λιτρα νερο!!! το νερο της βρυσης ειναι μια χαρά για μπάνιο και μαγείρεμα.
    -οι άνθρωποι που γνώρισα ως τώρα είναι πάντα με ευγένεια και εξυπηρέτησή φιλικοί και επαγγελματίες. Κυρίως η εταιρεία μου με βοήθησε πολύ και με βοηθάει στην προσαρμογή μου εδώ με όποιο τρόπο μπορεί.

    και ενα σωρο αλλα....

    αλλα τελικα παλι ξεφυγα, δεν θα συννεχισω τα συμπεράσματα δικά σας. για μενα η ζυγαρια (βαλε και τα προσωπικα του καθενός μεσα) γερνει στο να μεινω ισως για παντα εδω. βλεπω φως στο μικρο τουνελ και δεν ειναι το τρενο που θα με πατήσει!Wink

    ευχαριστω.



    Υ.Γ τις δουλεις τις βρηκα μεσα απο σοβαρο γραφειο ευρεσεως εργασιας, και αφου περασα τον Δεκεβρη Τηλεφωνικα Interviews και εδειξα οτι ειμαι σοβαρος και με δικα μου κοστοι πηγα και 1 βδομαδα Κυπρο να δω τις εταιρειες και για τα προσωπικα interviews μεσα σε 10μερες ειχα απαντησεις - προσφορες και διαλεξα.
    μου ειπαν οτι πολυ Ελληνες περνουν τηλεφωνο και λενε "εγω σας κανω, βρείτε μου εσείς δουλειά και εγώ έρχομαι" ετσι δεν σε περνουν στα σοβαρα και δεν ασχολουντε με τετοια ατομα.

    This Business Is Binary. You are a 1 or a 0. Alive or Dead.-
  •  16-03-2011, 15:24 64251 σε απάντηση της 64250

    Απ: Για όσους μετακινήθηκαν στο εξωτερικό, μόνιμα ή προσωρινά - τις εμπειρίες σας!

    Μπράβο Τζόνυ, σαφέστατος!

    Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι πρώτα έκλεισες δουλειά και μετά μετακόμισες, και αυτό έγινε επειδή απέδειξες την προθυμία σου με το να κάνεις το αρχικό ταξίδι και να σε δούνε αυτοπροσώπως.

    Για να πω την αλήθεια την Κύπρο την είχε απορρίψει αρχικά επειδή κάτι είχε πάρει το αυτί μου για μισθούς 900 €.

    Για πιο ιδιαίτερες ερωτήσεις θα σου στείλω πμ κάποια στιγμή.

    "When the darkness rises up from inside - that is normal.
    It's when you reach down to pull it up - that the noxious warnings sound."
    Tuzak, Farscape
  •  19-03-2011, 20:21 64343 σε απάντηση της 64207

    Απ: Για όσους μετακινήθηκαν στο εξωτερικό, μόνιμα ή προσωρινά - τις εμπειρίες σας!

    Εγώ δεν έχω κλείσει 2 εβδομάδες από τη μετακίνηση μου στο Λονδίνο οπότε θα σας ενημερώσω όταν περάσει λίγο ο καιρός και δω τα πράγματα ποιό ήρεμα. Τα μόνα που μπορώ να πω είναι ότι έκανα τις επαφές μου με γραφεία ευρέσεως εργασίας όταν ήμουν στην Ελλάδα και είχα την βοήθειά τους. Επίσης η πρώτη μου βδομάδα ήταν πραγματικά πολύ δύσκολη ψυχολογικά με τη ξενιτιά και ειδικά επειδή άφησα πίσω μου τη γυναίκα μου και τα δυό μου παιδιά. Η δεύτερη βδομάδα ήταν σαφώς καλύτερη ειδικά από τη Τρίτη που βρήκα και σπίτι και χαλάρωσα λίγο. Βέβαια είχα αρκετά τρεξίματα για πράγματα καθημερινής φύσεως, από το να πάρω ένα κινητό, να αγοράσω σεντόνια, να πάω σε δημόσιες υπηρεσίες, και ένα σωρό άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα πράγματα. Πάντως εδώ το σύστημα γενικά δουλεύει, ξέρετε όπως και στην πατρίδα μας Big Smile.

     Όταν είμαι ποιό όριμος θα σας δώσω και άλλες πληροφορίες ...


    Βαγγέλης Ξανθάκης
    Independent Consultant
    www.aylos.com
  •  21-03-2011, 00:42 64391 σε απάντηση της 64343

    Απ: Για όσους μετακινήθηκαν στο εξωτερικό, μόνιμα ή προσωρινά - τις εμπειρίες σας!

    Άτιμη ξενιτιά.

    Το να είσαι νέος, όχι ότι δεν είσαι αλλά θα καταλάβεις τι εννοώ, να μην έχεις ευθύνες, οικογένεια, υποχρεώσεις στο κεφάλι σου και να μην σε βοηθάει ο τόπος σου να προκόψεις είναι λυπηρό. Στην τελική λες δεν έχω και τίποτα να χάσω. Αλλά να αναγκάζεσαι οικογενειάρχης άνθρωπος να φύγεις επειδή ο τόπος σου δεν σου παρέχει τα βασικά αυτό είναι... ντροπή μας.

    Καλή τύχη σου εύχομαι, να πάνε όλα καλά και να πάρεις και την οικογένεια εκεί μαζί σου.

  •  22-03-2011, 01:57 64439 σε απάντηση της 64391

    Απ: Για όσους μετακινήθηκαν στο εξωτερικό, μόνιμα ή προσωρινά - τις εμπειρίες σας!

    George Parissis:

    Καλή τύχη σου εύχομαι, να πάνε όλα καλά και να πάρεις και την οικογένεια εκεί μαζί σου.

    Ευχαριστώ και καλή τύχη σε όλους μας, πάντως κάθε εμπόδιο για καλό Wink


    Βαγγέλης Ξανθάκης
    Independent Consultant
    www.aylos.com
  •  22-03-2011, 18:43 64473 σε απάντηση της 64207

    Απ: Για όσους μετακινήθηκαν στο εξωτερικό, μόνιμα ή προσωρινά - τις εμπειρίες σας!

    Ελπίζω να βοηθήσει, αυτή είναι η προσωπική εμπειρία η δικιά μου. Θα προσπαθήσω να τοποθετηθώ αντικειμενικά, και αν είναι κάτι υποκειμενικό θα παραθέτω και σχετικά δεδομένα.
    Μένω και εργάζομαι στην Ολλανδία περίπου 6 χρόνια. Έφυγα σχεδόν αμέσως μετά την αποφοίτηση για μεταπτυχιακό, οπότε δούλεψα ελάχιστα σαν μηχανικός στην Ελλάδα.
    Αμέσως μετά το μεταπτυχιακό με βρήκαν από το internet και με προσέλαβαν. Πρώτο θετικό λοιπόν ο σχετικά κεντρικός τρόπος δήλωσης του εργαζομένου σε ένα site που έχει το 99% της κίνησης σε εργατικό δυναμικό.
    Οι μισθοί εδώ είναι καλοί. Μένουν αρκετά λεφτά στην άκρη. Ακόμα και σαν junior engineer.
    Πιστεύω ότι κάθε ελεύθερος ενήλικος σαν κι εμένα θα μπορούσε να τα καταφέρει να προσαρμοστεί στον τρόπο ζωης.
    Το πρόβλημα της γλώσσας λύνεται.
    Το αν είναι κάπου "πιο χαλαρά" πιστεύω δεν είναι συνάρτηση χώρας αλλά εταιρικής κουλτούρας και εταιρικής συνείδησης.
    Εδώ παίζεται πάρα πολύ το embedded software design, και παρόμοιοι τομείς που δεν έχουν έδαφος στην Ελλάδα απ'ότι έχω καταλάβει, γιατί λείπει η ανάπτυξη hardware.
    Κώδικας ένδυσης στις περισσότερες εταιρίες δεν υπάρχει (μιλώντας για IT τμήματα).
    Η ομαδική εργασία είναι επίσης πολύ επιθυμητό προσών, χωρίς να μιλάμε για τον τυπικό τρόπο που τίθεται στις προσφορές εργασίας. Οι Ολλανδοί ΘΕΛΟΥΝ να τους μιλάς, να τους ρωτάς κλπ.
    Τέλος, ο ανταγωνισμός είναι επίσης πλήρως αποδεκτός.
    Αυτά τα λίγα. Για λεπτομέρειες εδώ είμαστε.




    Panagiotis Georgiadis
    HBM Netherlands B.V.
    www.twitter.com/HimWithCurls
  •  25-03-2011, 03:13 64608 σε απάντηση της 64473

    Απ: Για όσους μετακινήθηκαν στο εξωτερικό, μόνιμα ή προσωρινά - τις εμπειρίες σας!

    Για δείτε όσοι είστε έξω αυτό και πείτε τις απόψεις σας: http://ovigreek.blogspot.com/2011/03/blog-post_23.html (Φινλανδία)
    Και αυτό http://www.digital-era.org/blog/?p=3618 (Αγγλία)


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  25-03-2011, 16:24 64610 σε απάντηση της 64608

    Απ: Για όσους μετακινήθηκαν στο εξωτερικό, μόνιμα ή προσωρινά - τις εμπειρίες σας!

    cap:
    Για δείτε όσοι είστε έξω αυτό και πείτε τις απόψεις σας: http://ovigreek.blogspot.com/2011/03/blog-post_23.html (Φινλανδία)
    Και αυτό http://www.digital-era.org/blog/?p=3618 (Αγγλία)


    πανω στο θεμα των αποστασεων εδω τουλαχιστον δεν εχουμε τετοιο σοβαρο προβλημα, πολοι μενουν σε "χωριά" 20-30λεπτα με το αμαξι και το κανουν, αλλα και σπιτι με "κεντρο" ειναι κοντα 5-10χιλιομετρα τα ποιο εξω σπιτια, περιοχες στην Αθηνα ειναι πενταπλασια αποσταση απο απο αυτες! εδω (Κυπρο) ειναι και πολυ της οικογενειας, καθε σαβ/κο μαζευοντε ολοι μαζι οικογενιακα για φαγητο, και δεν μιλω για μαμα μπαμα παιδακι, αλλα θειος θεια, ξαδερφια, νονες, γιαγια παπουδες κτλ κτλ.

    παντος καθημερηνα ειναι λιγο (σπιτι μου, σπιτι σου, οχι καπου αλλου :P)  και   υπαρχoun  εστω και λιγοι αυτοι που δεν μας συμπαθούν τους Ελληνες οτι είμαστε της φραπεδιας και του κατσιου μονο, δεν σε βαζουν ευκολα στους κυκλους τους....θα πρεπει να τους κερδισεις. παρολα αυτα οι κοπελες εδω "μας εκτιμούν".

     σημερα 25 Μαρτιου ειχαμε παρελαση! Η Κυπρος εχεις σχεδον ΟΛΕΣ της Ελληνικές αργίες και εθνικές επετείους, εμείς ώμος? Καμιά! κατα τα αλλά ειμαστε "αδέρφια" ναι καλα.

    This Business Is Binary. You are a 1 or a 0. Alive or Dead.-
  •  25-03-2011, 20:19 64613 σε απάντηση της 64610

    Απ: Για όσους μετακινήθηκαν στο εξωτερικό, μόνιμα ή προσωρινά - τις εμπειρίες σας!

    Λοιπόν εάν και τα έχω γράψει στο άλλο το Post μου παλαιότερα, μπορεί να δείτε κάποια να επαλαμβάνονται λίγο, θα σας γράψω κι εγώ για τις Βρυξέλλες όπου είμαι απο τέλη Σεπτέμβρη.

    Καταρχήν, μια λέξη "οργάνωση". Συνηθισμένο για τις βόρειες χώρες, οπότε ουδεμία έκπληξη πέρι τουτου αν και ο δημόσιος τομέας ενώ δουλεύει, είναι αρκέτα σε νοοτροπία Ελλάδας. Εάν πέσεις σε "κλασικό" Βέλγο δημόσιο υπάλληλο, απλά την έκατσες. Γενικά η χώρα ζητά κόσμο με το τσουβάλι καθώς η εγχώρια "παραγωγή" της δεν μπορεί να καλύψει τις θέσεις και την ανάπτυξη που έχουν, ακόμα και κατα την διάρκεια της κρίσης τους εδώ, λίγος κόσμος το κατάλαβε στο πετσί του βαριά. Αυτό που έγινε ήταν μειώσεις στα daily fee των ελευθέρων επαγγελματιών τα οποία όμως εδώ κι εάν τρίμηνο έχουν πάρει τον ανήφορο πάλι. Η φορολογία εισοδήματος είναι σαν την δική μας σχεδόν στην κλιμάκωση, αλλά αυτό είναι και το μόνο ίδιο. Τα υπόλλοιπα είναι αρκετά εώς πολύ διαφορετικά. Πχ και Ferrari να οδηγείς δεν χρειάζεται να την δικαιολογήσεις κάπως με εισόδημα. Αμα έχεις τα λεφτά να την πληρώνεις, τέλος. Το εισόδημά σου θα το βρουν έτσι κι αλλοιώς.

    Υπάρχει μεγάλο κοινωνικό κράτος όπως λέμε εδώ, πολύ καλή περίθαλψη κλπ, κι έχουν αναγνωρίσει το γεγονός ότι το κράτος θα αδυνατεί να δώσει συντάξεις της προκοπής όταν θα έρθει η ώρα για την νέα γενιά που δουλεύει τώρα, οπότε είναι υποχρεωτικό απο το νόμο να έχεις private pension plan το οποίο φυσικά το πληρώνει ο εργόδοτης σου, εάν είσαι μισθωτός.

    Τι δίνουν λοιπόν οι εργοδότες; Συνήθως, ξεκινάς απο τα 1300 ευρώ τουλάχιστον και φτάνεις μέχρι και 4000 και 5000 ανάλογα το Level σου, το expertise και φυσικά την εταιρία. Δίνουν daily allowance (κάπου μεταξύ 10 και 20 ευρώ), αυτοκίνητο (και την βενζίνη), κινητό, λαπτοπ, δωρεάν εκπαιδεύσεις, ιδιωτική ασφάλεια με ιδιωτικό πλάνο συνταξιοδότησης, πληρωμένες διακοπές, έξτρα μισθό καλοκαίρι και χριστούγεννα (σαν το δικό μας δώρο δλδ), θα σου καλύψουν εάν μένεις μακριά τα έξοδα μετακίνησης κλπ. Είναι πολύ συνηθισμένο ο κόσμος να μένει έξω απο τις Βρυξέλλες (μέχρι και 1 - 1.15 ώρα μακριά, εάν όχι και παραπάνω) και να πηγαινοέρχεται στην δουλειά, είτε με το τρένο, είτε με το αυτοκίνητο.

    Το να βρεις κατοικία είναι εύκολο. Βρίσκεις σπίτι, δίνεις δύο ενοικία εγγύηση, τα οποία πηγαίνουν σε escrow λογαριασμό σε τράπεζα και τοκίζονται, και τα παίρνεις πίσω όταν θες να φύγεις απο το σπίτι μαζί με τους τόκους. Το ελάχιστο συμβόλαιο είναι συνήθως 3 χρόνια για τα σπίτια, και πολλά απο αυτά, εάν δεν μένεις σε μονοκατοικία (house) συμπεριλαμβάνει όλα τα έξοδα, μαζί και την θέρμανση. Σε κάποια άλλα όλα, εκτός της θέρμανσης κλπ. Αφού βρεις κατοικία πρέπει να πας να δηλωθείς στον Δήμο, θα περάσει μετά αστυνομία να ελέγξει ότι όντως ζεις εκεί, κι αφού γίνει αυτό θα πάρεις ID απο το Δήμο. Τα ενοίκια παίζουν πολύ ανάλογα με την περιοχή, αλλά decent περιοχή, επιπλωμένα σπίτια με τουλάχιστον ένα υπνοδωμάτιο ξεχωριστό, έχουν γύρω στα 800-1200 ευρώ το μήνα, με όλα τα έξοδα να περιλαμβάνονται στην τιμή, μαζί με τον καθαρισμό του σπιτιού 2 φορές το μήνα (σεντόνια, πετζέτες, σκούπισμα κλπ.).

    Το κόστος ζωής, είναι το ίδιο με την Αθήνα. Δεν υπάρχουν διαφορές σχεδον κάθολου στις τιμές και συνήθως είναι προς τα κάτω όχι προς το πάνω. Το φαγητό έξω κοστίζει λιγότερο κατα βάση και τα καθημερινά ψώνια στο super market κοστίζουν όσο στην Αθήνα. Είτε πάτε σε Delhaize (στα οποία ανήκει ο ΑΒ Βασιλόπουλος στην Ελλάδα), είτε σε Carrefour οι τιμές είναι ίδιες ή χαμηλότερες. Κάτι που ίσως να σας φανεί πολύ χρήσιμο κάποια φορά είναι οτι υπάρχουν super market ανοιχτά και την Κυριακή (είναι σε στυλ μπακάλικου, express ονομάζονται απο τις διάφορες αλυσίδες) όπου μπορείς να βρεις ότι μπορεί να ξέχασες να πάρεις, έχουν και τρόφιμα και φρούτα, γενικά είνια "μεγάλα" μπακάλικα. Άλλα είδη όπως ρουχισμός και ρολόγια ή ηλεκτρονικά είναι φθηνότερα απο Ελλάδα. Βενζίνη τώρα με τις ιστορίες στην Λιβύη ανέβηκε λίγο αν και όλοι εδώ έχουν πετρελαιοκίνητα, πολύ σπάνια βρίσκεις βενζινοκίνητα. πχ το Πετρέλαιο είχε 1.22 - 1.23 τώρα έχει πάει 1.35 - 1.37 με την βενζίνη να αγγίζει το 1.50. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πχ το Μετρό το εισιτήριο κοστίζει 1.70 ανα διαδρομή, εάν το πάρεις με επιστροφή, έχει έκπτωση κλπ. Σχεδόν όλοι όμως έχουν ηλεκτρονική κάρτα και χρησιμοποιούν αυτή, την γεμίζουν σε μηχανήματα είτε μέσω Internet σπίτι τους και τέλος. Μπορείς Online να δεις σε ποιο σταθμό είναι τα οχήματα ανα πάσα στιγμή όπως και στις περισσότερες στάσεις έχει ενημερωτικούς πίνακες. Το Internet παίζει σε εκνευριστικές ταχύτητες, πχ υπάρχει 100 Mbps download/5 Upload, δωρεάν τηλέφωνα Ευρώπη και Βέλγιο και ψηφιακή τηλεόραση, με 94 ευρώ το μήνα. Τα 50 mbps στο ίδιο combo κοστίζουν 59. Τις ταχύτητες τις πιάνει όντως, έχω προσωπική εμπειρία σε διάφορους φίλους. Τώρα κινητό, ένα συμβόλαιο με 150 λεπτά προς όλα τα δίκτυα, 100 sms και 500 mb surfing εάν το κάνεις για 24 μήνες, σου κοστίζει 17 και 90 το μήνα. Οι χρεώσεις εάν δεν πάρεις "ειδικά" πακετά (πληρώνεις πχ 1-1.5 ευρώ ανα "ειδικό" προορισμό εξωτερικού) για να καλείς εξωτερικό (εκτός Λουξεμβούργου και Ολλανδίας) είναι εξωφρενικές. Για Ελλάδα πριν το πακέτο η χρεώση ήταν 1.2 ευρώ το λεπτό. Μετά το πακέτο, είναι λίγο παραπάνω απο το να καλείς άλλο τηλέφωνο με κανονική χρέωση.

    Διασκέδαση τα πράγματα είναι επίσης πολύ καλά και φθηνά σε σχέση με την Ελλάδα. Μπουκάλι επώνυμης βότκας σε club έχει 55 ευρώ, ποτήρι μπύρα έχει 1 με 1.5 ευρώ, απλο ουίσκι 3.5 - 4, special 4.5 με 5.5-6, γενικά τα ποτά είναι ξεφτιλισμένα, πολυ πολυ χαμηλες τιμές. Η είσοδος στα club γίνεται αυστηρά και μόνο με ταυτότητα, και συνήθως έχει 5 με 10 ευρώ ανάλογα πόσο "καλό" είναι το μαγαζί.

    Ξέχασα να αναφέρω ότι παίζει άπειρα το ποδήλατο για μετακινήσεις.

    Ότι θέλετε να μάθετε έξτρα και το ξέχασα, ρωτήστε. Smile


    Παναγιώτης Κεφαλίδης

    "Για να επιτύχεις, θα πρέπει το πάθος σου για την επιτυχία να είναι μεγαλύτερο απο τον φόβο σου για την αποτυχία"

    Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης.
  •  25-03-2011, 22:07 64615 σε απάντηση της 64613

    Απ: Για όσους μετακινήθηκαν στο εξωτερικό, μόνιμα ή προσωρινά - τις εμπειρίες σας!

    Panagioti με το θέμα γλώσσας τι παίζει εκει πάνω? "πρέπει" να ξέρεις Γαλλικά? έμαθα οτι μιλάν λίγο από όλα, Γαλλικά, Ολλανδικά, Αγγλικά, Φλαμανδικά...κτλ οι εταιρείες πληροφορικής για τα παιδιά που μας διαβάζουν και ίσως το σκέφτονται για εκεί, τι ζητάν?
    This Business Is Binary. You are a 1 or a 0. Alive or Dead.-
  •  26-03-2011, 00:51 64617 σε απάντηση της 64615

    Απ: Για όσους μετακινήθηκαν στο εξωτερικό, μόνιμα ή προσωρινά - τις εμπειρίες σας!

    Johnnyxp64:
    Panagioti με το θέμα γλώσσας τι παίζει εκει πάνω? "πρέπει" να ξέρεις Γαλλικά? έμαθα οτι μιλάν λίγο από όλα, Γαλλικά, Ολλανδικά, Αγγλικά, Φλαμανδικά...κτλ οι εταιρείες πληροφορικής για τα παιδιά που μας διαβάζουν και ίσως το σκέφτονται για εκεί, τι ζητάν?

    Ο γενικός κανόνας λέει Γαλλικά, Ολλανδικά (αυτό που λες φλαμανδικά δεν υπάρχει, λανθασμένα το λένε έτσι, Ολλανδικά μιλάνε οι άνθρωποι) και φυσικά Αγγλικά. Οι εταιρίες ζήτανε τουλάχιστον δύο απο τις τρεις, Preferrably και τρεις, μια fluently και τις άλλες τουλάχιστον passive knownledge. Συνήθως πάει FR + EN και NL passively or NL + EN και FR passively. Απο την άλλη, εξαρτάται και σε ποια μεριά δουλεύεις.. απο δουλεύεις Wallonia τότε σίγουρα το πρώτο, εάν δουλεύεις Flanders τότε το δεύτερο ενώ αμα δουλεύεις Βρυξέλλες, τότε.. ότι κάτσει με Preffered το πρώτο. Κάποιες φορές, εάν και σπάνιες, κάνουν και εξαιρέσεις, εάν μπορείς να αποδείξεις ότι μπορείς, εάν έχεις references κλπ, διαφορετικά είναι mandatory η γλώσσα. Γενικά, περνάς απο τρια interview ένα HR, ένα τεχνικό interview όπου ορίζεται το level σου, εάν σε θέλουν ή οχι βάσει των γνώσεων κλπ και ένα ακόμα μετά με το HR πάλι ώστε να συζητηθεί αναλυτικά το πακέτο που θα πάρεις (μισθός κλπ) το οποίο φυσικά ορίζεται απο το level σου. Εάν δεν ξέρεις, δεν μπορείς να ξεγελάσεις, ειδικά στο τεχνικό interview όπου συνήθως δεν είναι μόνο ερωτήσεις, αλλά περνάς κι από κώδικα, κι απο τρόπο σκέψης.. τουλάχιστον αυτά κάνουν οι περισσότερες εταιρίες και είναι και λογικό. Το CV σου δηλαδή και 15 keywords δεν φτάνουν με τίποτα, πρέπει να αποδείξεις, και τα certifications ναι μεν μετράνε ώστε να ξεσκαρταριστείς, αλλά στο τεχνικό interview είναι που κατα 99% φαίνεται αμα νοιώθεις ή οχι.


    Παναγιώτης Κεφαλίδης

    "Για να επιτύχεις, θα πρέπει το πάθος σου για την επιτυχία να είναι μεγαλύτερο απο τον φόβο σου για την αποτυχία"

    Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης.
Σελίδα 1 από 4 (46 εγγραφές)   1 2 3 4 >
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems