Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Voice recognition component?

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Mitsaras. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Mitsaras στις 28-02-2008, 23:52. Υπάρχουν 5 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  28-02-2008, 15:29 40582

Voice recognition component?

Whoops, now here's a difficult one.

Θέλω να ενσωματώσω voice recognition δυνατότητες σε μια .net εφαρμογή. Το twist είναι ότι αφ'ενός η γλώσσα που με ενδιαφέρει είναι τα Ισπανικά, αφ'ετέρου θέλω ο χρήστης να προσπαθήσει να πει μια γνωστή λέξη και η εφαρμογή να καταλάβει αν την είπε σωστά ή όχι, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά Speech recognition συστήματα όπου ο υπολογιστής προσπαθεί να μαντέψει τι είπε ο χρήστης.

Φυσικά η πρώτη μου σκέψη ήταν το MS-SAPI. Δυστυχώς, η έκδοση 5.1 δεν έχει υποστήριξη για Ισπανικά, ούτε κατάφερα να βρω κάποιον κατασκευαστή που να προσφέρει add-on, αφ' ετέρου δεν κατάφερα να βρω πώς μπορώ να προσθέσω τα Ισπανικά σε ένα σύστημα με ελληνικά ή αγγλικά Vista (το οποίο έχει την έκδοση 5.3 του SAPI).

Ψάχνοντας για λοιπές λύσεις, κατάφερα να βρω μόνο αυτό το οποίο πάσχει από πλευράς documentation (και δεν προσφέρει κάποιο επαληθεύσιμο ποσοστό matching threshold, απεναντίας φαίνεται να είναι εντελώς random σε όποια γλώσσα και να δοκίμασα), και το Nuance Dragon SDK για το οποίο δεν προσφέρουν ούτε καν trial έκδοση, οπότε και μάλλον απορρίπτεται (απεχθάνομαι την μυστικοπάθεια όταν προσπαθώ να αγοράσω κάτι και θέλω να ξέρω αν ταιριάζει στις ανάγκες μου).

Η τελευταία λύση της απελπισίας, είναι να επεξεργαστώ ο ίδιος το σήμα και να υλοποιήσω τη δική μου V.R λύση (με μετατροπή σε phonemes και ανάλυση με Markov models), αλλά πρωτού καταλήξω σε κάτι τόσο χρονοβόρο, θα ήθελα να με κατευθύνετε σε κάποια άλλη λύση που μου διέφυγε, ή το πώς να προσθέσω τα Ισπανικά σε (τουλάχιστον) Bussiness Vista έκδοση.

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Μην αφήνετε τα media να σας "ταΐζουν"!
  •  28-02-2008, 15:41 40583 σε απάντηση της 40582

Απ: Voice recognition component?

Εδώ http://blogs.msdn.com/speech/archive/2007/09/08/speech-language-support-in-windows-vista.aspx λέει ότι υποστηρίζονται τα Ισπανικά

Vir prudens non contra ventum mingit
  •  28-02-2008, 16:33 40584 σε απάντηση της 40583

Μάνο, όντως υποστηρίζεται, αλλά χρησιμοποιώντας το System.Speech.Recognition.SpeechRecognitionEngine.InstalledRecognizers βλέπω μόνο 2 γλώσσες εγκατεστημένες (για αγγλικά Vista Business), En-us και En-gb.

Οπότε υποθέτω ότι υπάρχει δυνατότητα του add-on για τις έξτρα γλώσσες, αλλά δεν κατάφερα να βρω το πώς.
  •  28-02-2008, 22:05 40588 σε απάντηση της 40584

Υποθέτω ότι πρέπει να εγκαταστήσεις το LIP (Language Integrated Pack) για τα ισπανικά. Ρίξε μια ματιά εδώ:

http://windowshelp.microsoft.com/Windows/en-US/Help/35a1b021-d96c-49a5-8d8f-5e9d64ab5ecc1033.mspx

Νατάσα Μανουσοπούλου
  •  28-02-2008, 22:11 40590 σε απάντηση της 40588

Πάντως για Ελληνικά ούτε λόγος ε;
    Παναγιώτης Κεφαλίδης

"Για να επιτύχεις, θα πρέπει το πάθος σου για την επιτυχία να είναι μεγαλύτερο απο τον φόβο σου για την αποτυχία"

Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης.
  •  28-02-2008, 23:52 40592 σε απάντηση της 40590

Με έσωσες, ευχαριστώ για την απάντηση! Βέβαια παρατηρώ ότι πρέπει να εγκαταστήσω το αντίστοιχο MUI της γλώσσας που θέλω, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζομαι Ultimate έκδοση, σε αντίθεση με όσα διάβασα για τα SAPI language packs όπου αρκεί τουλάχιστον μια business έκδοση για τον σκοπό αυτό.
    Όπως και να 'χει, είναι μια αρχή, και ευχαριστώ για τον χρόνο. Αν δεν βγάλω άκρη θα επαναφέρω το θέμα.

Παναγιώτη, όταν δούμε ελληνικό stemmer & word breaker για τον SQL Server, μπορεί να μας έρθει ουρανοκατέβατο και κάποιο Language addon.

Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems