Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Μαθηματικά για υπολογιστές -Βιβλία,url

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò tommaσ. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος thrylos στις 04-04-2008, 22:37. Υπάρχουν 7 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  03-04-2008, 23:38 41297

Μαθηματικά για υπολογιστές -Βιβλία,url

Καλησπέρα

Προσπαθώντας να εμβαθύνω στους αλγορίθμους(κατά προτίμηση c,c++) αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα: Έχω πρόβλημα στην "αποκρυπτογράφηση" κυρίως των μαθηματικών Ακολουθιών ή ακόμα και άγνωστα πολλές φορές μαθηματικά(Δεν μιλάω για ολοκληρώματα) για μένα. Έτσι θα ήθελα να μου προτείνεται βιβλία που ξέρετε ή έχετε δοκιμάσει(Αγγλικά ή Ελληνικά[κύριός  ελληνικά]) ή ακόμα καλύτερα link προς διευθύνσεις που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν. Αν είναι δυνατόν θέλω κάτι ολοκληρωμένο(που τα καλύπτει απο την αρχή δηλαδή) έτσι ώστε να μην έχω καθόλου κενά.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

•  04-04-2008, 13:29 41333 σε απάντηση της 41297

Απ: Μαθηματικά για υπολογιστές -Βιβλία,url

Θωμά είσαι σπίτι;

Διευκρίνησε σε παρακαλλώ τί θες με περισσότερες λεπτομέρειες.
    Μιλάς για μαθηματικά, αλγορίθμους και γλώσσες προγραμματισμού αλλά αυτά είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ.
    Εαν θες κάτι γεννικό και θεωρητικό στους αλγορίθμους, τότε το Introduction to Algorithms είναι ένα βιβλίο Cult & Best Seller
    http://www.amazon.co.uk/Introduction-Algorithms-TH-Cormen/dp/0262531968/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1207304587&sr=1-1

Εαν θες κάτι με παραδειγματικές εφαρμογές κάποιων αγλορίθμων σε C τότε  αυτό το βιβλίο  http://www.amazon.co.uk/Mastering-Algorithms-C-Kyle-Loudon/dp/1565924533/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=books&qid=1207304676&sr=1-3,
    ίσως σε ενδιαφέρει. Το είχα διαβάσει (και δυστυχώς έχω χάσει). Αξιόλογο βιβλίο αλλά με βασικές υλοποιήσεις βασικών αλγορίθμων.

Υπάρχει και αυτό που είναι πιο πρόσφατο: http://www.amazon.co.uk/Algorithms-Parts-1-5-Bundle-Fundamentals/dp/0201756080/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1207304676&sr=1-1

Πες μας όμως τί ακριβώς θες.
    Ενδιαφέρεσαι ΠΧ για αλγορίθμους υπολογιστικών μαθηματικων και υλοποιήσεις σε C:

Ποιοί ακριβώς αλγόριθμοι σε ενδιαφέρουν;

Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  04-04-2008, 14:44 41334 σε απάντηση της 41333

Για σου.

Έχεις δίκαιο ίσος πρέπει να γίνω πιο συγκεκριμένος. Πρώτον Τα βιβλία από το πρώτο link που μου έδωσες και το τρίτο link(αυτό στην c++ εκδοσή του) τα έχω και μάλιστα είναι τα βιβλία με τα όποια έχω το πρόβλημα. Να σου εξηγήσω: Το πρώτο βιβλίο(Introduction to Algorithms) π.χ. από την αρχή αναγράφει (κεφάλαιο 2.2) μαθηματικά που δεν γνωρίζω(Αν δεν κάνω λάθος ονομάζονται Ακολουθίες) π.χ. Αυτό το Σ που έχει με πάνω , κάτω και δεξιά νούμερα.... το βλέπω πρώτη φορά. Πίσω βέβαια σε παράρτημα το αναλύει λίγο... αλλά αυτό είναι πολύ περιληπτικά , ίσα ίσα να τα θυμηθούν αυτοί που τα έχω ξεχάσει... πέρα του ότι χρησιμοποιηεί το limit το οποίο θα το κάνω... στην τρίτη Λυκείου!

Έτσι αυτο που ζητάω είναι αν ξέρει κανείς κάποιο βιβλίο(ή link) , που εξηγεί αυτούς τους όρους και αν είναι δυνατόν να έχει και προβλήματα προς επίλυση , έτσι ώστε να τα συνηθίσω και να μην αντιμετωπίζω πρόβλημα στο να τα κατανοήσω. Βέβαια είμαι πάντα έτοιμος προς μελέτη!

Ελπίζω να έγινα πιο κατανοητός και ακριβής... σε ευχαριστώ!

π.χ.(δες εδώ την σελίδα 24 και 25)

•  04-04-2008, 15:11 41335 σε απάντηση της 41334

Καλά, τις ακολουθίες και τα ολοκληρώματα δεν τα είχαμε εμείς εξεταστέα ύλη στην τρίτη Λυκείου? Τώρα δηλαδή πρέπει να τα μάθεις στο πανεπιστήμιο? Τα βιβλία που ζητάς είναι αυτά που κάνουν στο 1ο έτος του πανεπιστημίου και δεν αφορούν αποκλειστικά τους αλγόριθμους. Π.χ. το Σ σημαίνει άθροισμα μίας ακολουθίας, όπου η μεταβλητή (π.χ. i) μεταβάλλεται από την κάτω μέχρι την πάντω τιμή.

Τα μόνα βιβλία που θυμάμαι από το Λύκειο και το πανεπιστήμιο είναι η σειρά των Schaum's που εκδίδει η ΕΣΠΙ. Όλα έχουν κίτρινο εξώφυλλο και μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από Α4. Για παράδειγμα, κάποτε κάναμε το Schaum's Ανώτερα Μαθηματικά. Επίσης χρήσιμα θα ήταν τα βιβλία που χρησιμοποιούσαμε στην τρίτη Λυκείου, αλλά δεν θυμάμαι κανένα τίτλο. Η καλύτερη λύση θα είναι να πας στον Παπασωτηρίου, στον Σαβάλλα ή τον Πατάκη και να δεις τί έχουν σχετικά.

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  04-04-2008, 15:25 41336 σε απάντηση της 41334

tommas:

π.χ. Αυτό το Σ που έχει με πάνω , κάτω και δεξιά νούμερα.... το βλέπω πρώτη φορά. Πίσω βέβαια σε παράρτημα το αναλύει λίγο... αλλά αυτό είναι πολύ περιληπτικά , ίσα ίσα να τα θυμηθούν αυτοί που τα έχω ξεχάσει... πέρα του ότι χρησιμοποιηεί το limit το οποίο θα το κάνω... στην τρίτη Λυκείου!

Θωμά, πόσον ετών είσαι;
    Πας ακόμα σχολείο;
    Εγώ νόμιζα ότι είσαι φοιτητής και έχεις σχετικές απορείες.

Πρακτικά το Σ σημαινει ότι θα υπολογίσεις ένα άθροισμα κάποιον αριθμών που θα υπολογιστούν από την παράσταση που ακολουθεί. Θα γίνει όμως κάποιο loop και έστω μια μεταβλητή i θα μετράει τα πόσα loops έχουν γίνει. Η τιμή που είναι κάτω από το Σ δείχνει την πρώτη τιμή και η τιμή που είναι πάνω από το Σ δείχνει την τελική τιμή.

Ένα πρακτικό παράδειγμα για να το καταλάβεις:

4   2
    Σ χ
    χ=1

Αυτό είναι το άθροισμα του χ τετράγωνο εαν διαδοχικά το χ πάρει τις τιμές: 1,2,3,4.
    Δηλαδή ισούται με;
      2     2    2      2
    1  + 2   +3  + 4  = 30

Ένα σχετικό λινκ ποθ βρήκα είναι το http://en.wikipedia.org/wiki/Sums

Πάντως αν ακόμα είσαι στο σχολείο, μην πιάνεις τόσο βαριά βιβλία.