Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

DataSets OR else ? (ήταν Strongly typed vs Untyped Datasets)

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Ηλίας Κεκάκος. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Markos στις 09-03-2009, 13:11. Υπάρχουν 4 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  08-03-2009, 11:34 48999

Datasets OR ... [ήταν Strongly typed vs Untyped Datasets]

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με όσα είχα ακούσει μέχρι σήμερα. Δηλαδή είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία του VS2008; Δηλαδή η 'πολιτική' έχει αλλάξει και από objects (πχ μια customer κλάση με propertıes & methods), πάμε στην δημιουργία typed datasets;
    Κατάλαβα σωστά ή λαθος;
  •  08-03-2009, 12:15 49000 σε απάντηση της 49042

Απ: Strongly typed vs Untyped Datasets

Καμία απολύτως σχέση. Δεν υπάρχει κάποια "πολιτική" η οποία άλλαξε. Ένα typed dataset ουσιαστικά είναι ενα fat object το οποίο γίνεται generate απο το Visual Studio για να κάνει την ζωή μας πιο εύκολη. Ακόμα και το DataSet σαν DataSet (άσχετα έαν είναι typed ή untyped) είναι ένα αντικείμενο.
    Παναγιώτης Κεφαλίδης

"Για να επιτύχεις, θα πρέπει το πάθος σου για την επιτυχία να είναι μεγαλύτερο απο τον φόβο σου για την αποτυχία"

Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης.
  •  08-03-2009, 14:54 49007

DataSets OR else ? (ήταν Strongly typed vs Untyped Datasets)

Μπορεί το typed dataset να έρχεται με το VS για να μας κάνει την ζωή μας πιο εύκολη, αλλά το ερώτημα όλων των νέων στον προγραμματισμό ή ακόμα και κάποιων παλαιότερων είναι: Που να ρίξουμε το βάρος; Σε typed dataset, utyped, objects, layers; Τι είναι αυτό που σου δίνει ευκολία στην διαχείρηση του κώδικα να κάνει ο προγραμματιστής ότι θέλει την ώρα της δημιουργίας ή αργοτερα αν του ζητηθεί. Σίγουρα αυτό εναπόκειται στον καθένα ξεχωριστά αλλά μία γνώμη από αυτούς που ξέρουν λίγο ή πολύ παραπάνω, καλό θα έκανε, κακό πάντως όχι.
    Αυτό είναι πιστεύω που ζητάει και ο φίλος που άνοιξε αητή την συζήτηση.
  •  08-03-2009, 15:05 49009 σε απάντηση της 49007

Απ: Strongly typed vs Untyped Datasets

Προσωπικά "εσβησα" τα untyped από το χάρτη πολύ καιρό πριν. Αν και έχουν χρησιμότητα, κυρίως αν θέλει κανείς να παίξει σε επίπεδο datatables ανεξάρτητων από database τα οποία μπορούν να συμπεριφερθούν σαν πλούσια σε λειτουργικότητα in-memory objects.

Τώρα, το ερώτημα typed ή objects απαντάται ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός και ανάλογα με την περίσταση.

Προσωπική μου άποψη λοιπον: Αν κάποιος θέλει ένα απλό DAL χωρίς πολλά-πολλά και μάλιστα αν το mapping που θέλει για τα objects του ανταποκρίνεται (σε μεγάλο βαθμό) σε πίνακες ή views της βάσης του 1-1, τότε τα typed datasets είναι η βέλτιστη λύση για γρήγορο, αξιόπιστο και bug-free (κατά το μέτρο του δυνατού) development.

Αν όμως κάποιος θέλει ένα n-tiered application με πλήρη διαχωρισμό business logic από DAL και μάλιστα τα objects του δεν αντιπροσωπεύουν επακριβώς τα αντίστοιχα στοιχεία της βάσης του αλλά πρέπει να ειναι πολύ πιό περίπλοκα (π.χ. να περιέχουν περίεργα collections, να επανυπολογίζουν πράγματα στον εαυτό τους ή στα collections τους με βάση τιμές από άλλα objects, και άλλα τέτοια ωραία) και, επακόλουθα, οι CRUD λειτουργίες δεν είναι κάτι απλό για αυτά, τότε είτε fat objects που μιλάνε με τη βάση μέσω άλλων data access layers και περιέχουν όλο το business logic, είτε data carrier objects που μιλάνε με άλλα business objects που με τη σειρά τους "μιλάνε" με τη βάση.

Αρα η απάντηση στην ερώτηση "πού ρίχνουμε το βάρος" είναι μια άλλη ερώτηση: "Τι είδους εφαρμογές φτιάχνετε συνήθως;"

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

DotNetNuke them!
  •  09-03-2009, 13:11 49042 σε απάντηση της 49007

Απ: DataSets OR else ? (ήταν Strongly typed vs Untyped Datasets)

Μιας και η συζήτηση μεταφέρθηκε, νομίζω ότι μπορώ να απαντήσω στους προβληματισμούς σου. Κατ' αρχήν δε θεωρώ λάθος, ή λάθος δρόμο την ενασχόληση με το ADO.NET και τα Datasets. Όταν αναπτύσσεις εφαρμογές πρέπει να αισθάνεσαι άνετα με όλες τις Data Access τεχνολογίες. Όχι μόνο για τις δικές σου εφαρμογές, αλλά και γιατί μπορεί στο μέλλον ν' ασχοληθείς με εφαρμογές που τις έχει γράψει κάποιος άλλος. Θα μου πεις, "Καλά, μα πρέπει να μάθω όλα τα ORMs που κυκλοφορούν;" Η απάντησή μου είναι πως κανένα από αυτά δεν αποτελεί μέρος του .NET Framework. Τα μέρη, όμως, του .NET πρέπει να τα μάθεις όσο γίνεται καλύτερα. Λάθος θα ήταν μόνο στην περίπτωση που η Microsoft εγκατέλειπε το ADO.NET για μια νέα τεχνολογία. Το έχει κάνει στο παρελθόν, μπορεί να το κάνει και στο μέλλον.

Χρησιμοποιώ πολύ τα Datasets, αλλά τώρα θέλω δε θέλω είμαι υποχρεωμένος ν' ασχοληθώ και με το LinqToSql και με το Entity Framework. Γνώμη μου, λοιπόν, είναι ότι πρέπει να τα μάθεις όλες τις data access τεχνολογίες του .NET. Όλοι οι υπόλοιποι εδώ μέσα, είναι πιο προχωρημένοι από μένα στη χρήση ORMs. Όμως, δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποιος που θα σου πει ότι η εκμάθηση του ADO.NET και των Datasets είναι λάθος ή χάσιμο χρόνου ή ότι δεν γνωρίζουν καν από ADO.NET!

Όσον αφορά τώρα τα θέμα το τι χρησιμοποιείς, εξαρτάται τόσο από τις σημερινές ανάγκες τις εφαρμογής σου όσο και από τις μελλοντικές. Αυτού του είδους η συζήτηση δεν είναι καινούρια. Έχει λάβει χώρα πολλές φορές στο DotNetZone και αν κάνεις μια αναζήτηση θα βρεις πολλά threads μ' αυτό το topic. Οπότε, κάπου εδώ σταματώ. Τα υπόλοιπα μέλη μπορούν να σε διαφωτίσουν περισσότερο από εμένα.

Ακόμα κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο. Μη θέλεις να κυβερνήσεις. Απλά δείξε το μονοπάτι κι ο κόσμος θ' ακολουθήσει!!
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems