dimos.homatas:Και κάτι ακόμα... γιατί δεν ασχολούνται οι ακαδημαϊκοί με την μηχανογράφηση της πολιτείας; Οι πληροφορικοί των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αριθμούν σε χιλιάδες! Έλα εδώ κύριε καθηγητή, φτιάξε αυτό και βάλε και τους φοιτητές να δουλεύουν.
Το είχα πει και παλαιότερα αυτό, και το έθεσα και επίσημα, αλλά φαντάζομαι ότι η πρόταση κάπου θα παράπεσε... τι περίεργο!
Δήμο, η εντύπωση που έχεις για την πληροφορική στην Ελλάδα είναι κατανοητή αν δεν είχες ποτέ άμεση ή έστω και έμμεση επαφή με σχολές και καθηγητές, ή πως το Δημόσιο ανέθετε έργα σε σχολές αντί χρηματοδότησης. Επίσης λογικό είναι να αγνοείς το πλήθος των μεθοδολογιών και του πεδίου της κάθε μίας αν δεν έχεις ασχοληθεί συγκεκριμένα με αυτό.
Ακαδημαϊκοί σε δημόσια έργα. Η κατάρα των δημοσίων έργων. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των προηγούμενων ετών ήταν ότι δίνανε έργα σε σχολές οι οποίες τα φορτώνανε σε φοιτητές οι οποίοι δεν ήξεραν καλά-καλά τί έκαναν. Οι καθηγητές φυσικά τσέπωναν, οι φοιτητές δεν έπαιρναν πτυχίο και πληρώνονταν πολύ λιγότερο απ' ότι στην αγορά. Χωρίς πτυχίο μάλιστα, δεν μπορούσαν και να φύγουν. Τα έργα τα ίδια έβγαιναν κατά κανόνα άθλια: Πολύ μεγαλύτερο κόστος και καθυστερήσεις απ' ότι αν τα έκανε κάποιος επαγγελματίας προγραμματιστής. Φυσικό είναι εξάλλου, καθώς οι φοιτητές δεν έχουν εμπειρία πέρα από μερικές εργασίες που έχουν κάνει.
Ευτυχώς υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αν δεις ποιός είναι γενικός γραμματέας της ΓΓΠΣ σήμερα θα διαπιστώσεις ότι δεν έχει καμμία σχέση με τους δουλέμπορους που ανέφερα παραπάνω. Για πήγαινε δες στο Editorial Board του IEEE Software ποιός είναι (τελευταίος στη σελίδα). Και μετά αναρωτήσου, μήπως αυτός ξέρει ήδη κάτι παραπάνω για τα πρότυπα της ΝΑΣΑ? Θα σου πρότεινα μάλιστα να διαβάσεις τα βιβλία του (Addison Wesley) όπως τα Code Reading, Code Quality, Beautiful Architecture. Ειδικά η περιγραφή της αρχιτεκτονικής του Facebook στο τελευταίο είναι πολύ διαφωτιστική.
Και επειδή αναφέρεις τις διαδικασίες της ΝΑΣΑ, μία ανάγνωση τους θα σε πείσει ότι η κάθε διαδικασία έχει πολύ συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής. Η μεθοδολογία της ΝΑΣΑ αναφέρεται σε έργα που κρατάνε δεκαετίες. Η ΓΓΠΣ πρέπει να αρχίσει να βγάζει τα έργα σε μήνες. Εξάλλου καμμία μεθοδολογία δεν πρέπει να ακολουθείται ως έχει, αλλά πρέπει να προσαρμόζεται στο περιβάλλον που θα χρησιμοποιηθεί.
Γι αυτό και γίνεται η συζήτηση, γι αυτό εξάλλου και το Agile έχει διαδοθεί τόσο πολύ εις βάρος του κλασσικού waterfall. Η σωστή επιλογή διαδικασίας είναι ένα από τα πιο σημαντηκά καθήκοντα ενός μηχανικού και ένας ακόμη τρόπος που ξεχωρίζουν οι junior από τους senior. Ρίξε και μία ματιά στο κεφάλαιο του Software Engineering Body of Knowledge του IEEE που ασχολείται με τη σχεδίαση της μεθοδολογίας.
Τέλος σκέψου, αν αυτοί που ξέρουν καλύτερα από εμάς (τα έγραψαν εξάλλου) τα πρότυπα της ΝΑΣΑ, και του IEEE (το ξέχασες) ή του ACM, να βάλουμε και την Essential Unified Process ή τον πρόγονο της, την Rational Unified Process (ο ίδιος τις έφτιαξε), γιατί ξεκινάνε διαβούλευση ?
Το επάγγελμα του software engineer έχει πολύ μεγάλο πεδίο γνώσεις και είναι κατανοητό όταν ξεκινάς, όταν αγνοείς το μέγεθος του, να παρανοείς, να παραβλέπεις ή να θεωρείς ασήμαντα πολλά από τα πιο σημαντικά κομμάτια του. Αυτό που διαχωρίζει τον επαγγελματία από τον κατ'επάγγελμα ερασιτέχνη είναι ότι ο επαγγελματίας το καταλαβαίνει αυτό γρήγορα και φροντίζει να το διορθώσει.
Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos