Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια

Delicate Sound of Development

Journal για creative & non-creative δραστηριότητες. Development and more...:)

Ιούλιος 2008 - Δημοσιεύσεις

Αυθεντικά προϊόντα διάνοιας
Σχετικά με τα πειρατικά, τις τιμές των αυθεντικών και την αγορά γενικά αυθεντικού λογισμικού είχα πάντα μία "προκλητική" άποψη και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι περισσότεροι διαφωνούσαν μαζί μου. Το θέμα είναι ότι το προϊόν διάνοιας μέχρι να φτάσει στο γραφείο μας, περνάει από 40 κύματα, κάθε ένα από τα οποία, θα ταράξει κατιτίς και την τσέπη μας. Εξαρχής λοιπόν ξεκαθαρίζω, ότι δεν είμαι άνθρωπος που ρέει το χρήμα, ούτε χτυπάω παλαμάκια και πέφτουν τα πενηντάρικα στο χέρι... Είμαι απλά πελάτης αυθεντικού

Διαβάστε περισσότερα »

Αυθεντικά προϊόντα διάνοιας

Σχετικά με τα πειρατικά, τις τιμές των αυθεντικών και την αγορά γενικά αυθεντικού λογισμικού είχα πάντα μία "προκλητική" άποψη και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι περισσότεροι διαφωνούσαν μαζί μου. Το θέμα είναι ότι το προϊόν διάνοιας μέχρι να φτάσει στο γραφείο μας, περνάει από 40 κύματα, κάθε ένα από τα οποία, θα ταράξει κατιτίς και την τσέπη μας. Εξαρχής λοιπόν ξεκαθαρίζω, ότι δεν είμαι άνθρωπος που ρέει το χρήμα, ούτε χτυπάω παλαμάκια και πέφτουν τα πενηντάρικα στο χέρι... Είμαι απλά πελάτης αυθεντικού software γιατί θεωρώ ότι το αντίστοιχο revenue που μου επιστρέφεται (υλικό + ηθικό) είναι αντάξιο των χρημάτων που αποδίδω. Από λειτουργικά συστήματα μέχρι παιχνίδια σχεδόν όλα φρόντιζα να τα έχω αυθεντικά, με αγορές όμως έξυπνες και συμφέρουσες. Όταν δε, δεν έβρισκα κάτι που να αντέξει η τσέπη μου κοιτούσα άλλης κατηγορίας λύσεις όπως open source.

Προγράμματα

Καθώς περνούν τα χρόνια και έχοντας εμπλακεί σε ακαδημαϊκούς κύκλους έχω διαμορφώσει ακόμα μια πιο ισχυρή άποψη σε αυτό το θέμα, επεκτείνοντάς την και με λύσεις που δεν εμπλέκουν μόνο χρήματα. Όταν θελήσετε να αγοράσετε ένα software εξετάστε όλες τις περιπτώσεις. Δείτε την ιδιότητά σας. Αν είστε φοιτητής έχετε πάρα πολλά οφέλη. Οι εταιρίες δεν θα βγάλουν από εσάς, οπότε δεν θα κοιτάξουν να πάρουν από εσάς χρήματα. Μεγάλα ονόματα όπως Microsoft, Oracle, Adobe, Mathwork κτλ έχουν λύσεις για φοιτητές. Δείτε τις επιλογές σας και ψάξτε καλύτερα γιατί ίσως υπάρχει κάποιο παράθυρο που να σας εξυπηρετεί και εσάς και την τσέπη σας, γιατί αγοράζοντας το software δεν παίρνετε απλά το binary σε ένα ψηφιακό μέσο. Αγοράζετε το δικαίωμα χρήσης, το documentation, την υποστήριξη κτλ. Παρακάτω θα γράψω μερικά παραδείγματα από προσωπικές εμπειρίες και πώς δρούσα κάθε φορά. Όταν δεν είχα χρήματα για XP Prof, κατέφυγα στην λύση του home edition. Όταν χρειάστηκα office αγόρασα το student pack με αρκετές 100άδες ευρώ μειωμένη τιμή. Μερικές εγκυκλοπαίδειες, antivirus και λοιπά, πάντα προσπαθούσα να τα βρω στην πιο συμφέρουσα λύση και εκείνη που θα ταιριάζει στις ανάγκες μου. Ειδικά από τότε που πέρασα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τμήμα Πληροφορικής, ή άποψη αυτή ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο. Θυμάμαι μία φορά που ήθελα ολοκληρωμένο πακέτο linux είχα αγοράσει το suse το απλό. Ένιωθα πλήρης με καλυμμένες ανάγκες, είχα αποδώσει την αξία στον "προγραμματιστή", είχα το support και το documentation (χωρίς να χρειαστεί να αγοράσω κάτι extra). Δεν ήμουν υποχρεωμένος βέβαια καθώς κάποια distro's τα έβρισκα free, αλλά ως junior είχα ανάγκη από τα περιφεριακά οφέλη (τότε δεν υπήρχε το ubuntu και τα πράγματα ήταν πιο ζόρικα).

Παιχνίδια

Ο λόγος που κάνω αυτό το μικρό post σήμερα είναι που έκανα μία αγορά ενός παιχνιδιού, ως αποτέλεσμα μιας βόλτα στο κέντρο. Δεν ξέρετε πόσο χάρηκα που πήρα το Need for Speed Pro Street από τον Παπασωτηρίου με 14.99. Από 47 ευρώ μέσα σε μία νύχτα 15 ευρώ. Έπρεπε να τρέξω να το πάρω από την πρώτη στιγμή; Όχι... Με πείραξε κάτι που θα το παίξω 10 μήνες αργότερα; Αν πάτε στον μεσαίο Παπασωτηρίου/Στουρνάρα-όπως είναι το σωστό κατά PC-Master Αυγούστου (αυτόν απέναντι από Γερμανό) στον πάνω όροφο, έχει καταπληκτικά παιχνίδια ενός και δύο ετών σε τιμή 9 ευρώ κτλ. Best Seller ενός και δύο ετών νομίζετε δεν είναι state of the art στον τομέα της διασκέδασης με ηλεκτρονικά παιχνίδια μέχρι σήμερα; Αν καθυστερήσετε να πάρετε το Crysis ένα έτος, μόνο καλό θα βγει από αυτήν την διαδικασία. Χαμηλότερη τιμή στο παιχνίδι, ίσως να έχετε υπολογιστή που να το τρέχει άνετα ενώ με το παλιό σας pc ούτε που να το φανταζόσασταν (αν κάνατε κάποια αναβάθμιση μέσα σε ένα έτος βέβαια).

Βιβλία

Αρκετά συχνά ψάχνω στο Internet να βρω βιβλία που με ενδιαφέρουν. Ομολογώ ότι δεν περιορίζομαι με αναζητήσεις στο amazon αλλά κατεβάζω και ebooks. Κάθε φορά όμως που έβρισκα κάτι που με τρέλαινε το αγόραζα. Δεν το έκανα όμως χωρίς έρευνα. Ιντερνετ stores, ελληνικά καταστήματα και ebay όπου μπορείτε να βρείτε υπεράριθμα χρησιμοποιημένα βιβλία (σε άριστη κατάσταση) είναι οι κύριες επιλογές που έρχονται στο θέμα της αγοράς βιβλίου.

Με όλα αυτά θέλω να πω ότι υπάρχει η δύναμη να καθορίσουμε τις τιμές χωρίς να προκαλούμε πλήγμα στην βιομηχανία λογισμικού (or else). Ειδικά όταν το επάγγελμα είναι προγραμματιστής, τότε το πιο πιθανό είναι να γυρίσει το αρνητικό κλίμα μπούμερανγκ πίσω στην τσέπη μας...όχι ως πελάτη, αλλά ως εργαζόμενος.

 

 

Posted: Σάββατο, 26 Ιουλίου 2008 4:39 μμ από Aggelos Biboudis | 0 σχόλια
Δημοσίευση στην κατηγορία: