TechEd Developers 2007: Day 3

Έχουν δημοσιευτεί 08 Νοεμβρίου 07 02:32 πμ | KelMan 

To ωραίο με την TechEd είναι ότι κάθε μέρα, όλο και θα παρακολουθήσεις κάποιο session που θα σε πωρώσει και θα σου ανοίξει την όρεξη για να αρχίσεις το ψάξιμο. Αυτό συνέβη και σήμερα. Όχι με το πρώτο session ("Building Location-Aware Applications in SQL Server 2008: Introducing the Spatial Data Type") παρότι ήταν πολύ διαφωτιστικό ως προς τη νέα δυνατότητα που θα έχουμε στον SQL Server 2008 να αποθηκεύουμε και να χειριζόμαστε γεωγραφικά δεδομένα. Ιδιαίτερα μου άρεσε ο χειρισμός (ο οποίος γίνεται μέσω ένος managed DLL που μπορεί κανείς να ενσωματώσει στις εφαρμογές του) όπου μπορεί κανείς εύκολα να πει "φέρε μου όλους τους δρόμους που τέμνουν το τετράγωνο οδός Α, οδός Β, οδός Γ και οδός Δ.

Στο επόμενο session ("Microsoft SQL Server 2005 Compact Edition in Action") είδαμε θέματα που σχετίζονται με το τον SQL Server 2005 CE όπως ενσωμάτωση στην εφαρμογή, διαχείριση και deployment. Φαίνεται ότι ο SQL Server 2005 CE μπορεί να αντικαταστείσει το Jet Engine ως local datastore και μάλιστα αν συνδυαστεί με Sync Services να αποτελέσει μια πολύ καλή λύση.

Άλλο ένα session που είχε μεγάλο ενδιαφέρον, ήταν το "Entity Framework: Application Patterns" μέσα από το οποίο είδαμε τα σενάρια χρήσης του Entity Framework, δηλαδή πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λύσεις client-server, για εφαρμογές web αλλά και πως μπορεί να συνδυαστεί με το WCF.

Κανένα από τα παραπάνω sessions όμως δεν με πώρωσε όσο το τελευταίο "Developing More Intelligent Applications using Data Mining". Ο Rafal Lukawiecki, παρότι έχει πολύ περίεργη άρθρωση λόγου, είναι απίθανος παρουσιαστής και το θέμα του, δεν ήταν το security (στο οποίο ειδικεύεται ) αλλά το πώς με χρήση data mining μπορεί μια εφαρμογή να ανακαλύψει patterns χρήσης και να προσαρμοστεί ανάλογα. Τα παραδείγματα πολλά. Μπορεί για παράδειγμα να καταλάβει τι προσπαθεί να κάνει ο χρήστης και να προβλέψει την επόμενη ενέργειά του (βλ. wizards, favorites, κλπ), να καταλάβει ότι δέχεται επίθεση από κακόβουλο χρήστη, να καταλάβει ότι μια web παραγγελία θα αποτύχει, να φτιαχτεί ο uber error handling μηχανισμός χωρίς ατελείωτα Try...Catch. Όλα τα παραπάνω, με τον παραδοσιακό τρόπο προγραμματισμού, απαιτούν να έχει φανταστεί ο προγραμματιστής εκ των προτέρων όλα τα πιθανά σενάρια και να έχει ενσωματώσει την ανάλογη λογική στην εφαρμογή, πράγμα που είναι εξαιρετικά δύσκολο. Στο παράδειγμα που μας έδειξε, μια εφαρμογή έκανε data entry validation μόνο με ένα IF ενώ το ωραίο ήταν ότι τα business rules τα ανακάλυπτε μόνης! Περισσότερα για το πως δουλεύει κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να σας τα εξηγήσω από τον περιορισμένο χώρο εδώ, ωστόσο αυτό το session θα μπορούσε άνετα να παρουσιαστεί σε ένα DevDays ή σε ένα community event. Πραγματικά, είναι το μέλον τόσο στο "user experience", όσο και στο πως μπορούν να υλοποιηθούν έξυπνες self adjusting εφαρμογές.

Δημοσίευση στην κατηγορία:

Σχόλια:

# PanPan said on Νοεμβρίου 9, 2007 4:21 μμ:

Έχω εντυπωσιαστεί από αυτά που αναφέρεις στην τελευταία παράγραφο, Μάνο. Uber error handling και business rules μόνο με ένα If..... Τι να πω.... Μένει να τα δούμε να εφαρμόζονται και σε πραγματικό περιβάλλον...

Έχει απενεργοποιηθεί η προσθήκη σχολίων από ανώνυμα μέλη

Search

Go

Συνδρομές