Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
Inversion of Control & Microsoft Unity 101

Στις 14 Μαΐου διοργανώθηκε το 28ο dotNETZone.gr Community Event με θέμα «Inversion of Control & Microsoft Unity 101».

Η παρουσίαση καταγράφηκε και μπορεί να γίνει download από εδώ, αν και ο ήχος έχει - ομολογουμένως - κάποια προβλήματα. Τα slides της παρουσίασης και το source code των δύο demos (C#) μπορούν να γίνουν download από την επιλογή Αρχειοθήκες (Κατάλογος: Παρουσιάσεις).

Θα ήθελα, με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω όλους τους παρισταμένους για τα καλά τους λόγια κι επίσης ν’ απαντήσω σε μια ερώτηση που “κόπηκε” λόγω χρόνου από το event. Ρώτησε, λοιπόν, κάποιος γιατί λέγεται έτσι η αρχή της αντιστροφής των εξαρτήσεων (dependency inversion principle). Με κίνδυνο να φανερώσω την ηλικία μου, απαντώ:

Η αρχή της αντιστροφής των εξαρτήσεων λέει ουσιαστικά δύο πράγματα:

  1. Τα high-level modules δεν πρέπει να εξαρτώνται από τα low-level modules, αλλά και τα δύο πρέπει να στηρίζονται σε αφαιρέσεις.
  2. Οι αφαιρέσεις δεν πρέπει να εξαρτώνται από λεπτομέρειες, αλλά το ανάποδο.

Πριν όμως εμφανιστεί ο αντικειμενοστραφής προγραμματισμός, το κυρίαρχο παράδειγμα (δηλαδή το κυρίαρχο θεωρητικό πλαίσιο) ήταν εκείνο του δομημένου προγραμματισμού, το οποίο διδάχτηκα κι εγώ πριν ξεκινήσω την καριέρα μου. Σ’ αυτό ίσχυαν ακριβώς τ’ αντίθετα, δηλαδή:

  • Τα high-level modules ήταν απόλυτα φυσιολογικό να εξαρτώνται από τα low-level modules. Μάλιστα απαραίτητο τμήμα του documentation μιας εφαρμογής ήταν το VTOC (δηλαδή το Visual Table Of Contents) που έδειχνε με κουτάκια και γραμμούλες τα dependencies των modules.
  • Οι αφαιρέσεις εξαρτώνταν απολύτως από τις λεπτομέρειες, δηλαδή αν θέλαμε να κρύψουμε τις λεπτομέρειες μιας εργασίας, έπρεπε να φτιάξουμε ένα higher-level module που θ' αποφάσιζε σε ποια “λεπτομέρεια” θα ανέθετε κάθε φορά τη συγκεκριμμένη δουλειά, οπότε ήταν πλήρως συζευγμένο με όλες αυτές τις “λεπτομέρειες”.

Όντως, λοιπόν, η νέα άποψη αντέστρεφε τη συνηθισμένη μέχρι τότε “φορά” των εξαρτήσεων, οπότε ονομάστηκε αναλόγως.

Technorati Tags: ,,
Share
Posted: Τετάρτη, 20 Μαΐου 2009 7:21 μμ από το μέλος Παναγιώτης Παρίσης
Δημοσίευση στην κατηγορία: , ,

Σχόλια:

Santosh έγραψε:

So much info in so few words. Tolosty could learn a lot.

# Απριλίου 24, 2012 10:50 μμ
Ποιά είναι η άποψή σας για την παραπάνω δημοσίευση;

(απαιτούμενο)

(απαιτούμενο)

(προαιρετικό)

(απαιτούμενο)
ÅéóÜãåôå ôïí êùäéêü:
CAPTCHA Image

Ενημέρωση για Σχόλια

Αν θα θέλατε να λαμβάνετε ένα e-mail όταν γίνονται ανανεώσεις στο περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης, παρακαλούμε γίνετε συνδρομητής εδώ

Παραμείνετε ενήμεροι στα τελευταία σχόλια με την χρήση του αγαπημένου σας RSS Aggregator και συνδρομή στη Τροφοδοσία RSS με σχόλια