Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια

Συμβουλές: Εργασιακός χώρος και κάπνισμα

Ενα από τα μεγαλύτερα "αγκάθια" στη σημερινή Ελληνική πραγματικότητα, και ιδιαίτερα για τους software developers, ειναι το κάπνισμα. Ναι, μπορεί οι χώρες της ΕΕ η μία μετά την άλλη να ακολουθούν το Αμερικανικό μοντέλο απαγορεύοντας το κάπνισμα σχεδόν παντού σε κοινόχρηστους χώρους και ενθαρρύνοντας τις ιδιωτικές εταιρίες να ακολουθήσουν παρόμοια μέτρα, όμως στην Ελλάδα τα πράγματα ακόμα είναι μοιρασμένα. Αρκετοί software developers (και όχι μόνο) είναι καπνιστές. Λογω της φύσης της εργασίας του developer, είναι δύσκολο ένας ενεργός καπνιστής που ασκεί αυτό το επάγγελμα να είναι αποδοτικός σε ένα αντικαπνιστικό περιβάλλον, δεδομένου οτι απαιτείται ιδιαίτερη προσήλωση στη δουλειά του η οποία "αδυνατιζει" από τις συνεχείς διακοπές προκειμένου να βγει κάπου έξω για να καπνίσει. Οσο για την αντίστροφη περίπτωση, δηλ. το να είναι κάποιος αντικαπνιστής σε ένα περιβάλλον καπνιστών, γνωρίζουμε όλοι πόσο ενοχλητικό μπορεί να αποδειχθεί αυτό για τον εργαζόμενο.

 

Δεν θα ασχοληθούμε εδώ με το κατά πόσον το κάπνισμα είναι βλαβερό ή οχι (φυσικά και είναι), ή κατά πόσον η κίνηση των εταιριών στην Ελλάδα για απαγόρευση του καπνίσματος είναι σωστή ή οχι. Αυτό στο οποίο εστιάζουμε, ειναι το πως θα μπορούσε να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των δύο "φυλών" (καπνιστές και μη καπνιστές) χωρίς να υπάρχει καταναγκασμός για κανέναν.

 

Για τον προγραμματιστή: Αν καπνίζετε και ΔΕΝ έχετε σκοπό να το κόψετε, ΜΗΝ δουλέψετε σε αντικαπνιστική εταιρία. Οι διαρκείς διακοπές για τσιγάρο θα κάνουν την ζωή σας δύσκολη και θα μειώσουν την παραγωγικότητά σας. Αν η εταιρία οργανώνει πολύωρα meetings, θα αντιμετωπίσετε πρόσθετες δυσκολίες καθώς από ένα σημείο και μετά δεν θα έχετε τη διάθεση να παρακολουθήσετε λόγω επιθυμίας για τσιγάρο. Επιλέξτε κάποια πιό "ανεκτική" εταιρία.

Αν είστε μη καπνιστής, προσέξτε (και ρωτήστε) για το αντικαπνιστικό καθεστώς της εταιρίας στην οποία ενδιαφέρεστε να προσληφθείτε. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για ένα μη καπνιστή από το να αναγκάζεται να εισπνέει την πουράκλα του συναδέλφου του στο διπλανό γραφείο επειδή "ολοι εδώ καπνίζουν". Επιλέξτε κάποια εταιρία για την οποία είστε σίγουροι σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί για το κάπνισμα.

(Γενικά, φημολογείται οτι στην Ελλάδα το καπνιστικό - αντικαπνιστικό καθεστώς των μικρού/μεσαίου μεγέθους εταιριών είναι αρκετές φορές άμεσα συνδεδεμένο με τις συνήθειες του "αφεντικού" - αν καπνίζει, τότε η εταιρία είναι καπνιστική. Αν όχι, τοτε είναι αντικαπνιστική. Στις μεγαλύτερου μεγέθους εταιρίες τα πράγματα είναι σαφή - στην πλειοψηφία τους είναι αντικαπνιστικές, πλην εξαιρέσεων.)

 

Τι θα λέγαμε έξω από τα δόντια: Αν δεν έχετε σκοπό να κόψετε το κάπνισμα, επιλέξτε ομοίους σας για να συνεργαστείτε. Αν δεν καπνίζετε, και πάλι επιλέξτε ομοίους σας. Γκρινια, παράπονα και δυσφορία ΜΕΤΑ την πρόσληψη δεν θα ωφελήσουν. Τα πράγματα είναι όπως είναι σε κάθε εταιρία και δεν αλλάζουν εύκολα χωρίς να δυσαρεστηθούν κάποιοι. Μην περιμένετε οτι εσείς, ο καπνιστης/αντικαπνιστής, θα δημιουργήσετε αλλαγή στις συνθήκες εργασίας μιας εταιρίας για να εργάζεστε εσείς καλύτερα.

 

Για την εταιρία: Αν είστε αντικαπνιστική εταιρία, αποφύγετε την πρόσληψη καπνιστών προγραμματιστών. Θα τους κάνετε τη ζωή δύσκολη και θα σας κάνουν την παραγωγή ακόμα πιο δύσκολη. Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα για την παραγωγικότητα ενός προγραμματιστή από το να είναι αναγκασμένος να βγεί έξω από το κτίριο για να καπνίσει διακόπτοντας ό,τι κάνει, ή να αναγκάζεται να υποφέρει την παρουσία κάποιου Project Manager επάνω από το κεφάλι του ή σε κάποιο meeting χωρίς να μπορεί να καπνίσει.

Αν είστε εταιρία στην οποία επιτρέπεται το κάπνισμα και απασχολείτε μη καπνιστές προγραμματιστές, φροντίστε να τους τοποθετήσετε σε άλλο χώρο από τους καπνιστές. Αν τους βάλετε όλους μαζί, η παραγωγικότητά τους θα χαθεί στις «κόντρες» που θα αναπτυχθούν μεταξύ τους. Έν ανάγκει, φτιάξτε δύο ξεχωριστές ομάδες development με βάση αυτό το κριτήριο και μόνο. Θα διευκολύνετε τη δουλειά όλων.

 

Τι θα λέγαμε έξω από τα δόντια: Η άποψη του γράφοντος είναι το κάπνισμα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια πρόσληψης ενός συνεργάτη, γιατί καθορίζει τις σχέσεις του με τους συναδέλφους του αλλά και τη στάση του μέσα στην εταιρία (σημείωση: ο γράφων είναι καπνιστής - και βαρύς). Μην φερεστε αλαζονικά σε αυτό το θέμα και σεβαστείτε την επιλογή του κάθε συνεργάτη σας να καπνίζει ή να μην καπνίζει. Αν δεν μπορείτε να υποστηρίξετε το αντίστοιχο περιβάλλον για αυτόν, αποφύγετε την πρόσληψή του. Φροντίστε να τον ενημερώνετε εξ'αρχής για την πολιτική της εταιρίας επάνω σε αυτό το θέμα ωστε να μπορεί και εκείνος να πάρει την απόφασή του. Εχετε υπόψη σας οτι μια αντικαπνιστική εταιρία με καπνιστές εργαζόμενους είναι μια εταιρία με συχνά άδεια γραφεία και γεμάτους διαδρόμους, ενώ μια καπνιστική εταιρία με αντικαπνιστές εργαζόμενους είναι μια εταιρία με συχνούς τσακωμούς και κακές διαθέσεις.

 

Τη δημοσίευση μπορείτε να τη συζητήσετε στην αντίστοιχη περιοχή στις Συζητήσεις του DotNetZone.gr

Disclaimer: Οι παραπάνω απόψεις και θέσεις ανήκουν στο συγγραφέα της δημοσίευσης και μπορούν να χαρακτηριστούν υποκειμενικές. Η αρχική ιδέα της συγγραφής βασίστηκε πάνω σε μια δημοσίευση που έγινε στο JoelOnSoftware.com και την οποια μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.joelonsoftware.com/articles/fog0000000043.html. Δεν διεκδικούν σε καμμια περίπτωση τον τίτλο επίσημων συμβουλών παραγωγικότητας και η συζήτηση ή / και αμφισβήτησή τους όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά ενθαρρύνεται!

 

 

 


 

Έχουν δημοσιευτεί Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2006 10:57 πμ από το μέλος cap
Δημοσίευση στην κατηγορία:

Ενημέρωση για Σχόλια

Αν θα θέλατε να λαμβάνετε ένα e-mail όταν γίνονται ανανεώσεις στο περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης, παρακαλούμε γίνετε συνδρομητής εδώ

Παραμείνετε ενήμεροι στα τελευταία σχόλια με την χρήση του αγαπημένου σας RSS Aggregator και συνδρομή στη Τροφοδοσία RSS με σχόλια

Σχόλια:

# Απ: Συμβουλές: Εργασιακός χώρος και κάπνισμα

Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2006 1:13 πμ by Alex
Σαν αντικαπνιστής και έχοντας τη τύχη τα τελευταία 5 χρόνια να δουλεύω σε αντικαπνιστικές εταιρίες έχω να πω τα εξής:
Κόψτε το κάπνισμα, θα κάνετε πρώτα απ'όλα καλό στους εαυτούς σας, αν δεν το αντέχετε υπάρχουν και οι τσίχλες νικοτίνης. Ακόμα και 100 άτομα να καπνίζουν και 1 να μην καπνίζει αυτόν τον 1 πρέπει να τον σεβαστείτε και δεν πρέπει υποχρεωτικά να του κάνετε κακό. Χαίρομαι πάρα πολύ που βγήκαι ο συγκεκριμένος νόμος και ελπίζω να αρχίσει να εφαρμόζεται και αυστηρά και στα κέντρα διασκέδασης.

Φιλικά,
Κάποιος που γλειτώνει 2,5 ευρώ καθημερινά

# Απ: Συμβουλές: Εργασιακός χώρος και κάπνισμα

Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2006 11:18 πμ by cap
Φυσικά και η συμβουλή σου είναι σωστή, απλά εδώ όπως προαναφέραμε δεν εξετάζουμε το αν το κάπνισμα είναι σωστό ή λάθος, αλλά το τι ισχύει στην πραγματικότητα στην Ελλάδα. Αν η εταιρία σου απασχολεί καπνιστές και μάλιστα στον ίδιο χώρο με σένα, τότε πέφτουμε στην περίπτωση που συζητάμε. Αν οχι, τότε όντως βρίσκεσαι σε μια πολύ καλά οργανωμένη και αποφασισμένη εταιρία σχετικά με αυτό το θέμα.

# Απ: Συμβουλές: Εργασιακός χώρος και κάπνισμα

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2006 8:44 πμ by xenia
Πολύ καλό post.
Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει καθαρή πολιτική θέση γι'αυτό το θέμα. Έτσι έγκειται στην φιλοσοφία της κάθε εταιρείας αν θα ενστερνιστεί το μέτρο (που υποβάλλεται μέσω νόμου) ή θα το αγνοήσει. Kαι το ακόμα χειρότερο είναι τα ημίμετρα. Δηλαδή χώροι καπνιστών μέσα σε εταιρείες, που δεν είναι αποκομμένοι όμως από τα υπόλοιπα μέρη και αναγκαστικά ο καπνός εισβάλλει. Με ενοχλούν οι εταιρείες που το κάνουν για το θεαθήναι και όχι για την ουσία, δηλαδή.
Προσωπικά σαν επαγγελματίας του χώρου, όντως δεν θα μπορούσα να αποδώσω επί πολύ σε μια αντικαπνιστική εταιρεία.

# re: Συμβουλές: Εργασιακός χώρος και κάπνισμα

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009 1:57 μμ by lll

Όταν μιλάμε για σεβασμό προσωπικότητας, δικαιωμάτων κτλ. θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τους καπνιστές και τους μη. Η μόνη διαφορά που καθιστά τους μη καπνιστές ένα κλικ πιο μπροστά σε ό,τι αφορά το δίκιο ή το άδικο, είναι ότι με το να επιβάλλουν οι μη καπνιστές σε ένα καπνιστή να μην καπνίζει μπροστά τους δεν του επιβαρύνουν την υγεία (τουναντίον) ενώ το αντίθετο φυσικά, δεν ισχύει.

Συνεπώς πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην προάσπιση δικαιωμάτων των μη καπνιστών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τους καπνιστές θα τους πετάξουμε σαν τα τσουβάλια.

Ποιά είναι η άποψή σας για την παραπάνω δημοσίευση;

(απαιτούμενο)
απαιτούμενο
(απαιτούμενο)
ÅéóÜãåôå ôïí êùäéêü:
CAPTCHA Image