Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Συμβουλές: Εργασιακός χώρος και κάπνισμα

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò cap. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος BruteForce στις 24-10-2006, 22:50. Υπάρχουν 14 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  24-08-2006, 11:31 15800

    Computer [co] Συμβουλές: Εργασιακός χώρος και κάπνισμα

    Ενα από τα μεγαλύτερα "αγκάθια" στη σημερινή Ελληνική πραγματικότητα, και ιδιαίτερα για τους software developers, ειναι το κάπνισμα. Ναι, μπορεί οι χώρες της ΕΕ η μία μετά την άλλη να ακολουθούν το Αμερικανικό μοντέλο απαγορεύοντας το κάπνισμα σχεδόν παντού σε κοινόχρηστους χώρους και ενθαρρύνοντας τις ιδιωτικές εταιρίες να ακολουθήσουν παρόμοια μέτρα, όμως στην Ελλάδα τα πράγματα ακόμα είναι μοιρασμένα. Αρκετοί software developers (και όχι μόνο) είναι καπνιστές. Λογω της φύσης της εργασίας του developer, είναι δύσκολο ένας ενεργός καπνιστής που ασκεί αυτό το επάγγελμα να είναι αποδοτικός σε ένα αντικαπνιστικό περιβάλλον, δεδομένου οτι απαιτείται ιδιαίτερη προσήλωση στη δουλειά του η οποία "αδυνατιζει" από τις συνεχείς διακοπές προκειμένου να βγει κάπου έξω για να καπνίσει. Οσο για την αντίστροφη περίπτωση, δηλ. το να είναι κάποιος αντικαπνιστής σε ένα περιβάλλον καπνιστών, γνωρίζουμε όλοι πόσο ενοχλητικό μπορεί να αποδειχθεί αυτό για τον εργαζόμενο.

     

    Δεν θα ασχοληθούμε εδώ με το κατά πόσον το κάπνισμα είναι βλαβερό ή οχι (φυσικά και είναι), ή κατά πόσον η κίνηση των εταιριών στην Ελλάδα για απαγόρευση του καπνίσματος είναι σωστή ή οχι. Αυτό στο οποίο εστιάζουμε, ειναι το πως θα μπορούσε να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των δύο "φυλών" (καπνιστές και μη καπνιστές) χωρίς να υπάρχει καταναγκασμός για κανέναν.

     

    Για τον προγραμματιστή: Αν καπνίζετε και ΔΕΝ έχετε σκοπό να το κόψετε, ΜΗΝ δουλέψετε σε αντικαπνιστική εταιρία. Οι διαρκείς διακοπές για τσιγάρο θα κάνουν την ζωή σας δύσκολη και θα μειώσουν την παραγωγικότητά σας. Αν η εταιρία οργανώνει πολύωρα meetings, θα αντιμετωπίσετε πρόσθετες δυσκολίες καθώς από ένα σημείο και μετά δεν θα έχετε τη διάθεση να παρακολουθήσετε λόγω επιθυμίας για τσιγάρο. Επιλέξτε κάποια πιό "ανεκτική" εταιρία.

    Αν είστε μη καπνιστής, προσέξτε (και ρωτήστε) για το αντικαπνιστικό καθεστώς της εταιρίας στην οποία ενδιαφέρεστε να προσληφθείτε. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για ένα μη καπνιστή από το να αναγκάζεται να εισπνέει την πουράκλα του συναδέλφου του στο διπλανό γραφείο επειδή "ολοι εδώ καπνίζουν". Επιλέξτε κάποια εταιρία για την οποία είστε σίγουροι σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί για το κάπνισμα.

    (Γενικά, φημολογείται οτι στην Ελλάδα το καπνιστικό - αντικαπνιστικό καθεστώς των μικρού/μεσαίου μεγέθους εταιριών είναι αρκετές φορές άμεσα συνδεδεμένο με τις συνήθειες του "αφεντικού" - αν καπνίζει, τότε η εταιρία είναι καπνιστική. Αν όχι, τοτε είναι αντικαπνιστική. Στις μεγαλύτερου μεγέθους εταιρίες τα πράγματα είναι σαφή - στην πλειοψηφία τους είναι αντικαπνιστικές, πλην εξαιρέσεων.)

     

    Τι θα λέγαμε έξω από τα δόντια: Αν δεν έχετε σκοπό να κόψετε το κάπνισμα, επιλέξτε ομοίους σας για να συνεργαστείτε. Αν δεν καπνίζετε, και πάλι επιλέξτε ομοίους σας. Γκρινια, παράπονα και δυσφορία ΜΕΤΑ την πρόσληψη δεν θα ωφελήσουν. Τα πράγματα είναι όπως είναι σε κάθε εταιρία και δεν αλλάζουν εύκολα χωρίς να δυσαρεστηθούν κάποιοι. Μην περιμένετε οτι εσείς, ο καπνιστης/αντικαπνιστής, θα δημιουργήσετε αλλαγή στις συνθήκες εργασίας μιας εταιρίας για να εργάζεστε εσείς καλύτερα.

     

    Για την εταιρία: Αν είστε αντικαπνιστική εταιρία, αποφύγετε την πρόσληψη καπνιστών προγραμματιστών. Θα τους κάνετε τη ζωή δύσκολη και θα σας κάνουν την παραγωγή ακόμα πιο δύσκολη. Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα για την παραγωγικότητα ενός προγραμματιστή από το να είναι αναγκασμένος να βγεί έξω από το κτίριο για να καπνίσει διακόπτοντας ό,τι κάνει, ή να αναγκάζεται να υποφέρει την παρουσία κάποιου Project Manager επάνω από το κεφάλι του ή σε κάποιο meeting χωρίς να μπορεί να καπνίσει.

    Αν είστε εταιρία στην οποία επιτρέπεται το κάπνισμα και απασχολείτε μη καπνιστές προγραμματιστές, φροντίστε να τους τοποθετήσετε σε άλλο χώρο από τους καπνιστές. Αν τους βάλετε όλους μαζί, η παραγωγικότητά τους θα χαθεί στις «κόντρες» που θα αναπτυχθούν μεταξύ τους. Έν ανάγκει, φτιάξτε δύο ξεχωριστές ομάδες development με βάση αυτό το κριτήριο και μόνο. Θα διευκολύνετε τη δουλειά όλων.

     

    Τι θα λέγαμε έξω από τα δόντια: Η άποψη του γράφοντος είναι το κάπνισμα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια πρόσληψης ενός συνεργάτη, γιατί καθορίζει τις σχέσεις του με τους συναδέλφους του αλλά και τη στάση του μέσα στην εταιρία (σημείωση: ο γράφων είναι καπνιστής - και βαρύς). Μην φερεστε αλαζονικά σε αυτό το θέμα και σεβαστείτε την επιλογή του κάθε συνεργάτη σας να καπνίζει ή να μην καπνίζει. Αν δεν μπορείτε να υποστηρίξετε το αντίστοιχο περιβάλλον για αυτόν, αποφύγετε την πρόσληψή του. Φροντίστε να τον ενημερώνετε εξ'αρχής για την πολιτική της εταιρίας επάνω σε αυτό το θέμα ωστε να μπορεί και εκείνος να πάρει την απόφασή του. Εχετε υπόψη σας οτι μια αντικαπνιστική εταιρία με καπνιστές εργαζόμενους είναι μια εταιρία με συχνά άδεια γραφεία και γεμάτους διαδρόμους, ενώ μια καπνιστική εταιρία με αντικαπνιστές εργαζόμενους είναι μια εταιρία με συχνούς τσακωμούς και κακές διαθέσεις.

     

    H δημοσίευση αντιγράφεται από την πρωτότυπη δημοσίευση  (απο το blog μου) με στόχο την συζήτησή της.

     

    Disclaimer: Οι παραπάνω απόψεις και θέσεις ανήκουν στο συγγραφέα της δημοσίευσης και μπορούν να χαρακτηριστούν υποκειμενικές. Η αρχική ιδέα της συγγραφής βασίστηκε πάνω σε μια δημοσίευση που έγινε στο JoelOnSoftware.com και την οποια μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.joelonsoftware.com/articles/fog0000000043.html. Δεν διεκδικούν σε καμμια περίπτωση τον τίτλο επίσημων συμβουλών παραγωγικότητας και η συζήτηση ή / και αμφισβήτησή τους όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά ενθαρρύνεται!


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  24-08-2006, 11:40 15801 σε απάντηση της 15800

    Απ: Συμβουλές: Εργασιακός χώρος και κάπνισμα

    απλά έχεις απόλυτο δίκιο.

    Η συνήπαρξη είναι αφόρητη για όλους
  •  24-08-2006, 11:58 15803 σε απάντηση της 15801

    Απ: Συμβουλές: Εργασιακός χώρος και κάπνισμα

    Να πω απλά (το αναφέρω και στο κείμενο, αλλα ανάμεσα σε άλλα), οτι ανήκω στην κατηγορία των βαρέων καπνιστών. Έχει τύχει να εργαστώ σε αμιγώς καπνιστικές, αμιγώς αντικαπνιστικές, αλλά και "μεικτές" εταιρίες. Ακριβώς γι'αυτό μπορώ (ελπίζω) να κατανοήσω τόσο τον πόνο των καπνιστών όσο και των μη καπνιστών.

    EDIT: Από κάποιο διάστημα και μετά αποφάσισα να αναφέρω ευκρινώς οτι είμαι καπνιστής στο βιογραφικό μου σημείωμα, έτσι ώστε κάθε πιθανός εργοδότης να το γνωρίζει πριν με καλέσει.

     


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  24-08-2006, 12:19 15806 σε απάντηση της 15803

    Απ: Συμβουλές: Εργασιακός χώρος και κάπνισμα

    Δεν νομίζω ότι η επιλογή εργοδότη/εργαζόμενου βάση των συνηθιών του περί καπνίσματος είναι σωστή. Ούτε είναι σωστός ο διαμοιρασμός του χώρου σε μια εταιρεία με το ίδιο κριτήριο. Το προσωπικό πρέπει να χωρίζεται με κριτήριο το είδος της δουλειάς και τους ανθρώπους που συνεργάζεται. Όχι οι καπνιστές σε ένα χώρο και οι μη καπνιστές σε άλλο.

    Διαφωνώ επίσης με τον διαχωρισμό που κάνεις στους όρους καπνιστής/αντικαπνιστής. Εγώ δεν καπνίζω αλλά δεν είμαι αντικαπνιστής. Ο λόγος που δεν θέλω να καπνίζει κανείς στον χώρο μου είναι ότι με ενοχλεί και μου προκαλεί άμεσα προβλήματα (π.χ. δυσκολεύομαι να αναπνεύσω) και όχι ότι είμαι κατά του καπνίσματος.

    Τέλος πιστεύω ότι κάποια στιγμή και σε αυτή τη χώρα το κάπνισμα θα απαγορευτεί στους χώρους εργασίας, καθώς και σε άλλους χώρους. Και οι καπνιστές (φαντάζομαι - βοηθήστε με σε αυτό) θα το συνηθίσουν.

    Όντως η διακοπή για τσιγάρο είναι πολύ αντιπαραγωγική. Πολύς κόσμος βέβαια το βρίσκει σαν ευκαιρία για να σηκωθεί για λίγο από τη δουλειά. Η πρόφαση είναι "δεν είναι δική μου επιλογή να καπνίζω έξω"!

    Σχετικά με τα πολύωρα meetings... νομίζω ότι είναι πάντα χάσιμο χρόνου. Ένα meeting πρέπει να τελειώνει το πολύ σε μια ώρα. Και ακόμα και αν χρειάζεται και δεύτερη πρέπει να έχει ένα 10λεπτό διάλλειμα για όλους, όχι μόνο τους καπνιστές.


    Dimitris Papadimitriou
    Software Development Professional
    dotNETZone.gr News

    Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Διαβάστε επίσης τους όρους χρήσης.
  •  24-08-2006, 12:28 15807 σε απάντηση της 15800

    Απ: Συμβουλές: Εργασιακός χώρος και κάπνισμα

    Να διευκρινίσω οτι δεν αντιμετωπίζω "ρατσιστικά" τους αντικαπνιστές, και αναφέρομαι συνήθως σε "μη καπνιστές" υπαλλήλους. Η μόνη περίπτωση που χρησιμοποιώ τον όρο "αντικαπνιστής" είναι για τις ίδιες τις εταιρίες (αν μου ξέφυγε και χρησιμοποιησα τον όρο "αντικαπνιστής" αλλού, ζητώ συγνώμη).

    Ομως, αυτά που αναφέρεις είναι ακριβώς αυτά τα οποία πραγματεύεται το άρθρο. Εσυ, ο οποίος δεν καπνίζεις, ενοχλείσαι από το κάπνισμα των άλλων (δικαιολογημένα, εφόσον σου προκαλεί προβλήματα) αλλά ζητάς να μην καπνίζουν στο χώρο σου. Σε μια "καπνιστική" εταιρία αυτό δεν θα ήταν δυνατό, οπότε θα καταλήγαμε στο πρόβλημα του οτι εσύ θα ήθελες να αλλάξει πολιτική η εταιρία για να επιλύσει το δικό σου θέμα. Και αυτό είναι αποδεκτό, αυτό όμως που θα έπρεπε να κάνει η εταιρία (και είναι δική της η ευθύνη) θα ήταν να ΜΗΝ προσλάβει έναν άνθρωπο ο οποίος θα ενοχλείται από την πολιτική της, για να αποφύγει όλο αυτό το ζήτημα.

    Από την άλλη, λες οτι η επιλογή εργαζόμενου με βάση αυτά τα κριτήρια (καπνισμα ή οχι) δεν είναι σωστή. Αρα, θα αποδεχόσουν την πρόσληψή σου σε μια καπνιστική εταιρία. Και μετά;

    Οσον αφορά τις απόψεις για την διακοπή για τσιγάρο ή τα πολύωρα meetings, είναι υποκειμενικές, και πιστεύω οτι θα ακούσουμε και άλλες, διαφορετικές απόψεις. (Εγώ προσωπικά συμφωνώ για τα meetings - διαφωνώ ελαφρώς με τη διακοπή για τσιγάρο). Αλλα, όποια άποψη και να έχουμε, το θέμα είναι οτι αυτά συμβαίνουν. Γι'αυτό προσπάθησα να κάνω μια υβριδική (αντικειμενική / υποκειμενική) προσέγγιση του θέματος.


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  24-08-2006, 12:37 15808 σε απάντηση της 15807

    Απ: Συμβουλές: Εργασιακός χώρος και κάπνισμα

    Δεν χρειάζεται να διευκρινήσεις το "ρατιστικό" θέμα. Φαίνεται από το άρθρο σου ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Άλλωστε γενικά το κλίμα στο dotnetzone.gr δεν είναι τέτοιο.

    Ότι δεν είναι σωστή η επιλογή βάση κριτηρίου καπνίσματος, είναι βέβαιο. Δυστηχώς είμαστε αναγκασμένοι να μην κάνουμε πάντα το "σωστό"! Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα.
    Dimitris Papadimitriou
    Software Development Professional
    dotNETZone.gr News

    Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Διαβάστε επίσης τους όρους χρήσης.
  •  24-08-2006, 14:08 15814 σε απάντηση της 15800

    Απ: Συμβουλές: Εργασιακός χώρος και κάπνισμα

    Όντως θίγεις τεράστιο θέμα. Εξ' αρχής να διευκρινίσω ότι δεν καπνίζω αλλά μπορώ να ανεχτώ το περιστασιακό κάπνισμα. Το λέω για να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι ο τύπος που μόλις δει καπνό αρχίζει τον εξάψαλμο.
    Επειδή όμως έχω τύχει κι εγώ σε όλα τα διαφορετικά περιβάλλοντα, ξέρω ότι το περιστασιακό κάπνισμα ειδικά στην Ελλάδα είναι μύθος. Και αν πεις σε κάποιον να το περιορίσει και έχει κατανόηση και το κάνει (αν δεν έχει κιόλας... αστο), αργότερα θα το ξαναφουντώσει ίσως και ασυναίσθητα.
    Νομίζω ότι η διάκριση που προτείνεις είναι πολύ δύσκολο να γίνει στην Ελλάδα γιατί απλά δεν εφαρμόζεται τίποτα. Συνήθως υπάρχει μια γκρίζα κατάσταση και όχι καθαρά καπνιστική ή μή. Μπορεί να πας κάπου και να σου πουν ότι δεν καπνίζουν αλλά στην καθημερινή πρακτική να δεις άλλα. Για παράδειγμα να μαζεύονται κάπου για κάπνισμα απόπου όμως τελικά να τρως όλο τον καπνό στη μάπα.
    Έχω δουλέψει και στην Ιταλία όπου ήξερα μανιώδεις καπνιστές. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2005 ήταν περίπου όπως εδώ σε μια "αντικαπνιστική" εταιρεία. Είχαν κάποια δωμάτια μόνο για καπνιστές και στα υπόλοιπα το απαγόρευαν. Τον Ιανουάριο 2005 πέρασε ο νόμος που το απαγορεύει σε κάθε κλειστό χώρο (ακόμα και εστιατόρια-μπαρ). Τότε όλοι προσαρμόστηκαν εν μια νυχτί και έβγαιναν έξω (σε πολύυυυυ κρύο! ). Δεν είδα κανένα να κάνει τόσα πια παραπάνω διαλλείματα απότι πριν. Θέλω να πω μήπως θα ήταν μια ευκαιρία να το αραιώσετε; (ξέρω ότι βγάζετε σπυράκια μερικοί που το λέω αυτό).
    Από την άλλη όταν ακόμη επιτρεπόταν σε εστιατόρια, ο κόσμος γύρναγε και σε ρώταγε (χωρίς να σε ξέρει) αν σε ενοχλούσε να καπνίσει!!! Ε σε τέτοιους εγώ έλεγα ότι όχι δε με ενοχλεί μόνο και μόνο γιατί έκαναν αυτήν την ευγενική ερώτηση. Έχετε γνωρίσει Έλληνα ή έστω φαντάζεστε που να κάνει τέτοια ερώτηση; Το πολύ αν του πεις ότι σε ενοχλεί (ειδικά στο φαγητό είναι όντως το πιο ενοχλητικό) να σου πει να βγεις εσύ έξω... Αφήστε που στην Ελλάδα η διάκριση χώρων καπνιστών και μη στα εστιατόρια κλπ είναι ανέκδοτο εις βάρος των μη καπνιστών. Είμαι κατά των τόσο δραστικών νόμων όπως της Ιταλίας αλλά στην Ελλάδα, κατά το κοινώς λεγόμενο, μόνο έτσι καταλαβαίνουμε καμιά φορά.
    Α, και οι θεωρίες περί λαού θεριακλήδων κλπ για μένα είναι επίσης μύθος για να δίνει άλλοθι σε κακές συνήθειες.

    Εις τον στρατό Καραμάνο δεν γίνονται διακρίσεις! Και επιστήμων να είσαι, σκατά θα καθαρίσεις!
  •  24-08-2006, 14:44 15815 σε απάντηση της 15814

    Απ: Συμβουλές: Εργασιακός χώρος και κάπνισμα

    Είμαι αντί-καπνιστής.

    Ψάχνοντας να βρω δουλειά ΔΕ θα κοιτάξω λεπτομέριες σχετικά με το κάπνισμα. Είναι πολυτέλεια. Εαν όμως βρεθώ σε περιβάλλον όπου είμαι περικυκλωμένος από φουγάρα τότε θα κάνω εγώ ΠΟΛΥ τακτικότερα διαλείματα για να παίρνω καθαρό αέρα.

    Όλες οι εταιρείες θα είναι αντικαπνιστικές. Είναι αναπόφευκτό.

    Πρόσφατα σε εφημερίδα είδα στο εξώφυλλο ότι η ΕΕ είπε ότι τα ίσα δικαιώματα στην εργασία ΔΕΝ ισχύουν για τους καπνιστές.

    Εξάλλου εαν κάποιος είναι καπνιστής και η δουλειά του θέλει να κάνει και ταξίδια στο εξωτερικό τότε...


    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  25-08-2006, 13:38 15902 σε απάντηση της 15800

    Απ: Συμβουλές: Εργασιακός χώρος και κάπνισμα

    Κόφτε το ... Κόφτε το ... έχουν δίκιο οι αντί ....


    Πάνος Αβραμίδης
  •  25-08-2006, 14:04 15903 σε απάντηση της 15902

    Απ: Συμβουλές: Εργασιακός χώρος και κάπνισμα

    Off topik αλλά δεν μπόρεσα να αντισταθώ:

    Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο στην εφημερίδα που έλεγε για μια έρευνα που έγινε στην ευρωπαϊκή ένωση για το πόσο "κοστίζουν" οι καπνιστές λόγω των προβλημάτων υγείας που συνεπάγεται η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Θυμήθηκα πριν από 7-8 χρόνια που μου έλεγε ένας γνωστός μου, οικονομολόγος εν Αμερική, ότι η αντικαπνιστική υστερία στην Αμερική έχει μια ανάλογη αφετηρία. Δηλαδή, βρήκαν μετά από έρευνες ότι το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους καπνιστές ξεπερνάει κατά πολύ τα κέρδη από τους φόρους στις τσιγαρο-εταιρείες, τόσο που η κυβέρνηση τα έβαλε με τα lobies των εταιρειών (βλ. sponcors σε προεκλογικές εκστρατίες) και πέτυχε αυτούς τους αυστηρούς νόμους.

    Το βλέπω να έρχεται κατά δω σιγά-σιγά...
    Vir prudens non contra ventum mingit
  •  25-08-2006, 14:55 15913 σε απάντηση της 15903

    Απ: Συμβουλές: Εργασιακός χώρος και κάπνισμα

    Πέρα από consiracy theories και εταιρικούς δακτύλους εγώ απλά το λέω γιατί το έκοψα πρόσφατα και
    κυριολεκτικά "βρήκα την υγειά μου" ...
    Να δούμε βέβαια αν θα κρατήσει γιατί, όταν ρωτάς κάποιον πρώην καπνιστή το πότε
    το έκοψε τυχαίνει να θυμάται ακριβώς και με ακρίβεια ώρας ... Για να μην πω λεπτού ..
    η και δευτερολέπτου ...


    Πάνος Αβραμίδης
  •  26-08-2006, 21:02 15972 σε απάντηση της 15800

    Απ: Συμβουλές: Εργασιακός χώρος και κάπνισμα

    Πολύ ωραίο thread, για αυτή την πονεμένη ιστορία.

    Δεν καπνίζω, και με ενοχλεί υπερβολικά ο καπνός. Είχα σοβαρότατο πρόβλημα στο δωμάτιο με τους άλλους developers, μέχρι που άδειασε μία θέση σε άλλο, μικρότερο δωμάτιο, με 2 non-smoking άτομα, και πήγα εκεί. Από τότε όλα πάνε ρολόι :) 50% λόγω του καπνίσματος, και 50% λόγω του θέματος που συζητήσαμε στο http://dotnetzone.gr/cs/forums/14659/ShowPost.aspx (Εργασία μετά μουσικής).

    Θα συμφωνήσω όμως με το thrylos που είπε οτι είναι πολυτέλεια να βάζεις την πολιτική της εταιρίας για το κάπνισμα ως κριτήριο όταν ψάχνεις για δουλειά.
    W3C - Leading the Web to Its Full Potential...
  •  26-08-2006, 21:10 15973 σε απάντηση της 15972

    Απ: Συμβουλές: Εργασιακός χώρος και κάπνισμα

    Το άρθρο λάμβανε ως δεδομένο οτι έχει κανείς περισσότερες από μια ευκαιρίες να απασχοληθεί κάπου και μπορεί να επιλέξει. Φυσικά και αν δεν έχεις επιλογές οχι μόνο το κάπνισμα / μη καπνισμα δεν θα σε ενοχλήσει, αλλα και το γεγονός οτι μπορεί ο διπλανός σου να ακούει καψουρομπουζουκοτράγουδα στη διαπασών με το καλημέρα σας και ως το βράδυ :)

    Προσωπικά (το εχω ξαναπεί αραγε, δεν θυμαμαι; ) έχω επιλέξει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μου εταιρία με βάση το κριτήριο αυτό όταν είχα παραπάνω από μια επιλογή και όχι με βάση τα χρήματα. Βεβαια, δεν ήταν μόνο αυτό το κριτήριο, αλλά και διάφορα άλλα ισοδύναμα κριτήρια που εγώ θεωρώ πιό σημαντικά από τις χρηματικές αμοιβές όπως η ελευθερία κινήσεων, το ελαστικό ωράριο, το φιλικο κλιμα κλπ.

    Προσωπική μου άποψη είναι οτι μια εταιρία (στην Ελλάδα) που σέβεται το ετερογενές του προσωπικού της επάνω σε αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα και φροντίζει για την εργασία του χωρίς δυσφορίες, συνήθως σέβεται και άλλα θέματα και αυτό με κάνει να την προτιμήσω, ανεξαρτήτως τοποθέτησης απέναντι στο κάπνισμα (ειμαι καπνιστής).


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  12-10-2006, 12:58 18519 σε απάντηση της 15973

    Απ: Συμβουλές: Εργασιακός χώρος και κάπνισμα

    Για όλους αυτούς που καπνίζουν στο χώρο εργασίας!

    http://www.thinkgeek.com/computing/pcmods/6b35/


    Dimitris Papadimitriou
    Software Development Professional
    dotNETZone.gr News

    Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Διαβάστε επίσης τους όρους χρήσης.
  •  24-10-2006, 22:50 19147 σε απάντηση της 18519

    Απ: Συμβουλές: Εργασιακός χώρος και κάπνισμα

    Να και ένα "γενναίο" topic.

    Εγώ πέρασα και από τις δύο φάσεις.

    Πρώτα από αυτή του μη καπνίζοντος που με ενοχλούσε ο καπνός συναδέρφων που κάπνιζαν παρότι η εταιρία ήταν non-smoking στα χαρτιά. Αυτός και αν είναι πόνος για τον μη καπνιστή. Να προσληφθεί σε εταιρία που λέει ότι είναι non-smoking και να αποδειχθεί ότι κατά τόπους αυτό δεν ισχύει. Γιατί άντε να πεις στον μαθουσάλα που είναι 15 χρόνια στην εταιρία να ΜΗΝ καπνίσει γιατί σε ενοχλεί. Ciao baby.

    Μετά άρχισα να καπνίζω λίγο (είδες τι κάνει το prolonged stress...) οπότε ο καπνός δεν με ενοχλούσε, αλλά έπρεπε να πηγαίνω στο διάδρομο (για να μην ενοχλώ εγώ) όπου γινόταν και το σχετικό socializing που έχει και την πλάκα του. Το ενδιαφέρον όμως ήταν ότι (καθότι ήμουν και ολίγον από manager τα παρατηρούσα κάτι τέτοια) όποτε... μα όποτε και να πήγαινα έξω ήταν 2-3 που θα τους έβρισκα εκεί. Πραγματικά αναρωτιέμαι πότε (και αν) δούλευαν.

    Όπως και να'χει η άποψή μου είναι δεδομένη. Το κάπνισμα βλάπτει και παρενοχλεί τους γύρω μας. Είναι το ίδιο με το να βάζω ραδιοφωνάκι χωρίς ακουστικά. Το ακούει και ο δίπλα και ας μην θέλει. Άρα ο ανοικτός χώρος εργασίας πρέπει να είναι μη-καπνιστικός. Όποιος έχει κλειστό γραφείο μπορεί να κάνει ότι θέλει όταν είναι μόνος του, εκτός και αν ο εξαερισμός είναι τόσο καλά σχεδιασμένος που ο καπνός του καταλήγει πάνω σε αθώα θύματα.

    Αυτός που καπνίζει heavily έχει ούτως ή άλλως πρόβλημα παραγωγικότητας αφού κάθε λίγο και λιγάκι αφήνει το πληκτρολόγιο και το ποντίκι για να πιάσει αναπτήρα και το τσιγάρο. Φυσικά δεν θα σχολιάσω τους απίστευτους τύπους που πληκτρολογούν με το τσιγάρο ανάμεσα στα δάκτυλα... Εκεί να δεις typing rate... Με αντίχειρα παράμεσο και μικρό. Show. Και ειδικά όταν πέφτει η στάχτη πάνω στο πληκτρολόγιο (το έχω πάθει 2-3 φορές) δεν διακόπτεται καθόλου μα καθόλου το flow σου με το να παλεύεις να σηκώσεις το πληκτρολόγιο και να φυσήξεις τη στάχτη προς τη σωστή κατεύθυνση...

    Γενικά αν είσαι τόσο heavy smoker που χρειάζεσαι πάνω από 2 τσιγάρα την ώρα και ΔΕΝ αντέχεις ένα εκνευριστικό meeting των 3 ωρών χωρίς να βγεις για τσιγάρο, τότε μάλλον το θέμα της υγείας σου θα έπρεπε να σε προβληματίζει περισσότερο από το εργασιακό.

    Δημήτρης


    The fact that the program works is irrelevant.
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems