Οδεύοντας προς το Web n+1
Σκέψη και γλώσσα. Σκέφτομαι, άρα υπάρχω. Τι σκέφτομαι όμως αν δεν έχω μία λέξη να το περιγράψω; Άρα δεν μπορώ ακόμα να υπάρξω, αλλά ούτε και αυτό που σκέφτομαι υπάρχει. Πάμε πάλι πίσω. Βρίσκω μία λέξη γι'αυτό που σκέφτομαι. Τώρα υπάρχω. Υπάρχει και η έννοια που θέλω να δείξω στον κόσμο. Τώρα μπορώ να την εξελίξω. Κάπως έτσι έγινε και με το Web 2.0 το οποίο αποτέλεσε έναν παραλληλισμό με δεύτερη μεγάλη έκδοση ενός προγράμματος. Δεύτερη έκδοση, που περιέχει όχι μόνο bug fixes, πρόσθετη λειτουργικότητα αλλά ίσως και μια μικρή τόσο δα αλλαγή στην φιλοσοφία.
Web 2.0: Ο ιστός πληροφοριών αποτελείται από κόμβους οι οποίοι αποκτούν αξία από χρήστες που προσθέτουν δεδομένα σε αυτούς.
Ξαφνικά όμως, σαν να μην πηγαίνει κάτι καλά(!;) Χρόνος και προσπάθεια σαν να αχνοφαίνεται ότι απειλείται. Τι θα γίνει αν κλείσει το site που ανεβάσαμε τις αγαπημένες φωτογραφίες μας; Τι θα γίνει αν το social networking site που μιλάμε με τους φίλους μας από το λύκειο κλείσει; Διάβασα σε ένα σχετικό άρθρο ότι ο φόβος που απορρέει από τα προηγούμενα παραδείγματα μπορεί να μειωθεί εφαρμόζοντας τον νόμο του Metcalfe, ο οποίος λέει ότι: η αξία μιας κοινότητας είναι ανάλογη με το τετράγωνο των κόμβων της κοινότητας. Διαιρώντας ένα δίκτυο στα δύο, η αξία υποδιπλασιάζεται.
- Facebook, Myspace, hi5 : Social networking σε δόσεις
- Email: WOW effect μέχρι σήμερα
- FAX: Same excitement ακόμα και χρόνια μετά
- Instant Messaging: Δώσε μου το skype σου, ή το msn σου αν έχεις, ή το ICQ, ή το yahoo σου να τα πούμε κάποια μέρα.
- GSM: ... no comments :)
To web 2.0 κάνει κάτι ανάλογο, χωρίζει το σύμπαν σε επιμέρους υποδίκτυα....Και εκεί που λες μας πώς γίνεται να υπάρχει 4η διάσταση, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, που την έχουν μοντελοποιήσει ήδη!
Semantic Web: Τα δεδομένα μας έχουν μια συγκεκριμένη μορφή η οποία γίνεται αντιληπτή από έξυπνα συστήματα και πράκτορες όπου μπορούν να διαχειριστούν, διαδώσουν, ενσωματώσουν πληροφορία γρήγορα και εύκολα και αυτόματα.
Μπαίνει η σημασιολογία στις εφαρμογές μας. Νέα standars, νέες τεχνικές εφαρμοσμένες στις ήδη υπάρχοντες τεχνολογίες. Μερικές έννοιες που μπορείτε να κοιτάξετε είναι τα παρακάτω:
Αν όλα πάνε καλά, η μεταφορά από τον ένα τύπο δικτύου στον άλλον θα γίνει άμεσα και γρήγορα. Ο χρήστης δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα απολύτως. Υπάρχει λίγη δουλειά από τον application developer ώστε να γίνουν τα δεδομένα διαθέσιμα με Semantic Web friendly τρόπο. Όπως όταν είχαμε SQL τα δεδομένα μας τα παρουσιάζαμε με xml ή με csv. Κάπως έτσι φανταστείτε και την μεταφορά σε Semantic Web terms. Βέβαια τα πράγματα είναι λιγότερο απλά από ότι τα παρουσιάζω εδώ αλλά πιστεύω ότι η γενική ιδέα είναι αυτή.
Την χρονιά που πέρασε ακούσαμε σε Remix και TechEd για REST και project Astoria. Ένα project που αποτελείται από ένα Entity Data Model το οποίο παρουσιάζει δεδομένα με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι διαθέσιμα σύμφωνα με κάποια από τα παραπάνω πρότυπα. Το ποια πρότυπα θα υλοποιούνται τελικά, δεν το ξέρουμε ακόμα. Το ποιοί άλλοι μεγάλοι vendors θα βγάλουν εργαλεία επίσης δεν το γνωρίζουμε, παρόλα αυτά οδεύουμε στην νέα γενιά so stay tuned.